Aktivarum

Misandri (Mansfientlighet) i media – Del 1 Klappturk och Gubbröra? | augusti 27, 2012

Det har blivit dags att samla incidenterna av misandri i media under ett och samma inlägg.

Vi kan börja i DN med Amelie Björks stolliga ”Därför äter riktiga karlar kött” I Björks värld äter inte män kött för att de är hungriga, det är en sort dominans över djur, kvinnor och barn.

En ”riktig” man äter kött, en ”riktig” kvinna måste inte göra det.

Varifrån har då Björk fått den idén? Givetvis från en högt uppsatt man hon beundrar, Apex fallacy när det är som bäst. I detta fall är det franska flumfilosofins Derrida som skall vara den ”riktiga riktiga mannen”

Så har vi incidenten där Jennifer Aniston menade pappor är onödiga och fick mothugg av Bill O Reilly

Expressen beskriver detta som ”Tv-mannens påhopp på Jennifer Aniston” Alltså hon som menar att pappor är onödiga i barns liv är i Expressens ögon den påhoppade parten i målet.

”Hon slänger ur sig detta budskap till 12- och 13-åringar att ”Hej, ni behöver inga killar, ni behöver inga fäder.” Sådant bryter ner vårt samhälle!”

Och detta skulle föreställa ett påhopp? Skäms rubriksättare! Vi går vidare i till Kerstin Alex recension av dataspelet Darksiders II ”Manschauvinistiskt – tyvärr inte mästerligt”

”Inte ens danska kompositören Jesper Kyd (”Assassin’s creed”, ”Hitman”, ”Borderlands”) kan överrösta att det gjorts gubbröra…”

Som synes är det inte svårt att hitta tecken på att media betraktar manliga könet som ett problem. Desto svårare att hitta hänvisningar till det manliga könet som inte är kopplade till det negativa.

Sedan har vi grodan som hoppade ur Margot Wallströms FN-istiska mun som svar på Akins tokerier.

”Och visst önskar man att sådana dumma uttalanden automatiskt förhindrades från att slinka ur män …”

Pär Ström har redan kommenterat den absurda hänvisningen där manligt kön kopplas till en åsikt från den extrema kristenhögern. Men låt oss titta närmare på den kultur Wallström kommer från.

”Under två år var Margot Wallström FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.”

Vem tror ni i nu i jämställdhetens namn var FN:s särskilda representant för att bevaka utsatta mäns situation i krig? Vågar vi gissa på att FN inte har någon och struntar i sexuella övergrepp mot män?

(Chris) Dolan points to a November 2006 UN report that followed an international conference on sexual violence in this area of East Africa. ”I know for a fact that the people behind the report insisted the definition of rape be restricted to women

Mänskliga rättigheter skrivs alltså så att de specifikt inte gäller människor av manligt kön

Hur FN gör med pojkar är okänt, gissningsvis ser de likt Annacarin Aronsson pojkar som potentiella våldtäktsmän i ständigt behov av att styras i rätt riktning bort från macho-manligheten.

Min son kommer, peppar pepparaldrig heller bli en våldtäktsman. Vi har nämligen många år på oss av barnuppfostran för att se till att det inte kommer att hända.

Till skillnad från den statistiska sannolikheten att det inte inträffar oavsett vad de gör? Den allmänna synen på manlighet är idag så usel att ett helt nytt forskningsfält skapats.

Desto större är kontrasten mellan bemötandet av misandri och reaktionerna på ”Klappturk”

”Jämför med liknande Youtube-fenomen som “Laserturken” eller “Skogsturken – vem var det som kasta?”, där de medverkande snarare blivit “kändisar” John

Och då pratar jag inte ens om en seriöst menad artikel som i ovan fall av misandri utan om moderater som skvallrade på Twitter och hänvisade till titeln på ett videoklipp på Youtube.

Men det är såklart enorm skillnad på att problematisera turk och man. Alla vet ju att det manliga ÄR ont och behöver styras till Neotenisk bot och bättring för det har feministisk forskning visat.

Jag beslutade att kalla detta inlägg Del 1 för det blir garanterat fler exempel på misandri i media.

Hjälp mig att samla fler exempel på hur det manliga könet används som negativ beskrivning i media. Observera att det inte spelar någon roll vad artikarna handlar om.

Länktips: Kristian Stålne från Lunds tekniska högskola har ritat en karta över jämställdhetslabyrinten.


11 kommentarer »

 1. NEGATIV MANLIGHET

  kan väl Sveriges radio indirekt sägas behandla i sitt veckotema i programmet Tendens (P1). Serien handlar om det naturliga i att vara transsexuell och helst könlös, att äntligen slippa alla förminskande följder av att socialt konstrueras till ett visst kön, i synnerhet ett manligt kön.

  Hela hen-garnityret passerar revy genom programmen och får uttala sig, Karin Milles, Södertörn, Jesper Lundqvist med Kivi och monsterhunden, Ester Martin Bergsmark med sin film Pojktanten, Vio Szabo och Ulrika Westerlund, RFSL, Mia Sigge, Maria Allan osv. Och som stor final på fredag drar genuspedagogerna med sina lärdomar in i programmet Barnen.

  Något om Karin Hen-Milles:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009…omskan/#comment-4827

  2012 fick Karin Milles ett mycket fint, kombinerat språk- och genuspolitiskt pris:

  ”Språkrådet delade ut språkvårdspriset ´Erik Wellanders pris 2012 för forskning om snippa, hen och jämställt språk´ till docent KARIN MILLES på Språkrådsdagen.”

  http://www.nordiska.su.se/om-oss/nyheter…karin-milles-1.87215

  Kommentar av Info — augusti 27, 2012 @ 11:08 f m

 2. Jag måste säga att jag är imponerad över att någon får in ordet gubbröra i beskrivning av ett spel. Dessutom ”gjort gubbröra”…

  Bra jobbat, Kristin har skrivet en hel mening som inte på något sätt säger varför det är problem med lootsystemet.

  Kommentar av robjoh — augusti 27, 2012 @ 11:17 f m

 3. AMELIE BJÖRK DRÖMMER OVERKLIGA GENUSDRÖMMAR

  Vad gäller det manliga, ”carnofallogocentriska dominansschemat”, manifesterat av mäns jaktinstinkt och köttätande som ett symboliskt uttryck för kvinnoförtryck och barnsadism, så kan vi till att börja med be redaktören för Tidskrift för genusvetenskap att kasta en liten blick på djurvärlden.

  Människan är sedan några miljoner år en allätare, för vilken tillskott av sälkött och fisk var absolut nödvändigt vintertid för Sveriges äldre inbyggare. Utan männens fiske och säljakt hade Amelie Björk inte funnits till idag.

  Men fortfarande finns många på uteslutande rovjakt specialiserade organismer. Låt oss kasta en blick på Afrikas lejonflockar. Lejonhanarna är visserligen skickliga jägare – när de har lust – men ofta nöjer de sig med att pusta ut i skuggan medan de lika jaktskickliga lejonhonorna nedlägger sina zebror och bufflar och antiloper. När bytet är fällt reser hanarna på sig, stiger fram och tar för sig.

  Varefter honorna naturligtvis gör detsamma.

  Amelie – vad skall vi kalla honornas carnocentrism? Varför kan inte lejonhonor överleva utan köttdiet? Varför äter inte lejonhonor gräs?

  Amelie, ta itu med denna ohyggliga genusorättvisa genast! Res till Afrika, vifta med ett exemplar av din tidskrift och läxa upp hela Serengetis djurvärld! Och glöm för all del inte att nämna Derrida då och då…

  Kommentar av Info — augusti 27, 2012 @ 12:49 e m

 4. […] Från bloggen Aktivarum […]

  Pingback av Misandripatrullen &raquo Misandri (Mansfientlighet) i media – Del 1 — augusti 27, 2012 @ 1:54 e m

 5. Såg filmen ”Your highness”. Tänkte kolla in en recension. Hittade detta:

  ” I vanlig ordning när det handlar om film med Danny McBride och James Franco så är det grabbkomedi, sedd ur det vanliga och tröttsamma manliga ögat”.
  http://filmforalla.se/your-highness/

  Visst blir man trött.

  När män gör nåt är det aldrig värdefullt. Det måste alltid klagas. Det tar aldrig slut:

  ”Män syns och vet fortfarande bäst

  I början av sommaren var nästan hälften av experterna som Hbl intervjuade kvinnor. Nu är könsrollerna återigen de gamla vanliga: män vet bäst och intervjuas oftast.”
  http://hbl.fi/nyheter/2012-08-27/man-syns-och-vet-fortfarande-bast

  Kommentar av Ikke — augusti 27, 2012 @ 6:47 e m

 6. […] igår i inlägget om Misandri i Media Del 1 förekom en TV-spels recension där manligt kön associerades med det negativa. Senare på kvällen […]

  Pingback av Misandri i Spelsrecensioner Del 1 – Kulturkritiken vill ha makt över Spelbranschen « Aktivarum — augusti 28, 2012 @ 3:50 e m

 7. […] I första delen tog jag exempel på manligt = negativt. Här skall jag titta på hur kvinnligt = hög kvalitet. Dessa är två olika sidor av myntet misandri. New Male Studies definition lyder: “Misandry is hatred toward men. We refer here not to anger but to hatred. Anger is an emotion and transient; hatred is neither. Hatred is a culturally propagated way of thinking.” […]

  Pingback av Misandri (Mansfientlighet) i Media Del 2 – Kvinnan som kvalitetskontroll « Aktivarum — augusti 31, 2012 @ 2:35 e m

 8. […] I första delen tog jag exempel på manligt = negativt. Här skall jag titta på hur kvinnligt = hög kvalitet. Dessa är två olika sidor av myntet misandri. New Male Studies definition lyder: “Misandry is hatred toward men. We refer here not to anger but to hatred. Anger is an emotion and transient; hatred is neither. Hatred is a culturally propagated way of thinking.” […]

  Pingback av Misandripatrullen &raquo Misandri (Mansfientlighet) i Media Del 2 — september 1, 2012 @ 5:42 f m

 9. […] är alltså att mediefeminister när de skriver korkade, inte sällan misandriska saker får elaka svar av okända män. Statistiken visar att kvinnor mördas av män i […]

  Pingback av 11 Shades of People Against Feminism – Karin Pettersson gör en “Sveland” « Aktivarum — september 8, 2012 @ 11:28 f m

 10. […] Nej det säger inte allt! För det första är Teddybears och Thåström bra band som publiken älskar och för det andra är det snarare rubriken i Anna Westers egen artikel som säger allt: Gubbröra! […]

  Pingback av Anna Wester, Göteborgsposten eller Massmediekulturen som helhet? « Aktivarum — oktober 23, 2012 @ 8:31 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: