Aktivarum

Mediefeminism

Här skall jag skriva om mediefeminismen samt ge exempel på hur det kan se ut när mediefeminister producerar texter.

Vad är mediefeminism? Rent allmänt kan man säga att jag delat upp den så kallade statsfeminismen i två delar. En offentlig och en privat. Den offentliga är akademiker som sorterar under radikalfeminism. Den privata är journalister och skribenter som sorterar under mediefeminism.

I blogginlägget Tre Olika Varianter av Feminism – En Sociologisk Analys, Aktivarum, förklaras mer utförligt hur dessa förhåller sig till varandra samt kopplingen mellan mediefeminism och marxistisk ideologi. Det handlar dock mer om MASSMEDIA i sig än om feminism och därmed avhandlas det på annat ställe.

Här skall vi istället titta på historian bakom begreppet.

Det var Pelle Billing som först använde ordet mediafeminism på sin blogg. Med utgångsläge från detta inlägg populariserade jag sedan begreppet här på Aktivarum. Fast jag kallade det för mediefeminism som jag tycker flyter bättre. Det första riktiga exemplet på hänvisning till mediefeminism var denna text:

Vad skall män med feminismen till och vad skall feminisismen med män till? av Elin Grelsson, Elin Grelssons blogg.

Så här i efterhand kan vi konstatera att medifeminism även kunde kallas karriärsfeminism. Det är helt enkelt personer där feminismen är en del av den privata karriären. Detta kan jämföras med alla grupper som tvärtom pga sin ideologi anses inte möjliga att ha anställda i sådana branscher. Men många kvinnor vill uppenbarligen skriva utifrån feminism och då är det ju logiskt att media inte kan utestänga feminister ens om de ville.

Frågan är hur många kvinnliga journalister/skribenter media skulle ha kvar om man behandlade feministisk ideologi som man exempelvis har behandlat Sverigedemokrater.

Går det ens att prestera ett tillräckligt antal kvinnliga journalister/skribenter om man plockar bort alla som har feministisk ideologi? Jag tvivlar. Samma gäller andra mediesbundna yrkesgrupper som exempelvis ståuppkomiker, programledare eller skådespelare som brukar vara ideologiskt snarlika.

Låt oss då ta en titt på några mediefeministiska texter. Rent allmänt utmärks de av publikfrierier till de som tycker kvinnor är bättre än män.

Till Männen, Amanda Schulman i YourLIFE. – Bloggat här

Är de så rädda vi skall bli likvärdiga?, Malin Wollin i Aftonbladet. – Bloggat här

En annan som bloggat mediefeministiskt är Nina Åkestam som på sin Resumeblogg jämförde Genusnytt med nazismen. Hon har sedan dess raderat den texten, de viktiga delarna är dock kvar på Genusnytt samt i ett inlägg här på Aktivarum där jag använde Nina Åkestams text som standardexempel på de felslut som mediefeministisk argumentation vilar på.

Ett typiskt sådant sakfel är

”blind för skillnaden mellan att kritisera en rörelse (som Greenpeace eller Feminism) eller en godtyckligt innehållande grupp människor (som Belgare eller Män)”

Ett annat sådant sakfel är

”den sedvanliga förväxlingen mellan den godtyckligt utvalda gruppen kvinnor och den organiserade rörelsen feminism som bevisligen representerar makt i mycket högre grad än Genusnytt.”

Vad de dock inte säger något om är hur de skulle få män att maka på sig om det var sant männen hade makten. Ooops!

Fortsättning följer

7 kommentarer »

 1. […] Genusnytt har redan skrivit om hur Mikaela jämför jämställdister med rasister. Jag vill påpeka att hon därmed gör just det kardinalfelslut som Nina Åkestam också gjorde och som numera beskrivs i en tydlig citatruta på sidan för texter om Mediefeminism.  […]

  Pingback av GirlWritesWhat? Kvinna om felen i Feministisk Våldsteori samt Vänsterpartiets hyckleri « Aktivarum — januari 7, 2012 @ 3:36 f m

 2. […] är inte första gången Sakine Madon hamnar på kant med mediefeminismens ideologi. Hon har tidigare kritiserat Elin Grelsson i den ökända kinapuffsdebatten där Grelssons svar […]

  Pingback av Konsensuskulturen Del 1 – Sakine Madon vs Mediefeminister som dumförklarar kvinnor « Aktivarum — januari 7, 2012 @ 4:49 e m

 3. Angående ”till männen”

  Ni får slå varandra hur mycket ni vill. Använd knivar och andra vapen, jag bryr mig inte, bara ni låter oss vara
  Jag satte fullständigt kaffet i halsen. Vad är det för fel på dessa kvinnor?!
  Min son är viktigast i mitt liv, där efter min man, sen har jag mina vänner, min pappa och en bror. Dom är lika viktiga för mig som kvinnorna i mitt liv.
  Hon menar att hon inte bryr sig om en man misshandlar någon av de män som jag är säker på finns i hennes liv? Hur j. korkad får man lov att bli?

  Kommentar av ninnitokan — januari 8, 2012 @ 6:36 e m

 4. Ninnitokan:

  ”Jag satte fullständigt kaffet i halsen. Vad är det för fel på dessa kvinnor?!”

  Felet är att skolorna har matat dem med radikalfeministisk teori. Det spelar ingen roll att alla kvinnor inte lär sig skiten för de har alltid nån tjejkompis som kan berätta dessa saker för dem och då källan är skolan tar de för givet det är sanning.

  Tjejer kritiserar sällan sina lärare utan eftersträvar vanligen en bra relation med dem. Förklaringen ligger i skillnaden mellan hur pojkar och flickor normalt förhåller sig till skolan. Något som Leonard Sax skriver en hel del om i sina böcker (Se Referenser)

  ”Hur j. korkad får man lov att bli?”

  Bra fråga. Den frågan borde du (som tillhör den kundgrupp de ens bryr sig om) ställa till tidningen Yourlifes ansvariga utgivare Chefsredaktören Carina Nunstedt (Bloggen ifråga är ju på tidningens webbplats)

  Kommentar av Aktivarum — januari 8, 2012 @ 7:55 e m

 5. […] får intrycket att mediefeminister som Maria Sveland blivit så ego de inbillat sig de har rätten att slippa negativa recensioner av […]

  Pingback av Maria Sveland igång igen – Del 1 – Om “Hatare” och Jämställdisternas pubkväll « Aktivarum — april 1, 2012 @ 1:43 e m

 6. […] är en alldeles utmärkt redovisning av begreppet statsfeminism som framför allt består av mediefeministiska journalister och radikalfeministiska teorier om människans […]

  Pingback av Assange-fallet, Statsfeminismen och Genusvetenskapen « Aktivarum — augusti 22, 2012 @ 11:53 f m

 7. […] börjar ana mediefeminister är helt oförmögna att se någon som helst skillnad mellan vad de själva – när de säger […]

  Pingback av 11 Shades of People Against Feminism – Karin Pettersson gör en “Sveland” « Aktivarum — september 8, 2012 @ 11:31 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: