Aktivarum

About (Om Bloggen…)

Kontaktinformation (aktivarum@gmail.com)

Facebook – Erik Wedin – Aktivarum, The Culture Commentary

Youtube – TheCultureCommentary

Välkommen till Nya Aktivarum

Det har blivit dags att skriva en ny text som beskriver denna blogg. Den gamla texten får tillsvidare stå kvar längst ner som en påminnelse om var jag var när jag började och hur långt jag har kommit sedan dess.

Först och främst är en bra presentation av bloggen den intervju som bloggaren Mariel gjorde med mig i Februari.

Här är länk till hennes blogg.

Mariel intervjuvar Erik Wedin

Nedan följer äldre texter.

Aktivarum Sveriges pålitligaste blogg. 

Vetenskap, Genus, Politisk Korrekhet, Yttrandefrihet, Demokrati, Personlig utveckling etc. oavsett ämne så bjuder Aktivarum – Sveriges pålitligaste blogg alltid på det lilla extra. Ok har jag sålt bloggen tillräckligt nu och kan skippa säljsnacket?Ärligt talat visste jag inte vad jag skulle skriva här (enligt ett antal kommunikationskurser skall jag inte berätta detta). Min tanke med denna blogg är att den skall vara autentisk, inte bara kännas äkta utan även vara äkta.

Därmed är bloggens innehåll till stor del den bästa presentationen av bloggen. Urvalet av ämnen och länkar ger en mycket bättre bild av bloggen än jag kan ge här. Läs kategorierna, följ några länkar, och se efter vad ni gillar. Det kan låta lite konstigt på en presentation att be läsaren skapa sin egen åsikt men faktum är att så funkar till stor del modern coaching, och det kan ju vara kul för besökare att pröva någonting som inte bara är nytänkande utan även visat sig ge bra resultat.

Villl ni ha ett enkelt sätt att se när det kommer nya inlägg?

Isåfall kan ni följa Aktivarum här på Bloglovin’

Här är värdet inte bara i bloggens innehåll utan även till stor del i urvalet.

Den här bloggen är en chans för besökare att få ta del av saker som de i vanliga fall inte skulle få ta del av. Detta gäller både nytta och nöje. I och med internet så förändras betydelsen av tillgång. Tillgång innebär nu i högre del vägvisare/guider/portaler som samabetar för att hjälpa människor hitta saker de i vanliga fall inte skulle kunna ta del av.Det kan vara precis vad som helst från forskningsresultat till intressanta musikvideos.

Ytterligare en fördel är den öppna kommentarsfunktionen där besökare kan tipsa både oss och andra besökare om liknande saker. Förslagsvis kan det låta så här ”ni som gillade det kommer nog att älska det här” En av utmaningarna med den här bloggen är att vara kreativ och pröva nya saker för att se vad som uppskattas. Därmed kan det vara en god ide att hålla ettöga på fältet med bloggens kategorier. Rätt vad det är dyker det upp en ny.

Mvh Erik

Tema Aktivarum (Flyttad hit från sidan med samma namn)

Politisk korrekthet Populärt hos journalister att sätta egna gruppen på Piedestal, Uppdelning i grupper där grupperna tilldelas olika värde. Kritisk syn på demokrati eftersom även ”de dumma” får debattera. Generellt positiva till censur och ”speech-codes”

Feminism, Undergrupper Radikalfeminism (patriarkatsteori) malebashing, forskare. Mediefeminism (kvoteringsvänster) malebashing, journalister. Liberal Feminism (ger frihet även åt de som skapar ofrihet) male-neutral. Konservativ Feminism (ickefeminism och antifeminism) male & female friendly

Uppdelningen Likhetsfeminism/Särartsfeminism helt irrelevant.  Likhetsfeminister betraktar malebashing som ok för de tycker kvinnors kultur är överlägsen mäns. De tror dock att män kan pressas att ändra sig så mobbing av män blir ”för deras eget bästa” Särartsfeminism betraktar malebashing som ok för de tycker kvinnor föds överlägsna män.

The Story So Far (Flyttad hit från sidan med samma namn)

Här summeras vilka ämnen vi skrivit om och vad vi har kommit fram till. Ämnen som har behandlats den senaste tiden har varit:

POLITIK Vad jämställdhet och feminism betyder varierar beroende på om man har liberala (liberalfeminism) eller socialistiska (statsfeminism) värderingar

Apex Fallacy, kvinnors ställning bedöms jämfört med de mest rika männen på toppen av samhället. Lågstatusmän syns inte.

JURIDIK Assangefallet och rättssäkerheten

MASSMEDIA Massmedielogiken, det ovanliga lyfts fram och verkar mer normalt, chivalry gör misandry till en ekonomiskt lönsam historia

UTBILDNING. Svenska skolans attityd till fakta i undervisningen, höga poäng i självkänsla av ingen orsak alls. Skolans behandling av pojkar och manlighetssyn. Christina Hoff Sommers – The War On Boys

VETENSKAP. Politiseringen av högskolan, genusperspektiv, poststrukturalism.


23 kommentarer »

 1. Lycka till som nätmedborgare

  Kommentar av Josef Boberg — september 2, 2009 @ 8:22 e m

 2. Tackar (smart att gå igenom widgets, hittade just inställningen som dolda denna sida)

  Kommentar av Erik — mars 14, 2010 @ 4:43 f m

 3. Hej Erik!
  Går det att mejla dig?
  Ella

  Kommentar av Ella — maj 21, 2010 @ 7:47 e m

 4. Hej Ella! Javisst. Det går alldeles utmärkt att maila mig. Här är adressen.

  aktivarum@gmail.com

  Kommentar av Erik — maj 21, 2010 @ 9:14 e m

 5. Shit vilken blogg – hitintills det mest intressanta och intellektuellt/känslomässigt stimulerande jag läst på länge!

  Kommentar av ADF — oktober 14, 2010 @ 10:36 e m

 6. ADF:

  Tackar, det var banne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades – skall du ha ett fikon? 🙂

  Kommentar av Erik — oktober 15, 2010 @ 7:38 f m

 7. Äntligen en seriös blogg paa svenska.

  Lycka till med ambitionen för en laang framtid.

  Kommentar av Peter — december 6, 2010 @ 9:42 f m

 8. Peter:

  Tackar, kul att bloggen gillas.

  Kommentar av Erik — december 6, 2010 @ 1:40 e m

 9. Håller med om att det är en fantastiskt och intressant blog. Har aldrig stött på en som håller sån hög kvalitet rakt igenom. Enda tråkiga är att den uppdateras så sällan ;-).

  Kommentar av Anders — januari 15, 2011 @ 2:18 e m

 10. Tack, Erik, för att ha gett mig tillbaka tron på att det finns nån intelligens kvar i det här landet, UNDERBART!

  Kommentar av Per Rosander — mars 15, 2011 @ 7:57 e m

 11. Per Rosander:

  Kul att höra. Man gör sitt bästa.

  Kommentar av Erik — mars 15, 2011 @ 9:02 e m

 12. ”För det är ju inte så att kvinnor inte vill bli chefer, påpekar Sofia Falk.

  – Det vill de i allra högsta grad. Men det handlar om villkoren för chefskapet och om hur vägen dit ser ut. Ska vi ha målsättningen att få fler kvinnliga chefer behöver vi lägga lite extra kraft på dem som har potential att ta sig uppåt och bli före bilder.

  1.400 personer i gruppen 25–35 år, både kvinnor och män, har tillfrågats om vilka hinder de ser för en chefskarriär.

  Det tar för lång tid att klättra i en hierarki, tyckte en
  majoritet.

  Men undersökningen har en allvarlig klangbotten: många storföretag har i dag svårt att få de unga begåvningarna att stanna. Kvinnorna har en tendens att söka sig till lite mindre företag. Eller starta eget i konsultbranschen.

  I förlängningen bidrar detta till företagsledningars och rekryteringsföretags inbillade eller verkliga problem att hitta kompetenta kvinnliga ledare på högre nivåer.”

  http://www.dn.se/ekonomi/jobb/kvinnliga-talanger-tappas-bort

  Jag förstår inte vad de vill ska göras? Tjejerna vill tydligen inte jobba sig uppåt av egen kraft i hierakin utan segla förbi alla direkt till toppen?

  ”problem att hitta kompetenta kvinnliga ledare på högre nivåer”

  Det viktiga för ett företag borde ju vara att hitta en kompetent ledare oavsett kön….

  Du kan läsa artikeln om du har tid och lust Erik…

  Kommentar av EZP — maj 18, 2011 @ 3:50 e m

 13. Det här är ärligt talat något av det mest obehagliga jag har stött på. När blev jämställdhetsdebatten kapad av män som känner att dem kan vifta bort genusvetenskap som akademisk disciplin och porträttera alla kvinnor, med andra åsikter än dom själva, som manshatande ultrafeminister?

  Kommentar av yamya — juni 9, 2011 @ 11:02 f m

 14. Hittade en länk hit från Pär Ströms intressanta blogg. Har där beundrande läst din argumentation i hans kommentarsfält, och kommer framöver med förväntan dyka in i innehållet även på din blogg. Jag hoppas du fortsätter att blogga och kommentera under lång tid framöver, och det är inspirerande att se någon argumentera så väl för sina ståndpunkter som jag har sett dig göra. Mvh P

  Kommentar av c903 — oktober 5, 2011 @ 8:37 f m

 15. Jag instämmer med c903. Du argumenterar väl i Ströms blogg. Kunde inte gjort det bättre själv och du tog ju upp facklan där från mig i ett ämne (hemkunskapsboken) 😉

  Kommentar av Björn — november 29, 2011 @ 9:09 e m

 16. I published that elsewhere. I believe that my comment is fairly representative of the stuff now written about your country. That is the rationale for placing it here as well.

  There is a political angle to the Assange case. That much I surmised from the start. I mentioned earlier, in the wake of Shamir and Bennett’s article in Counterpunch, the possible links of Anna Ardin (one of the complainants) to right wing American foreign policy groups. I also mentioned, as a secondary aspect, the possible role of political feminism.
  After the revelations in the deposition dated 27th January 2011 of Brita Sundberg–Weitman, a retired Swedish senior judge and academic, who is a witness for the defence, I am now inclined to think that political feminism is not an auxiliary but the main cause here.
  I mentioned in earlier posts the role of the ‘person from Porlock’, in this case a then unnamed politician from Goteborg, who came to disturb Assange’s dream of having had in Anna Ardin an easy sexual conquest. I imagined this person to be a conservative politician acting in the interests of a foreign power that doesn’t need to be named. However, he turns out to be a social democratic politician and lawyer, called Claes Borgstrom, who is acting for the complainants in this case.

  Sundberg-Weitman writes:
  ”Outsiders will not be aware of the role the gender plays in politics in Sweden. In recent years, elements of the Social Democrat Party, including one of the complainants who is a well known and aspiring Social Democrat politician and her lawyer, Mr. Borgstrom, and some public officials like Ms.Ny (i.e. the Goteborg Chief Prosecutor who is after Assange A.B.) have taken the lead in amending Swedish law so as to try to make it more favourable to women.”

  This ex-judge calls this Claes Borgstrom an “ultra radical feminist and activist” who made on behalf of Anna Ardin and her fellow-complainant an appeal, after a Stockholm Chief Prosecutor had dismissed the case, to his fellow Goteborgian and sister in the creed, Chief Prosecutor Marianne Ny.

  About Ms.Ny ex-judge Sundberg-Weitman writes:
  ”Ms.Ny is a well-known radical feminist. For example, she is known to have said that when a woman says she has been assaulted by a man, the man ought to be detained because it is not until he is in prison that the woman may have the peace to consider whether or not she has been mistreated.”

  So this conviction might be at the basis of her demand that Assange is extradited from Britain to Sweden, even though it seems to be perfectly legal in cases where only an interview is sought (Assange has not been charged yet) to have a video exchange with a person residing outside the country. But that apparently wouldn’t do her. What she seems to be after is for Assange to cool his heels for a while in a Goteborg cell to ‘soften him up’ for interrogation. Meanwhile Anna Ardin and her co-conspirator can reflect whether they were indeed mistreated.

  No wonder that Sundberg-Weitman, in reply to the remark by the barrister acting for the Swedish Government that Swedish Courts had deemed Ny’s manoeuvres (including the over the top arrest warrant) legal, said that she had been concerned for quite a while about the deterioration of Swedish law which started in the 70s.

  Radical feminism
  What is a radical feminist? Julie Bindel, a regular Guardian columnist and apparent adherent to this creed, explains it to us in a Guardian piece dated 30th January 2009 entitled “My sexual revolution”. She quotes at length from a 1981 radical feminist booklet with the title “Love your enemy? The debate between Heterosexual Feminism and Political Lesbianism”. The authors of this lesbian-feminist manifesto stated, among other things:

  ”… all feminists can and should be lesbians. Our definition of a political lesbian is a woman-identified woman who does not fuck men. It does not mean compulsory sexual activity with women.”
  And:

  ”We think serious feminists have no choice but to abandon heterosexuality … Only in the system of oppression that is male supremacy, does the oppressor actually invade and colonise the interior of the body of the oppressed … (penetration) is more than a symbol, its function and effect is the punishment and control of women.”

  And:
  ”Being a heterosexual feminist is like being in the resistance in Nazi-occupied Europe where in the daytime you blow up a bridge, in the evening you rush to repair it.”

  How do you like them apples?
  Swedish PM, Fredrik Reinfeldt, is apparently concerned about the image of the Swedish judicial system that is created by this case. As well he might.

  E

  Kommentar av Arie Brand — december 31, 2011 @ 10:20 e m

 17. Kör hårt o lycka till

  Per Hagman

  Kommentar av per hagman — januari 17, 2012 @ 10:56 e m

 18. […] en blogg (om ni inte redan har en) och länka till Aktivarum-artiklar. Ni kan även adda mig på Facebook. Kort sagt alla saker som syns hjälper till. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först […]

  Pingback av Social Perception and Social Reality – En vetenskaplig smocka mot den politiska besattheten av stereotyper « Aktivarum — februari 20, 2012 @ 11:38 f m

 19. Den här bloggen verkar vara intressant. Jag ska nog titta in då ock då.

  Kommentar av Kerstin Wikholm — februari 25, 2012 @ 12:01 e m

 20. Kerstin Wikholm:

  Kul att du tycker det. Vi gör vårt bästa!

  Kommentar av Aktivarum — mars 2, 2012 @ 3:24 e m

 21. Intressant att ni i ett inlägg här, länkat till min blogg, ”fattigdamgorsagotthonkanmendansarf*n” och ger en bild av att jag skulle ha skriviit något som skulle ha uppfattas som ”motståndarsidan” till vad jag kan förstå, skulle vara något negativt. Att ni inte lämnade någon kommentar, då ni uppenbarligen hade en åsikt om det jag skrev/skrivit, finner jag lite märkligt. Jag hade gärna sett att ni gjort det så skulle det i alla fall ha blivit något av en öppen disskusion av det ni hade synpunkter på. MVH Maritha.

  Kommentar av stopevilness — augusti 21, 2012 @ 8:04 e m

 22. stopevilness:

  Jag har ingen aning om vad du pratar om du kanske skulle ha preciserat vad det rör sig om ev. länkat till den aktuella texten?

  Kommentar av Aktivarum — augusti 22, 2012 @ 8:15 f m

 23. […] Först och främst vill jag tipsa om Intervjun som Mariel har gjort med mig. Jag skrev sidan About (Om bloggen) för ett bra tag sedan, Mariels intervju ger en bättre – och mer aktuell bild av både mig […]

  Pingback av The Gendervalue Fallacy – En diskussion om ekonomi från Girlwriteswhat till Keynes vs Hayek « Aktivarum — september 9, 2012 @ 11:30 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: