Aktivarum

#NPC Memen är en kulturikon för vår tid och här för att stanna. | oktober 18, 2018

Sällan har något så oansenligt blivit så stort. NPC Memen dök upp från ingenstans i  början på Oktober men det var först när vissa medier började kritisera Memen som den började växa på allvar. NPC står för ”Non Player Character” och kommer från dataspel. En NPC är i korthet en spelfigur som styrs av datorn vars beteende därför är begränsat till vad den är skriptad att göra. NPC Memen symboliserar detta med enklast tänkbara bildspråk. . En grå ansiktsfigur ”NPC” som enbart kan reagera på det sätt den skriptats att göra.

NPC Meme

Vid en första anblick verkar det obegripligt att denna mem getts sådan uppmärksamhet. Vad i detta skulle kunna resultera i att memen sprids i sådan omfattning att mediejättar som Facebook och Twitter i panik börjar banna hundratals användare?  Jo, händelsevis råkar NPC-liknelsen också vara en närmast perfekt kritik mot vissa vissa former av mänskligt beteende. När NPC memen utsattes för kritik så började den genast demonstrera sin fulla potential = Evolution

1536912381213.png

Genom memens geniala konstruktion pekar kritiker ut sig själva som NPC genom att reagera skriptat på att bli beskrivna som NPC – som i praktiken givetvis är en form av anklagelse precis som exempelvis att kalla någon för rasist, troll eller bot. Detta innebär att alla former av enkla svar och alla former av konformistiskt beteende bekräftar beskrivningen. Det tog inte lång tid för personer som inte begrep sig på Memen att försöka anklaga meme-spridare för att vara ryska botar. Vilket jag kommenterade…

This is what happens when people who doesnt ”get” the Meme tries to respond to it. They SELF-OWN in glorious fashion.

They should try repeating ”Russian Bot” 1000 times more. That will not only refute NPC claims, but also show what they really think of dehumanizing others.

Bot Defence

Över 100 retweets och över 200 likes senare kan vi konstatera att fler än jag tycker att anklaga folk för att vara ”russian bots out in force” var ett misslyckat försök som bara demonstrerade memens effektivitet. Men det stannar inte där utan  nu blir det meta-dags för NPC memen har inte bara en skepnad utan två. Den första är den jag visat här där man kritiserar NPC externt med liknelser. Dem andra innebär dock att man kritiserar NPC internet genom att själv skådespela NPC och nu blir det riktigt rörigt för här börjar personer som spelar NPC bli arga över samma saker som de personer som anklagas för att vara NPC blir arga över och argast av alla blir de av att anklagas för att vara likadana.

Dpk-XE-XgAAGSLG

Det sägs ofta att vi gått från ett industrisamhälle till ett informationssamhälle men rent praktiskt utgörs den mesta informationen av ”brus” som inte når fram eller används av någon. Därmed kan man snarare säga att vi lever i ett kommunikationssamhälle. Det är i det sammanhanget som nästa exempel på NPC-memen får sin fulla betydelse. För här kommuniceras på ett imponerande effektivt sätt precis vad det rör sig om.

DpeHMHwU8AAi5sS

I detta fall säger en bild inte tusen ord – snarare tiotusen ord. Detta är effektiv kommunikation som skär igenom bruset och får igenom precis vad man vill ha sagt. Meta-varianten av detta är hundratals konton med NPC-avatarer som upprepar de mest politiskt korrekta budskap man kan tänka sig. De har inte bara skapat långa NPC-trådar utan även översvämmat mängder av riktiga trådar som #Resist där vänstermänniskor sitter och sprider politiskt korrekta budskap. Komedin blir total när var och varannan vänsterpost får medhåll av NPC-konton som detta.

Dpd4TmwUcAASr1I

Hade de bara varit några stycken hade det inte fungerat men eftersom vem som helst kan skapa ett konto med NPC avatar och hoppa på trenden så ökade förteelsen lavinartat och den effekt som uppstod i vänstertrådarna kan bäst förklaras med NPC-memen.

6ep0 (1).jpg

Vänstertrådarna blev fort fulla av NPC-inlägg och sin vana trogen reagerade vänsterfolk på just det sätt som kunde väntas. De sprang till auktoriteter och anmälde inläggen. Resultaten av detta blev en sådan röra den behöver beskrivas i ett eget inlägg. Här skall vi dock avsluta med att visa hur memens med lätthet förvandlas till att även kritisera korporativa beteenden. Vi har här Apple som exempel men vilket storföretag som helst med liknande strategi hade fungerat.

DpwNNgBWwAEWUf1

Och med detta kan vi konstatera min poäng från rubriken.. Den gråa  uttryckslösa NPC-memen är en kulturikon för vår tid. Totalt likadan men besatt vid att vara annorlunda och det stannar inte där. För att NPC:er skall bli nöjda så måste alla andra vara annorlunda på samma sätt vilket leder till följande liknelsen med agenterna i Matrix-filmerna.

1536708793062.png

En mer perfekt kommunikation av ”Värdegrund” får man leta efter.

 

 


Publicerat i Okategoriserade

1 kommentar »

 1. Så bra! Tack 🙂

  Kommentar av Russian_bot — september 19, 2020 @ 10:36 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: