Aktivarum

UR Normkritik är ännu ett exempel på medias postmoderna vänstervridning | juni 1, 2018

De som följer mig på twitter kunde idag se min respons gällande Utbildningsradions (UR) satsning på Normkritik med Musse Hasselvall (VIDEO). Efttersom det är ett återkommande ämne så summerar jag min poäng i detta inlägg. Om vi bortser från det absurda med att Utbildningsradion alls sysslar med dessa saker så kvarstår problemet att den normkritiska teorin är full av samma sorts hål som den postmodernistiska teorin. Vilket jag tänker passa på att visa rent praktiskt.

Dessa hål kunde nämligen inte framgå tydligare I programmets början när Musse Hasselvall pratar med några killar på ett kampsportsgym. Han vill förespråka normkritik men gymkillarna begriper inte vad det är och när han försöker förklara sin bild av de normer som han tänkt kritisera så kritiserar de bilden som han beskriver – ofta med oerhört underhållade resultat. Musse börjar med att kritisera svenskhet.

Musse: Utanför är normen svensk men du som invandrare exempelvis…
Gymkille 1: Du är rasist
Gymkille 2. Du är inte invandrare Du är ju född här!

För att sedan lägga på de sedvanliga vänstervridna identiteterna. Kom ihåg att detta skall föreställa UR

Musse: Jag menar utifrån det svenska samhället hur det ser ut så utgår vi från att man är en vit heterosexuell man.
Gymkille: Så vi är onormala?
Musse: Neeeeej Du är inte onormal!

Det fortsätter ett tag till i samma stil med att Musse försöker klaga på manlighet

Musse: Jag menar att normen där ute ser annorlunda ut. Här inne är normen att vara en man i en boxningslokal. Jargongen kan bli hård, då kan det bli jobbigt om man är mjuk
Gymkille:; Är du mjuk?
Musse: Jag är ganska mjuk
Gymkille: Är det normalt?
Musse: Här är det inte normalt

Från detta kommer de in på ämnet hårda kvinnor. Musse insisterar att mansnormen gäller här också. Gymkillarna begriper inte poängen.

Musse: Med mansnormen kan det bli hård stämning
Gymkille: Det finns tjejer som håller på så Vad är dom då?
Musse: Då faller ju dom in i mansnormen.
Gymkille 1: Prata så att vi förstår, jag förstår inte vad du pratar om
Gymkille 2: Vet du vad? Jag tror jag förstår.  Musse är normal för att han är vit och svensk heterosexuell. man. Du är normal överallt men inte vi?

Musse kommer där inte på någonting att säga. Han blir helt tyst.

Gymkille 2: Precis, Du vet inte ens vad du skall svara. Jag tror inte du förstår själv vad du säger ens. Gå och plugga och sen kan du prata!

Och där tar klippet slut. Vad hände egentligen som fick Musse att tappa talföret och inte veta vad han skulle säga? Enligt programmet speakerröst så ”missförstod de varandra en aning, kansske för att Musse själv aldrig upplevt att kallas onormal?” Jag har en annan förklaring som är betydligt enklare. Musse förespråkar normkritik men det gäller inte vad kritikern själv påstår. Denna framställs som någon slags totalt neutral fotbollsdomare med rätt att säga hur det ”egentligen är” vilket programmet demonstrerar så här:

Normen om Normen

Det är bara det att påståendet från UR är falskt,  Det är inte  normen som säger så. Det är UR själva som säger att normen säger det.  Normen säger ingenting, normen har ingen röst: Allting som Musse och UR påstår ”normen säger” är följaktligen saker som de själva säger – men tillskriver någon annan.  Den absurda situationen på gymmet uppkommer när Musse säger att normen ser ut på det viset i syfte att kritisera sina EGNA påståenden – Så långt kommer dock aldrig Musse för gymkillarna kritiserar hans beskrivining av vad normen säger och då tvingas  Musse försvara de påståendenas riktighet och säger därigenom emot sig själv. Postmodernister lider av samma problem.

Postmodernist: Det finns inga absoluta sanningar
Skeptiker: Hur vet du det är sant om det inte finns några absoluta sanningar
Postmodernist SYNTAX ERROR

Ja ni ser själva problemet. De här människorna som är så ivriga att hävda att allt annat skall kritiseras gör själva påståenden som inte alls får kritiseras. Musse kan inte normkritisera om inte de andra godtar hans bild av normen (vilket är precis vad som intr’äffar i programmet). Postmodernister kan i sin tur inte predika att vi inte kan veta något om världens beskaffenhet – utan att själva säga att sådan är världens beskaffenhet som de just beskrev den.  Både Musse Hasselvalls diskussion och postmodernistens mässande bygger på samma felslut vilket kan summeras på följande sätt:

Postmodernist: Det finns inga absoluta sanningar
Åskådare: Vad kallar du vad du just sade för något då?
Postmodernist: Ehhm alltså det är meningen att ni skall hålla med

Samma fenomen kan ses under Musse Hasselvalls diskussion på gymmet. Det var meningen att gymkillarna skulle hålla med om hans beskrivningar om vad samhällsnormen säger så att han kan hoppa in som räddaren i nöden och säga att samhällsnormen har fel och kritisera dumma samhället för att säga de saker (som i själva verket det inte är samhället som säger utan UR och Musse själva som säger att samhällsnormen säger).

Vi kan alltså konstatera att det är normkritikern själva som sätter upp normerna och det hela liknar mest en person som spelar Schack mot sig själv.

Även publicerat på Värdedjupet.com

Min twitter: Aktivarum
Ursprungstweeten om Normkritik


Publicerat i Okategoriserade

Kommentera »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

    Arkiv

%d bloggare gillar detta: