Aktivarum

Statsfeminism (Genuseliten)

Statsfeminismen utgörs av de två delarna Radikalfeminism och Mediefeminism. Dessa förklaras ingående under respektive underrubrik.

Radikalfeminism – Mediefeminism

Det kanske tydligaste uttrycket för att vi i dagens Sverige har en Statsfeminism är Regeringens proposition 2005:06/155 som textanalyserats (via lix.se) på Pelle Billings blogg (Av Johan Franson)

”Om vi bortser från småord som “och”, “att”, “till” och liknande så är det vanligaste ordet “kvinnor”. Det förekommer 1059 gånger. Ordet “män” förekommer 541 gånger. Ordet “barn” 153 gånger. Orden “familjer/familj/familjen” förekommer 26 gånger. Som sagt, staten ser inte famlijen. Anmärkningsvärt är också att ordet “kvinna” alltså i singularis förekommer bara 13 gånger. Propositionen pratar hela tiden om gruppen, om kollektivet. Så där ser vi hur propositionen ser på folket, och vilka de riktar sig till.”

Samt SOU 2005:66 ”Makt att forma samhället och sitt eget liv” som kommenteras på Tanja Bergkvists blogg 

Från 1994-2006 rådde de jämställdhetspolitiska mål som fastsälldes 1994 iprop 1993/94:147: “Delad makt delat ansvar:  “Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken bör stå fast. Det innebär att  kvinnor och män skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet.” Vilket innebär att detta var det övergripande målet även före 1994, men jag har ännu inte hunnit kolla upp exakt vilket år detta fastställdes men återkommer med den informationen. I mars 2006 (innan valet dvs) lämnar dåvarande regering över prop 2005/06:155 “Makt att forma samhället och sitt eget liv – nya mål i jämställdhetspolitiken” som utfomats av dåvarande regering i samarbete med (mp) och (v) med det uttalade delmålet: “En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor”.De övriga tre delmålen rör jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, samt mäns våld mot kvinnor.

Tanja B gör oss även uppmärksamma på att det övergripande jämställdhetsmålet omformuleras

”Notera att det övergripande jämställdhetspolitiska målet omformuleras (vilket flera remissinstanser beklagar, bland annat Uppsala Universitet och Länsstyrelsen i Stockholms län) enligt följande: “Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.” Vad menas då med“samma makt”? Under “Skälen för regeringens förslag” (sid 43-44) iprop 2005/06:155 står att läsa: “Maktbegreppet är centralt i jämställdhetspolitiken och bör därför uttryckas explicit i det övergripande målet. Ordet makt skall förstås i betydelsen att kvinnor och män skall ha samma rätt, förmåga och möjlighet att forma samhället och sina egna liv.” Observera – ska ha “samma förmåga”, och inte längre bara “samma möjlighet” – man skiljer också i klartext på dessa två som framgår ovan. Kan man verkligen lagstifta om samma förmåga?”

Då statsfeminismen här är ett samlingsbegrepp så kommer jag här att definiera den moderna feminismen samt förklara dess bakgrund. Hur gick vi från den traditionella feminismen (kvinnorörelsen) till dagens genuselit? Statsfeminism kan även kallas Modern feminism eller genusfeminism (Christina Hoff Sommers).

Avhoppade feministiska bloggaren Katie Kish kategoriserade den som Arg-På-Män-Feminism och berättade universitetsfeminister själva kategoriserar det som den tredje vågen på en skala som hon själv anser är ren bullshit och som i grunden beskriver denna utveckling:

Första vågen (kvinnor tycker livet är fel)

Andra vågen (kvinnor går ut och jobbar)

Tredje vågen (kvinnor är arga på män)

Fjärde vågen ”Reclaim sexy feminism” (kvinnor i höga klackar arga på män)

För att förstå dagens situation så måste man först lära sig vad begreppet ”Feminist sex wars” betyder.

Begreppet syftar till en serie debatter feminister själva hade som fokuserade på sexualiteten. När dessa debatter började så var Queerfeminismen den dominerande inriktningen men vid debatternas slut i mitten av 80-talet så hade Radikalfeministerna tagit makten över hela den feministiska rörelsen i USA.

Detta är den feminism som importeras till Sverige. Vi hittar idag radikalfeministiska tänkare som Catherine MacKinnon i Statens Offentliga Utredningar. Vi hittar radikalfeministiska författare på högskolan. Och hela den offentliga debatten kvävs i tjat om sex och våld.

Radikalfeminismen är i sin tur en logisk utveckling av den marxistiska ideologins konfliktbehov.

Marxismen är den mest förutsägbara ursäkten för att öka egen makt som någonsin skapats. Dagens ”Dummerjöns-Marxism” fortsätter på samma spår fast med konflikten mellan arbetare och ägare utbytt till vad än för grupper som passar för att lura folk att fortsätta konflikter som ökar marxisternas egen makt.

 

2 kommentarer »

  1. […] bedöms feminismen efter uppsatta målsättningar. Statsfeminism däremot används när man bedömer yrkesfeministers faktiska agerande. Att förkasta statsfeminism […]

    Pingback av Monica Antonssons stollerier om Statsfeminism är grundade på Feminismens TÄAG-princip « Aktivarum — augusti 6, 2012 @ 12:42 e m

  2. […] få personer som har en aning om vad det står för i praktiken så låt mig göra en kort (Nåja) presentation. “Marxismen är den mest förutsägbara ursäkten för att öka egen makt som någonsin […]

    Pingback av Feministisk Bolagskvotering i ett krisdrabbat EU? – Del 2 Dummerjöns-Marxismen « Aktivarum — september 7, 2012 @ 12:22 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

    Arkiv

%d bloggare gillar detta: