Aktivarum

Här är de 12 principer som Jordan Peterson förespråkar | april 12, 2018

Återpublicering. Originalinlägget publicerat den 26:e Januari

Det tog ett tag att putta ner skvallerboken Fire And Fury men Jordan Petersons 12 Rules for Life har nu knipit #1 hos Amazon.com. Redan tidigare var han #1 i hemlandet Kanada och i England #2 där bara Tom Kerridges omåttligt populära ”Lose weight for good” säljer bättre. Länge var det ett slående skämt på internet att dumma människor läser ”Fire and Fury” medan smarta människor läser ”12 Rules for Life”. I såfall har vi konstaterat att det finns fler smarta än dumma människor i alla fall hos Amazon. Här kommer en föreläsning med snabbversionen av 12 Rules for Life – Jordan Peterson live i London.

Till skillnad från vad man kunde tro när man såg vissa intervjuer så var det inget som helst kontroversiellt med Jordan Petersons föreläsningar i London. Han fick stående ovationer som ni kan se. För dem som vill ha en snabb översikt av innehållet följer här en behändig lista som beskriver de 12 reglerna. För djupare resonemang och detaljerade beskrivningar av hur de ser ut se Dave Rubins 3 timmar långa intervju med Jordan Peterson.. Livsreglerna är:

#1: Stop Being Pathetic
#2: Take Care of Yourself
#3: Make Friends With People
#4: Compare Yourself to Who You Were Yesterday
#5: Don’t Let Your Children Do Anything That Makes You Dislike Them
#6: Set Your House in Perfect Order
#7: Pursue What is Meaningful
#8: Tell The Truth or At Least Don’t Lie
#9: Assume People Might Know Something You Dont
#10: Be Precise in Your Speech
#11: Don’t Bother Children When They Are Skateboarding
#12: Pet a Cat When You Encounter One

Observera att detta är beskrivningar av reglerna och inte nödvändigtvis den exakta formuleringen som finns i boken. Min tanke är att den som läst boken eller lyssnat på föreläsningen ovan skall kunna använda listan för att lättare komma ihåg vad han säger på det ämnet.

Vad beträffar andra ämnen som han pratat om så har vi redan mitt förra inlägg med fyra olika längre föreläsningar på allt från yttrandefrihet tills hans erfarenheter av alternativ/social media. Så här i efterhand finns det dock en föreläsning jag hade tänkt skriva om men som jag inte haft tid att skriva om vid den tidpunkt det skedde. Det är den föreläsning han gjorde i Juni 2017 på Carlton Place i Ontario på temat ”Konservatism för 2000-talet”.

Fascinerande nog var upplägget på den föreläsningen precis som hans bok 12 punkter. Flera av de tolv principerna kommer ni att känna igen från saker jag redan skrivit om. Eftersom jag anser den här föreläsningen är väldigt bra så passar jag på att ge en lista på även de 12 principer som Jordan Peterson presenterat för Modern Konservatism. Själv har jag som många redan vet valt att bli medlem i nya LiberalKonservativa Medborgerlig Samling Jag har insett att inget av de nuvarande riksdagspartierna under de senaste tio åren har motsvarat dessa principer:

1. The fundamental assumptions of Western civilization are valid.
2. Peaceful social being is preferable to isolation and to war.
3. Hierarchies of competence are desirable and should be promoted.
4. Borders are reasonable. Likewise, limits on immigration are reasonable.
5. People should be paid so that they are able and willing to perform socially useful and desirable duties.
6. Citizens have the inalienable right to benefit from the result of their own honest labor.
7. It is more noble to teach young people about responsibilities than about rights.
8. It is better to do what everyone has always done, unless you have some extraordinarily valid reason to do otherwise.
9. Radical change should be viewed with suspicion, particularly in a time of radical change.
10. The government, local and distal, should leave people to their own devices as much as possible.
11. Intact heterosexual two-parent families constitute the necessary bedrock for a stable polity.
12. We should judge our political system in comparison to other actual political systems and not to hypothetical utopias.

Observera dock att Jordan Peterson inte förespråkar omvända roller. Han anser att konservativa krafter har rätt ibland och att progressiva krafter har rätt ibland. De har bägge rätt. Han ser tydliga kopplingar mellan politiska åsikter och personlighet och som expert på personlighetspsykologi anser han att bägge personligheterna behövs för bästa möjliga problemlösning. Om konservativa krafter mobiliserar och får mer inflytande vill han inte att de beter sig på det censur och förbudsälskande sätt som vänsterkrafter med ”marginaliserade grupper” som vapen betett sig de senaste två årtiondena.

Låt mig därför vara tydlig med var jag står: Den skada som vänsterns försök att vara herre på täppan har orsakat beror inte på att de var vänster. Den skada som vänsterns försök att vara herre på täppan har orsakat beror på att de försökt vara herre på täppan och detta leder alltid till totalitära tendenser för det är den sortens människa som trivs i den sortens organisationer. Jag är inte av åsikten att utan vänsterkrafter får vi ett perfekt samhälle. Tvärtom, jag stödjer den traditionella vänsterns försök att begränsa rika människor excesser och skapa en bättre tillvaro för arbetare. Det är bara det att vänstern enligt min mening inte gör det längre idag.

 


Publicerat i Okategoriserade

Kommentera »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

    Arkiv

%d bloggare gillar detta: