Aktivarum

Lena Anderssons DN-ledare kritiserar PK-hyckleriet gällande kritiken mot Reggaeartisten Sizzla | april 7, 2012

I dagens DN-ledare tas ämnet offergrupper upp av Lena Andersson som jämför reaktionerna på Sizzla och Solanas.

Hennes DN-ledare ”Alla vill hänga på korset” lyckas med konststycket att kritisera politiskt korrekt identitetspolitik utan att använda endera av de två begreppen. Istället kopplar hon resonemanget till kristendomens hyllande av lidande som hon menar är en formel för varje förtryckt grupp.

”Vi söker alla förtrycket. Att ha haft förtrycket är att ha det alltid. I en tid inställd på kollektiv botgöring kan man ha frihetens och förtryckets fördelar samtidigt. Med underläget följer förmåner av utpressningskaraktär, därför söker även styrkan svagheten.”

Min kommentar är att det inte är ”tiden” som är inställd på kollektiv botgöring utan västländers eliter i politik och media som är det. Inte minst framgår detta tydligt i dokumentären ”China vs the US, The War for Oil” där Kina vinner oljekontrakt i U-länder genom att garantera ”political non-intervention”

Kort sagt, västländer sätter krav på demokrati och mänskliga rättigheter, Kina garanterar länder får sköta sig själva.

Det är sålunda inte ”Tidens anda” som den ”Kollektiva botgörningen” kommer från även om våra eliter i media och politik gärna vill vi tror det. Tidens anda låter nämligen som något ingen har bestämt och därmed kan dessa personer agera som makthavare helt utan ansvar för sin maktutövning.

”Det har blivit inne att vara ute. Ju mer auktoritet debattörerna önskar, desto mer måste de framstå som tystade. ”

Med dessa rader inleds Kajsa Ekis Ekmans DN-artikel ”Vänsterns arena drar mot höger”skriven 2009 på samma tema som Lena Anderssons men betydligt mer tydlig gällande var ansvaret låg någonstans. När Ekis Ekman skriver det har blivit ”inne” är det något som beslutats. Inget som bara ”hände i tiden”

Kajsa Ekis Ekman konstaterar det absurda i att sveriges ledande forum för samhällsdebatt ropar ”Var är debatten?”

”Arena för således en metadebatt som handlar om debatten – men tror sig samtidigt vara utanför den. En negativistisk position, skulle danskarna Frederik Stjernfeldt och Søren Ulrik Thomsen säga: utanför, därför inuti.”

Denna negativistiska position beskrivs och ifrågasätts i deras bok ”Kritik av den negativa uppbyggeligheten” Ekis Ekman nöjer sig dock inte med att kommentera fenomenet hon pekar även ut vilka människor som använder tekniken och därmed bestämt det är så vi skall ha det.

Detta sätt att debattera är kanske mest framträdande i Arena och den feministiska tidskriften Bang, men det syns i hela kulturdebatten. Det handlar om att bygga auktoritet på utanförskap.

Kort sagt det handlar om en vänster som behöver auktoritet för att trycka till andra människor. Det handlar alltså om Sveland-debattens auktoritära vänster. Intressant nog menar Kajsa Ekis Ekman att denna vänster i själva verket drar mot högerpositioner.  Jämför med Aktivarums:

Den stora frågan är nämligen inte om en rörelse är höger eller vänster utan vilket förhållande den har till individens inflytande (frihetlig) kontra gruppens inflytande (auktoritär).

Den enda skillnaden är egentligen att jag kallar det ”Auktoritär vänster” medan hon kallar det ”Vänster som går åt höger”

Hur gick då denna glidning till? Kortfattat menar Ekman med referens till Bordieu att 68-revolten bröt ner auktoriteter och gav ordet åt folket. Nu har helt enkelt intellektuella (vänstern) återställt situationen där endast de priviligerade som kan koderna hur man legitimerar sig själv – har ordet.

Därmed återkommer vi till Lena Andersson som påpekar hyckleriet i denna legitimeringskamp och den ”förtrycktas hierarki” som följer. Den här gången är måltavlan Reggaemusikern Sizzla.

”Förra veckan förmådde hbt-aktivister stoppa reggaeartisten Sizzla från att få uppträda i Stockholm då hans texter uppmanar till mord på homosexuella. Trots att Sizzla är svart, vilket nog räknas som ett större underläge än homosexuell i hierarkin, ansågs inte hbt-aktivisterna göra något löjligt eller förneka en slavättlings rätt att betrakta världen enligt sin övertygelse. Det fördes inte på tal att hbt-aktivisterna saknade humor, var för bokstavliga eller uppvisade en kolonial brist på förståelse för hur en heterosexuell familjekultur på Jamaica riskerar att slås sönder av homosexuella influenser. Nej. ”

Kort sagt problemet med Sizzla var att han attackerade en priviligerad grupp vars privilegium vilar på image av förtryck

Eliter måste helt enkelt ha uppfattningen homosexuella är och/eller varit förtryckta för att gruppen idag skall få den eftertraktade priviligerade positionen ”korset”. Ironin är att ingen förtryckt grupp kan ha privilegier som rätten att bestämma vilka artister och konstnärer vars framföranden skall få framföras.

”När Valerie Solanas taliban­inställning till halva jordens befolkning i Society for cutting up men-manifestet väcker vrede, hat och protester saknar däremot vreden humor och förmåga att läsa symboliskt. Det beror helt enkelt på vilken sort man vill ha ihjäl i sin text om den ska rankas som politiskt medveten eller reaktionär. ”Bör ett samhälle hålla sig med så olika syn på kategorier av egenskaper? Jag tror inte det. Och jag tror att det är vettigt att dra upp sin mentala gräns för vad man hyllar vid våldsförhärligande och uppvigling till mord.””

Som om detta inte vore absurt nog måste jag påpeka Valerie Solanas förespråkade att alla bögar skall dödas. Fast den auktoritära vänsterns representanter tillhör knappast intelligensreserven. De kanske är inte begrep att alla bögar är män och Solanas SCUM innebär alla män skall dödas.

Den logiska kopplingen kanske var för svår att göra för maktvänstern och deras allierade låtsasforskare?

Ännu svårare tycks insikten vara att personer inte kan vara priviligerade om de ägnar sig åt maktutövning och heller inte tystade om de skriver i våra största dagstidningar. Har man pga image av förtryck makthavares öra är man snarare så långt från förtryckt och tystad som man kan komma.

”Herbert Tingsten lär i debatter med kristna ibland ha utropat: Inte ner i katakomberna nu! Det vill säga, börja inte tycka synd om er och hänvisa till förtrycket under romarna när argumenten tryter.”

Som Lena Andersson påpekar är det dåligt med kristna i katakomberna idag.  Däremot har många andra grupper upptäckt fördelarna med katakomblivet och idag tycks katakomberna överbefolkade. Den här gången var det homosexuella som sparkade ut jamaicanska musiker.

Vem blir nästa utsparkade grupp tro?

Pelle Billing bloggar om Therese Larssons Svd-artikel på ämnet ”kvinnors feghet” Kommenteras av Aktivarum här.


14 kommentarer »

  1. Både oväntat och begåvat från DN:s Lena Andersson.
    Hon hade nog gjort den logiske, saklige Tingsten stolt…

    Frågan är om DN förstår att Andersson i förlängningen kritiserar grundvalarna för välfärdssamhället? Den som klagar – kanske ljuger och bedrar, vilseför och förtrycker – får skattepengar, vissa får t.o.m. makt och arbetsfri inkomst. (Läs gärna kostnadssidan på Statsbudgeten. Det är en rysare.)

    Det är nog inte en diskussion som MSM, med DN i spetsen, vill ha… De feministiska ‘genusforskarna’ vill i vart fall behålla sina bidrag, och fruktar nog en norsk utveckling…

    Kommentar av Hjalmar — april 7, 2012 @ 7:36 e m

  2. Feministerna måste ha værldsrekord i førtryck eftersom dessa enligt egen uppfattning varit førtryckta sedan Adam o Eva.

    Per Hagman

    Kommentar av per Hagman — april 7, 2012 @ 9:19 e m

  3. Och så har vi denna fina kille som bjöds hit med hjälp av våra skattepengar
    http://www.expressen.se/gt/homohataren-far-tala-i-kommunens-lokaler/

    Men det var ju en ”utsatt” grupp som bjöd hit honom, så då är det tydligen ok.

    Där snackar vi hyckleri i kvadrat.

    Kommentar av Daniel — april 8, 2012 @ 6:31 f m

  4. Ta en titt på den video som det hänvisas till i följande länk http://www.theclimatescam.se/2012/04/07/ett-program-ni-bara-maste-se/#comments . Vid första anblicken har den kanske inte så mycket med ämnet här att göra, men den säger en hel del om vilka föreställningar som satt sig i västerlandet.

    Kommentar av Per-Åke — april 8, 2012 @ 7:16 f m

  5. Ett kort meddelande till alla skribenter.

    Tjafset på bloggen är nu slut. Jag har nu lärt mig hur man leder om specifika IP till spamkorgen.

    Beklagar att jag inte agerade snabbare. /Erik

    Kommentar av Aktivarum — april 8, 2012 @ 2:00 e m

  6. Att jämföra Sizzla med Solanas är bra, men något orättvist mot Sizzla.

    Båda förespråkar/förespråkade att bögar ska dödas. Solanas ville dessutom att alla andra män oavsett sexuell läggning ska dödas.

    Båda framför hatbudskap men bara en har dömts för våldsdåd, Solanas, därtill för mordförsök. Sizzla har ett fläckfritt brottsregister, han har aldrig dömts för något.

    Båda predikade/predikar mord men endast Solanas gick alltså från ord till handling.

    Solanas har främst fått anhängare på grund av sitt radikala hat. Sizzlas radikala hat finns bara i en liten bråkdel av hans sånger (som han aldrig framför i länder där hat mot bögar är förbjudet enligt lag) och han har främst fått anhängare för sina budskap om religion, politik, m.m..

    Jag tycker att bådas hatbudskap ska ha rätt att framföras. Men inte för skattepengar och där är ännu en skillnad. Sizzlas konserter är inte subventionerade av skattemedel.

    Kommentar av Nestor — april 8, 2012 @ 5:02 e m

  7. Ja, både Solanas SCUM och delar av Sizzlas musik borde klassas som HMF – men bara när det framförs i Sverige. Olika lagar i olika länder…

    Hade Solanas hängt på sig nasseuniform, så vore hon sannolikt förbjuden i Tyskland, p.g.a. sitt hatiska budskap… I Sverige däremot, så får man göra nästan vad man vill så länge man uttalar de rätta, beskyddande, radikala fraserna. Det missade Sizzla.

    Häromkvällen så kunde Magnus Betnér ‘heila’ i sin kvällsshow, sannolikt helt utan efterräkningar. Hur många kommer undan med sådant?

    Kommentar av Hjalmar — april 9, 2012 @ 4:06 e m

  8. intressant analys. håller med om att man inte är särskilt förtryckt om man har stor plats i media och kan skriva öppet om det förtrycket.

    Kommentar av Mariel — april 9, 2012 @ 8:32 e m

  9. Ja vad skall man säga på det området egentligen? Låt oss spekulera lite i hur man vet ett förtryck finns. (Om vi bortser från idén det finns bara nån påstår det) Betänk att vi diskuterar exempelvis någon form av folkslag i ett Sydamerikanskt land som står i vägen eftersom regeringen vill ta deras land och sälja till ett utländskt företag.

    Personer som är utsatta på riktigt för förtryck utmärks då troligen av att de har sämre tillgång till samhället än de flesta. De har svårt att organisera sig, de har svårt att få gehör hos myndigheter, de hamnar oftare i problem hos polisen, massmedia undviker deras situation de har lägre medelålder, utgör en större andel av fängelsepopulationen, närhelst samhället institutioner diskuterar någonting får de oftare skulden och även om våldshandlingar från enskilda individer givetvis fördöms är det samtidigt endast när det begås våldshandlingar som samhälle, media etc lyssnar på dem.

    Låter detta som en rimlig bild av hur en sådan grupp vanligen har det?

    Kommentar av Aktivarum — april 10, 2012 @ 6:47 f m

  10. Korspostar lite från Pelle Billings blogg, läs Louise Astons kommentar, tillsammans med det du just skrev i kommentar no9 här blir det en mycket tänkvärd läsning…..

    http://www.pellebilling.se/2012/04/glad-pask-2/#comments

    Kommentar av Anders Senior — april 10, 2012 @ 7:36 f m

  11. Håller på att skriva nytt blogginlägg om genusteori.

    Kommentar av Aktivarum — april 10, 2012 @ 9:32 f m

  12. ”Kort sagt, västländer sätter krav på demokrati och mänskliga rättigheter, Kina garanterar länder får sköta sig själva.”

    Just det, Kina vill ju inte att man blandar sig i deras inrikes angelägenheter, därför ställer de heller inga krav på de afrikanska länderna för att ge bistånd eller snarare för att tillskansa sig kontrakt för utvinning av råvaror. Detta framgår klart av denna utmärkta bok:
    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173432873

    Kommentar av Maria — april 10, 2012 @ 10:03 f m

  13. Att Kina dessutom kommit in som intressent i Afrika gör att Afrika har ett alternativ till Europa. Det kan ju vara frestande att handla med någon som ser en som en handelspartner och inte som en olydig elev som behöver mästras.

    Kommentar av Maria — april 10, 2012 @ 10:12 f m

  14. Äntligen nådde jag en postningsbar punkt. Mina inlägg är snart inte inlägg utan snarare följetonger….

    Min kritik av Genusteori – Hur kan allt vara någons fel? – Hur kan allt öht anses fel?

    Kommentar av Aktivarum — april 10, 2012 @ 10:18 f m


Lämna en kommentar

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

    Arkiv