Aktivarum

Efter Pär Ström och Pelle Billing – Fritt fram för Erik Helmersons dubbelmoral? | november 14, 2012

Jag har sagt det flera gånger tidigare men aldrig har problemet med att förväxla sak och person varit så tydligt.

Inom några få dagar har de två mest profilerade jämställdistiska debattörerna i Sverige dragit sig tillbaka. Först tröttnade Pär Ström på tonläget i debatten. Nu trappar även Pelle Billing ner sitt deltagande.

Många undrar vad som skall hända nu och för dem som vill bli en del av svaret skapade jag diskussionsbloggen Genusdebatten. Där presenterade jag idén jag haft en längre tid om en gemensam portal för mansfrågor.

Istället för att som nu skriva splittrat och osammanhängande så förespråkar jag vi organiserar bloggarna.

Om de mest engagerade bloggarna och debattörerna skriver på en och samma portal så blir det en regelbundenhet som annars saknas. Dessutom blir det svårare att ”vinna” debatter med personangrepp.

Under rubriken ”debattörerna är borta – leve debatten” summerar trollan förutsättningarna. Det finns många bra skribenter. Både nya och gamla som skriver om dessa frågor men som har svårt att nåt ut.

Varför har de svårt att nå ut? Mediafolk jag pratat med säger det beror på att den andra sidan är ”organiserad”

Även om man bara är 20 personer på ett kontor vars mest framträdande kompetens är att skriva ansökningar om statliga bidrag för verksamheten så har man alltså i medias ögon en högre grad av legitimitet ”oavsett vad man säger”.

En privatperson som säger vettiga saker är inte ett dugg intressant. Det enda media verkar vilja ha privatpersoner til lär att framställa dem som ensamma galningar och politiska extremister att vara rädd för.

Ett utmärkt exempel på detta är DN-ledarskribenten Erik Helmersons dialog med Ninni.

Att Erik Helmerson är vit, medelålders man spelar här ingen roll. Det är minsann han, den upplysta journalisten som vet vad som är kvinnofientligt och han drar sig inte för att att rätta kvinnor på ämnet.

”Det är klart att era åsikter är kontroversiella, alltså i den mening att de väcker stark debatt. Många anser att de är reaktionära och direkt kvinnofientliga, men det vet du redan bättre än jag.”

Först och främst vilka är de där ”många” och vem representerar de? Statistiskt tycks media vara mer intresserade av att representera miljöpartiet än de är av källkritik och att journalistiskt granska makten.

Och Helmerson vilka åsikter representerar han (mer specifikt än att han inte stödjer Pär Ström)?

Här är ett exempel på sammanhang där Erik Helmersson har yttrat sig. Göra så småpojkar mår dåligt över sitt kön som någon slags proxy-straff för världens kvinnor. Inga problem enligt ”barnspykolog” Helmerson.

”I skrivande stund har ett antal föräldrar, en rektor, två miljöpartister, ett regionråd och minst en jämställdhetschef uttalat sig med den största självsäkerhet om det förkastliga i att låta flickorna på det gotländska fritidshemmet just denna eftermiddag få en orättvis fördel. ”

Observera att när vi pratar om Pär Ström så är han ivrig att prata om hur ”kontroversiella” de åsikterna är. Men hur ser han på sina egna åsikter när det är de som bli ifrågasatta (kontroversiella) och väcker debatt?

”Man behöver inte vara radikalfeminist med tre examina i genusvetenskap för att finna den senare reaktionen något överdriven.”

Till skillnad från manliga genusfeminister som på fullaste allvar försöker rätta kvinnors åsikter?

Erik Helmerson är i gott sällskap med andra män som definieras av att deras åsikter om sitt eget kön har stora likheter med hur kulturrasister ser på mörkhyade  – Men även av hur de ser ner på ej upplysta kvinnor.

”Michael Kimmel’s ”Guyland” has some interesting case histories and a few worthwhile things to say about how racial and cultural differences influence the behavior of young men, but it wasn’t too long before the way he acts as though he’s entitled to define women made me want to put his book through a paper shredder and tell the library it was lost.”

På samma sätt som Erik Helmerson säger till Ninni (en kvinna) att ”många tycker ni är reaktionära och kvinnofientliaga” Exakt samma strategi hittar vi hos världens mest uppenbara hatare av det manliga könet.

”What gives him the idea that he can define people’s thoughts and beliefs in a way that they themselves would not define them? Does he realize the irony of a man telling women which of them are real feminists?”

Uppenbarligen går vi ännu ett steg med ironin i Helmerson som säger till kvinnor de är kvinnofientliga.

”The only women Kimmel seems to understand are the Gloria Steinems of the world – deviate from that mindset, and you’re an anti-feminist.”

I skrivande stund är det nästan lika många kvinnor som män som anmält intresse till Genusdebattens projekt på ämnet mansfrågor. Hur många män är det som anmäler sig till Genusvetenskapens kurser nu igen?

Genusvetare skall föreställa experter på jämställdhet. Samtidigt är genusvetenskapen sämst på könsbalans av alla fält i den redan kvinnodominerade universitetsvärlden. Över 90% är kvinnor.


31 kommentarer »

 1. Kontroversiell betyder bl.a. ”som potentiellt strider mot politiska, samhälliga, religiösa eller kulturella normer”. Betyder detta att feminismen och 50/50-mentaliteten är normen i samhället? Man undrar då bara var alla normkritiska finns nu då? Eller är jämställdisterna de som är de verkligt normkritiska i dagens samhälle?

  Kommentar av Malte Skogsnäs — november 14, 2012 @ 11:06 f m

 2. Erik

  ”Genusvetare skall föreställa experter på jämställdhet. Samtidigt är genusvetenskapen sämst på könsbalans av alla fält i den redan kvinnodominerade universitetsvärlden. Över 90% är kvinnor.”

  Jag förstår såklart exakt vad du menar. Du använder ordet jämställdhet med deras vridna definition och visar att de suger på det. Det kan vara en poäng att förtydliga att det är DERAS vridna definition. Annars riskerar du att någon senare hävdar att du är precis som feministerna fast för män, och ”klagar” när det inte är 50/50-fördelning.

  Kommentar av David — november 14, 2012 @ 11:08 f m

 3. @Malte Skogsnäs
  Ha! Spot on =)

  Kommentar av David — november 14, 2012 @ 11:09 f m

 4. David:

  Det är givetvis helt irrelevant vad jag tycker. Poängen är huruvida de gör vad de säger de gör – eller visar den dubbelmoral som inläggets rubrik tar upp.

  Kommentar av Aktivarum — november 14, 2012 @ 11:11 f m

 5. Malte:

  Ja där har du ett till exempel: Som sagt frågan är om vi vill det skall vara fritt fram för denna sorts dubbelmoral offentligt eller om vi vill ha tillräckligt starka alternativ,

  Den här bloggen kan knappast bli en motvikt på ensam hand med både Genusnytt och Pelle Billing borta. Någon måste skriva inlägg medan jag inte gör det.

  Kommentar av Aktivarum — november 14, 2012 @ 11:13 f m

 6. Erik Helmerson är en fjant som inte kan stå upp för små pojkars rätt till likabehandling. Och en sån ska vara ledarskribent på Sveriges största tidning?

  Kommentar av Maria — november 14, 2012 @ 11:31 f m

 7. ”Om de mest engagerade bloggarna och debattörerna skriver på en och samma portal så blir det en regelbundenhet som annars saknas. Dessutom blir det svårare att ‘vinna’ debatter med personangrepp”.

  Hurra! Hoppas detta blir verklighet snart.

  Kommentar av Ekvalist — november 14, 2012 @ 11:45 f m

 8. Tanke kring vad som händer efter Ström och Billing: En gemensam plattform där det finns olika krönikörer som skriver kontinuerligt tillsammans med gästkrönikörer, gärna då från andra ideologier än jämställdismen för att vidga vyerna. Ungefär som Avpixlat fast enbart inom jämställdhetsområdet.

  Kommentar av Malte Skogsnäs — november 14, 2012 @ 11:46 f m

 9. Först och främst så är det intresant hur mediafolk och journalister har två ansikten.

  Dels så leker de lärare till vanligt folk – dels så behöver de vanligt folks pengar för att fortsätta och med internet så har de ingen möjlighet att automatiskt fortsätta få betalt för att läxa upp andra människor.

  http://www.journalisten.se/nyheter/det-har-ar-en-strukturell-kris

  Med andra ord kan Helmerson säga vad sjutton han vill. De här många ”mediamänniskorna” som till höger och vänster vill bestäma vad som är ”kontroversiellt” är inte många många nog att hålla media vid liv. Om media säljer saker som bara de själva gillar så kommer hela nyhetsmodellen att dö.

  Nu till Erik Helmerson. Här är en presentation av hans åsikter i sina sammanhang.

  https://aktivarum.wordpress.com/2011/06/09/mansrollen-ar-rena-halmgubben/

  https://aktivarum.wordpress.com/2011/06/29/attacker-pa-man-ar-inte-journalistik-utan-politisk-sexism/

  https://aktivarum.wordpress.com/2011/06/30/3877/ (den onödiga journalist-mannen)

  https://aktivarum.wordpress.com/2011/07/08/genusdoktorander-borde-veta-skillnaden-mellan-struktur-och-individ/

  https://aktivarum.wordpress.com/2011/12/14/gunilla-jarlbro-den-nya-drottningen-av-feministisk-apex-fallacy/

  Kommentar av Aktivarum — november 14, 2012 @ 11:50 f m

 10. Malte:

  ”Ungefär som Avpixlat fast enbart inom jämställdhetsområdet.”

  Ja, fast med en större mångfald. Avpixlat har samma problem som Politiskt Inkorrekt hade… Alldeles för fokuserat på en och samma sak. En bättre liknelse är ett ”Newsmill” fast bara för jämställdhet och med öppna kommentarsfält.

  Kommentar av Aktivarum — november 14, 2012 @ 11:57 f m

 11. Sköter vi våra kort rätt nu så tar vi hem det här så småningom! ”Credd” är det dessa människor hela tiden söker, de ser nu hur de riskerar att tappa den och bli helt bortgjorda. Av något så otidsenligt som en riktig folkrörelse.

  Kommentar av Fredrik — november 14, 2012 @ 12:11 e m

 12. Aktivarum skrev:
  ”ett ”Newsmill” fast bara för jämställdhet”

  Låter som en väldigt bra idé!
  Dock bör man kunna skriva under pseudonym, och självklart ska vanligt folk kunna kommentera. Någon form av moderering kommer säkert att behövas, som hos GN.

  Kommentar av Hjalmar — november 14, 2012 @ 12:35 e m

 13. Du har ett mail. Kolla det, tack:)

  Kommentar av Ninni — november 14, 2012 @ 12:36 e m

 14. Därför är det viktigt med ”gästkrönikörer från andra ideologier än jämställdismen för att vidga vyerna”. Tanken med t.ex. Annika Hernroth som gästbloggare hos Pelle Billing var bra men resultatet blev inte bra eftersom hon inte var tillräckligt förberedd utan bara använde sig av en gammal text. Hade hon skrivit en ny text riktad till Pelle Billings läsare hade det get en mer dynamisk effekt.

  Avpixlat nämndes som exempel eftersom det känns trevligt när man besöker sidan och det finns ansikten på deras ständiga krönikörer. I övrigt ingen annan jämförelse med den sidan.

  Nu vill nog kanske inte alla ställa med upp med ansikten men det skulle öka den personliga graden mycket. Självklart ska det vara öppna kommentarsfält. Någon skrev att efter Utöya och Stoltenbergs ord om ett mer öppnare samhälle har det blivit tvärtom med mer stängda kommentarsfält.

  Kommentar av Malte Skogsnäs — november 14, 2012 @ 12:52 e m

 15. Hjalmar:

  Jupp, bägge de förslagen har redan varit uppe på ”Genusdebatten”

  * Det skall absolut gå att skriva anonymt under pseudonym.
  * Det kommer att vara moderering på nya skribenters inlägg. När man däremot skrivit några inlägg och visat man vet hur det skall gå till kanske man kan ges möjlighet att publicera direkt.

  Kommentar av Aktivarum — november 14, 2012 @ 1:11 e m

 16. http://www.journalisten.se/kronika/skev-bild-av-verkligheten#comment-9380

  Dra på trissor, här är en som slår Erik Helmerson med hästlängder. Vilken tönt! Vad är det med Sveriges journalister i dag? Feminiserade hela bunten. De begriper ju inte ens vad de läser (om de nu läser Pärs blogg).

  Kommentar av Maria — november 14, 2012 @ 1:30 e m

 17. Hehe! Aktivarum har i kommentar 11:50 en rad länkar.
  Jag kom bara till första länken innan jag fick mig ett gott skratt:

  ”- Hur ska vi arbeta för att ha ett fortsatt starkt förtroende? Förtroendet är grunden för hela affärsidén, sade Jeanette Gustavsdotter.”

  Fortsatt starkt förtroende? Dom tror alltså att dom idag har detta? Hos vem då?

  Kommentar av Ninni — november 14, 2012 @ 1:39 e m

 18. Och nu kom asgarv nummer ett för idag. Från den länk Maria 1:30 här ovan:

  ”Just därför antar jag att de goda argumenten har bitit även på honom, att han någonstans i bakhuvudet börjar inse att hans världsbild och verkligheten inte är riktigt samma sak.”

  Ja! Vi har mötts av så ”goda argument”, att Pär har insett han hade fel. Dom argumenten måste jag se, för jag vill veta om jag har fel. Var? Var finns dom?
  Någon som har en länk att bjuda mig på till dessa argumenten?

  Kommentar av Ninni — november 14, 2012 @ 1:47 e m

 19. Maria:

  ”Dra på trissor, här är en som slår Erik Helmerson med hästlängder. Vilken tönt! Vad är det med Sveriges journalister i dag? Feminiserade hela bunten. De begriper ju inte ens vad de läser (om de nu läser Pärs blogg).”

  Ja den där länken dök upp i Genusdebatten tidigare. Andreas Ekström… suck… Människan hittar på saker helt utan belägg. Det är ju bara stollens egna fantasier.

  Kommentar av Aktivarum — november 14, 2012 @ 2:11 e m

 20. Aktivarum

  Kommentar 11.50

  O O
  |
  _. _

  Så sjukt bra analyserat!

  Kommentar av Under the hood — november 14, 2012 @ 2:19 e m

 21. […] Aktivarum tog snabbt initiativet till en ny blogg, Genusdebatten, som är tänkt att fungera som samlingsplats för olika jämställdhetsintresserade bloggare. En intensiv debatt om vilka regler som skall gälla och hur bloggen skall utformas har uppstått. Men den verkar ha dragit igång med en rivstart. Intressant kuriosum är att första inlägget inleds med ett venusianskt citat, och inte från vilken vensuian som helst, gissa vem. […]

  Pingback av Dags för nya glasögon Andreas Ekström? « Kvinna och antifeminist — november 14, 2012 @ 2:24 e m

 22. OMG! Chapin gör parodi på vad en feministisk man skall tycka och tänka.

  Kommentar av Aktivarum — november 14, 2012 @ 3:35 e m

 23. Vad av substans skulle egentligen återstå av ”feministen” om ”feministen” plötsligt tappade förmågan att fortsätta framföra könsvinklade hel- och halvlögner?

  Svar: En ovanligt tystlåten och könsideologiskt insnöad byfåne som lider av sin egen uppenbart defekta kognitiva förmåga.

  Kommentar av Liberalen — november 14, 2012 @ 4:13 e m

 24. Ninni:

  Fortsatt starkt förtroende? Dom tror alltså att dom idag har detta? Hos vem då?

  Det tråkiga är att det fortfarande finns ett behov av journalism, och därmed ett behov av riktiga, professionella journalister. Hur sjutton lyckades en hel yrkeskår göra sig irrelevant genom att glömma syftet med sin egen existens?

  Obligatorisk nyans-brasklapp: Undantag finns naturligtvis.

  Kommentar av Shastra — november 14, 2012 @ 7:27 e m

 25. Aktivarum skriver …”idén jag haft en längre tid om en gemensam portal för mansfrågor.”

  — jupp enig med denna mening.

  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — november 14, 2012 @ 7:33 e m

 26. Vad sägs om att utforma genusdebatten som en samling bloggar istället för som en samling bloggare? Så här ser det t.ex. ut om man går in på kostdoktorns sida med andra bloggar:

  http://www.kostdoktorn.se/nytt/

  Så kan man ju göra men med genusbloggar. Ju populärare blogg desto högre hamnar den och man ser genast om det finns något nytt.

  Kommentar av MJ — november 14, 2012 @ 8:39 e m

 27. Jag brukar använda den vilande Medborgarperspektiv som portal till de andra samhällsbloggarna, för han har samlat de flesta, även nya, och på hans blogg ser man direkt vad som är uppdaterat.

  Kommentar av bashflak — november 14, 2012 @ 10:06 e m

 28. MJ:

  Jo men det är ingen större skillnad mellan ”Kostdoktorn” och vad jag förespråkat förutom att jag tror vi skulle tjäna på att ha bloggar (bloggare) på samma domän. Alltså typ Genusdebatten/ Bloggare1 Genusdebatten/ Bloggare2 osv. Problemet med Kostdoktorns portal är att efter ett tag går folk in direkt på bloggarna och då de ligger på andra domäner så blir inte själva framsidan lika välbesökt. Tanken är alltså en väldigt välbesökt portal (domän) istället för flera olika där ingen av dem är riktigt stor.

  Kommentar av Aktivarum — november 14, 2012 @ 11:14 e m

 29. Instämmer med Aktivarum, förutom att en mer konstant uppdatering kan också skribenter som bara har lust att skriva en gång om året få en möjlig portal.

  Kommentar av robjoh — november 15, 2012 @ 8:31 f m

 30. OT:
  Skön läsning (efter gårdagens uppvisning):
  http://www.lequipe.fr/Football/Actualites/Ibra-frappe-quatre-fois/326922

  ”Le Zlatinisme c’est la seul religion ou tu voit les miracle de ton dieu en direct !”

  Zlatanismen är den enda religion där du ser din gud göra mirakel i direktsändning!

  ”Messi et Cristiano Ronaldo ont décidé de se mettre au hockey sur gazon après avoir vu le 4ème but de Zlatan.”

  Messi och Cristiano Ronaldo har beslutat sig för att börja med landhockey efter att ha sett Zlatans fjärde mål.

  ”Zlataner au Larousse 2013 et vite!!!!”

  ”Zlataner” in i ordboken 2013 och det fort!!!

  ”Prestation incroyable de Zlatan ! Un vrai monstre…. Une personne qui aime le football ne peut qu’admirer la classe de ce joueur.”

  Otrolig prestation av Zlatan! Ett monster… Fotbollsälskare kan bara beundra denna spelares klass.

  ”Il est incroyable, le joueur le plus complet de l’histoire je pense. 1er but:renard des surfaces,2ème:profondeur volée,3ème:CF,4ème:but Playstation.”

  Han är otrolig. Historiens mest komplette spelare tror jag. 4:e målet: Playstationmål.

  Kommentar av Maria — november 15, 2012 @ 9:14 f m

 31. […] Aktivarum tog snabbt initiativet till en ny blogg, Genusdebatten, som är tänkt att fungera som samlingsplats för olika jämställdhetsintresserade bloggare. En intensiv debatt om vilka regler som skall gälla och hur bloggen skall utformas har uppstått. Men den verkar ha dragit igång med en rivstart. Intressant kuriosum är att första inlägget inleds med ett venusianskt citat, och inte från vilken vensuian som helst, gissa vem. […]

  Pingback av Dags för nya glasögon Andreas Ekström?2:a oreviderade upplagan | Genusdebatten — november 8, 2013 @ 8:04 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: