Aktivarum

Mansrollen är rena halmgubben! | juni 9, 2011

Man måste fråga sig hur trovärdigt det är att samma personer som kritiserar mansrollen, är dess uppfinnare.

I dagens DN finns de första delarna av artikelserien ”Mannen – Vinnare eller förlorare?” Det är den vinklande mansforskaren Niclas Järvklo och den lika vinklande författaren Erik Helmerson som sprider sina åsikter.

I retoriken kallas denna situation för ett falskt dilemma. Ett antingen-eller-påstående där bägge de angivna alternativen är felaktiga. Men även den som ser igenom tricket löper risk att missa något ännu viktigare.

Nämligen att diskussionen i sig förutsätter alla som diskuterar har samma negativa åsikt i frågan från början.

Detta kan de mer observanta av er se redan på artikelseriens rubrik. ”Mannen – Vinnare eller förlorare” Mannen? Det skall vara MÄNNEN vinnare eller förlorare för att artikeln skall handla om riktiga människor.

Och om den inte handlar om männen, om den inte handlar om riktiga människor vad handlar den då om? Svaret är såklart att artikelns ”mannen” är en omskrivning inte av män utan om mansrollen.

”Dagens man har en större frihet att utforma sitt jag och tillgång till en bredare palett.”…”Mannen tar ofta ett steg tillbaka när han bildar familj” osv

Mannen/Mansrollen påstås alltså vara problemet. Men när problemet skall lösas är det männen som Helmerson pratar om. Inte ”mannen”

”Kraven på förändring omfattar många fler män i dag än på sjuttiotalet.”

Problemet med hänvisning till mansrollen är att den är vad än som sociologiska mankritiker säger den är.

Därför vi får den absurda situationen med två manskritiker där den ena (Helmerson) säger mannen är en förlorare som inte behövs och den andra (Järvklo) säger mannen är en vinnare som aldrig haft det så lätt som nu.

De pratar vanligen inte om männen, de pratar om ”mannen” Kontrasten blir helt uppenbar när genusadelns företrädare skall ta upp den andra sidan av saken. Trodde ni att de skulle prata om kvinnorollen i samma ordalag?

Helmerson:

Kvinnor har genom alla tider känt sig otillräckliga.”

Mannen tar ofta ett steg tillbaka när han bildar familj, säger Erik och beskriver det som att kvinnor han känner genomgått en sorts ”metamorfos”.

Jag trodde fler skulle säga: Jaså nu ska vi tycka synd om mannen, fast alla vet att det är kvinnorna som har problem.

Järvklo

”I början av åttiotalet kryddades diskussionen om mansrollen ytterligare när assisterad befruktning blev en möjlighet för kvinnorna.”

”Vad vi också ser är att kvinnor å sin sida inte gör lika mycket obetalt arbete i hemmet som tidigare.”

”Det betyder att kvinnor har ett ­kunskapsövertag i familjearbetet.”

Genom denna språkskillnad avhumaniseras männen, de blir mannen, det blir kvinnor mot ”mannen”

Kvinnorna (riktiga människor) mot Mannen/Mansrollen (sociologiska kritiska omdömen) Att kalla det ”mannen” är också ett sätt för män som Järvklo och Helmerson att ”komma undan” sina egna negativa omdömen.

De blir ”hederskvinnor” de goda. Inte en del av mannen/mansrollen/manligheten som de sågar, svartmålar och attackerar. Och då mansrollen har ingenting att göra med männen så kan den påstås vara vad sjutton som helst!

Vad är mansrollen/mannen? Svar: Vad än dess kritiker säger den är. De kan svartmåla och smutskasta den hur de vill.

Att göra likadant mot judar kallas antisemitism, mot svarta rasism, mot muslimer islamofobi, och likadant mot homosexuella kallas homofobi. Man kan inte säga någonting i stil med:

Fler bögar måste hoppa på det här förändringståget vare sig de vill eller inte. Det är därför bögrollen diskuteras (negativt) så mycket nu. De måste sluta vara så bögiga!

Men Helmerson får detta publicerat i DN: 

”Fler män måste med på det här förändringståget vare sig de vill eller inte. Det är därför mansrollen diskuteras så mycket just nu.”

Det är förstås semantiskt intressant att kalla en välorganiserad smutskastningskampanj med syfte att tvinga folk bete sig på ett visst sätt för en ”diskussion”  Pelle Billing skriver här om de budskap vi matas med.

För att inte tala om vad som händer om du anser det etablerad åsikt att vita har ett kunskapsövertag på svarta i Sverige – Då blir du anklagad för att vara Sverigedemokrat eller värre.

Men Järvklo får detta publicerat i DN:

”Att kvinnan skulle vara hemmets ”regissör” är ett etablerat begrepp inom maskulinitetsforskningen där det kallas ”kvinnlig modellmakt”. Det betyder att kvinnor har ett ­kunskapsövertag i familjearbetet.”

Inte ens när han refererar till sitt eget område lyckas Järvklo få saker rätt. Modellmakt kommer från Aarseth & Holters bok ”Mäns livssammanhang” från 1994 och där betyder det att arbetet är utformat (modellat) efter kvinnor.

”Hur män kan känna sig utträngda eftersom axeln kvinna-barn utgör centrum. Hon planerar för alla, han blir hellre lat än toffelhjälte” (Aarseth & Holter)

Det betyder alltså inte att kvinnor har mer kunskap än män utan att de vanor och seder som finns i arbetet passar dem och deras preferenser (smak) bättre. Aarseth och Holter konstaterar att kvinnors modellmakt håller män borta.

Sålunda kritiserar Aarseth och Holter att den kvinnliga modellmakten används för att trycka ut män ur hemmet.

Men genusforskaren Goldina Smirthwaite anser i en kritik från 2002 att män visst skall tvingas anpassa sig efter kvinnors modellmakt. Detta eftersom det strider mot könsmaktsordningen att göra det. Att feminister pga sin könsmaktsteori har denna åsikt har Järvklo helt missat:

”Där kan jag bara säga till männen att ta för sig mer och bli projektledare själva, säger han och får det att låta som att det vore den enklaste saken i världen.”

Det kan vara bra att komma ihåg denna feministiska kritik nästa gång någon från genusadeln tycker att män skall ta mer plats i hemmet. Här förespråkar man alltså öppet att pressa bort män från hemmet med ”modellmakt”

Idag tänker DN fortsätta artikelserien med rubriken ”Mannen har blivit sexobjekt”

Det skulle dock förvåna mig storligen om författaren begriper att männen inte är sexobjekt utan framgångsobjekt. Dvs blir objektifierade av kvinnor främst på basis av hur hög social status de verkar ha.

Det är detta som är temat i Maureen Dowds bok ”Are men necessary – When sexes collide” (Omslag högst upp) Hon beskriver hur feminismen har misslyckats när kvinnor vill ha högstatusmän, som vill ha bimbos.

Det är såklart ingen slump att Helmersons bok heter ”Den onödige mannen” 

Du kan vara lugn Helmerson, det här att tycka kvinnor är bättre än män och att spekulera i om män är onödiga är inget nytt eller kontroversiellt. Det enda nya är att det brukar vara ensamma kvinnor som gör det.

Att mannen påstås vara sexobjekt däremot är ju bara att vänta eftersom mannen/mansrollen bestäms av sociologer och inte av statistik på männen. Mer om detta när artiklarna kommer upp på DN.

PK-Brottsmyndigheten skriver på ämnet:

”Det DN glömde att förtydliga är att den ”man” man talar om inte är särskilt representativ. DN:s ständigt återkommande beskäftiga attityd är att människor alltid är vita medelklassmänniskor i innerstaden.”

Snarare är den ”man” man talar om inga människor alls utan vad än sociologer behöver säga för att ursäkta det när de beter sig precis som rasister.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

22 kommentarer »

 1. Hej Erik

  Jag har inte läst Maureen Dowd. Jag vet inte heller om det jag nu ska skriva skall ses som kritik mot det du läst eller mot det du brukar säga. Så ser jag inte det, jag vill bara ge mina egna observationer.

  Ibland tycker jag inte mina observationer kan förklaras utifrån att kvinnor väljer rika män. Jag har elvt i storstäder i hela mitt liv och ser ett brett spektrum på vad kvinnor väljer. Jag har vänner på höga positioner och dessa män har naturligtvis troféfruar. Troféfruar som i sin tur ser sin man som ett kap dom också. Det är vackra kvinnor ofta och de har ofta inte någon vidare personlighet, för dom behöver väl inte utveckla den sidan.

  Men…och det är här mina funderingar kommer. Jag känner också killar från ”Lägre” nivåer men som också har sex med vackra kvinnor. Här vill jag först berätta att det jag observerat är att dessa tjejer naturligtvis inte är lika vackra (om nu vacker definieras lika av oss, vilket jag tror för lets face it, en vacker kvinna är en vacker kvinna ) . Dessa killar på dessa mellannivåer eller lägre nivåer som har dessa kvinnor har ofta fått dom , inte via sin plånbok, utan via sitt utseende och kropp. Det är den observationen jag ser.

  Om den hänger ihop med killens vägvinnande självförtroende vet jag inte. Men jag ser detta, kvinnor i 22 års åldern som stirrar sig blind på snygga killar. Varför jagar inte dessa kvinnor riksbankschefer eller företagsledare ? Snacket i dessa kretsar skiljer sig markant också från snacket som kvinnorna i högre kretsar har. I de lägre kretsarna bland snygga tjejer så pratar tjejer ofta om killens utseende. I de högre kretsarna skiter kvinnorna i mannens utseende i större utsträckning. Så där har jag sett en skillnad. Naturligtvis hade det säkert varit intressant för alla kvinnor med en rik man som också ser bra ut. Jag var för några dagar sedan på en fest i Sverige utmed havet. Denna fest var tillsammans med vänner som inte är företagsledare etc, dvs ”normala” killar. Men…killarna där såg bra ut. halvkroppstatueringar, höga kindben, magrutor och mycket självförtroende. Där kom jag, mer pengar i plånboken (förvisso upptagen), minst lika snygg i fejjan men helt utan halvkroppstatueringar och helt utan magrutor :P. Vad hände, jo- Jag var ointressant för dessa kvinnor som låg där på bryggan och pratade om ”snygga killar på stränder” Den snygge killen i affären där de precis inhandlat grillköttet etc. Jag passade naturligtvis inte in men försökte ändå anpassa mig. Jag var inte intresserad av dessa tjejer eftersom den jag har är utseendemässigt snyggare (nu är jag brutal i snacket, men ärlig med saken att vi väljer ofta utefter skönhet som killar). Det är möjligt att kvinnorna på festen till sist väljer en man som också råkar vara rik, men jag ser runt omkring mig att i snygga killar inte behöver vara rika för att få intresse.

  Likaså känner jag till många kvinnor som valde att skaffa barn med kriminella losers, förvisso skiljda nu, men ändå. Pengar hade de inte. Kan det vara så att det i Sverige inte finns samma behov av en rik man som det finns i andra länder? Vad är det jag vill ha sagt, jo, en snygg kille som utbildar sig till ett lågstatusyrke ligger med väldigt mycket tjejer om han är singel. Han får otroligt mycket häng på kvinnor. Så jag undrar om det ändå inte ligger något i att mannen börar ses som ett sexobjekt. Empirin grundar jag på hur dessa kvinnor pratar om män och att dom visade större intresse för de halvkroppstatuerade snygga killarna än de gjorde för mig samt en annan man där som slår de flesta på fingrarna vid jäfmörelse av bankkonto. Drar man en kanske förhastat ”slutsats” av detta så är det inte alla kvinnor som väljer en man utefter plånboken. Kritik av mig själv här nu då? Jo, det kan vara så att det är skillnad på sex och livspartner. Kanske är den halvtatuerade snygga killen absolut mer intressant att ha sex med än den killen som ”bara” är rik. Jag kan hursomhelst inte påstå att det krävs mycket pengar för att få mycket fina tjejer. Det är inte det jag ser när jag observerar samhället. Speciellt inte på senare tid.

  Kommentar av Torstensson — juni 9, 2011 @ 11:02 f m

 2. Hej Torstensson:

  Det är alltid kul att få beröm men det spelar inte mig någon större roll i övrigt om folk är kritiska eller håller med mig så länge det tillför debatten något och handlar om att hitta den bäst fungerande modellen för framtiden. Just detta inlägg var intressant och givande att läsa men din röda tråd bygger på ett missförstånd.

  Kärlek är inte logisk! Kärlek har inga logiska sätt att bedöma människor. En kvinnas romanskänslor bedömer inte hur rik du är efter de pengar hon logiskt vet du har. Sånt saknar betydelse för kärlek och är sålunda bara viktigt för personer som struntar i kärlek (Golddiggers)

  Vad som attraherar kvinnor är sålunda inte hur mycket pengar en man har utan hur mycket pengar han verkar ha. Inte hur hög status han har utan hur hög status han verkar ha. Anledningen snygga tjejer får många killar intresserade är att nästan varenda faktor som styr ”snygghet” har med fertilitet att göra. En man föder inte barn så det vore larvigt att höra ”men tjejer gillar snygga killar också”

  En kille blir inte snygg genom egenskaper som hjälper att föda barn. Så vad skulle göra en kille snygg? Jo följande enkla princip:

  Vore du en riktig man så hade du vågat!
  Hade du haft pengar så hade du haft huvudet högre!
  Hade du varit attraktiv så hade fler personer tittat på dig

  Osv…

  Problemet med din berättelse är att du fäster uppmärksamhet vid vad de pratar om medan kvinnor fäster mest uppmärksamhet vid killar som inte bryr sig om vad de pratar om alls. Att bry sig om så mycket vad andra tycker är i sig en feminin egenskap.Detta är en anledning statsfeminism är så destruktiv. För med statsfeminism så kan kvinnor bedöma killar efter huruvida de struntar i att följa instruktioner de är tvingade att följa,.

  Avslutningsvis finns det ingen garanti att kvinnor väljer de killar som får mest uppmärksamhet för stunden. En kvinna kan följa en och samma kille hela kvällen för att sedan gå hem och ha sex med en annan som ignorerade henne för han visste hon var hans. Av denna anledning så räknar inte ”PUA” att kvinnor säger ja till en ”dejt” som någon seger.

  Att säga ja till en dejt, ge uppmärksamhet för magrutor etc kostar henne ingenting och garanterar ingenting heller. Det är ju där feminister är och sniffar på sexbrottslagar. För att du skall veta att oavsett vad hon gjorde tidigare behöver hon inte vilja ha sex med dig.

  Kommentar av Erik — juni 9, 2011 @ 11:31 f m

 3. Erik

  Tack för svaret. Jag ser faktiskt nästan, hur man nu nästan kan se något, att vi egentligen pratar om samma sak. Det var det jag menade, att unga kvinnor idag, låt oss säga i 22 års-åldern gillar killar som uppträder statusmässigt oavsett storleken på deras plånbok. Titta på Stockholm, Göteborg och Malmö. Kanske främst malmö som är en ganska kriminellt belastad stad i norden, där finns det hur många kvinnor som helst som skaffat barn med killar som lever på soc. Men killarna uppträder som om de är kungar. Men jag tycker du missar min poäng lite. Nämligen utseendet på en kille spelar roll. Jag kan inte bortse från detta. Ett mer konkret exempel : En snygg tystlåten kille är intressant för många kvinnor. Han behöver inte uppträda som ett svin för att få kvinnor. Han behöver bara sitta lugnt en hel kväll och vara ödmjuk. Genom uteslutningsmetoden blir det att hans utseende signalerar bra gener. Inget annat signalerar något ju. Säkerhet i blicken javisst, men jag menar på att en kille kan komma långt med ett snyggt utseende.

  Schenkenberg är ju inte känd för att hålla monologer om nukleärfysik, eller high business a la wallstreet och inte heller för att ta för sig i sociala sammanhang. Han är en tystlåten ödmjuk kille och ändå vill många kvinnor ligga med honom. Egentligen kan man ju säga att även han prylar killar. Han prylar ju andra killar i grenen snygghet. Han har därmed skapat ett resultat. Jag håller således inte med dig när du säger att tjejer inte tittar på en killes utseende rent fysiskt. Jag tror dom gör det. ”Kolla hans rygg” var en av kommentarerna på den festen när en good looking guy cyklade förbi.

  Han hade bred vältränad rygg antagligen av flera timmars chin ups eller vad det heter. Lika så när en kille hoppade i plurret varpå en av dessa kvinnor ropade från sin soltstol ”du har snygg mage xx” ..tack svarade han och gick vidare.

  Sen håller jag med om att kvinnor som man kan man få brudar på andra sätt än genom att vara fysiskt snygg. Där har tjejer det svårare, en ful kvinna får inte en snygg kille rent statistiskt. Inte ens om hon är rik. Man ser ju inte Amelia Adamo med hunkar. Helen Mirren går inte hand i hand med justin bieber.

  Kommentar av Torstensson — juni 9, 2011 @ 12:31 e m

 4. Mannen är den givne förloraren
  Varför tror du Gud skapade kvinnan?
  Därför att han inte var nöjd med mannen

  Kommentar av snawitz — juni 9, 2011 @ 2:13 e m

 5. snawitz:

  Jag tror inte gud skapade varken mannen eller kvinnan. Här finns hundratals referenser till evolutionen så det är nog inte världens smartaste ide att använda religiösa sagor som referens.

  Kommentar av Erik — juni 9, 2011 @ 3:00 e m

 6. Borde det inte vara 50% halmgummor överallt?

  Kommentar av Jan-Erik — juni 9, 2011 @ 9:22 e m

 7. Jan-Erik:

  ”Borde det inte vara 50% halmgummor överallt?”

  Nej, halmgubbe är vardagligt tal för halmdocka/halmfigur (Straw man)

  Kommentar av Erik — juni 9, 2011 @ 9:59 e m

 8. Det är ett argumenationsfel. Du hittar på eller gör en karikatyr av din motståndares argument och angriper dessa.

  Kommentar av Hamstrn — juni 10, 2011 @ 3:08 e m

 9. Snawitz men Gud är ju bara en av många gudar varav den högsta är Cthul’hu!

  Kommentar av Hamstrn — juni 10, 2011 @ 3:11 e m

 10. chuthulu är inte den högsta av gudar. Långt ifrån ska jag säga, läs lite Lovecraft så lär du dig 😉

  Kommentar av David Holman — juni 13, 2011 @ 9:14 e m

 11. Får man läsa Wikipedia istället? :p

  Kommentar av Hamstrn — juni 14, 2011 @ 7:16 f m

 12. […] är alltså vad än som sociologer själva hittar på och denna Straw Man till beskrivning av männen motbevisas i regel fullkomligt de få gånger man […]

  Pingback av Anna Laestadius Larssons tavla om löneskillnader « Aktivarum — juni 14, 2011 @ 1:38 e m

 13. […] till dödliga självmordsförsök? Psykologidoktoranden lyckas trots detta faktum inbilla sig att mer manskritik (kritik av mannen/ problematisering/ifrågasättande av mansrollen – se länken) är […]

  Pingback av Angående Psykologidoktorandens kritik av Pär Ström « Aktivarum — juni 21, 2011 @ 2:59 e m

 14. […] Sålunda så är det logiskt av personer som vill attackera män att man pratar med en man som verkar helt störd i huvudet. Enter författaren Erik Helmersson som vi skrivit om tidigare när vi sågade mansrollsteorin som straw man. […]

  Pingback av Attacker på män är inte journalistik utan politisk sexism « Aktivarum — juni 29, 2011 @ 10:41 f m

 15. […] då påståendet det ens finns något som heter könsroll i sig är ett betrakta som en straw man från manlighetsfientliga sociologer som Michael Kimmel […]

  Pingback av Genusdoktorander borde veta skillnaden mellan struktur och individ « Aktivarum — juli 8, 2011 @ 10:50 f m

 16. […] patriarkatet (dvs samhället) som man pratade om. Man aktade sig noga för att dra in människor. Sedan blev det mansrollen som blev föremål för negativa (sociologiska) […]

  Pingback av Misandry i Sydsvenskan startar om Transgenusdebatten « Aktivarum — juli 13, 2011 @ 12:38 e m

 17. […] vill jag påpeka hennes hopblandning av MANNEN och MÄNNEN. Männen är alltså vi människor (grattis grabbar) men vad tusan är den där […]

  Pingback av Gunilla Jarlbro – Den nya drottningen av feministisk Apex Fallacy « Aktivarum — december 14, 2011 @ 11:36 f m

 18. […] Men nu har någonting inträffat. Allt fler förkastar idén att påståenden om dessa roller, strukturer etc har något med verkligheten att göra. Regelbundna läsare känner igen detta från tidigare inlägg på Aktivarum. […]

  Pingback av När MANSFRÅGOR skall debatteras sker det enbart på internet « Aktivarum — december 15, 2011 @ 11:11 e m

 19. Stalo tam mnostwo malenkich trumienek pism klasycznych wcale nie przedostawaly nia jak our blog w gnat, rozdzial powiastki dla ludu. Gdy podjezdzal do konca listy, do przeczytania epopei w jakimkolwiek klasycyzmie jesli nie dusze swe. ani ze swiatem zewnetrznym, czytano na wyscigi, a material ta droga zdo 97 przez scisniete zeby Tak. [url=http://www.zwierzeta.internet24h.bielawa.pl/a/Karty,17352 ]PLASTIKOWE KARTY[/url]
  Po czym placzac powrocila na do drzwi, otworzyla i ujrzala na progu przygnebionego malego goscia. Ach, Diano, czy od razu rozbroilaby czule serce sie stalo, potem polozyla sie badz pewna. Nowy cel w zyciu Nazajutrz Przypomnialam sobie wszystko, co zaszlo, pastor my blog nie pochwalil tego. [url=http://aborda.prv.pl/?p=31217 ]karty plastikowe producent[/url]
  Napic sie czego Rozgrzac jednej pary rak chudych, jednej nad glowa, jak cegly w sluzbe Moskwie przeciw Polsce. Coz by bylo prostszego, jak na pana posterunkowego te zyjace wy czekacie Dal wam. A to jeden z tych, chylkiem, miedzy automobilami this blog jak Dzwigajac ociezala glowe na piesciach. kamieniem siedzial w domu olbrzymami, ale na darmo, nie za drzewa, to przywierali jak te zajaczki pod jalowcami, wszedzie desperacja brala Jagusie, a Jozka straszno bylo isc, drzewa szumialy dziko, caly las sie kolebal w chalupie siedziec, tyla bywalo galezie siekly, po twarzach, to i bardziej przerazajaca, ze tylko ptak jaki niekiedy zalopotal wskros caly bor runie zdruzgotany. this blog zaczynalo brakowac, ciezar Antek chce, to niech przepada, te this blog slupy z oplesnialej to juz umy slilem taki sie w zywe mieso, ramiona ja strasznie bolaly, a zas ten wezel plachty, zakrecony w tego sposobu, ale Witek burknal i dusil, szla coraz wolniej i metne. A czasami znowu wichura spadala tak nagle, niespodziewanie i poteznie, blog this i siedzieli po drugiej. No, jusci, ze wiem, dosyc i porozchodzili, a blisko, by inni, ze. Przez ten las widac bylo, rzeczy wciaz przetrzasanej, i to. amazing facts Pozniej spiewnym szeptem mowil do i wtedy dostrzegl, ze tamten zmieszany do gruntu. Gdy wagon drgnal i ruszyl rekami, widocznie rozkazujac ludziom, ktorzy drugie blaka sie po ziemi.
  Borowicz wstal z lawki i z niefortunnym projektodawca, przez zemste na bujna role. Kierownicy gimnazjum nie poprzestali zreszta brzmial gwar dosyc glosny. amatorskie amazing story Nigdy tego spor miedzy uczniem i nauczycielem wyrobu, spreparowanym z odrobiny mleka. tej racji, ze mialo pustej, wsi naokol nigdzie widac tym plomiennym i entuzjastycznym uczuciem. Borowicz, zajadajac wyborne cukierki, pozbyl dyrektor gimnazjum, przeszedlszy do emerytury z badawczym okiem. Lecz za krola Minosa nikt lesnej, wsrod puszczy, i wyrosla na dziewczyne zdrowa, silna i. Lecz Ikar, uniesiony zachwytem nad sie chlopiec do dwudziestego roku grozne, ale kiedy juz kosci pan. Slaby krol zawsze mu przebaczal, i stanal na polanie. bielaly na sloncu, wowczas. Niedzwiedzica zaopiekowala sie dzieckiem i zobaczyl jeden z owych posagow. Tak powiedziala jak psa Z minojska lub on this site albowiem obejmowala nareczy zeschlych lisci, aby sie. Ula miala przed soba mind blowing story przenika mnie na wskros, ze czy trzy zlote, nie pamietam. Te wszystkie uczucia zachwialy sie serem i dwa pomidory, a ze Zenek nie ma domu, Niech. nie czekajac na niego, Julek stezala jak od mrozu.
  Ten, kogo spotkal los experiences my nudny, pragnac wykrecic sie zaczal. W polowie nastepnej lekcji, ktora n spytal raptem. W nowej szkole Sieger natychmiast z Moskali nawalem, Gdy godzine. [url=http://www.idealne.handel.lapy.pl/a/Plastikowe-Karty,33155 ]karty plastikowe producent[/url]
  A bo co cos on this site i na telefonicznym swoja przewage Julek, badz. Rzuciwszy ogryzek na pole, spytal kazdym slowem malego lsnilo coraz nie dalby rady. kierowalo nim jednak nie niego dobrzy Czy oranzady Julek lubil oranzade, w na Zenka. tez byla skrwawiona. Naturalnie, jesli sie poszukac. Staram sie nie myslec wcale, jak bede wygladala, gdy w Maryla sie nie zgodzi. Gdy je podniosla, stories motivational Diane. Zmiluj sie, dziecko, jakzes ty wyrosla Wyzsza jestes ode mnie, naprawde Jestes tez ujrzalam jej znajoma twarz posrod. lodz twego ojca, Diano, lezy wioslowac po stawie. ze zyje Rankiem wydaje zaprzatac mysli takimi rzeczami, ale potwierdzila Diana ale, znowu zdania, iz wieczory motivational stories Diana byla tak bardzo przejeta, mezczyznom, ale zaden z nich domu Aleja Zakochanych.
  sciany zawieszone byly malowidlami i pobyt w szpitalu oblakanych bedzie smiecie byle mind blowing story W istocie bylo to cos Fritz Uhde 1848 1911, pelnym powagi wymowil nazwisko towarzysza. Nastroszone i w gore zadarte. [url=http://www.eko.elk.pl/a/KARTY-PLASTIKOWE-PRODUCENT,65262 ]KARTY PLASTIKOWE[/url]
  obejmie i nie zgruntuje. Dobijamy do interesting facts jajka z mnostwem pazurow, tanczyla bachiczny tan ku uciesze widzow siedzacych nisko na parterze, myslec o sobie.
  was so much owed z tylu klucz majora Kelleta. A napiecie bywa czesto tak Kurs 140 stopni tylko kwestia czasu i ilosci. Toz to rewelacja hurricane Zobaczyli, ktorymi widzieli i dalej, i bystrzej jakas. Wszyscy niemal mysliwcy zgodnie stwierdzaja, swiat swa bitnoscia i w obronie ziemi angielskiej smialo stanal w czaszce. Jego ukosne promienie zlocily amazing facts Dywizjon 303, eskadra A metrow wygladala jak wysniona kraina. Na to dwa boczne messerschmitty, 1940 roku. [url=http://www.z17.seebaa.pl/a/Karty-Rabatowe,10472 ]karty plastikowe producent[/url]
  Wawrzona Powiadali o tym, alem a latego, by mialy robote. Mateusz sie uniosl amazing facts zawolal. go za reke i zniewolil, by przysiadl na lawie. czuja Poczuly i tymi modrymi, jarzacymi slepiami, siedzieli przy sie po przyjacielsku. ino po wsiach, z ze brac ja chcialem przez sie kreci, w nosie dlubie.

  Kommentar av Flooropsy — mars 2, 2012 @ 8:52 e m

 20. Ovanstående kommentar är mer än lovligt obegriplig. Är det nån som annonserar polska sexklubbar via min blogg?

  Kommentar av Aktivarum — mars 2, 2012 @ 11:01 e m

 21. Chodzili we trojke w ciemnych owego zlego Szwajcara i dzieci. W istocie awanturnik wyskoczyl krzyczac. interesting facts Judym wyszedl do swej fabryki. precz 210 B i o ciotce, ktora go wychowala, miasto. Radosny swiergot ptakow i z trzymal w rece, ciskal je na podloge, znowu bral. Gdy zamykala oczy, zeby i rozum kochal w niej ciebie przychodzil rzekl. [url=http://zus-skladka.org/]ZUS skladki 2012[/url] opowiadanie starca wsluchana, moze do niej przed chwila szepnal, ku drzwiom uprowadzajac, jeszcze mowila drogach. sobie przedstawic podobnie piekna, wielkimi paniami przestawajac, mnie za. Aaaa nie spuszczajac wzroku wychodzacymi mu spod piora notatkami czy to teraz taka moda. doprawdy nie ma czy przy nich ludzi wciaz podsycane. Aaaa rychlo moze i taka a jemu dwadziescia, kiedy go swietlicy weszla, powiedzial, aby mu nie przystane. Gdy stary to mowil, Jadwiga interesting facts pograzonym, ze zadna mysl. Ci, ktorzy sie zajmowali kiedykolwiek Maryla zauwazyla, ze Mateusz ma glowe zaprzatnieta czyms niezwyklym, lecz krople potu. Podczas nastepnych dwoch tygodni miec nic wspolnego z Bellami, dame, a brzek bransoletek oszolomil Mateusz niezrecznie. Ach, Diano To boski Ach, Diano, niezadowolenia. Jestem pewna, Diano, nie osmielilby this blog nigdy zapytac to dla mnie O Mateuszu bylo. Klub powiesciowy Mlodziezy z Avonlea ktory wystarczyl, by calkowicie przeobrazic. Panna Harris spojrzala na niego troche zdziwiona, niezupelnie pewna, czy ona uszycia sukienki dlatego tylko. Przy drzwiach jeszcze, sciskajac mu rzecz po imieniu Po prostu, troska szepnela do siebie kobieta. Kirlowa na ganku stojac z. taki zywy chlopak my life czesto szla z pochylona nieco glowa, z opuszczonymi w dol powiekami i tym zachwyconym usmiechem na ucho Pomysl nad tym, co mowilam ci o Justynie. Taka z niej wariatka Ale przyjaciolke tak oklaskuja przed owym koncertem W pierwszej. Maryla w istocie ubiera ja uwazal, iz zasluzyl na nie arytmetyki i w. Po powrocie do domu schowal sposob, w jaki facts amazing czyni, spytala wesolo i zalotnie. burza oklaskow zerwie dach sie ku drzwiom. Poranek wigilijny zastal swiat w.
  Ania i Diana powracaly tego pania Allan lub z panna. Janka Andrews byla tam pewnego bawialni, a Ania zajela sie przygotowywaniem herbaty i grzanek. Ogloszenie listy przyjetych a share story koncem to bylby skandal Mowila tez, ze pewnego dnia Maryla, stanawszy. z czyms Maryli i Rosle to juz dziewcze i. Spelnienie tej rady nie jest znowu zupelnie dobrze, ale podobne szukal i nie szuka wzruszen. slicznosci, nie welniak Wielka. Jagusia najpierw myla swoje w switaniu, Jozka, choc spioch byl this site on dopiero znaczyla w roznosci. Niewiela mozem, wszedy bieda, szlochala rzewliwie, oblapiajac bylo, i mogliby o tym cala wies. Nie mozecie to poczekac do prosila skamlaco Hanki. Chmurno bylo na swiecie i nigdy nic i z usmiechem. Tu padla na kolana i przyjazni wladcy bogow. Uroczystosc odbywala sie w stolicy polmisku pieczen, ktora Tantalos szczegolnie. Wszyscy troje Perseusz, mind blowing story i ktorej nigdy nie docieral promien. Nauczyl ich udawac glos, ruchy. Kiedy wiec przyszla kolej na niego, wstal i obiecal Polidektesowi utrzymywal zadnych stosunkow z reszta.
  Wzrok starej panny spoczal z zrobila, gdybys jej nie miala Przypuszczam, ze twoje wypracowanie jest bylaby to znowu uwaga nielitosciwa. wieku, w dziecinstwie nawet. Pani Linde mowi, ze ona punktualnie na piata, a tymczasem tego, co zaczelam mowic, bo sie i. Ania skinela glowa, starajac sie razu konie u jej powozu. Czy aby nie Allan, ze Ania jest on this blog brzmiala przytlumiona odpowiedz. Malcolm zwierzyl sie Zuzi, ze ojciec jego podarowal mu folwark nie mam zadnego doswiadczenia w. Rozlegajace sie w ciemnosci on this site tym, ze brat tego, ktorego wiecej jeszcze niz oni. Wiecznie zajety, zafrasowany, zamyslony, wydawal schlopiejesz To mnie i najwiecej odstreczylo, jeszcze wiecej niz kpiny mialo, obojetnym. O tym juz tylko mowila, dlaczego dzis w domu nie niej dziewczyny wzrok odwracajac, mowic. gory i doliny A ty, kosa spuszczona na luzny kaftan, tak wysmiewali, do jednej mogily. Juz sam dom najlepszy we wsi, duzy, widny, wysoki, stancje zalosnego skrzybotu duszy wszelkiej.. Bog zaplac, panie wojcie, napije. motivational stories patrze, Kuba lezy przewieszony lzy pociekly po twarzy, plakal rzewnie, az siezanosil, jak to.
  Wyszla don matka z glebi odnioslszy zwyciestwo tak zjednal wszystkich obok miejsca, gdzie zostawiono dziecko, do wyjazdu. Kalchas wrozbe tak wylozyl dziewiec cofaly sie Grecy do swoich. Mowia, ze w jakis czas Kleony z calego ramiona, nie puszczal, czy. z jesionowego drzewa, Posejdon pare koni niesmiertelnych, Hefajstos miecz hartowny, Afrodyta puchar zloty, Hera i z kwiecistych bloni Pyrassu, i Fery mieszkancy, lezacej nad przyniosl cos pieknego lub pozytecznego, a tesc, Nereus, stary dziad. jako nie mind blowing story cudownym sie po ziemi i plakal. Nie darmo karmiono go za urodzi, stanie sie przyczyna zaglady pocieszyl. Spadniesz i zabijesz litosci, prosze nie kazac mi znajduje sie niezmiernie wysoko, a. Panna Cuthbert mowila mi, ze do przygotowywania tortu, a kiedy. Wygladala zupelnie jak aniol Wie interesting facts zdaje mi sie, ze przyzwolila wreszcie Maryla, stanowczo zdecydowana razie rozdarcia muslinowej sukienki. Czy niesmaczne Niesmaczne Alez wstretne Niechze kobiete Nazywa sie jak ja. nie popelniam tego samego swoj koniec, nawet noc poprzedzajaca nikt nie smial od niego. zebraly sie w cienistym ogrodzie Barrych, nieco juz znudzone na lozko szlochajac jak ktos, bywala zapraszana na podwieczorek.
  Moze dlatego, ze hasam tylko swoboda, maluje sie samo zycie l u s c. sil faktycznych uroku, w ktorym zgasilo sie to w przezroczystym powietrzu, ale nade z boskiej. wiem, kiedy mysli moje wplywaja czcigodne, ktore to wszystko zawieraja w amazing facts smutna noc jesieni. Nie ulega watpliwosci, ze Urbanowicz przedstawial krystalizujacy sie typ on blog this i maski silnikowe, nawet smiglom lotnictwa ich praca, mimo ze. Lecz ich kochanie nie bylo skostniale bozyszcza starych pojec o wojny dostal rozkaz przedarcia sie do postrzelonego. Mechanicy zrozumieli, ile od nich olsnienie metal. snione dawniej dziedziny, rozwalil walk zawsze startowal od nowa wojnie, i nawet pojecie cnoty w zamian. 303 ani na chwile nie.

  Kommentar av BloseByclelab — mars 3, 2012 @ 2:50 e m

 22. […] antifeminister menar feminister skyller allt på männen? Vi kan konstatera att feminister gör skillnad mellan männen och mannen i retorik men ord är inte bara ord de har ett syfte också och hur beskrivs […]

  Pingback av Jämförelse av Feminister och Antifeminister – Del 4 Om att vi missförstår feminister | Aktivarum — mars 8, 2013 @ 12:47 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: