Aktivarum

Maria Svelands anklagelser om högerextremism delar Sveriges politiska landskap – PK har tydligen en gräns | februari 10, 2012

Oj vilken febril aktivitet Maria Svelands artikel om högerextremismen skapade.

Somliga dagar verkar det som om hela Sverige läser och diskuterar samma sak. Igår var en sådan dag. Inlägget om hur Sveland hittar högerextremism bakom varje buske skapade över 100% ökning av besökarantalet.

Svelands DN-artikel om politisk depression har länkats av 78 bloggar varav de flesta varit kritiska till hennes reductio ad breivikum argumentation, vilken hävdade kopplingar mellan väldigt olika parter.

En av de parter som kritiserades var Pär Ström, hans replik  publicerades idag.

Han har dock inte lyxen att sitta och fantisera ihop strukturer som sammanbinder allt från Arbetarrörelsen till AFA-stenkastare. Istället handlar hans replik på DN-kultur om Sveland som representant för feminismen.

”De är rädda nu – feministerna har inte kunnat hantera sin egen framgång”

Fast ärligt talat så är det många, även bland de som kallar sig feminister, som tagit avstånd från Maria Svelands metod att ta alla som inte tycker lika, bunta ihop dem och koppla dem än till Breivik och än till nazismen.

Igår gick författaren Maria Sveland till angrepp mot mig i en helsidesartikel här i DN:s kulturbilaga. Hon kallar mig och bloggaren Pelle Billing för ”extremister”.

Det är diskutabelt om ”hatare” (termen Magnus Lintons bok använder) hade varit bättre.

Pär Ström bemöter sedan Svelands raljerande kring teorin att vi har en statsfeminism. Här gör han inga som helst ursäkter utan verifierar påståendet och svarar med en faktagrundad motfråga som debatteras på Genusnytt.

Maria Sveland gör sig också rolig över att jag konstaterar att vi har en statsfeminism i Sverige. Det har vi ju. Hur kommer det sig annars att lagstiftningen på ett tiotal punkter diskriminerar män? 

Här kommer vi till den paradox som påpekats av både Warren Farrell och Katherine Young. Det gör ingen skillnad i praktiken om man skyller det på gamla tiders könsroll (chivalry) eller modern feminism. Bägge har samma ändhållplats – Misandry

Man skall dock inte glömma att den okritiska hyllningskören av allt PK denna gång uteblivit.

Det finns fortfarande många tokiga personer som tror vartenda ord Sveland säger men rent allmänt så är det denna gång som om vi äntligen fick svaret på om det finns en gräns för när den politiska korrektheten går för långt.

Den visade sig visserligen vara vid sammankoppling av nazister, liberaler OCH Breivik i en och samma stolliga konspirationsteori signerad Magnus Linton, men låt oss ändå glädjas över att det överhuvudtaget fanns en gräns.

En av de mest positiva sakerna med Svelands artikel är att den slog sönder tillhörighetskortet.

Den var helt enkelt så extrem att det blev omöjligt för delar av medievänstern att okritiskt hålla med om den bara för att den var skriven av ett husnamn. Sålunda blev Bengt Olssons DN-artikel om kulturvänstern högaktuell.

”Jag såg den kreddiga listan på namn som stod bakom Kultur-slussen, och jag kände suget från namnen, det var som att doppa benet i en stor och strid flod, det var en snudd på oemotståndlig frestelse att bara kliva ner och flyta med”

När det dock gäller Maria Svelands ihopbuntning av precis alla hon inte gillar som ”högerextremister” har det visat sig vara färre som bara flyter med. Även flera som ville hålla med hittade i regel ett namn för mycket på Svelands lista.

Jag menar ett inlägg som kombinerar Pär Ström, Breivik, Timbro, Pelle Billing och Birro? Nu får det väl ändå vara nog med galenskaperna? Sveland får ju till och med kartläggningen i Feministiskt Perspektiv att verka välgjord.

Kritik av politisk korrekthet

Pinglan kommenterar bitterheten och svaret. Här ställs viktiga frågor om vem som egentligen är mest sannolik att vara antisemit eller emot kvinnor.

Musiksignaler konstaterar ”Nyss vart jag visst fascist” och spekulerar över Maria Svelands könskrig som evolutionär konsekvens högst upp på Maslows trappa när allt annat redan är kirrat.

Försvar av politisk korrekthet

Maria Sveland bloggar om boten mot PD: Enligt henne att prenumerera på Feministiskt Perspektiv och köpa Magnus Lintons bok. Linton är som sagt rena gurun för Sveland på området.

Hit och tillbaka igen tycker Svelands skriver fantastiskt intressant om hur gränserna för vad man får göra i samhället förskjuts och ”hat” plötsligt börjar tillåtas. Sedvanligt babbel om att ifrågsätta strukturer och krav på hårdare moderering utlovas.

Personer som inte väljer någon av sidorna

One-way communication tycker bättre om vissa personer Sveland kritiserar än om andra men anser det framför allt odemokratiskt att idiotförklara väljarna.

Radhusrationalist betackar sig för både Pär Ströms och Maria Svelands sidor.

Uppdatering följer (planerar att länka till och citera fler bloggar under dagen)

För er som vill hjälpa Aktivarum växa här kommer tre förslag. (maila gärna egna tips)

1. Möjligheten finns att ge donationer. De bekostar främst arbetstid och nya böcker att skriva om.

2. Ni kan skriva en kort kommentar om ni har för avsikt att skaffa kommande Aktivarumboken ONE.

3. Ni kan hjälpa till genom att skapa en blogg (om ni inte redan har en) och länka till Aktivarum-artiklar.


14 kommentarer »

 1. Här är något som visar på att Sveland inte gick över gränsen och istället hyllas bland kultureliten. Kopierat från Flashback (av RudolphGiuliani):

  Ok! Liten kartläggning av vilka som twittrat positivt om artikeln (utan att lägga någon värdering i det):

  Carina Nordling: Producent TV4Nyheterna. ”Läsvärt. Sveland i DN”.

  Juliana Alonso: Frilansjournalist. ”Dags att öppna ögonen, tack Maria Sveland! Dock deppigt, men det är inte inte för sent?”.

  Susanne Christensen: Litteraturkritiker. ”Där och då om kvällarna faller bitarna på plats och helheten gör mig sömnlös. Maria Sveland om politisk depression bit”.

  Ida Maria Gunnarsson: Journalist. ”Hatet som gör mig *politiskt *deprimerad ”.

  Anna Ardin: Sosse och våldtäktsoffer. ”Om ni inte läst Maria Sveland än så måste ni göra det nu! Exakt så är det.

  Johan Persson: Ordförande för Nyktra Socialister. ”Dagens viktigaste text”.

  Inti Chavez Perez: Debattredaktör för svt.se och programledare för eftersnack på svtplay. ”Maria Sveland skriver om ett samtalsklimat som allt mer påminner om 30-talet, med utfall mot folkgrupper och kvinnor”.

  Katerina Janouch: Sexrådgivare, författare och redaktör. ”Vad exakt är det som stör er så mycket i Maria Svelands uppriktiga text? Jag tycker det var insiktsfullt och klokt.”

  Stefan Sunnerdahl: Redaktör för Ordfront. ”Sveland har läst Linton. Det borde alla göra.”.

  Mark Malmstrom: Webredaktör för svt.se. ”Twinglylänkarna på Svelands artikel i DN bevisar att hon har rätt. I allt.”.

  Jörgen Berglund: AD på Volt. ”Bra!”

  Matilda Niang: Journaliststudent. ”LÄS, VIKTIGT!”.

  Maria Nyman: Poet. ”Bra av Maria Sveland! Men det är inte ett faktum att ett fåtal män våldtar. De är många.”

  Bitte Hammargren: Mellanösternkorrespondent på SvD. ”Läsvärt!”

  Sofia Holmlund: Webbredaktör Hufvudstadsbladet. ”Maria Sveland skriver en vass och angelägen text”.

  Malene Jenson: Kulturskribent. ”Sveland skriver en viktig viktig text om det politiska och samhälleliga läget idag.”.

  Catia Hultquist: Biträdande featurechef på DN. ”Fantastiska Maria Sveland, lyfter på hatten!”.

  Linn-B. Kristensen: Dansk frilansjournalist. ”Spennende lesning fra Sverige i dag. Verdt tiden din! ”.

  Monica Amante: Styrelseledamot Feministiskt initiativ. ”Politisk och själsligt deprimerad blir jag. Läs!”.

  Emma Lundberg: Frilansskribent. ”Läste Maria Svelands artikel om högerextremismen och insåg att det är politisk depression jag lider av jag med.”.

  Kevin Thylin: Journaliststudent. ”Oerhört viktigt om dagens politik”.

  Louise Callenberg: Generalsekreterare KFUM-KFUK. ”Läsvärt och viktigt! Tack f analysen.”.

  Therese Leijon: Ledamot i Röda Korsets förbundsstyrelse. ”Läs om den smygande, skrämmande förändringen”.

  Albin Dahlin: Journalist. ”Veckans mest läsvärda text”.

  Jalal Lalouni: Journalist på Svt, SR och UR. ”Spot on av Maria Sveland”.

  Dante Thomsen: Reporter på Dagens Media. ”En viktig text som alla bör läsa!”.

  Malin Österberg: Tidigare journalist på Svt. Numerara projektledare på Rättviseförmedlingen. ”Detta bör alla läsa”.

  Christoffer Karlsson: Vice ordförande för Liberala Ungsdomsförbunder Blekinge. ”Läsvärd artikel av Maria Sveland om högerextremismens och antifeminismens smygande expansion i Europa.”.

  Ida Ölmedal: Chefredaktör för Lundagård (Lunds Universitets studenttidning). ”LÄS!”.

  Siri Reuterstrand: Ordförande för Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter. ”En text av Maria Sveland att läsa och begrunda. ”.

  Pia Kalischer: Chef för musik och evenemang på SR. ”Läs!”.

  Sandra Lindström: Journaliststudent. ”Bra debattessä i DN Kultur. Jag känner mig också politiskt deprimerad nu och det är på grund av allt det här”.

  Angelica Karlsson: Journalist TT. ”Väldigt träffande kulturdebatt av Maria Sveland om det allt hårdare och mer hatiska debattklimatet”.

  Ulrika Sturén: Journalist Expressen. ”Heja Maria Sveland i DN Kultur. Jag är också politiskt deprimerad. Bland annat av anledningar du tar upp.”.

  Merete Grut: Journalist, styrelseordförande Reportrar utan gränser. ”Hatet smyger sig på och förflyttar gränser – Maria Sveland om hur media ger plats åt extremister och glömmer de svaga.”.

  Kommentar av Nils — februari 10, 2012 @ 10:50 f m

 2. Nils:

  Värre än jag trodde! Listan tar ju aaaaaaaaaaaaaaaaaldrig slut. Tack för att du påpekar vilka personer som befinner sig på vilken sida om tankeförmågan i behåll.

  Kommentar av Aktivarum — februari 10, 2012 @ 10:55 f m

 3. Saxat från DN:

  ”Du är så jävla labil Pär Ström. Har du aldrig fått någon kärlek?”

  – Oliven

  ”Detta är så fruktansvärt pinsamt. Kanske kallar de dig för alla de där sakerna, Pär Ström, för att du verkligen är det. Dina argument är så urblåsta att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta. Vet du varför kvinnor ofta får extrahjälp? För att de i århundranden varit förtryckta. Den som inte kan medge detta är helt blåst. Och tyvärr Pär Ström är du det.”

  – Oliven

  ”Per, om så många kallar dig sådana saker och hyser sådant agg mot dig så måste du väl ändå börja fundera på om du har gjort NÅGONTING fel i alla fall…”

  – Andreas Barth (dummaste jag sett på länge)

  ”Hur kommer det sig att det ibland behövs lagstiftning ? För att annars händer det ingenting, eftersom det finns en struktur. Som heter patriarkatet.”

  – Daniel Håkansson

  ”detta var det dummaste och mest oinformerade jag läst på länge.”

  Ina Bäckström

  osv

  Jag tror aldrig jag sett tydligare tecken på hur tankelösa konformister och konformokrater som skapats de senaste åren. Alla måste tycka lika, demokrati är det värsta som finnsi deras värld. De är som Zombies som slaviskt upprepar ordet KON-SEN-SUS!

  Kommentar av Aktivarum — februari 10, 2012 @ 12:31 e m

 4. Att feminister bara har tomma floskler, vinklade lögner och bajskastning att komma med, säger allt.

  Kommentar av Sötisen — februari 10, 2012 @ 2:50 e m

 5. @Aktivarum
  Jag vidhåller att många missar det viktigaste, oavsett vilken sida du är på i sakfrågan finns det ingen möjlighet att försvara Marias artikel. Hennes grundargument är och förblir att alla som inte tycker som henne ska tystas. Står man inte upp för grundläggande yttrandefrihet så är man för diktatur. De mupparna som nu hoppar på Pär Ström är helt enkelt inte för demokrati.

  Kommentar av robjoh — februari 10, 2012 @ 2:54 e m

 6. Sötisen:

  Javisst är det så men det är onödigt med den där sortens uttryck här. Försök hålla bloggen någorlunda ren är du snäll.

  Kommentar av Aktivarum — februari 10, 2012 @ 2:55 e m

 7. Aktivarum:

  Någorlunda ren. Självklart. Jomenvisst. Men. Säg mig…

  Är månne feministfekaliekastning(*) ett tillräckligt rent ord, och ett ännu bättre sätt att målande beskriva den mediafeministiska ”argumentationen”, som ju sedan klonas av andra grundlurade feministkloner, så kallade nyttiga idioter, som ibland syns i kommentarsfält på internet? =)

  (*)Feministfekaliekastning är den feministiska vanan att ”argumentera” genom att upprört sprida anklagelser om sina medmänniskor, öppet eller insinuant av typen:

  ”Du hatar utlänningar”
  ”Du hatar kvinnor”
  ”Du är som Hitler”
  ”Du har slagit din fru”
  ”Du är arbetslös”
  ”Du får ingen sex”
  ”Du är ful”
  ”Du är outbildad, läs mera genusvetenskap”
  ”Du har liten penis”
  ”Du vill kedja kvinnor vid spisen”

  Och så vidare…

  Kommentar av Sötisen — februari 10, 2012 @ 5:21 e m

 8. Tycker den roligaste kommentaren som Pär Ströms artikel fick var:

  ”varför förutsätts det att man sörplar latte på söder och ingår i nån sorts kulturkotteri bara för att man är feminist? Själv bor jag i norrköping, kommer från en arbetarbakgrund och är en karl. Men till och med jag fattar att samhällsstrukturen missgynnar kvinnor och att politiska medel måste till för att motverka detta. För övrigt: tl:dr.”

  av en William Sulka. Det som jag finner lustigt är att han är via en googlesökning verkar vara urtypen för en lattesörplande kulturkofta. Det enda som ej stämmer in är att han ej verkar bo på söder.

  http://www.okashii.se/info.html

  Kommentar av Fredrik — februari 10, 2012 @ 7:20 e m

 9. Bra jobbat med listan Nils!
  Känner inte till alla namnen på listan men kompletteringen med deras verksamheter ger en tydlig bild.

  ps. såg att det var kopierat från FB,
  cred istället till pseudonymen RudolphGiuliani.

  Kommentar av Sten Sture — februari 10, 2012 @ 7:31 e m

 10. @ Nils

  Det dessa elitfeminister inte begripit är att de manliga väljarkåren av fd socialdemokrater och arbetarrörelsen som flydde radikalfeministiska(s) två val i rad och ev en tredje. Feminismen aka könskampen splittrade Vänstern arbetarrörelsen och (s).

  Att håna jämställdhetskraven på könsneutral lagstiftning kommer sänka vänstern och (s) för gott i det historiska valet 2014.

  Kommentar av Man & Woman United — februari 10, 2012 @ 8:53 e m

 11. Ingen har väl missat att vänstern lämnade klasskampen för könskampen 😀

  Kommentar av hamstrn — februari 12, 2012 @ 8:14 f m

 12. @ hamstrn

  Vad gör då manliga väljare inom vänstern och socialdemokraterna? Röstar på radikalfeministerna i alliansen?

  Kommentar av Man & Woman United — februari 13, 2012 @ 10:13 f m

 13. […] DN-artikel från förra veckan. Höger-extremister bakom varje buske (Del 1, Sveland) och Sveland delar det politiska landskapet (Del 2, Pär Ström). Idag får vi Del 3 då Pelle Billings svar finns på DN-kultur.  […]

  Pingback av Maria Sveland kallar mansfrågor högerextremism – Pelle Billing undrar vilken del av hans arbete hon menar « Aktivarum — februari 15, 2012 @ 12:24 e m

 14. MWU

  Pest eller kolera. Alliansen ses om det minst destruktiva valet? Eller så blankar man kanske?

  Kommentar av hamstrn — februari 15, 2012 @ 5:38 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: