Aktivarum

Maria Sveland ser högerextremister bakom varje buske – En man krävdes för att visa henne hur allt hänger ihop | februari 9, 2012

Dagens inlägg handlar om den ofrivilligt komiska historia som Maria Svelands senaste alster blivit.

Maria Sveland skriver på DN-kultur den mest förvirrade samling nonsens vi sett sedan Breiviks stolliga manifest. Maria Sveland är det ultimata exemplet på att strukturella resonemang bör bannlysas från intellektuella diskussioner eftersom människor med den retoriken verkar förr eller senare tro allting hänger ihop.

”Hur märker man att kartan håller på att ritas om? Man läser något här, ser något där, små tecken som vart och ett för sig inte behöver betyda något väsentligt men som tillsammans bildar ett större sammanhang.”

Men om man är en vänsterradikal feministisk kvinna letar man uppenbarligen en ännu mer vänsterradikal feministisk man att underställa sig. Maria Sveland hittar sin läromästare och köper därefter glatt och okritiskt den sistnämnda teorier -inte det minsta konservativa könsroller där inte.

”Min punkt, där den där skavande magkänslan plötsligt blir formulerad, är när jag läser Lintons bok. Där och då om kvällarna faller bitarna på plats och helheten gör mig sömnlös och sömnlös och sömnlös.”

Feminister brukar klaga på andra kvinnor som har denna sorts relationer men själv letar hon alltså en man att se upp till.

Denne man visar sig vara Magnus Linton med tillhörande stollig Utoyateori. Maria Sveland bygger vidare på Lintons trams och lyckas inbilla sig Breivik skulle döda Gro Harlem Brundtland – inte för hennes höga politiska position – utan pga hans åsikter om kvinnor. Det är bara början på vansinnigheterna..

”Det är först när jag läser Magnus Lintons avsnitt om massakern på UtØya som jag förstår hur hatet mot mångfalden hör ihop med antifeminismen som blomstrar i medierna bland reaktionära ledarskribenter, högerkonservativa och liberala tankesmedjor som Timbro och Axess, bloggar och nätdebattörer.”

Axessbloggen kommenterar hur liberaler blev högerextremister. Ett epitet som för övrigt – på Svelands politiska karta – verkar gälla alla som står till höger om Lenin. Och om inte det vore roligt nog så försöker hon även  koppla ihop Breivik med jämställdistiska bloggare som Pär Ström och Pelle Billing.

Det finns ingen hejd på Sveland när hon går igång. Det enda konsekventa är hennes beundran av Magnus Linton.

”Linton skriver om faran med att betrakta Breiviks tankar om förrädarna som en enslings verk. Många delar Breiviks föreställning om att det finns ett antal sanningar som inte får sägas på grund av makten.”

Och om Linton skriver det måste det ju vara sant? Nevermind norska polisen inte funnits minsta spår av organisation bakom Breivik. Hennes påpekan är dessutom urdum! Att många delar bilden i Breiviks texter är en självklarhet då han kopierade texterna från just väldigt många författtare. Bland annat Mark Steyn:

”It quotes me, as well as several friends of NR — Theodore Dalrymple, Daniel Pipes, Roger Scruton, Melanie Phillips, Daniel Hannan (plus various pieces from NR by Rod Dreher and others) — and many other people, including Churchill, Gandhi, Orwell, Jefferson, John Locke, Edmund Burke, Bernard Shaw, Mark Twain, not to mention the U.S. Declaration of Independence.*”

Breivik var knäpp nog att tro han blev auktoritet på området PK genom att först kopiera många andras texter och sedan begå massmord. Är Sveland så vrickad hon tror Breivik hade rätt? Beträffande mängden författare och tänkare som Breivik snodde texter från så avslutar Mark Steyn sin argumentation så här:

”Those new “hate speech” codes the Left is already clamoring for might find it easier just to list the authors Europeans will still be allowed to read.”

Det är dock inte bara texterna Breivik snodde som är högerextremism i Svelands värld, alla som skrivit om PK går samma väg.

Breivik var dock galen nog att tro han styrde en stor högerkonspiration. Det är den galna iden som Magnus Linton och Maria Sveland sprider vidare.

”Det Breivik kallar ’kulturmarxism’ heter i den mer etablerade världen ’politisk korrekthet’, men grundtanken är densamma; vissa sanningar får inte sägas och det sprängstoff som aldrig kommer till ytan handlar alltid – för både extremister och högeretablissemang – om feminism och mångfald, den politiska korrekthetens två kärnor.”

Det är dock inte Breivik som kallar det kulturmarxism. Han är ingen auktoritet på politisk korrekthet utan kopierade bara texter från andra personer som är det.  Det är nog också orsaken Maria Sveland tror den politiska korrektheten handlar om två kärnor.

Som beskrivs i inlägget om 60 tals-mytologin består den politiska korrektheten snarare av sju kärnor som alla bygger på teorin att centrismen är en folksjukdom som politikerklassen skall bota med kollektiv psykoterapi.

”1.) Eurocentrism (race)

2.) Judeo-Christian centrism (religion)

3.) Phallocentrism (gender)

4.) Heterosexual-centrism (sexual orientation)

5.) High class centrism (class)

6.) High culture centrism (civilization)

7.) Anthropocentrism (environmentalism)

Det här är vad Maria Sveland menar när hon säger gränserna förskjutits. De har flyttats bort från vänster och närmare mitten.

Enligt 60-talets vänsterradikala världsbild är alla som inte bygger livet kring kampen mot ”centristiskt förtryck” att betrakta som extremister och på gränsen till nazister.

”eftersom gränserna långsamt förskjutits kallar ingen Pär Ström eller Pelle Billing för de extremister de faktiskt är”

Alla ”goda” skall tycka lika punkt! Att kalla denna totalitära konsenskultur (Del 1) verklighetsfrämmande vore en  grov underdrift. Det är inte det minsta förvånande Maria Sveland attackerar Bengt Olssons kritik av konsensustänket inom kulturvänstern.

Den röda tråden med hela Maria Svelands text är att det fanns en tid då alla tyckte precis likadant eller iaf hade vett att hålla tyst om de hade (enligt kultureliten i media) impopulära åsikter.

”Det fanns en tid när de flesta var överens om att det inte var okej att använda ordet ”neger” eftersom det är ett ord som både har en rutten historisk kontext och är ett ord som många känner sig kränkta av. ”

Correns Chefsredaktör Marika Formgren konstaterar samma sak, åsiktspluralism är Svelands riktiga problem.

Marika Formgren räknar upp alla de saker som utgör kärnan av Maria Svelands politiska depression och kommenterar:

”Kort sagt är Maria Sveland upprörd över att människor med andra åsikter än hennes, får möjlighet att framföra dessa åsikter i offentligheten.”

Här vill jag påpeka att det lite är missvisande att säga Sveland är upprörd över att människor med andra åsikter än hennes får framföra sina tankar. Sveland får ofta själv sina åsikter från andra personer.

Maria Sveland är inte en människa med egna tankar. Hon är mer den sorts vänstermänniska som Bengt Olssons DN-artikel kommenterade.

”Jag vet ingenting om de olika Slussenförslagen, men jag litar mer på Lars Norén än på någon fet moderat.”

Det här är något jag på senare tid börjat se allt mer av från radikala vänstern – kanske särskilt hos dess kvinnor. På toppen är det väldigt ofta karismatiska personligheter. Vad än dessa tycker kommer man okritiskt att hålla med om. Det handlar inte om att använda sin egen hjärna, det handlar om att känna ”fint folk”.

Vi ser allt tydligare en återgång till gamla tiders uppdelning där fina familjer inte umgås med och helst inte ens pratar med pöbeln.

När SCUM skulle debatteras kunde man se Twittertexter där feminister uppmanade varandra att inte se på TV eftersom Pär Ström skulle debattera.  Vi känner igen det beteendet också. Från tiden när rasister hade svårt att ta svarta i hand av rädsla för att det skulle ”smitta”

Sveland går dock snäppet längre. För henne är problemet inte risken att stöta ihop med pöbeln och smittas av högersjuka. För henne är problemet att de överhuvudtaget tillåts yttra sig. Sålunda är det bara en tidsfråga innan hon följer sina nu fyra ”medsystrar” och ger internet skulden för sina problem.

Svelands inlägg har kommenterats föredömligt (och kritiserats) såväl av Certatio som av Hannah Lemoine.

”Givetvis ser jag ett problem i det faktum att främlingsfientliga partier får folkets stöd i våra grannländer och i våra egna. Men jag vägrar tro att det är för att folk generellt är dumma i huvudet.”

Detta är inte första gången Aktivarum har texter om Maria Sveland. Ett tidigare inlägg Hanne Kjöller vs Maria Sveland handlade om den sistnämndas dubbelmoral. Sveland försvarades då av Katarina Wennstam 

Newsmill Statsvetaren Ivar Arpi kritiserar Maria Sveland och försvarar åsiktspluralismen

Pater Semper Est om Maria Svelands manshat och ogenerade angrepp på yttrandefriheten.

Vinden viskar mitt namn näthat är allt som inte är radikalfeminism´

Medborgarperspektiv anser det är feministiskt hat som gör män politiskt deprimerade. fortsättning följer

För er som vill hjälpa Aktivarum växa här kommer tre förslag. (maila gärna egna tips)

1. Möjligheten finns att ge donationer. De bekostar främst arbetstid och nya böcker.

2. Ni kan skriva en kort kommentar om ni har för avsikt att skaffa kommande Aktivarumboken ONE.

3. Ni kan hjälpa till genom att skapa en blogg (om ni inte redan har en) och länka till Aktivarum.


26 kommentarer »

 1. Aktivrum,

  Här är min respons på Maria Svelands artikel:

  http://tantvitro.blogspot.com/2012/02/for-kannedom-maria-sveland.html

  Kommentar av John Nilsson — februari 9, 2012 @ 2:59 f m

 2. NYA FYSISKA KRAV FÖR BLIVANDE POLISER

  En kvinnlig (naturligtvis) kompetensutvecklingschef vid Rikspolisstyrelsen har (på uppdrag av Sjupartiet) stipulerat nya antagningskrav för det svenska polisväsendet. Detta bör glädja Maria Sveland.

  Bl.a. är språkprovet i svenska borttaget. Inte heller finns krav på att en polis inte får lida av svåra, kroniska sjukdomar.

  FYSISKA PROV: Intressant är, att de ”fysiska testerna som genomförs är lika för män och kvinnor”.

  Vad betyder det? Att tidigare minimikrav för manliga poliser ska sänkas till vad en genomsnittlig, 160 cm lång tjej som väger 50 kg kan prestera?

  http://www.polisen.se/Vastra_Gotaland/sv/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/jan-mars/Nya-antagningskrav-till-polisutbildningen/

  Kommentar av Info — februari 9, 2012 @ 8:06 f m

 3. Sådana här gånger blir man ju på på allvar fundersam om det inte vore bättre för Sveland själv, med en omfattande och professionell mentalvård, istället för tillgång till riksmedia.

  Sedan blir det ju som sagt ganska menlöst och en smula onyanserat att definiera så gott som alla i hela Sverige som högerextremister. Det vill säga alla som inte i n t e d i g g a r den genuslobotomerade smygkommunisten, feministen, Svelands skruvade människosyn och antidemokratiska hållning.

  För vad är definitionen på en högerextremist? Exakt vem är högerextremist? En nazist som vill elda judar i ugnar? En liberal som inte diggar kommunistens kollektivistiska omänsklighet? Har *högerextremist* blivit ännu en tom och sliten vänsterfloskel, ett skrämselspöke, för att döda samtalet, i stil med floskeln *patriarkatet*?

  Kommentar av Liberalen — februari 9, 2012 @ 8:13 f m

 4. Bländande artikel Aktivrum.

  Nu väntar vi lata deltagare att du summerar upp dina iakttagelser o ger ut en sammanfattande skrift , gärna i en bok form.

  Jag ser med spänning fram till en utgåva.

  Nationalsocialisterna var socialister och ej en höger extrem organisation , vilket ofta hävdas av vänstern.

  Varför kan vi lura på.

  Per Hagman

  Kommentar av per hagman — februari 9, 2012 @ 10:09 f m

 5. Per Hagman:

  1. Den första.boken är redan under skrivning. I dagsläget som sagt ca 70 sidor tjock men jag arbetar också väldigt intensivt under korta perioder. Om några dagar kanske jag skriver att jag nu är klar med 150 sidor (vilket är hälften av den storlek jag tänkt den skall bli) Jag skriver förmodligen ett helt gäng sidor i helgen.

  2, Politiskt spelar det mindre roll om extremister är höger eller vänster. Radikalfeminismen i USA beskrivs ofta som en ohelig allians mellan kristna sexualmoralistiska högern och manshatiska kulturvänstern. Jag skulle säga att nazismen var samma sorts oheliga allians mellan de knäppaste vänstermänniskorna och de mest helgalna högermänniskorna.

  Anledningen vänstern hävdar nazisterna var höger var
  a) Många nazister var höger
  b) Det är en del av vänsterns självbild att vara de goda. Se typiskt exempel i nedan scen från en komediserien ”Coupling”

  Kommentar av Aktivarum — februari 9, 2012 @ 10:32 f m

 6. Tack för kommentar Erik.

  Du om någon , har förmågan att återge den samhällsdebatt som nu sker och kan sannolikt sätta in densamma i ett historiskt sammanhang.

  Socialisterna har under 1900 talet skapat ett elände för den enkla individen i många länder …inte minst i det socialistiska Tyskland efter första världskriget.

  Faktum är …att socialisterna SKAPADE andra världskriget.

  Samtidshistoria… med en liberal blick framåt.

  Lycka till med Ditt skrivande.

  Varför ej inbjuda till en Pub kväll där vi kan diskutera samtidshistoria och du presenterar dina ambitioner?

  Per Hagman

  Kommentar av per hagman — februari 9, 2012 @ 12:50 e m

 7. Saxat från debatten om Svelands artikel på Newsmill.

  #17 Martin

  ”Dessutom flyttar fascistliknande partier fram positionerna överallt i Europa.”

  #20 Göran Axelsson

  ”Ja då får vi väl hoppas på lite mer högerextrema partier som motverkan mot de fascistiska partierna.”

  Kommentar av Aktivarum — februari 9, 2012 @ 9:58 e m

 8. Saxat från debatten om Svelands artikel på Newsmill

  #53 Stefan Bengtsson

  ”Det stora problemet med fröken Svelands artikel är inte den bristande och i överkant förenklade och förklenande retoriken. Hennes trovärdighet faller mest på svaret på frågan huruvida det överhuvudtaget är möjligt för henne att framställa sig själv som ”kvinna” och talesperson för en eftersatt samhällsgrupp. Det kan helt enkelt hävdas att hon inte faller tillräckligt lågt på den fallande W-skalan:

  1. White
  2. Westerner
  3. Well-educated
  4. Wealthy
  5. Well-connected
  6. Woman
  7. Wounded

  Eftersom hon är vit, västerländsk, välutbildad, relativt rik (i ett globalt perspektiv) och tillhör kultureliten, så saknar hon alla möjligheter att tala för gruppen ”kvinnor”.”

  Kommentar av Aktivarum — februari 9, 2012 @ 10:07 e m

 9. ”Eftersom hon är vit, västerländsk, välutbildad, relativt rik (i ett globalt perspektiv) och tillhör kultureliten, så saknar hon alla möjligheter att tala för gruppen ”kvinnor”.”

  Say what???

  Finns det någon som har rätt att tala för halva jordens befolknings räkning? Jag är född i kräftans stjärntecken, alltså har jag rätt att tala för alla jordens ”kräftor”? Nej, sanningen är att man bara kan tala för sig själv samt eventuellt sammanslutningar som man frivilligt kommit överens med andra om att representera.

  Kommentar av 50/50 — februari 10, 2012 @ 12:28 f m

 10. 50/50:

  Var det bara jag som uppfattade hans inlägg som en hejdlös drift med den politiska korrekthetens ideal? Det är ju just dessa saker de brukar klaga på – Som Paolo Roberto dock påpekar brukar de inte inkludera sig själva i den förtryckande gruppen som skall göra bot och bättring.

  Kommentar av Aktivarum — februari 10, 2012 @ 12:35 f m

 11. PS:

  Detta inlägg var det många som gluttade på.
  Top posts of the day

  Genusnytt 5:a
  Aktivarum 4:a

  Kommentar av Aktivarum — februari 10, 2012 @ 12:38 f m

 12. […] det som om hela Sverige läser och diskuterar samma sak. Igår var en sådan dag. Inlägget om hur Sveland hittar högerextremism bakom varje buske skapade över 100% ökning av […]

  Pingback av Maria Svelands anklagelser om högerextremism delar Sveriges politiska landskap – PK har tydligen en gräns « Aktivarum — februari 10, 2012 @ 10:30 f m

 13. ”Maria Sveland bloggar om boten mot PD: Enligt henne att prenumerera på Feministiskt Perspektiv och köpa Magnus Lintons bok. Linton är som sagt rena gurun för Sveland på området.”

  Hahaha rena gurun… det är humor 🙂

  Vet du något om vad din bok kommer kosta i framtiden och hur lång tid det kan tänkas ta att läsa den? En vanlig liten pocket brukar ta sisådär 3-4-5 timmar för mig.

  Kommentar av Mariel — februari 11, 2012 @ 4:36 f m

 14. Mariel:

  Den där kommentaren verkar ha hamnat i fel inlägg. Hade du bägge rutorna uppe samtidigt och råkade skriva på fel möjligen? Jag vet hur det känns.

  Inte bestämt vad boken kommer att kosta. Det hänger lite på marknaden (hur många som vill köpa den – ju fler kunder man har ju bättre – meningen är ju att folk skall läsa den). Boken skall bli max 300 sidor och i formatet A5.

  Kommentar av Aktivarum — februari 11, 2012 @ 8:31 f m

 15. Häftigt Mariel så du har hunnit skriva fler böcker!?
  Troligen inte många 23-åringar med ett par småbarn som klarat av den bedriften! 🙂

  Det kostar ju ganska mycket att trycka upp böcker. Har en kvinnlig vän som skrev böcker och sedan startade eget förlag. Hon menade att kostnaderna var ganska höga.

  ************
  Annars är det nog ganska smart som Erik att marknadsföra via bloggen.

  Kommentar av Lena — februari 11, 2012 @ 12:25 e m

 16. Varför inte släppa Bok i pdf och som bunden? Öppen käll kod;-)

  Kommentar av Man & Woman United — februari 13, 2012 @ 10:19 f m

 17. Man & Woman United:

  Det finns både fördelar och nackdelar med att släppa en bok som pdf. Jag har tänkt på det där jag också.

  Kommentar av Aktivarum — februari 13, 2012 @ 11:11 f m

 18. […] hittar ni först och främst de tidigare inläggen om Svelands DN-artikel från förra veckan. Höger-extremister bakom varje buske (Del 1, Sveland) och Sveland delar det politiska landskapet (Del 2, Pär Ström). Idag får vi […]

  Pingback av Maria Sveland kallar mansfrågor högerextremism – Pelle Billing undrar vilken del av hans arbete hon menar « Aktivarum — februari 15, 2012 @ 12:24 e m

 19. […] har bloggat en del kring detta också, och sågar rätt brutalt Svedlands resonemang (även fast jag inte håller med om exakt allt.) Jag tycker det är intressant med hans bloggdesign […]

  Pingback av » Jämställdheten och Pelle Billing MARIEL´s — februari 15, 2012 @ 7:59 e m

 20. […] som påbörjade sin argumentation i DN-kultur med Magnus Lintons idé att alla som kritiserar feminism visar släktskap med högerextremister och […]

  Pingback av Maria Sveland igång igen – Del 1 – Om “Hatare” och Jämställdisternas pubkväll « Aktivarum — april 1, 2012 @ 1:43 e m

 21. […] var det Maria Sveland som försökte klistra Breivik på alla som inte delar radikalvänsterns åsikter. Anna Klara […]

  Pingback av Jenny Nordlander klumpar ihop “rasister, antifeminister och homofoba” Missar medias vänsterbias. « Aktivarum — juli 30, 2012 @ 12:56 e m

 22. […] vänta lite! Liknar inte det här något vi sett tidigare? Visserligen är inte Pettersson lika specifik som Sveland i vilka som skall klumpas ihop men […]

  Pingback av 11 Shades of People Against Feminism – Karin Pettersson gör en “Sveland” « Aktivarum — september 8, 2012 @ 11:28 f m

 23. […] Maria Sveland drog igång debatten om högerextremism (9/2), Anna Klara Bratt (Chefsredaktör för Feministiskt Perspejtiv) hakade på 22/2. Därefter kom Eberhards svar på Newsmill (25/2) “Alla som uttalat sig offentligt får hatmail. Det är obehagligt och otrevligt. Människor som företräder långt mindre extremistiska uppfattningar än Bratt. Sveland och Gardell får dem. Billing och Ström får sannolikt inte färre än sina meningsmotståndare.” […]

  Pingback av Noll trovärdighet hos “hotade” feminister som My Vingren och Karin Pettersson « Aktivarum — september 10, 2012 @ 3:17 e m

 24. […] Kampanjens början här och apropå ingenting finns här ett inlägg om hennes läromästare i konsten att ljuga ihop strukturella nonsensförklaringar. […]

  Pingback av Den antirasistiska rörelsen ifrågasätts av Hanna Gabdan och Jan Tullberg | Aktivarum — april 3, 2013 @ 10:38 f m

 25. […] är allmänt känt att vänsterradikala författaren Maria Sveland tycker så. En åsikt hon fick från vänsterradikala författaren Magnus Lintons bok ”de hatade”. […]

  Pingback av Har massmedia ljugit om Nazistattacken den 8 Mars? | Aktivarum — mars 11, 2014 @ 5:02 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: