Aktivarum

Holland – Landet där genusteorier kollapsat – Del 2 | juli 23, 2011

Här följer den andra delen om de holländska kvinnornas inställning till feministiska samhällsideer. Del 1 hittas här.

Ellen De Bruin, psykolog, journalist samt författare till boken ”Dutch women dont get depressed” intervjuas på ämnet i NY Times. Hon kommenterar holländska kvinnors höga grad av lycka så här:

”Personal choice is key: in the Netherlands people are free to choose their life partners, their religion, their sexuality, we are free to use soft drugs here, we can pretty much say anything we like.”

Observera att hon pratar om ”personal choice” det personliga är helt enkelt personligt. Den personliga friheten innebär en hög grad av lycka samtidigt som den innebär att inflytelserika samhällsteorier kollapsar.

Men hur går det då med ”jämställdheten” klagar mediefeminister som ser delar av sin inkomst falla bort?

”Clothing is geared more to the weather than seduction. ”We do everything by bike, which is why we don’t dress very elegantly,” de Bruin said. And, with a highly developed sense of equality between the sexes, ”we are bossy to our men.”

Uhh come again? Sade hon just att holländska kvinnor inte klär sig som skyltdockor, inte är underdåniga till sin man och detta trots att det är mannen som har makten dvs drar in pengarna i hushållet?

Genusmässigt låter ju detta som en katastrof. Jämför med det amerikanska alternativet som svenska politiker, akademiker och genusfeminister har som det heliga utgångsläget.

”The problem for American women isn’t just the amount of time we spend working; it is the notion that we need to be perfect at everything we do. TV shows, advertisements, and articles from women’s magazines have formed this composite of a perfect woman”

Om ni ännu inte börjar se en väldigt tydlig röd tråd mellan vad som gör män och kvinnor olyckliga så här är lathund:

Vi har år ena sidan massmedias BIAS mot män. Å andra sidan har vi ideerna om kvinnans perfekta gudomlighet. Män nedvärderas till en nivå där de mår dåligt medan kvinnor uppvärderas till en nivå där de mår dåligt.

Västkvinnor lär sig uppenbarligen det är mäns fel att de känner de måste vara perfekta hela tiden. Detta trots den massiva bevisningen ideer om kvinnlig perfektion mest kommer från mediekvinnor själva.

Läs bara följande absurda konversation en reporter har med en holländsk deltidsarbetande kvinna.

I ask how this affects the dynamic between her and her boyfriend.

‘I do more housework than he does, but I don’t feel I have to always make dinner for him. I have more time for him.’

Det finns såklart inga som helst belägg för att ställa denna sorts frågor. Det är bara mediefeministen som lärt sig att invända mot allting. Som ni ser behöver hon aldrig presentera några egna belägg:

”But does he respect you? Isn’t this set-up a little old-fashioned?

‘No, it’s more modern. Our relationship is better. I take photos, I go to the gym. We can manage financially. I’m much happier.’”

Observera att ingen frågar reportern varifrån hon fått en så dum ide att en kvinna får mer respekt från män genom att göra karriär. Trots att detta är påhittat trams så blir det pga medias BIAS en normal åsikt.

Avslutningsvis så drar hon till med ett av de vanligaste retoriska verktygen för låtsasdebatt.

Hon hänvisar till vad som är modernt, tidens anda, fräscht, förlegat, old-fashioned etc. Alla dessa ord är i sin tur bara kod för att stämma överrens med den åsikt som media själva tycker folk skall ha.


8 kommentarer »

 1. @Erik

  ”Observera att ingen frågar reportern varifrån hon fått en så dum ide att en kvinna får mer respekt från män genom att göra karriär.”

  Kan det möjligtvis vara så att kvinnors livsval inte endast utförs för att behaga mannen? Hon kan ju faktiskt ha egna mål och intressen. Några som finns utanför mannen sfär. Hon vill kanske känna respekt för sig själv genom att följa sitt eget hjärta.

  Helt otroligt under detta århundrade!

  Det är väldigt tydligt att du propagerar för att kvinnor ska vara hemma och lämna arbetet åt mannen. Män kan ändå aldrig stänga in kvinnan i tron att ni får mer kontroll över henne. Kärlek går ändå inte att bestämma över.

  Kommentar av Lotta — juli 25, 2011 @ 12:49 f m

 2. @ Erik
  Blev du mållös!? Eller ska tystnaden tolkas som ett tyst medgivande?

  Kommentar av Lotta — juli 25, 2011 @ 5:28 e m

 3. Är du en sån där kille, som köper en kamphund? 🙂

  Kommentar av Lotta — juli 25, 2011 @ 6:06 e m

 4. Lotta:

  ”Kan det möjligtvis vara så att kvinnors livsval inte endast utförs för att behaga mannen?”

  1. Jag har aldrig sagt kvinnor väljer efter att behaga ”mannen” (eller att de skall göra det) så det är obegripligt du tillskriver mig ha sagt det. Det är vissa män kvinnor rättar sig efter – inte ”mannen” på gatan i allmänhet.

  ”Hon kan ju faktiskt ha egna mål och intressen.”

  2. På en evolutionär nivå är det omöjligt för kvinnor att inte rätta sig efter någon av dessa statusmän eftersom kvinnor uppfattar det som ”egen vilja”att göra det. Det är vad som känns naturligt för kvinnor. Det är vad konsumtionsvanorna av allt från kläder till tidningar visar.

  ”Några som finns utanför mannen sfär.”

  3. Det finns inget kvinnor gör som står utanför alla mäns sfär. Till och med helt kvinnodominerade områden som mode och inredning har män som de stora namnen. Det närmaste kvinnor kommit att stå utanför mäns sfär på TV är ett kvinnodominerat program skapat av homosexuella högstatusmän (SaTC) Det relevanta för kvinnan är sålunda vilken man hon följer.

  ”Hon vill kanske känna respekt för sig själv genom att följa sitt eget hjärta.”

  4. Och vad som för henne känns eget är just att välja de bästa männen. Precis som radikalfeministerna valt sin tids genier, Marx, Sartre, etc… och behandlat deras påståenden som religion. Men de som på den tiden betraktades som genier har i stora drag avslöjats som lurendrejare idag.

  ”Helt otroligt under detta århundrade!”

  5. Det otroliga för mig är hur kvinnors idoler är kvinnor som Gloria Steinem, Hillary Clinton och Jane Fonda. Som har mer gemensamt med Marilyn Monroe i hur de blivit stora genom att hitta män med högstatus som ger dem saker gratis än de har med nån som helst ide om systerskap. Det som kritiseras är alltså inte att använda män till att komma nån vart i livet. Tvärtom hyllas de kvinnor som gjort det till skyarna om de är Elin Woods, men de kritiseras om de är Britney Spears.

  ”Det är väldigt tydligt att du propagerar för att kvinnor ska vara hemma och lämna arbetet åt mannen.”

  6. Jag har varken sagt att kvinnor skall behaga sina män eller att kvinnor skall stanna hemma. Vill du hävda något annat får du vara vänlig och citera VAR jag skall ha påstått det för jag gillar inte att du påstår det är tydligt jag tycker nåt jag aldrig tyckt eller sagt.

  Däremot är det uppenbart i statistiken att de flesta av Sveriges kvinnor anser kvinnor vara hemma med barnen. Det är lika tydligt att NÄR en man och en kvinna slutar ha sex med varandra anser FEMINISTERNA själva att kvinnor skall vara med barnen.

  ”Män kan ändå aldrig stänga in kvinnan i tron att ni får mer kontroll över henne. Kärlek går ändå inte att bestämma över.”

  7. Det är klart det går att bestämma över kärlek – andras kärlek alltså! – en bekant berättade så sent som i veckan hur han bestämde över kvinnors kärlek genom att via andra människor sprida osanna påståenden om sig själv ”works every time” menade han. Jag tänker inte berätta detaljerna. Men jag kan säga så här: Det funkade obestridligen.

  8. Nej jag köper inte kamphund, jag tror heller inte det är nån särskild ”sort” som köper kamphund. Snarare verkar det vara en särskild sort som är hundägare där sorten på hund spelar mindre roll.

  Kommentar av Aktivarum — juli 27, 2011 @ 4:07 e m

 5. @Erik
  ”Jag har aldrig sagt kvinnor väljer efter att behaga “mannen” (eller att de skall göra det) så det är obegripligt du tillskriver mig ha sagt det. Det är vissa män kvinnor rättar sig efter – inte “mannen” på gatan i allmänhet. ”

  Nej, du har inte ordagrant nämnt ordet ”behaga”. Däremot ger du ett exempel på en kvinna som inte har makt för mannen försörjer henne. Och hon säger, ” ‘I do more housework than he does, but I don’t feel I have to always make dinner for him. I have more time for him.”

  För mig är det obeskrivligt varför du så ihärdigt missionerar att kvinnor är lyckligare av att gå hemma och bli försörjda av mannen? Vad är syftet? Vad är ditt problem med att låta var och en bestämma själva och styra sitt eget liv.

  Du renskriver dig före med att varje kvinna som motsäger sig ditt inlägg är mediefeminist!?

  ” Det är bara mediefeministen som lärt sig att invända mot allting.”

  ” Hon hänvisar till vad som är modernt, tidens anda, fräscht, förlegat, old-fashioned etc. Alla dessa ord är i sin tur bara kod för att stämma överrens med den åsikt som media själva tycker folk skall ha.”

  Inse Erik att människor är olika oavsett om de har snopp eller snipa! Journalisten har ju dessutom rätt. Hemmafruar hade sitt esse på 50-talet! Varför är du så intresserad av att samhället ska förpassa människor till gamla könsroller?

  Kan orsaken vara det som maskulinitetsforskaren Michael Kimmel menar i DN-debatt idag, ”Problemet är att män är komplicerade förlorare”(…) Kvinnor blir starkare och män svagare.” Tidigare var fler kvinnor lågutbildade nu är det fler män. Vissa män klarar helt enkelt inte av att bli omkörda för ni har för mycket underlägsenhetskänslor inför självständiga kvinnor? 🙂

  ” På en evolutionär nivå är det omöjligt för kvinnor att inte rätta sig efter någon av dessa statusmän eftersom kvinnor uppfattar det som “egen vilja”att göra det. Det är vad som känns naturligt för kvinnor. Det är vad konsumtionsvanorna av allt från kläder till tidningar visar.”

  Med din logik, så skulle ju män i sådant fall vara tvungna att rätta sig efter kvinnor. Eftersom de t ex konsumerar actionfilmer, som visar att kvinnor tänder på Arnold Schwarzenegger eller Jean Connery. Trots att så inte alltid är fallet. Eller när män konsumerar champagne och jordgubbar för det tror att det ska få ligga, om de bjuder tjejen på sådant. Eller när de köper en Armani kostym, för de tror att de hänger på kavajen om de får en tjej. Dessutom är ofta kläder designade av homosexuella män.

  ”det är vad som känns naturligt för kvinnor”

  Är du kvinna själv? – Nej så klart inte. Kanske borde du då inte tala om vad kvinnor finner naturligt!?

  ”Och vad som för henne känns eget är just att välja de bästa männen.”

  Inget fel på män. Livet har ju dock lite mer innehåll än att träffa en man och fylla vardagen med honom och barnskrik. Jag talade om att det finns massor av kvinnor med olika begåvningar från musik, konst, utbildning till teknik som startar företag (egna mål och drömmar). Det i sig utesluter inte en man eller barn från deras liv. Sedan om vissa kvinnor är mer bekväma och enkla och föredrar en Al Bundy utan egen försörjningssyssla, så är det ju okay.

  ” Det otroliga för mig är hur kvinnors idoler är kvinnor som Gloria Steinem, Hillary Clinton och Jane Fonda. Som har mer gemensamt med Marilyn Monroe i hur de blivit stora genom att hitta män med högstatus som ger dem saker gratis än de har med nån som helst ide om systerskap. Det som kritiseras är alltså inte att använda män till att komma nån vart i livet. Tvärtom hyllas de kvinnor som gjort det till skyarna om de är Elin Woods, men de kritiseras om de är Britney Spears.”

  Jag känner inga kvinnor som har de idoler du räknar upp. Det finns massor av olika typer av kvinnor. Vad får du din statistik ifrån? Jag hyllar ingen kvinna, som bara haft utseende och blivit någon känd mans fru. Av Elin Woods och Britney skulle jag nog anse att Britney var mer värd att hylla som tagit sig fram av egen begåvning.

  ”Jag har varken sagt att kvinnor skall behaga sina män eller att kvinnor skall stanna hemma. Vill du hävda något annat får du vara vänlig och citera VAR jag skall ha påstått det för jag gillar inte att du påstår det är tydligt jag tycker nåt jag aldrig tyckt eller sagt.”

  Nej jag har aldrig sagt att du uttryckt dig med de exakta orden. Däremot exemplifierade jag ovan varför jag gjort min tolkning. Du sade aldrig ”behaga” uttryckligen. Däremot har du i två inlägg visat att kvinnor sägs vara lyckligare hemma. Och då när mannen har makten och pengarna. Jag menar att det finns många undantag. Jag respekterar dock de som vill vara hemma hela tiden.

  ”Däremot är det uppenbart i statistiken att de flesta av Sveriges kvinnor anser kvinnor vara hemma med barnen. Det är lika tydligt att NÄR en man och en kvinna slutar ha sex med varandra anser FEMINISTERNA själva att kvinnor skall vara med barnen.”

  Måste de först sluta ha sex med varandra!? Jag har förstått att rättssystemet i vårdnadstvister ofta ger förmån till kvinnor. Dock visar siffror från SCB att det endast är så lite som 5 % som inte ges delad vårdnad vid skilsmässor. Har det kanske skapats en höna av en fjäder?

  ”Det är klart det går att bestämma över kärlek – andras kärlek alltså! – en bekant berättade så sent som i veckan hur han bestämde över kvinnors kärlek genom att via andra människor sprida osanna påståenden om sig själv “works every time” menade han. Jag tänker inte berätta detaljerna. Men jag kan säga så här: Det funkade obestridligen.”

  Utförde han någon form av privatsociologisk undersökning!? Jag skulle bra gärna vilja veta hur denna kärlek från kvinnorna yttrade sig? Och hur gamla kan dessa kvinnor ha varit? Kan han ha spritt ut att han vunnit ett par miljoner? Eller att han skulle bli chef på någon tv-kanal med stora rekryteringsmöjligheter för programledare?

  Slutligen är det nog bra att definiera ordet kärlek. Jag har t ex svårt, att tro att en kvinna börjar känna kärlek, för en man bara han visar upp en BMW. Eller visar ett visitkort med CEO. Däremot kan det för vissa människor troligen bli en win-win situation, som handlar om annat än kärlek.

  ”Nej jag köper inte kamphund, jag tror heller inte det är nån särskild “sort” som köper kamphund…”

  Det var inte så allvarligt menat. Skulle mer metaforiskt och skämtsamt säga att du kanske var en tuff man, som inte svarade på en gång.

  Kommentar av Lotta — juli 27, 2011 @ 8:27 e m

 6. […] flesta kvinnor vill dock inte ha det som du säger. Ex. Holländska kvinnor vill arbeta mindre än sin man, de vill ha mer fritid. Att strunta i kvinnor torde vara mer kvinnodiskriminering än det vore att […]

  Pingback av Radikalfeminismen – 10 korta lektioner via Certatio « Aktivarum — augusti 1, 2011 @ 4:33 e m

 7. […] att jobba deltid. Vilket även kan jämföras med inläggen som jag gjort om jämställdheten i Holland. Studierna som Ström tar upp visar följande resultat – 11 procent vill jobba heltid – 63 procent […]

  Pingback av Pelle Billing skriver om feminismen på Newsmill « Aktivarum — augusti 11, 2011 @ 11:47 f m

 8. […] I del 2 skall vi titta närmare på hur bra holländarna lyckas med detta. Tills dess missa inte Tanja Bergkvists nyaste inlägg om svenska skolinsikter.  […]

  Pingback av Holland – Landet där genusteorier kollapsat – Del 1 | Aktivarum — september 9, 2013 @ 3:48 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: