Aktivarum

Assanges verkliga brott mot Ardin: Manlig sexualitet | augusti 26, 2010

Så har då alla våra misstankar besannats. Det är ju enligt jante-lagen fel att skryta…

Uppdatering, Torsdag 1600: Upplösningen i Assange-dramat.

Ursprungligen postat av deckardrottningen:
Welcome to Sweden, Mr Assange. You should know that paying for sex is illegal here, and if you don’t pay, you’ll be accused of rape and molestation.

För rolig kommentar för att inte återberättas

Nu har mer information kommit in som i detalj beskriver vad som inträffat, ni hittar hela historien i kommentarsfältet. Som väntat är det ett gigantiskt antiklimax, ett magplask av oanat omfång. Källa är Resume via Flashback.

Precis som den ”lag” som Assange bröt är jantelagen heller ingen riktig lag.

Jantelagen är, precis som den informella låtsasregel som Assange ignorerat, en mobbningsöverenskommelse mellan ideologer för att se till att ingen annan åsikt än deras egen får yttras eller visas. Och tyvärr så fungerar det över förväntan. Det är ofta folk försöker hålla ryggen fri pga detta i nuläget.

Vi tänker ändå skryta lite. Vi hade rätt i precis alla påståenden vi gjorde. Inget sexualbrott har skett. Det är bara det att vad normkritiska radikalfeminister som Anna Ardin och Claes Borgström själva anser skall vara brott och vad som faktiskt är brott inte är samma saker.

Det paradoxala är att radikalfeminister som Claes Borgström själva är riktigt normaltråkiga medan de gör politik på att förespråka det rakt motsatta.

??? Kan detta stämma?

Jupp du hörde rätt. En man i kostym som kritiserar män i kostym. Och då är det ännu mer intressant hur radikalfeministen och polischefen Göran Lindberg själv åkte runt med sadist-kit och våldtog kvinnor medan han gjorde politisk karriär och slog mynt av att förespråka det rakt motsatta samt HBT frågor.

”Vi vill markera våra värderingar” sade dåvarande länspolismästaren, numera dömde sadistvåldtäktsmannen Göran Lindberg 2005.

Som könsmaktsförespråkare så tycker inte Claes Borgström att rättsväsendet har rätt. Varför förstår man när man läser följande text:

Susanne Dodillet om kriminaliseringen av män: ”Den svenska sexköpslagen är enligt (Maud) Eduards bra då den utgår från ”en feministisk maktförståelse av prostitutionen” som visar att kvinnor och män inte är jämbördiga parter.”

”Enligt könsmaktsteorins logik borde argumentet vara: Inte bara köp av sexuella tjänster utan även samlag som leder till oönskade graviditeter är exempel på kvinnoförtryck och på mäns sexuella rättigheter i patriarkatet.” (gällande sexköpslagen läs här eller besök LouiseP)

Med utgångsläget att de inte är jämbördiga uppstår lätt åsikten att de därmed inte skall ha samma rättigheter heller.

Det är ju den presumtionen personer som Claes Borgström gör politisk karriär på. Att föra svaga gruppers talan utan att själv behöva vara svag. Do as I say (not as I do)

Därav anledningen till ilskan hos mobben över att alla inte bara utgick från att Assange var skyldig tills motsatsen bevisats från början (tvärtemot svensk rättsprincip enligt vilken han var oskyldig tills motsatsen bevisats).

Det var ju medlemmar av en svagare grupp som stod för anklagelsen. Dem får man inte kritisera.

Vad gör mobben då? Jo precis som Unni Drougge fantiserar de i sin postmoderna värld ihop att anmälan i sig skall betraktas som ett brott så oskuldspresumtionen skall gälla anmälare, inte anklagade.

”För plötsligt tycks det vara ett värre brott att berätta om övergrepp än övergreppen i sig. Många gånger har jag funderat över vad som orsakar denna (manliga) upprördhet kring sexualbrott.”

Hängde ni med om hur de misstänkta övergreppen magiskt förvandlades till riktiga övergrepp? Berättande i sig skapar världen för postmodernister.

Alternativt så beger de sig till den ridderligt chauvinistiska sfären som Erik Laakso på Kulturmagasinet Voltaire.

”I Sverige har vi minsann inte lika högt i tak som utomlands. Här i landet ska det respekteras och ett nej är ett nej, men utomlands, där får man ta för sig, det hör till spelet att kvinnan ska vara motsträvig medan mannen ska erövra henne.”

Röstar Laakso på Sverigedemokraterna? Man kan tro det med hans hårda försvar om att ”I Sverige är det minsann svenska seder som gäller” Ok och om det är en svart man som vägrar att ta folk i hand? Fortfarande samma svar?

Sedan får vi till och med en ny juridisk term från Laakso: Assange skall betraktas som skyldig och tjejerna som brottsoffer för – urspårad relation.

”Inte nog med att de upplevt att en relation spårat ur och att de i den situationen känner sig nedsmutsade. Dessutom får de nu utstå skriverier där de, eller i alla fall en utav dem, namnges, hånas, misstänkliggörs och förolämpas ytterligare.”

Det är så många fel här jag inte vet var jag skall börja. Det var ingen relation  de hade. Även om det hade varit en relation är urspårad relation inget brott. Vidare så skrev massmedierna om Tiger Woods när han var offer för att bli jagad av sin fru med golfklubba.

Slutsats: Det är standard när sexuella relationer med kända människor spårar ur att de inblandade blir omskrivna offentligt

Återstår då brottsmisstankarna. Det argumentet är dock episk fail. Ingen kan vara dum nog att tro att Anna Ardin blivit granskad för att hon anmälde Assange för ofredande. Hade det varit det enda som inträffat hade vid detta laget ingen känt till det ens. Och ingen ifrågasätter det heller.

之乎者也 – bloggen

Under gårdagen blev jag attackerad av subbdrevet för min nu närmast berömda kvinnosyn, den kvinnosyn som menar att den anklagade snarare än kvinnan omfattas av oskuldspresumtionen, den kvinnosyn som inte i rättslig mening kräver ett kontinuerligt omförhandlat samtycke för banala element i en sexualakt.

Julian Assange, Wikileaks frontman från Australien är helt oskyldig till samtliga de anklagelser som riktades mot honom i de inledande skedena.

Detta har bestämts av rättsväsendet. Diskussionen startade i lördags när Assange anklagades i svensk såväl som i internationell press för att ha våldtagit två olika kvinnor. Vid anklagelsen var det formligen explosion i massmedierna. När han förklarades oskyldig däremot så fanns knappt något intresse alls.

Chefsåklagaren Eva Finné har nämligen tillämpat den mycket effektiva mediastrategin att behålla svagare anklagelser flera dagar och sedan i takt med att trycket från massmedierna dämpas avföra dem. Därmed kunde Anna Ardins supporterskara fortfarande betrakta Assange som sexbrottsling.

Detta fast han inte längre ens var misstänkt för något som helst sexbrott, allra minst våldtäkt som nu visar sig vara grov felbedömning. Åklagarmyndigheten om detta:

”De uppgifter som framkommit vid förhör med målsägaren är, som tidigare meddelats, sådana att misstanke om våldtäkt inte längre föreligger. Detta innebär inte att jag inte fäster tilltro till hennes uppgifter. Jag har studerat innehållet i förhöret för att se om misstanke om annat brott kan anses föreligga, i första hand ofredande eller sexuellt ofredande, men finner vid min analys att så inte är fallet. Förundersökningen läggs därför ned vad avser denna anmälan eftersom det inte föreligger misstanke om brott.”

Hängde ni med? Åklagaren tror alltså på den första kvinnans uppgifter men konstaterar att den utsaga som ursprungligen rubricerades som våldtäkt inte är något brottsligt alls. Den grövsta anklagelsen blev ingenting. Han har inte begått brott mot /den/ kvinnan.

Gällande den andra kvinnan (som är en kandiderande politiker):

”Misstanken om ofredande kvarstår. Jag kommer att ge direktiv till utredaren att höra den misstänkte.”

Men huruvida han är skyldig till ofredande av Anna Ardin i samband med kräftskiva eller inte är helt irrelevant för den diskussionen om sexbrott.

Eva Finnés mediastrategi funkar men den förhindrar även den berättigade kritiken från att rätta till felen i rättssystemet.

Först och främst kan vi konstatera våldtäktslogiken i massmedia. En man blott misstänkt för våldtäkt är en stor nyhet i Sverige, samma man bevisat oskyldig för såväl våldtäkt som alla former av sexuella övergrepp är det inte. Åklagarmyndigheten kan sålunda sopa sina egna misstag under mattan bara genom att vänta.

Det är dock uppenbarligen ett gigantiskt misstag som gjorts. En stark misstanke om våldtäkt förvandlades till något okänt för att sedan förvandlas till en händelse som inte ens är brottslig. Antingen så har polisen som tog emot anmälan eller jouråklagaren grovt missuppfattat utsagan.

Radikalfeministiska könsmaktsteoretiker å sin sida kan fortsätta leva på de grundlösa tidigare misstankarna.

”Jag tycker att den berättelse som kvinnan har lämnat rymmer uppgifter som visar att Assange i varje fall har begått ett sexuellt ofredande mot henne. Det är inte åklagarens åsikt. Det hon har berättat innefattar enligt min uppfattning ett brottsligt handlade från Assange och enligt min bedömning ligger det i gränstrakterna till våldtäkt.

Att Eva Finné anser att det inte ens är sexuellt ofredande har jag ingen förståelse för.
– I andra fallet är min uppfattning att det är ett sexuellt ofredande, vilket är ett allvarligare brott än ofredande, som Assange nu misstänks för, säger Borgström.”

Den stora frågan här är om Borgström uttalar sig som jurist eller som politiker. Chefsåklagaren bedömer att det ena är i bästa fall ofredande. Det andra inte brottsligt alls. Läser de från samma lagbokstext? Gotiska klubben sammanfattar, via Flashback, hela det sannolika händelseförloppet under rubriken The story about sweden, last chapter.

For the international crowd the debate still goes on at Nicholas John Mead:s blog. His translations are way better than google translate-results.

Uppdatering:

Nya uppgifter i assangeärendet. Polisanmälan rör inga av de sexuella handlingarna alls. Nu skall det handla om att Assange stannade kvar i lägenheten en dag längre efter att ha ombetts flytta pga de tidigare nämnda oenigheterna paret hade om grundskoleämnet sex och samlevnad

Med tanke på alla människor som hängts ut i massmedia så saknas minst en person. Den/de poliser som tog emot anmälan från de båda kvinnorna och vars summering till jouråklagare Kjellstrand resulterade i anhållan på sannolika skäl.

På polisstationen så måste ju den/de poliser som talade med kvinnorna ha haft en grundläggande förståelse av att det

a) inte var våldtäkt och

b) lagen är inte till för privata hämndaktioner.


15 kommentarer »

 1. Du sammanfattar på ett bra sätt. Sveriges åklagarämbete har, av politiska och ideologiska skäl, slängt oskuldspresumtionen över bord.

  Misstänker att många tror att debatten kring det här fallet börjar tystna nu. Jag är av annan åsikt. Den har bara börjat och kommer att bli mer generell.
  Åklagarnas tillvägagångssätt vid anmälningar om sexualbrott måste belysas. Men, många fattar inte hur illa det är ställt förrän de själva sitter där, eller deras anhöriga.

  Hur många ska vi offra på beskyllningarnas altare innan Borgström och hans dylikar är nöjda? Att ingen skyldig slinker igenom nätet?
  Fem om året? Tio? Hundra?

  Nästa gång kan det vara era söner, farsor, svågrar som råkar illa ut. Lås in alla?

  Tack för en bra blogg, hälsar
  Katarina

  Kommentar av Katarina — augusti 26, 2010 @ 6:57 f m

 2. Tackar, och välkommen till bloggen Katarina.

  Kommentar av Erik — augusti 26, 2010 @ 7:02 f m

 3. Aftonbladet skriver att det Assange gjort är att stanna en dag längre hos Ardin än hon ville.

  Kommentar av Andreas — augusti 26, 2010 @ 7:23 f m

 4. Jo jag såg det, det skulle alltså betyda att samtliga påstådda sexövergrepp från bägge tjejerna var övergrepp endast enligt den könsmaktsteoretiska definitionen, inte enligt den svenska lagboken. Återstår då att ta reda på hur tusan dessa hittepå-kriminella handlingar tog sig förbi minst en polis och minst en åklagare innan de stoppades av Chefsåklagare Finné själv.

  Kommentar av Erik — augusti 26, 2010 @ 7:32 f m

 5. Om det stämmer, borde ju rubriceringen blivit hemfridsbrott, se BrB 4 kap 6 §.

  Kommentar av Sredna — augusti 26, 2010 @ 9:12 f m

 6. Sredna:

  Möjligt men jag tror det beror på omständigheterna kring det skedda. Det som hänt är ju att den sexuella relationen blandats ihop med den aktuella oenigheten. Tjejerna menar A är allvarligare pga B (fast B i sig inte är brottsligt)

  Personligen tror jag att Ofredandefallet också kommer att släppas inom kort. Jag misstänker att den enda anledningen misstanken om ofredande finns kvar är att om de hade avfört allting hade de omedelbart åkt på mediastormen.

  HOW COULD THIS HAPPEN?

  Frågan är om det inte är en inkallad mediestrateg som råder Eva Finné att behålla denna enda och minimala förseelse av PR-skäl. Jag har svårt att se att en erfaren åklagare skulle göra något sådant här på egen hand.

  Förr eller senare så kommer de att tvingas offentliggöra de uppgifter de utgick från inledningsvis. Det är också bara en tidsfråga tills den andra tjejens namn blir offentligt. Enköping har ca 20.000 invånare… hur många av dem är tjejer i rätt ålder? De kommer inte att ha en chans att hålla hennes namn osynligt länge till.

  Åklagarmyndigheten har skött detta skandalmässigt dåligt. Deras ”Stonewall” funkar inte i ett modern informationssamhälle. De skulle ha släppt lite information från början som gjorde media nöjda så folk kunde gå vidare. Nu kan inte folk gå vidare för de har investerat för mycket tid.

  Nu vill folk ha svar och svar kommer förr eller senare att tvingas fram också.

  Kommentar av Erik — augusti 26, 2010 @ 9:21 f m

 7. Citerat från Flashback:

  Som framgår så är den påstådda våldtäkten en påhittad fantasi, hon var orolig för att ha fått nåt (hiv) av oskyddat sex. Polisen och jouråklagaren måste förklara sig. Hur kunde detta bli våldtäkt, och sannolika skäl till råga på allt?

  Detaljerna i ofredandet av Anna framgår inte men enligt tidigare artiklar så var vad ”Maria” råkade ut den grövre händelsen. Här verkar det vara tvärtom, eller så var våldtäkten en fantasi de hittade på för att tvinga fram testning av Assange.

  ”Resumé har granskat polisens handlingar och talat med källor med god insyn i affären Julian Assange. Här är kortversionen:
  En ung kvinna i Enköping, här kallad Maria, såg för några veckor sedan Julian Assange på tv och blev nyfiken på Wikileaks avslöjanden. När hon såg att han skulle tala för de kristna socialdemokraterna i LO-borgen anmälde hon sig, tog ledigt från jobbet och åkte till föredraget.

  • Lördag den 14 augusti:
  Maria hjälper Julian Assange att handla rätt datorsladd före presentationen. Efteråt väntar hon medan journalisterna intervjuar honom och blir medbjuden på en sen lunch. De två tar sedan t-banan till Cosmonova och går på bio. Han ska på kräftskiva på kvällen och Maria åker hem med löftet att de ska träffas mer.

  • Söndag den 15 augusti:
  Maria försöker ringa Assange, men hans mobil är avstängd.

  • Måndag den 16 augusti:
  Maria får tag på Julian Assange efter jobbet, de träffas på Munkbron och bestämmer sig för att åka till Enköping. I hennes lägenhet har de skyddat sex.

  • Tisdag den 17 augusti:
  På morgonen har paret oskyddat sex. Julian Assange flyttar ett möte på Aftonbladet och de följs åt till tåget. Maria betalar hela tiden, eftersom han säger att han inte har pengar. Julian Assange lovar ringa.

  • Onsdag den 18 augusti:
  Maria är orolig för att ha blivit smittad med något, i värsta fall hiv. Hon har krävt att han ska använda kondom, men är upprörd över att han inte gjorde det på morgonen. Hon tar kontakt med en kvinna, vi kallar henne Hanna, som har varit med om att arran gera Julian Assanges Sverigebesök och lånat ut sin lägenhet till honom. Hanna berättar att Julian Assange dagen före mötet i LO-borgen utsatt henne för det som nu är misstänkt ofredande.”

  och slutligen

  ”• Fredag den 20 augusti:
  Vid 14-tiden kommer Maria och Hanna in på närpolisstationen i Klara och ber om råd hur de kan gå vidare. Enligt en källa vill Maria fråga om det går att tvinga Julian Assange att genomgå hivtest. Polisinspektören lyssnar på dem var för sig och gör en anmälan om våldtäkt.
  Hon kontaktar jouråklagaren som klockan 17 anhåller Julian Assange i sin frånvaro. Därefter förhörs Maria formellt till klockan 18.40.

  Det var alltså en kvinnlig polis också, som ringde jouråklagaren som på basis av den kvinnliga polisens berättelse anhöll Assange i hans frånvaro Redan 1700 (det hävdades i DN att anhållan skedde 2120 det var alltså isf fel, han anhölls mycket tidigare)

  There you have it!
  Expressen kontaktades alltså antingen av en av tjejerna själva, av polisen eller av åklagarmyndigheten.

  Kommentar av Erik — augusti 26, 2010 @ 1:10 e m

 8. Har (H)anna bara lånat ut sin lägenhet då och inte haft sex med Assange? Spänningen stiger. Vilken inkompetent polis, hon verkar inte ha klart för sig vad som är våldtäkt och inte.

  Kommentar av Maria — augusti 26, 2010 @ 2:00 e m

 9. Maria:

  Jag önskar jag kunde säga jag är förvånad men nej det kan jag inte, Göran Kapten Klänning Lindberg har ju aktivt fört en kampanj för att få in fler kvinnor (särskilt HBT) i polisen kosta vad det kosta vill.

  Det senaste skvallret är att Anna Ardin var jämställdhetsexpert på Uppsala Universitet samtidigt som Göran Klänning HBT-freak och smugsadistvåldtäktsman Lindberg var länspolismästare på Uppsalapolisen

  Om det visar sig att den kvinnliga polisen som förhörda dem kommer från Uppsalapolisen så förespråkar jag härmed att Uppsala skiljs från Landet Sverige och bildar en egen stat för postmoderna normkritiker.

  Snuskgenusgubben Lindberg var ju rektor för polishögskolan också. Var det kanske då som den här kvinnliga ”ingen kådis??? det är ju våldtäkt!!!” polisen utbildade sig där?

  In i det sista trodde jag att åtminstone polisen skulle visa sig vara en kille som tog det säkra för det osäkra. Men nejdå, systerskap var det såklart. Rebella, Systerskap är makt, Det är de som är Sex & The City sossarna

  Fast Ardin får nog kalla sig nåt annat i fortsättningen. SEX & The City sosse är nog inte den smartaste etiketten i framtiden. Särskilt inte med de två sossarna som köpte sex, och Baylan som sade ut med dem. Sedan visade det sig han själv sprungit på porrklubb.

  Kommentar av Erik — augusti 26, 2010 @ 2:12 e m

 10. Maria:

  H(anna) både lånade ut sin lägenhet, bodde där själv och hade med största sannolikhet först skyddat sex med Assange flera gånger för att sedan på morgonen den 14:e ha oskyddat sex (morgonstånd? det oskyddade sexet med Maria var ju också på en morgon)

  Det bästa av allt är att Maria betalade en massa saker åt honom för han sade han inte hade pengar. Hon fick hans telefonnummer men den telefonen var oftast avslagen. Det var ju pga det här med att tjejen fick betala för honom som Deckardrottningens kommentar gjordes. Jag tyckte den var så härlig


  ”Welcome to Sweden, Mr Assange. You should know that paying for sex is illegal here, and if you don’t pay, you’ll be accused of rape and molestation.”

  Kommentar av Erik — augusti 26, 2010 @ 2:15 e m

 11. Expressens reporter Niklas Svensson är på Harpsund för att bevaka Alliansens budgetöverläggningar när han på kvällen får tipset om att Julian Assange är anhållen.
  – Jag bytte fokus rätt snabbt, kan man säga. En och en halv timme senare var jag på redaktionen. Min kollega Diamant Salihu lyckades få åklagaren att bekräfta och jag jobbade med mina källor.

  • Lördag den 21 augusti:
  Vid tvåtiden har Expressens reportrar skrivit storyn som ska skaka liv i de flesta av västvärldens nyhetsredaktio ner inom några timmar.

  Nyheten finns i både papperstidningen och på nätet från klockan fem. Niklas Svensson är nöjd:
  – När jag gick hem halv tre förstod jag att det skulle bli ett av de större scoopen som vi haft. Jag är mest förvånad över att vi fick vara ensamma så länge.
  – Om det var Hanna som tipsade? Jag kan bestämt förneka att jag har haft någon kontakt med henne. Vi har inte alls pratat med varandra.

  Senare på dagen blåser medieorkanen över den svenska åklagarmyndigheten. Riksåklagarens informationsdirektör Karin Rosander försöker förklara anhållandet. Samtidigt ser någon i myndighetens topp till att den rutinerade chefsåklagaren Eva Finné går igenom fallet. Klockan 16.48 beslutar hon häva anhållandet. Julian Assange är inte längre skyldig att anmäla sig frivilligt, men om han hör av sig ska han delges misstanke om två fall av ofredande.

  Kommentar av Erik — augusti 26, 2010 @ 3:03 e m

 12. Haha, det här är underhållande. Jag har inte haft en teve på mer än ett decennium. Men nu har utvecklingen hunnit ikapp mig genom att verkligheten har blivit lika korkad som jag tyckte teve var. Såpor och annat nonsens har varit effektivt för att fördumma människor, verkar det som.

  Kommentar av Nordbo — augusti 26, 2010 @ 6:27 e m

 13. […] Anna Ardin och Sofia Wilén inte har påverkats av någon?  Eller att de haft personliga eller politiska motiv? Eller rent av lider av psykiska […]

  Pingback av Dont trust Sweden, Assange! « Gotiska Klubben — december 5, 2010 @ 6:57 f m

 14. […] ref:  Dn Exp Svd Flashback Fula gubben Akvarium […]

  Pingback av The story about Sweden, last chapter « Gotiska Klubben — december 5, 2010 @ 10:19 f m

 15. Två simpla ***** (valfritt nedsättande ord)

  Eriks kommentar: Jag är emot censur av åsikter men jag kan hålla med om att man måste hålla språket någorlunda rent från svordomar och liknande (för annars blir det bara sådant till slut)

  Kommentar av Hej — december 7, 2010 @ 4:53 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: