Aktivarum

Dokumentär om mannens biologi | juli 10, 2010

Denna National Geographic dokumentär ”Mannens vetenskap” tar upp betydelsen av biologi och testosteron.

Tyvärr kommer Mannens vetenskap inte att gå att se på SVT efter den 14 juli (om fyra dagar) så vi kommer av den anledningen att dokumentera de viktigaste punkterna här (namnen på forskarna, 2d4d forskningen, testosteronets betydelse hos olika djur, erfarenheter av könsbyte etc.)

Det är viktigt att diskutera denna dokumentär vars engelska titel är Science of men: Testosterone factor. Detta eftersom den inte ger alla svaren färdigförpackade som om de vore snabbmat utan snarare innehåller sunda vetenskapliga data som kan användas som hjälp att söka svaren.

On a related note skriver Tanja Bergkvist ett mycket intressant inlägg om dokumentären ”den hotade mannen” som handlar om hur bekämpningsmedel enligt forskare i reduktionsbiologi skadar mannens fortplantningsförmåga.

En bild av en slags motsats presenterar Anders B Westin när han kommenterar radioserien ”Det sista ägget” Läs även diskussion om Testosterone factor hos Pelle Billing.


14 kommentarer »

 1. Finns det någon ”Kvinnans vetenskap”?
  ”Kvinnor, vad driver dem?”
  Några studier om att få fram den ultimata kvinnan?

  Kommentar av Andreas — juli 10, 2010 @ 8:24 f m

 2. Det finns massor av kvinnovetenskap. Den stora skillnaden är att kvinnliga mål i regel presenteras som moraliskt högstående, dvs omöjliga att kritisera. Ett typiskt exempel från amerikansk TV är otroget. Sammanfattningsvis låter det så här.

  – 1: Män är otrogna för att de är sexfixerade.

  – 2: Men kvinnor är också otrogna

  – 1: Men det är för att de behöver kärlek

  Ett annat exempel är hur vissa kvinnor (väldigt få totalt, förmodligen ungefär lika stor del som det är män som spöar sin fru) attraheras till dömda brottslingar. Då svarar man

  ”men man kan inte rå för vem man blir kär i”

  Det här mönstret där allt kvinnligt tillskrivs ”särskilt moraliskt värde” är oerhört påtagligt om man studerar materialet. Inte minst är det uppenbart på TV. TV är kommersiella och med nästan bara kvinnor i publiken säger ”experter” aldrig någonsin att kvinnan skall välja bättre man. Tänk om vi tillskriver kvinnors biologi partnerval.

  Det som händer då politiskt är att du får argument för att statliga myndigheter skall ta över partnervalet från kvinnor själva. Vilket såklart är en omöjlighet såväl som i strid med humanismen som helhet.

  Kommentar av Erik — juli 10, 2010 @ 8:44 f m

 3. Undrade snarare om ett fanns program liknande ”Mannens vetenskap” fast om kvinnor.
  Annars blir det bra programmet bara ett ytterligare exempel på ”män är djur”-temat.

  Det som händer då politiskt är att du får argument för att statliga myndigheter skall ta över partnervalet från kvinnor själva.

  Tillskillnad från ”Mannens Vetenskap”? Hela sexköpslagstiftningen är ju ett sätt att styra mäns ”partnerval”.

  Kommentar av Andreas — juli 10, 2010 @ 9:21 f m

 4. Det var intressant med hyenorna i programmet ”Mannens vetenskap”, att de honor (ja det är honorna som regerar bland hyenorna) som inte utsatts för testosteron i livmoderna var mindre aggressiva än de som utsatts (vilket är det normala).

  Människofoster till stressade mammor utsätts för mycket testosteron, som professor Annicas Dahlström skrivit så kan hjärnan hos en flicka vara testoroniserad, dvs det behöver inte synas på kroppen, den kan vara hur feminin som helst. Dock syns det ju, som på videon du har i inlägget, på förhållandet mellan ring- och pekfinger.

  Kommentar av Tanja Bergkvist — juli 10, 2010 @ 5:17 e m

 5. Tanja:

  Javisst, jag fick faktiskt en ide när jag såg dokumentären. Jag tänkte man kunde marknadsföra den nya termen hyenafeminism. Detta då de personernas sätt att behandla män visar stora likheter med hur de icke-testoteronblockerade hyenorna i programmet behandlade hannar.

  Jag tror hyenafeminism kommer att bli en hit pga dess lättillgänglighet samt tydliga illustration i programmet. Alla förstår omedelbart vad som menas när de ser hur honorna hunsar med och skrämmer hannarna. Vi kan marschera mot feminismen under sloganen ”Människan är inte en hyena”

  Kommentar av Erik — juli 10, 2010 @ 5:41 e m

 6. Erik:
  Så tror du män som är feminister eller sätter kvinnor på pedistal har lite testosteron eller mycket?
  Varför kan testosteronstinna kvinnor hunsa testosteronstinna män? Borde inte männens testosteron trumfa kvinnornas?

  Personligen får jag mer My Super Sweet 16 vibbar från feministkvinnor. Självcentrerade, bortskämda småungar helt enkelt. (Om du nu sett programmet på MTV)

  Kommentar av Andreas — juli 10, 2010 @ 7:01 e m

 7. Andreas:

  ”Så tror du män som är feminister eller sätter kvinnor på pedistal har lite testosteron eller mycket?”

  Någon koppling till männens testosteron finns nog knappast. Alla sorter är representerade. Göran Lindberg har förmodligen på tok för mycket testosteron och har betett sig som han gjorde enbart för att han (korrekt) bedömde det skulle ge ett försprång på andra killar att spela teater. Han är inte den första skitstöveln som kallat sig feminist heller.

  Vissa andra manliga feminister (de mer mesiga och fega) verkar verkligen ha för lågt testosteron och ha kommit fram till att bli feminister är deras enda chans att få nån som helst respekt av de annars machofixerade kvinnorna. De blir tjejkompisar i förhoppning att de skall känna sig beundrade.

  ”Varför kan testosteronstinna kvinnor hunsa testosteronstinna män? Borde inte männens testosteron trumfa kvinnornas?”

  Vad får dig att tro att manliga feminister är hunsade alls? Snarare är många manliga feminister där enbart som en strategi för att vinna över andra män. Det skiljer sig inte från män som ljuger om vem de är på krogen för att få ligga. De har märkt att samhället gynnar teater så de spelar teater.

  ”Personligen får jag mer My Super Sweet 16 vibbar från feministkvinnor. Självcentrerade, bortskämda småungar helt enkelt. (Om du nu sett programmet på MTV)”

  Nej jag har inte sett det programmet men jag kan gissa vad det handlar om. Felaktigt är det ju inte, testosteron påverkas ju av sociala faktorer. Det är lätt att se att dagens situation skapar testosteronmonster av vissa unga tjejer. De nöjer sig inte med jämställdhet. De skall ha allt. Och dessutom plåga män som retroaktig hämne för inlärda historiska sagor.

  Jag tycker hyenafeminister är ett passande epitet på de kvinnorna.

  Kommentar av Erik — juli 10, 2010 @ 7:34 e m

 8. […] kan även i National Geographics dokumentär ”Testosterone factor” tydligt se biologin påverkar. Människan är inget oskrivet blad men många intellektuella vill […]

  Pingback av Pojkarna som ofrivilliga forskningsobjekt « Aktivarum — juli 11, 2010 @ 8:37 f m

 9. Det är ju såklart väldigt vanskligt att snacka om sådana här saker, delvis därför att man tappar väldigt många lyssnare så fort man gör det. Men med det sagt så tänker jag att det kanske skulle kunna finnas en koppling mellan väldigt ”offensiva” feminister med stor ratio enligt 2d4d-teorin. Tänker då på exempelvis Schyman och Tiina Rosenberg. Skulle vara skoj att kika på deras händer. Vad många säger spontant är ju också att dessa feminister beter sig som män.

  Kommentar av Jonas P — juli 11, 2010 @ 2:34 e m

 10. […] Dokumentär om mannens biologi […]

  Pingback av Vetenskapen om mäns villkor « Aktivarum — juli 13, 2010 @ 11:03 f m

 11. ”Varför kan testosteronstinna kvinnor hunsa testosteronstinna män? Borde inte männens testosteron trumfa kvinnornas?”

  Testosteron har även efter fosterlivet, även förutom puberteten senare, djuptgående effekter på flertal biologiska, ff a neuropsykiatriska, system i människokroppar.

  I det här sammanhanget skulle jag gissa på mäns testosteron (där inte bara själva halten av testosteronPRODUKTION (OBS!) hos män är mångfalt högre, utan även mäns testosteronkänslighet, dvs hur stor effekt en viss mängd testosteron har på en man resp en kvinna. Detta bestäms av antalet testosteronreceptorer). Män är också långt mera testosteronkänsliga, särskilt i vårt viktigaste organ, hjärnan.

  Den egenskap jag i första hand skulle gissa på varför testosteronstinna hannar lägger sig för honor (där egentligen testosteronstinna honor egentligen förväntas vara mindre radikalt feministiska egentligen? Fast här har jag såklart inget läst.) är testosteronets djupa lyckoeffekt, även väl dokumenterad hos kvinnor.

  En man med hans testosteron känner sig med större sannolikhet tillfreds med livet än en kvinna, såpass att även om ojämställda förhållanden ev skulle missgynna honom, att mannen är den som inte startar gräl, medan kvinnan med större sannolikhet har retat upp sig på något och vidare under grälet, mannen tåla mera verbalt övergrepp än kvinnan utan att må dåligt.

  Den enkla kompromissen för detta par av man och kvinna blir att i större utsträckning se mannen ge kvinnan rätt oavsett sakförhållanden.

  Kommentar av hampus — juli 15, 2010 @ 2:39 e m

 12. Hampus:

  Nej, lösningen är varken att ge rätt eller fel- Ger du fel så går du emot hennes känslor. Ger du rätt så framställer du dig själv som svag.

  Lösningen är att förkasta sakfrågan och placera svaret på en emotionell/humoristisk nivå. Men så GÅR det inte att göra i politiken.

  Kommentar av Erik — juli 16, 2010 @ 8:29 f m

 13. Erik,

  jag menade inte detta vara den önskvärda lösningen, bara den lösning såsom praktiseras i verkligheten, makro-såväl som mikroskopiskt.

  ”Lösningen är att förkasta sakfrågan och placera svaret på en emotionell/humoristisk nivå. Men så GÅR det inte att göra i politiken.”

  Nope. Lösningen är att kräva av kvinnan att spela enligt spelets regler, vilka dessa nu månde bli man kommer överens om.

  Kommentar av hampus — juli 17, 2010 @ 8:06 e m

 14. […] måste ju bero på uppfostran för inte kan väl det vara så att om vi forskar på män är det män med högre grad av testosteron som oftare väljer tävlan? Nej det måste ju vara vilken man som helst som uppfostrats […]

  Pingback av Therese Larsson om kvinnors feghet – Feminism handlar om chefsrace mot män – Inte kvinnlig befrielse « Aktivarum — mars 25, 2012 @ 12:55 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: