Aktivarum

Vetenskapen om mäns villkor | juli 13, 2010

I massmedia används ofta ordet jämställdhet. Men vad betyder egentligen ordet jämställdhet idag?

Här kommer vi att studera jämställdhet och den allmänna synen på män som kön. Nyligen ställdes på forumet för vetenskap och folkbildningfrågan om vi kunde ha någon riktig genus /jämställdhetsforskning eller om allting i det fältet måste vara den sorts forskning som Eva Lundgren står för. Svaret är rätt uppenbart, jämställdhetsforskning är inte att förespråka jämställdhet utan att studera vad det innebär i praktiken. Här är en film med exempel på hur det kan se ut.

Det valda exemplet är intressant.  Tjejerna på elitnivå i tennis kräver högre lön för att motsvara manliga löner fast de spelar kortare matcher än killarna. Varför får vi inte från förespråkarna för jämställdhet höra att killarna skall spela lika långa matcher som tjejerna? Eller varför inte en kompromiss? Tjejerna går upp till att spela 4 set per match. Killarna går ner till att spela 4 set per match. Är det jämställt eller är lika mellan könen inte ”jämställt” nog? Isåfall varför? Och isåfall, vad betyder ordet jämställdhet idag?

På TV ikväll 20.00 i Kunskapskanalen: National Geographic Mannens Vetenskap ”Testosterone factor” Den finns även online men för dem som inte har bredband så visas den alltså på TV ikväll.


2 kommentarer »

 1. Det är något av kärnfråga du pekar på där. Man måste skilja mellan feminismen och särskilt då radikalfeminismen, som är en stridbar fackförening för kvinnor OCH jämställdhets forskning och -strävanden, ett tvärvetenskapligt forskningsområde som hittills grundligen lyckats missförstå sin uppgift och vars resultat därför är noll RESPEKTIVE en allmänhumanitär ideologi/rörelse (?) som vi inte sett så mycket av.

  Kommentar av Ch. — juli 13, 2010 @ 10:11 f m

 2. Kul att argumentet är att kvinnorna är lika populära och borde tjäna lika mycket. Som att det är den som är mest populär som vinner mest pengar i Wimbledon.

  Ska det vara rättvist borde egentligen inte kvinnor och män tävla separat, utan det borde vara den bästa som vinner helt enkelt och alla får tävla mot alla. Så kan man slå ihop båda prissummorna. Hur många kvinnor skulle vara intresserade av att ha det så jämställt?

  Kommentar av Jonas P — juli 14, 2010 @ 6:46 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: