Aktivarum

Polisens genusföreläsare misstänkt för våldtäkt | januari 28, 2010

Kom till Genderforce och lyssna på Kapten Klänning, inte bara genusexpert hos polisen utan även misstänkt för barnvåldtäkt

Så kunde det ha stått på presentationen. Idag är han pensionerad från polisen men ändrar det absurditeten i vad han jobbat med? Följande presentation fanns hos Programmet för konflikthantering i Sollefteå: 30 september 2009:

”Mångfald och jämställdhet -Föreläsning Kom och lyssna på GÖRAN LINDBERG, också kallad Kapten Klänning, som talar om ”manligt, kvinnligt och jämställdhet”. En föreläsning som är tankeväckande och inspirerande.”

Nej bäste besökare det är inget skämt, den tidigare polischef som nu är misstänkt för våldtäkt samt försök/förberedelse till grov våldtäkt mot barn i Falun, Solna och Stockholm visar sig nämligen på bloggen Politiskt Inkorrekt vara Kapten Klänning: Jämställdhetsexpert hos polisens Genderforce.

Kvinnofridsportalen berättar om Genderforce

”Genderforce är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Räddningsverket, Polisen, Officersförbundet, Lottorna och Kvinna till Kvinna.” ”Kvinnofridsportalen har pratat med (namn se länk eller PI) som är en av initiativtagarna till Genderforce och projektansvarig för polisens del.”

Uppdatering 18/2 2011:Pär Ström frågar om folk känner till försvarsmaktens satsning Genderforce? Deras expert på jämställdhet var Kapten Klänning så hur kan vi inte känna till Gender Force?

Aftonbladet och Expressen och skriver om det inträffade men ingen av dem berättar det är en hyllad internationell expert i jämställdhet och genusfrågor det rör sig om. Rikspolischefen beskrivs som chockad.

”Rikspolischefen konstaterar att många som lyssnat till mannens anföranden om moral och jämställdhetsfrågor. – Jag förstår att många människor känner sig lurade i dag. Det är beklagligt, säger han. Bengt Svensson tror inte att brottsmisstankarna skadar polisens anseende så mycket. – Jag utgår från att folk förstår att det mannen gjort inte har något med polisens arbete att göra, säger han.”

Men det är just det som är haken. Det var inte traditionellt polisarbete han sysslade med. Han sysslade med jämställdhetsarbete (förändringsarbete) och kvinnofrid åt inte bara polisen utan mängder av olika organisationer. Det han gjort har i högsta grad med hans arbete att göra. Och han har lurat oräkneliga människor genom att framställa sig som kvinnors förkämpe.

Med andra ord rör dig sig om samma sorts man som beskrivs i inläggen om Rörelsen mot maskulinitet 1-4 här på bloggen. En man som fått betalt för att stå och kritisera män, macho och maskulinitet och hävda andra män nedvärderar och diskriminerar kvinnor. Han har bland annat sagt:

”har man inte någon kunskap om frågorna så ser man inte heller att det pågår en ständig diskriminering av kvinnor i vårt samhälle.”

Jag förstår att om man själv ägnar sig åt att antasta kvinnor och flickor så kan man inbilla sig att alla andra män gör det för att slippa känna skuld för egna beteendet. Att kritisera ”mansnormen” blir då kanske en fribiljett från individuell skuld för dessa människor.

Det påminner om Lars Einar Engström författaren bakom boken ”En sexists bekännelser” vars affärside verkar vara att erkänna eget kvinnoförtryck men hävda alla andra män är likadana vilket gör honom bättre för han erkänner ju vilket han absurt nog beröms för. De värsta svinen till män kallar sig genusexperter och anklagar män i allmänhet för att sakna ”medvetenhet”

Det är ingen tillfällighet jag nämner Engström. Han har själv sysslat med sina angrepp på manlighet i samma sorts sammanhang som den misstänkte Barnvåldtäktsmannen Kapten Klänning. De förekommer på bild på samma sida från december 2006 på Norra Latin där man hade konferens för att få in ”fler män i jämställdhetsarbetet”

Kapten Klännings föreläsning hade då det oerhört passande namnet: Vem i hela världen kan man lita på?

Kapten Klänning har även i rollen som projektledare hos NTG Jämställdhet Argus sagt

”Alla män har ett eget ansvar att reagera – och agera och han förstår inte hur man bara kan sitta och åse våra bröders beteende.”

Den kompetens som påstås motverka trakasserier av kvinnor gjorde det inte ens hos egna experten. Vad skall man kalla det när personer kommer dragande med värdegrund baserad på saker de fått lära sig från de värsta individernas försök att inbilla sig – och andra – alla andra är lika usla som dem själva?

”Hans åhörare har kunnat lyssna till utläggningar om jämställdhet, betydelsen av kvinnliga chefer, sexuella trakasserier, mobbning, härskartekniker och respekt. Under föreläsningarna betonade han vikten av moral och etik, såväl i arbetslivet som privat.”

Grattis till de som fått föreläsningar i moral och etik. Grattis till kollegor som stått och svartmålat män i tron att ha förakt mot män är samma sak som att respektera kvinnor.

Det hela får mig mest att tänka på tavlan där Rikard Palm (1.00 in i klippet) råkar säga att George Bush ville skapa en myndighet som bara skall ägna sig åt terrorverksamhet. Här i denna fd polischef har vi en man vars föreläsningar borde handlat om hur man trakasserar kvinnor. Det är inte vem som helst heller. Han har…

”bl.a. föreläst för FN i såväl New York som Genève. Han har särskilt profilerat sig kring frågor om jämställdhet och sexuella trakasserier.” It takes one to know one?

Samarbetspartners flyr fältet

Han är redan bortplockad från Talarforums listor (söker man på hans namn på eniro finns han dock ännu kvar, tredje länken, följande kan läsas: är föreläsare med en bred palett av ämnen att välja från. Han föreläser både nationellt och internationellt, och har bl.a. föreläst …”) Hemsidan Jämställdhetsutbildning är helt nere. Här kan man dock läsa om hur föreläst om etik, risk och makt hos Finansförbundet

”Han avslutade båda föreläsningarna med att ”Varje möte i livet med en annan person skall präglas av respekt. Respekt betyder att återse. Vi ska behandla andra människor så att det känns okej att möta dem igen”

Anordnare för ovanstående var Storumans kvinnojour, publiken var etthundraåttiofem 14-åringar (åttondeklassare) dvs bl a flickor i den ålder brottsmisstanken gäller.

En annan klassiker är denna i Sydöstran, här får vi veta lite mer om bakgrunden också

”Jag bär namnet Kapten Klänning med stolthet” ”Mitt intresse för rättvisa och jämlikhet startade med min barndom. Mina föräldrar var extrema i sin strävan efter millimeterrättvisa mellan mig och min syster.”

Det är nästan som att läsa en repris på john moneys experiment. Även där framställdes extrem barndom som en framgång men resulterade i stört beteende.

Det mest imponerande med polisens förändringsarbete med värdegrunder verkar vara den skada som åsamkats polisen för att de köpte tramset istället för att lägga pengarna på fler patrullerande poliser som är vad undersökningar år efter år visat allmänheten önskar.

Tillägg 1: Hittade just en avhandling från Arbetslivsinstitutet och Stockholms Universitet som diskuterar ”maskulinitetskonstruktion”

”I den manliga utvecklingsgruppen innebär en del av männens nyvunna insikter en önskan att radikalt ändra rådande maskulinitetsideal och därmed förhållanden inom och mellan könen. De uttryckte denna önskan som ”att man borde skaffa en hel armé av kapten klänningar” för att ändra mansdominansen och bristande jämställdhet mellan könen.”

Att vuxna karlar jagar småtjejer har aldrig varit ett maskulinitetsideal så den där radikala förändringen verkar man menat allvar med isåfall.

”Bakgrunden till uttrycket är att en tidigare chef på en polishögskola, som är en uttalad förespråkare för jämställdhet och arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor, har fått öknamnet ”kapten klänning” vilket kan tolkas som en strävan att demaskulinisera eller underordna män som bryter eller hotar genusordningen.”

Det kan även tolkas som ett försök att skydda småtjejer från skadliga mansideal.

Tillägg 2: Han är nu outad även hos Ment.se fler är att vänta. Man kan även läsa om det på Spikharrys blogg. Det finns även ett inlägg på Hoforsbloggen där kommenteras det absurda i att rikspolischefen kallade en våldtäkt på barn ett klavertramp. Cattas Lilla Värld frågar hur man kan kasta bort en sådan karriär och skämma ut sin egen kår”

Jag skulle svara att personer som anser sig själva vara godare än alla andra och predikar detta praktiskt taget alltid anser sig ha rätt att göra vad än de känner för.

Tillägg 3: Thomas W Ordföranden för MFJ, den maskulinitets -fientliga organisation vi redan bloggat om skriver om det inträffade på sin blogg hur han av beskrivningen listat ut det inte är särskilt många personer det kan röra sig om. Nej de flesta män är ju mansnormativa och då blir det bara de konstiga männen kvar. Thomas kommenterar:

”Är det den jag anar, är det en man som jag vid flera tillfällen föreläst vid samma tillfälle som. Jag har också vid ännu flera tillfällen lyssnat på honom, bara för att lära mig mer.”

Det blir ju så när man utnämner sig till en liten elit som skall predika för normala människor att göra bot och bättring. Då är det ju bara folk som känner varandra. Han fortsätter:

”Den tanke som dock griper mig mest är att hela den här historien kan leda till så många underligheter. Redan nu finns det kommentarer på sidor där man är motståndare till feministiska frågor, som är under all kritik.”

Är det vad som griper mest? Det som är under all kritik är snarare utmärkelsen Framtidens man som Kapten Klänning fått. Jag kan ha fel på årtal men det verkar även som om Vårdförbundets avdelning Västernorrland skall ha Kapten Klänning som föreläsare i Mars. Någon borde ringa och uppdatera dem kanske?

Tillägg 4: Inlägg i DN och SvD. Han beskrivs i DN som en av landets mäktigaste poliser tills han pensionerades nyligen. De poängterar även han skall ha varit moraliskt föredöme. I SvD kommenterar polisförbundets ordförande: ”Bilden av mannen har varit att han varit en flitig talare och debattör för just det motsatta”

I Aftonbladet berättas nu om bakgrunden till gripandet. Det var en ren slump att polischefens telefonnummer dök upp i en mordutredning. Den dödade mannen visade sig vara hallick och ha polischefens telefonnummer i sin mobiltelefon.

”Enligt Aftonbladets källor uppgav polischefen efter tillslaget i Falun att han trott att flickan var äldre.” Om det är sant så är han ju tokig, hur gammal kan han ha trott hon var? Det var en ungdomssajt på internet.

I Expressen kommenterar Leif GW Persson den brottsmisstänkte:

”Han var helnykterist, drack bara mjölk och höll alltid på att tjata om jämställdhet. Han var nästan besatt och höll ständigt på med sina kurser som alla skulle gå.”

Han var väl jämställdhetsmissbrukare då? Eller så var det kanske damer han var besatt av? Det är vad flera personer som säger sig jobbat med honom hävdar.

Tillägg 5: Man diskuterar nu poliskårens kvinnosyn trots att Kapten Klänning var den värsta antipolisen i hela yrket. Hur ser kvinnosynen ut hos manliga feminister, genusläsare och personer som bevisligen föraktar machomän ut. Det är frågan som borde ställas. En annan diskussion rör hur enkelt det är att vara snuskgubbe idag.Även den diskussionen präglas av rädsla och okunskap. Det hela påminner mig mest om vad en tjej sade hennes lärare sagt: Det är inte så viktigt med fakta, att kunna resonera är viktigast.

Men utan fakta blir resonemangen verkligen korkade. Det som mest av allt framgår är att de flesta pga senaste årens genustjat inte längre ens har grundläggande information om manlighet och kvinnlighet. Och många högutbildade personer är okunnigast av alla för genustjatet är värst på högskolan.


15 kommentarer »

 1. ”Vad skall man kalla det när personer kommer dragande med värdegrund baserad på saker de fått lära sig från de värsta individernas försök att inbilla sig – och andra – alla andra är lika usla som dem själva?”

  En studie i psykopati skulle jag kalla det. De gör det som tjänar deras syften utan empati för de som har oturen att komma i deras väg, såväl individer som de organisationer de infiltrerar.

  Kommentar av Mia — januari 28, 2010 @ 6:28 f m

 2. Han är väl inte misstänkt för våldtäkt?
  Han är misstänkt för våldtäkt mot barn, man kanske kan ägna 3 minuter åt att slå upp brottsrubriceringen innan man skriver ett långt inlägg om saken?

  Kommentar av profanum_vulgus — januari 28, 2010 @ 7:59 f m

 3. Profanum: ”Han har anhållits misstänkt för att i januari 2009 ha våldtagit en ung kvinna i Bandhagen i södra Stockholm och för försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn i Falun, Solna och Stockholm i januari i år.” Kvinnan i Bandhagen tycks inte ha varit ett barn i lagens mening.

  Kommentar av cattasbubbla — januari 28, 2010 @ 8:02 f m

 4. Han har flera gånger föreläst om etik och moral för 14-åringar och 16-åringar, det var väl en tjej från gymnasiet i det första fallet antar jag. För övrigt så skulle ju sex med åttondeklassare bli våldtäkt oavsett om tjejen var med på det eller inte.

  Hur skall man tolka det att hans föreläsning hetat ”Vem i hela världen kan ”man” lita på?” (det är alltså namnet på den föreläsning han gett upprepade gånger) Det är ju närmast overkligt passande namn.
  Menade han sig själv redan då? Var det hans desperata undermedvetna försök att åka fast innan han gjorde någon illa?

  Antalet personer som GL lurat verkar vara astronomiskt.

  Kommentar av Erik — januari 28, 2010 @ 8:10 f m

 5. Det är vanligare än vi tror att mycket drivna personer slåss mot sina egna demoner. Det är ganska lätt att hitta bl.a. följande människotyper: Miljövänner som flyger och far, vänsternissar besatta av pengar och status, nyliberaler som borna bidragsentreprenörer och fullkomligt mans- och sexfixerade feminister. Och vad sysslar måntro nykterhetsivraren med när ingen ser på…? Listan kan väl kompletteras med de amerikanska predikanterna som efter en svavelorsande predikan mot homosexualitet drar ut för att ragga unga män.
  Anmärkningsvärt ofta är det skäl att hålla sig på avstånd när det verkar som om någon levererar moralkakor på högvarv. I de flesta fall kan den uppmärksamme ana en dissonans långt innan den stora smällen. Tyvärr finns det i Sverige en förkärlek för charlataner trots åtskilliga besvikelser och därför kommer de fallna att snabbt ersättas.
  De enda det är värt att lyssna på är de som öppet erkänner existensen av de egna problemen och använder dem som utgångspunkt. Men så brukar de heller inte moralisera.

  Kommentar av Rick — januari 28, 2010 @ 10:49 f m

 6. Nr: 18 (19,4,1,9,16.17…) på listan?

  http://user.tninet.se/csz433c/homepages/evah/html/20_personlighets_drag.htm

  Kommentar av Mia — januari 29, 2010 @ 5:45 f m

 7. […] fortsätta tro att han är skyldig, och nicka instämmande med när jag läser Cattas, Aktivarum (inlägg 1 & inlägg 2)och Ingrid Carlqvist inlägg. Blir det sedan så att han mot all förmodan skulle […]

  Pingback av Djävulens advokat « Trollan's Tankar om stort och smått — januari 29, 2010 @ 1:31 e m

 8. Detta är helt typiskt beteende för en sekt, yttre faktorer får gälla för egna misslyckanden. Har läst alla dina inlägg om Kapten Klänning och du sätter verkligen fingret på DET!
  Feminetik har precis avhandlat ämnet ”mäns våld mot kvinnor” . Det är precis samma mumbo-jumbo som detta…

  Kommentar av Adam Weisshaupt — januari 30, 2010 @ 12:11 f m

 9. […] Vi hade alltså fler förstagångsbesökare igår än vi haft sedan inlägget angående OBE:s text om kvinnan. Den ökningen fick vi eftersom danska knuff-kopian 180 grader skrev om oss. Vi hade sålunda fler svenska förstagångsbesökare igår än vi haft sedan vi skrev om Göran Lindbergs dubbelliv. […]

  Pingback av Assangeaffären skapade explosion i sociala medier « Aktivarum — augusti 22, 2010 @ 6:04 f m

 10. […] och genusföreläsaren Göran Lindberg avslöjas som våldtäktsman, torsk och bedragare som inte lever som han lär i […]

  Pingback av Aktivarum « Wikivarum — oktober 30, 2010 @ 3:26 e m

 11. Eftersom du länkar till Hoforsbloggen vill jag visa en yttran av skribentens verkliga natur:

  http://mygelsverige.wordpress.com/missbruk-av-internet/bloggare-i-hofors/

  Kommentar av Hans — december 21, 2010 @ 9:02 f m

 12. Hans:

  Men seriöst vad håller du på med? Om vi bortser från det faktum att det var bra längesedan detta var aktuellt alls… Om vi bortser från det.

  Vadå ”eftersom jag länkar till hoforsbloggen”? Vet du vad en länkning är för någonting Jag börjar undra, för du beskriver det som om det vore ett ”medhåll” som är helt fel.

  Exempel: Om jag skall kommentera något som Sverigdemokraterna skrivit så länkar jag till dem, det betyder inte jag är Sverigedemokrat eller håller med om vad de tycker.

  Vad jag tycker framgår i regel av text och kontext. Var jag länkar säger inte ett dugg om den saken. Här är knappnytts påpekan ”shoot the messenger” inte är mer rätt idag.

  Kommentar av Erik — december 21, 2010 @ 12:52 e m

 13. Jag förstår dig och hoppas du kan förstå mig, denna länk har via ett verktyg gått till de som länkar till Hoforsbloggen, jag har prioriterat att få ut information om en kriminell bloggare som hotar och förtalar grovt, utan att kolla upp närmare i vilka sammanhang länkarna finns.
  Hoppas du har förmåga att se syftet och inte hör till den stora skara som bara anklagar såna som drabbats och är totalt blinda för otäcka fenomen.
  Det är bättre att hjälpa till, att agera, att sprida info.

  Kommentar av Hans — december 21, 2010 @ 2:05 e m

 14. […] sig som ett rotsystem i samhället, andra hannar (t ex Claes Borgström, Tomas MFJ Wetterberg, Kapten Klänning, Lars Jalmert, Niclas Järvklo m fl)  förvandlas då till hederskvinnor av det enda skälet att […]

  Pingback av “Genusvetenskapen” har nått ända hit « Toklandet — augusti 5, 2012 @ 10:32 e m

 15. […] kontaktat unga flickor på nätforum. Detta har han precis som polisens fd jämställdhetsexpert Göran Lindberg gjort i hemlighet medan HJF publikt sagt saker […]

  Pingback av Ännu mer svinerier från manlig feminism – Kapten Klännning, Hugo Schwyzer och nu HJF | Aktivarum — september 18, 2013 @ 11:42 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: