Aktivarum

Från höga politiker till popstjärnan Madonna – Kvinnor skall beskrivas som offer till varje pris | juli 6, 2012

Det är lätt att se när en åsikt upphör att vara åsikt och övergår till att vara en dogmatisk regel.

Det är då åsikten börjar plockas in även i de mest absurda fall. Som i Carina Jönssons DN-artikel ”Kvinnorna döms hårdare i popvärlden” där synen på kvinnor som offer appliceras på Superstjärnor som Madonna.

”Madonnas ”MDNA”-turné har hittills kantats av hånfulla kommentarer och recensioner – främst angående stjärnans ålder och utseende.”

Man måste undra vad som slagit snett i huvudet på människor som menar superstjärnan Madonna är negativt behandlad pga sitt kön. Hur många popstjärnor från 80-talet av endera kön finns idag kvar i toppen?

Att döma av DN:s val av manliga artister att jämföra med uppenbarligen inte särskilt många.

”Men rockmännen, som Mick Jagger eller Iggy Pop, klarar sig bättre undan?”

Det är möjligt rockmusiker klarar sig bättre undan i längden men sedan när är Madonna rockmusiker? Det är inte en likvärdig jämförelse. Genuskorrekta människorna vill hävda att jämnåriga manliga artister behandlas bättre.

De har dock inte hittat en enda manlig popartist från 80-talet att presentera som bevis för det påståendet. Istället är det som i debatten om lönegapet att kvinnor som gör ett annat arbete får ett annat mottagande.

”The slogan that invariably accompanies the 80 percent statistic is “equal pay for equal work.” But men and women get paid differently for different work.”

Det finns för övrigt bara en enda manlig musiker likvärdig med Madonna och det är Michael Jackson.

De är födda samma år (-58) de hade bägge karriär på 80-talet och inom samma genre (popmusik) de har dessutom likvärdiga positioner i sålda skivor (3:e respektive 4:e plats enligt wikipedia) 

”Visst kan män beskrivas som tragiska, men det är sällan samma dramaturgi med helyllekillen som hamnade i rännstenen”

Varför tog då inte DN upp Michael Jackson som ”bevis” på att manliga artister behandlas bättre av media? Kan det möjligen bero på att Michael Jackson knappast är en saga med ett mediavänligare lyckligare slut?

Det är ju ofta så i debatten att bilden av kvinnor som offer bygger på att stirra uppåt på män som är vinnare.

Alla män är dock inte vinnare så bilden är i regel missvisande. Vi kallar detta fenomen ”Apex Fallacy” (Apex = Topp)

“when judging female progress, juxtaposition is only made with those males at the apex of our status hierarchy. It seems that feminists can discern none but the elite.”

Nu när turen har kommit till superstjärnor som Madonna att bli ”offer” så blir resonemangen enbart löjeväckande för hur lätt är det att hitta manliga artister som får Madonna att verka missgynnad pga sitt kön?

Madonnas påstådda haveri

Rebecka Hedström (Nöjesguiden) och Maria G Francke (Sydsvenskan) missar gång på gång elefanten i rummet.

”Du har en väldigt liten spelplan som äldre kvinna i popindustrin. Den som visar tecken på att vilja ”hänga med” och vara sexig hånas direkt, säger Rebecka Hedström”

Äldre kvinna? De har inga manliga exempel på sina teorier! Michael Jackson dog 2009. Det finns inga manliga popartister/sexsymboler från 80-talet som idag får bättre behandling i medierna än Madonna.

”Jag upplever att kvinnor döms mycket hårdare, och nagelfars på ett annat sätt.”

Tips från coachen: Om ditt argument bygger på att folks upplevelser om män och kvinnor är felaktiga. Använd inte dina egna upplevelser om män och kvinnor som argument för att du skulle ha rätt.

Fast frågan är om inte socialkonstruktivistisk romantisering av hjärntvätt är värre.

Följande text blev rena ”Finn Fem Fel”

”Popartisterna håller på att växa upp, men när vi ser bilder på kvinnor som nu är 50, 60 eller 70 så kan vi inte ta in det. Vi tål inte att se det för vi är inte vana vid det, säger Maria G Francke”

1. Vid 50 håller man inte på att växa upp, man är vuxen för länge sedan 2. Det finns knappt några popartister kvar från den eran 3. Detta gäller inte bara kvinnor utan även manliga artister

4. Popmusik är tidsbegränsad för att den är kopplad till populärkultur. 5. Vi blir aldrig vana med det för det kommer alltid att finnas yngre kvinnor som är mer attraktiva att titta på och evolutionen vinner alltid i längden.

Sist men inte minst återvänder Tobias Bromander och drar felaktiga slutsatser av korrekta data.

Här är tidigare blogginlägg om Bromander. Den här gången blir hans behov att framställa kvinnor som missgynnade offer närmast skrattretande. Låt mig visa vad som händer när vi plockar bort slutsatserna.

”Kvinnor ses som ärligare och hederligare”

”Kvinnor anses ha en högre moral”

Nämen hoppsan hoppsan Bromander & Co ni har visst råkat beskriva fördelar kvinnor har jämfört med män. Ett bättre bevis på att kvinnor skall kallas offer till varje pris än slutsatserna du drog får man leta efter.

Vilka slutsatser drog då Tobias Bromander på att kvinnor anses ärliga, bättre och finare än män?

”…när de faller ner från piedestalen, faller de hårdare.”

”…när de gör något som inte passar in i ramen blir det till nackdel för dem.”

Låt mig översätta det där från genussvammel till riktig svenska. Kvinnor är från början vana att ha det bättre än män. När de sedan utsätts för samma villkor som män blir det jobbigt för dem. Anders B Westin om Man och Kvinna

Detta är såklart ingen nyhet utan det stämmer 100% med vad Warren Farrell skriver i Why men are the way they are” om hur kvinnan jämfört med mannen börjar som ”The genetical celebrity”


14 kommentarer »

 1. Debbie Harry

  Notera publikreaktionerna 1:55 =)

  Kommentar av Grodan Boll — juli 6, 2012 @ 10:54 f m

 2. Grodan Boll:

  Debbie Harry, Sångerska i Blondie, amerikanskt rockband. Utmärkt exempel på skillnaden mellan popmusik och rockmusik. Rockmusik har alltid varit mer tidlös. Popmusik har alltid varit mer av en tillfällig fluga. Madonna höll sig kvar på toppen genom att byta stil gång på gång. Nu har hon dock hamnat i en stil där många andra gör samma sak bättre.

  Kommentar av Aktivarum — juli 6, 2012 @ 11:17 f m

 3. Michael Jackson tröttnade på att förknippas med en handske och ville själv bli kallad ”the king of pop, rock and soul”. Det blev förkortat till ”the king of pop” sedan. Det må vara att Madonna och Michael Jackson kan jämföras i fråga om skivförsäljning, men jag sätter Michael Jackson långt högre som artist. Madonna finner jag ointressant medan Michael Jackson fascinerar mig oerhört. Ett sant geni.

  Kommentar av Maria — juli 6, 2012 @ 12:20 e m

 4. Vet man varför rocken är mer förlåtande?
  Hon har ju knappast samma image som tex Lemmy.

  Kommentar av Grodan Boll — juli 7, 2012 @ 11:29 f m

 5. Vilka är det som klagar på landets stora redaktioner. Det är inte yngre kvinnor
  som lever livet. Utan bittra feminister som inte får samma mänskligarespons in general som just fria enkla och respekterade kvinnor. Det kan inte ens genusideologi ändra på.

  Låtar av Madonna Material girl är kvalité. Madonna behöver hjälp av yngre houseartister från te x Summerburst 2012. Avicci, David Guetta.

  Till skillnad från Eddie Vedder och Pearl Jam vilka är oberoende uppstår inte samma dilemma. Bandet har lyckats med bedriften att ständigt hitta nya konstnärliga uttryck och förmedla sin musik. Få förunnade artister får vara med om det. Pearl Jam gav stöd konsert för oskyldigt dömda i usa. Få förunnade artister slipper fastna i skivbolagens och musikindustrins värld. Soundgarden och Nirvana är också betydelsefulla band. Seattle framstod att det var möjligt till skapande av oberoende musik. Det är något Madonna och manshatande journalister också saknar.

  Kommentar av Blogg läsare — juli 7, 2012 @ 12:50 e m

 6. Grodan Boll:

  Svaret finns egentligen inbyggt i frågan. Popmusik är för hippa coola människor. Rockmusik är för människor som vill vara ”alternativa” Rocken är mer förlåtande för att dess publik är mer förlåtande. Rocken är mer tidlös för att dess lyssnare fortsätter att lyssna på samma band. Popmusik däremot är kopplad till nutida populärkultur och dagens hippa ungdomar vill inte ha samma kändisar som mamma och pappa. Popmusik är dessutom i mycket högre grad än rockmusik en produkt från stora skivbolag och popmusiker har i mycket lägre grad skrivit sina egna låtar. Lägg till detta att popmusik som helhet har graviterat mot hip hop/rnb där man helst vill att Madonna skall sjunga duett med Britney Spears medan Jay Z rappar.

  Den största kritiken mot Madonna live har varit att hon mixar sönder sina äldre stora låtar som långvariga fans vill höra. Hon försöker istället tilltala en yngre ny publik med dansremixar. Den nya publiken är dock klart mindre än hennes ursprungliga så hon har i praktiken bytt en Ferarri från 90-talet mot en 2010 års Skoda. Det är nyare javisst men absolut inte lika bra.

  Kommentar av Aktivarum — juli 7, 2012 @ 1:31 e m

 7. Det är just det som är skillnaden mellan MJ och Madonna, att MJ skrev egna låtar och att han var en bättre sångare och dansare än Madonna. Döms Madonna hårdare än MJ? Nä, hon har väl inte blivit anklagad för pedofili. Att hon vill vara/verka yngre än hon är en annan sak. Är man över 50 och ska föreställa en pom-pom girl så är det klart att folk reagerar.

  Kommentar av Maria — juli 7, 2012 @ 1:42 e m

 8. Justin Bieber ska bara veta vilka fördelar han åtnjuter som man…

  Kommentar av Joakim — juli 7, 2012 @ 9:13 e m

 9. Tina Turner.
  Donna Summer.
  Gloria Gaynor.
  Cher.
  Barbara Streisand.
  etc

  Kommentar av hooh — juli 8, 2012 @ 10:08 f m

 10. När den ett år yngre Morrissey visar lika mycket hud som Madonna möts han enbart av förakt, kallas tjock och ful. Eller när han för tre år sedan klädde av sig naken för att lansera singeln ”I’m Throwing My Arms Around Paris”, vilket blev nyhet på Expressens kultursida först i våras. Likaså den sju år äldre Pluras riksberömda mage: att mena att publiken enbart älskar att se den i tv är inte sant, att döma av reaktionerna i de kommentatorsfält som skribenterna själva gärna håller sig ifrån.

  Att Madonna borde beundras för att trots begränsade färdigheter ha lyckats hålla sig kvar som artist – en av ytterst få som har en karriär i behåll efter 80-talet – föresvävar inte tyckarna, utan de fläskar på med rutinmässiga argument om utseendet. Men här kommer en objektiv bedömning: Madonna är fortfarande snyggare än Iggy Pop, Neil Young och Mick Jagger.

  När kvinnliga artister stämplas som trasiga vrak – senast Rihanna i Borlänge – betyder det inte obligatoriskt att manliga artister ”kommer undan” med det. För några år sedan var Robbie Williams i exakt samma position, med liknande excesser. Det är möjligt att han inte kallades ”porrig”, men han läxades upp av media med moraliska omdömen och diverse diagnoser ställdes av amatörpsykologer till popskribenter. Jag har svårt att se att Pete Doherty kom lindrigare undan än Amy Winehouse, i egenskap av man.

  http://howsoftthisprisonis.blogspot.fi/2012/07/madonnas-pastadda-haveri.html

  Kommentar av hooh — juli 8, 2012 @ 10:13 f m

 11. […] i dessa lagar från första början. Män anses bete sig illa, kvinnor anses ha högre moral (hej Tobias Bromander!) och lagarna tar kvinnans parti. Lagstiftning används för att styra män in i mer […]

  Pingback av Feministisk sexism mot män (Misandri) placerar Sverige på den politiska världskartan « Aktivarum — juli 8, 2012 @ 3:58 e m

 12. Detta är väl ännu ett prov på journalisternas/tidningarnas makt…de kan tycka till och få fram sitt budskap om det de gillar något,men skriva ner det de inte gillar.I det här fallet är det journalisters vs journalisters åsikter som krockar.Ni skriver som att det är hela sveriges befolkning som står bakom era åsikter,men så är det sällan men hur svårt är det att dementera era påståenden när vanliga människor aldrig får göra sin röst hörd.

  Kommentar av Mats — juli 10, 2012 @ 9:30 e m

 13. Mats

  Aftonbladet lät göra en undersökning om folks inställning till feminism för några år sen. Resultatet blev inte till feministernas fördel. Tro det eller ej men Aftonbladet publicerade.

  Kommentar av Blogg läsare — juli 11, 2012 @ 11:10 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: