Aktivarum

Johan Lundbergs bok Ljusets Fiender avslöjar kopplingar mellan antirasister och terrorister | oktober 10, 2013

Johan Lundbergs bok Ljusets Fiender har verkligen satt fingret på ljusskygg verksamhet.

Jag har inte läst boken ännu men av allt att döma så handlar den inte främst om nytt material utan går snarare ut på att samla redan kända fakta och därigenom har kopplingar till riktigt ljusskygga personer visat sig. Personer som i hemlighet stöttas av PK-rörelsen representerad av personer som Mattias Gardell (nedan)

Uppdatering: Videon upplagd som exempel på ”antirasistisk” verksamhet. Expressens artikel har getts det talande namnet: Med antirasismen som täckmantel.  Och ärligt talat jag undrar hur många som uppmärksammat vad dessa kopplingar egentligen handlar om. Det jag skall berätta framgår inte i de artiklar jag läst.

Det börjar med att Johan Lundberg medan han arbetar med boken stöter på…

”en rad organisationer som förvånade mig genom att ett fåtal namn ständigt återkom:Mattias Gardell, Rashid Musa, Kitimbwa Sabuni och Fatima Doubakil, för att nämna några. Ibland hade dessa personer framträdande positioner i organisationerna. I andra fall bjöds de in som regelbundna föreläsare eller seminariedeltagare. Ibland dök de upp som författare till bidragsansökningar.

Han nämner flera av dessa organisationer vid namn, det är välkända organisationer av den typ som svenska politiker gärna vill samarbeta med för mångkultur och mot rasism.

Organisationerna lystrade till namn som Afrosvenskarnas riksförbund, Muslimska mänskliga rättighetskommittén, Studieförbundet Ibn Rushd, Charta 2008 och Forix, Förorternas riksdag. För att blott nämna några.Flera av dessa organisationer påstods ha antirasistiska syften.”

Vår historia fortsätter i Hela Gotland.se. Där har.Marika formgren intervjuat Johan Lundberg. I denna intervju görs ett viktigt påpekande som jag vill lyfta fram innan vi går vidare till de riktigt otäcka delarna.

Du gör en skrämmande kartläggning av antidemokratiska och antisemitiska ståndpunkter hos en rad organisationer, som får ta emot betydande skattemedel. Tror du att det får politiska konsekvenser?

– Det behövs en mer omfattande kartläggning än den jag har hunnit göra. Vi får se om Uppdrag Granskning gör ett gräv. Det går ju att göra från ett vänsterperspektiv också, eftersom de reaktionära värderingarna strider mot den frihetliga vänsterns.

Jag hann inte mer än läsa två artiklar förrän jag stötte på namn som jag kände igen från allt annat än trevliga händelser. Nu har vi hamnat på Ivar Arpis SvD-artikel ”Västvärldens självhat urholkar demokratin” Där hittar vi följande två stycken:

Samma personer hoppar runt mellan organisationer som Afrosvenskarnas riksförbund, Muslimska mänskliga rättighetskommittén och Charta 2008 till exempel. Man bjuder in samma talare, ibland dömda terrorister, kända antisemiter eller militanta aktivister, framgår i Ljusets fiender. Den gemensamma målsättningen är att slå tillbaka mot vad organisationerna uppfattar som västvärldens och majoritetssamhällets krig mot islam, icke-vita och förorten.

Därför kunde Fatima Doubakil, styrelseledamot i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK) och initiativtagare till hijabuppropet, bjuda in Munir Awad och Ali Berzengi till ett seminarium 2010 tillsammans med Mattias Gardell. Berzengi hade 2005 dömts för att ha samlat in runt en miljon kronor till islamistiska terrorister i Irak. Samma Munir Awad dömdes 2012 till tolv års fängelse i Danmark efter att ha planerat ett terrorattentat mot Jyllandsposten.

Här står alltså svart på vitt att samma Awad dömdes till tolv års fängelse för planerna på Terroristattack 2010 mot Jyllandspostens kontor i Köpenhamn men det står inte vad dessa planer handlade om. På wikipedia-sidan finns en kortfattad beskrivning men inte heller där framgår den sanna omfattningen. Den viktigaste pusselbiten saknas helt. Det står nämligen ingenting om att en av huvudmännen för terroristplanerna i Danmark var samma person som deltog i planeringen för Terroristattackerna i Bombay 2008

David Coleman Headley – den saknade pusselbiten

Pakistan-Amerikanen David Headley (född Daood Sayed Gilani) dömdes 2010 i amerikansk domstol både för att ha deltagit i planerna för massmorden i Bombay samt för planerna på ett liknande massmord i Danmark. Planerna var långt gångna. Under täckmantel och skyddad av amerikanskt medborgarskap så reste Headley i Januari 2009 till Köpenhamn för att rekognocera Jyllandspostens kontor och filma omgivnigarna. Den rollen hade han även inför Terrorattackerna i Bombay 2008. Headley reste till Bombey fem gånger för att samla information om måltavlorna. ICE räknar upp åtalspunkterna:

 • conspiracy to bomb public places in India;

 • conspiracy to murder and maim persons in India;

 • six counts of aiding and abetting the murder of U.S. citizens in India;

 • conspiracy to provide material support to terrorism in India;

 • conspiracy to murder and maim persons in Denmark;

 • conspiracy to provide material support to terrorism in Denmark; and

 • conspiracy to provide material support to Lashkar.

David Headley klarade sig undan dödsstraff genom att samarbeta med amerikanska myndigheter. Han dömdes till trettiofem års fängelse.

Hur kommer det sig att Danmark klarade sig undan det planerade terroristdådet?

Det verkar ha varit rena turen. Så här gick det som jag förstått till: Såväl den tänkta attacken i Köpenhamn, Danmark samt attackerna i Bombay, Indien planerades av den i Pakistan hemmahörande organisationen Lashkar a-Taiba. Men innan planerna för Köpenhamn kunde genomföras skall organisationen ha fått problem på hemmaplan och dragit sig ur.

Eftersom det var från dem skyttarna skulle komma så behövdes ersättare. Här gjorde terroristerna ett avgörande misstag. För att få ersättare så kontaktade de personer med kopplingar till Al Qaida och det visade sig vara personer som amerikansk polis och underrättelsetjänst redan höll under uppsikt.

Av allt att döma var det ingen som hade koll på Lashkar a-Taiba.

Det var när terroristerna tvingades byta till Al Qaida som hela operationen rullades upp av Amerikansk, Svensk och Dansk polis. Det är alltså via dessa Al Quaida-kontakter som skyttarna – däribland MMRK:s seminariehållare Munir Awad – kontaktades. Libanesisk-svenske Awad dömdes till tolv års fängelse för delaktighet i det planerade massmordet. I The Guardian beskrivs gripandet:

Police in Denmark and Sweden arrested five men today on suspicion of planning a ”Mumbai-style” attack on the Danish newspaper that printed cartoons portraying the prophet Muhammad. In a series of raids, Danish police seized an automatic weapon, a silencer, ammunition and plastic strips that could be used as handcuffs, foiling what they described as the most serious terror operation ever uncovered in the country.

Den information jag presenterat i inlägget är enbart ett axplock av vad som kan googlas av den som känner till David Headleys delaktighet i de bägge terrordåden. Här som avslutning är vad US department of Justice skriver samt själva Domstolsdokumentet (Plea agreement) (PDF) Med tanke på den här informationen får man onekligen en fadd eftersmak av att läsa om Johan Lundbergs upptäckter så här beskrev han de återkommande organisationerna.

Flera av dessa organisationer påstods ha antirasistiska syften. Ofta sade man sig kämpa för mänskliga rättigheter. Vid ett närmare studium upptäckte jag dock att flera av organisationernas huvudfrågor var ännu mer begränsade än antalet frontgestalter. Noga besett inskränkte de sig till två: Påvisandet av rasism mot muslimer och kamp mot den nuvarande terrorlagstiftningen. Ofta sammanföll de två: Kamp mot islamistisk terrorism framställdes i alarmistiska ordalag som ett västvärldens krig mot muslimer.

Ännu värre blir det när vi ser till Ivar Arpis summering av hur dessa organisationer står ideologiskt.

Doubakil själv är även knuten till organisationen Charta 2008 som tar dömda terrorister i försvar, bland annat Munir Awad, vilket Per Gudmundson skrivit om tidigare på denna ledarsida. MMRK vill tillåta mänskliga rättigheter – så länge de stämmer överens med sharialagar. I Charta 2008:s styrelse sitter Mattias Gardell, den statligt anställda religionsprofessorn. MMRK samarbetar nära med Afrosvenskarnas Riksförbund vars talesperson är Etembwa Sabuni, som i sin tur även är ledamot i MMRK. Rörigt? Det finns många fler exempel i Ljusets fiender som även drar kopplingar mellan nämnda organisationer och Pantrarna, Megafonen, Forix och Ibn Rushd. Fler än Johan Lundberg borde nysta i den härvan.

På tal om ingenting. Mattias Gardell var även ett av de centrala namnen i den norska rapport där man ville göra antifeminism till hatbrott. Snacka om att sila mygg och svälja elefanter. Någon borde fråga honom hur han menar dagens antikonservativa feminism någonsin skall kunna gå ihop med Islam – en av världens mest konservativa ideologier.

Hur sjutton skall den kombinationen kunna gå ihop?


Publicerat i Genus

21 kommentarer »

 1. Tack Erik! Du berikade min läsning som vanligt! I en fungerande demokrati så skulle det här föranleda mycket debatt och utredning i media och riksdag, men jag misstänker att intresset stannar så här långt och i riksdagen sägs ingenting. Vilken fullständigt urartad ”demokrat” vi har! Om den nu någonsin har varit särskilt demokratisk. Svenska folket är bara valboskap och tycks finna sig i det.

  Kommentar av Peter — oktober 10, 2013 @ 2:11 f m

 2. Bra jobbat!

  Kommentar av Malte Skogsnäs — oktober 10, 2013 @ 4:45 f m

 3. Johan Lundberg steg precis väldigt högt på min lista (där han hade en hyfsad position redan). Det här är inget nytt för mig men fantastiskt att se att sådant som jag fått insikt om via Flashback numera går att få sammanställt i bokform.

  Det är bara att konstatera att ideologi inte spelar någon större roll för individer som dessa. Det handlar om ren destruktivitet och man försöker dölja den under en ideologi som fungerar som skydd för den verkliga agendan. Just nu är det feminism och mångkultur som är inne.

  Tack så väldigt mycket, Erik!

  Kommentar av Arne — oktober 10, 2013 @ 6:54 f m

 4. Jeg tror faktsik det var et attentatforsög mod Politikens kontor i Köbenhavn, ikke Jyllandsposten. De to aviser har et strategisk samarbejde som betyder at Politikens hus nu også har navn efter Jyllandsposten (helt präcist: JP). Men det var Politikens kontorer som skulle angribes. For the record.

  Kommentar av klavs hansen — oktober 10, 2013 @ 7:22 f m

 5. Superintressant (och skrämmande)!

  Kommentar av Maria — oktober 10, 2013 @ 7:28 f m

 6. Jag har läst ett mycket underhållande blogginlägg om Mattias Gardells totala kognitiva dissonans.

  Hur han å ena sidan kan hävda att islam och muslimer är det gulligaste och snällaste som finns och att det bara är en liten ickerepresentativ klick som är terrorister, och å adnra sidan hävda att alla är konspiratörer i patriarkatet och att alla vita är rasister pga. ett fåtal människors gärningar.

  Gärna i ett och samma samtal.
  Min åsikt är dock att även om pengar är involverade verkar Mattias vara en galen troende och inte en självisk opportunist (som även de verkar vara en dussinvara på den politiskt korrekta ytterkanten).

  Kommentar av Grodan Boll — oktober 10, 2013 @ 9:45 f m

 7. Grodan Boll:

  Han lider inte av kognitiv dissonans, han är part i målet.

  Mattias Gardell poserar som opartisk sakkunnig medan ingenting han någonsin sagt verkar tyda på att han är annat än själv part i målet och inte borde ha talan alls. När den ena sidan begår brott slår han upp det stort. När den andra sidan begår brott så försöker han tysta ner det. Trovärdighet noll.

  Video med Mattias Gardell flyttad till huvudinlägget.

  Det är ett skämt att Sverige som land skall betala personer för att glamorifiera länder och system vars praktik är så usel att människor massivt flyttar bort från skiten TILL länder som Sverige. Så de flyttar alltså bort från skiten för att sedan ha mage att klaga på Sverige? Den inställningen har inget att göra i något akademiskt sammanhag. Dessa människor är en skamfläck för den tradition som påbörjades av människor som Aristoteles.

  Kommentar av Aktivarum — oktober 10, 2013 @ 10:31 f m

 8. Japp, och gå in och läs bloggen tankar om IB
  Kronologiskt, (http://tankaromib.wordpress.com)
  Så får ni ytterligare en dimension i det hela som passar in….

  Kommentar av Anders Senior — oktober 10, 2013 @ 11:01 f m

 9. […] Aktivarum: ”Johan Lundbergs bok Ljusets Fiender avslöjar kopplingar mellan antirasister och terrorister” […]

  Pingback av SM i idioti | WTF? — oktober 10, 2013 @ 12:56 e m

 10. […] Aktivarum: Johan Lundbergs bok Ljusets Fiender avslöjar kopplingar mellan antirasister och terrori… […]

  Pingback av Ljusets Fiender – del 1: Johan Lundberg på Timbro-seminarie om PK-vänstern | Genusdebatten — oktober 10, 2013 @ 5:34 e m

 11. Köpte boken på rek av Peter.
  Inte hunnit börja egentligen men vill gärna fresta andra presumptiva köpare med inledningingen:

  ”Det existerande samhället måste demoleras, fullständigt förintas, in i minsta atom utplånas för att ett gott alternativ skall kunna etableras i dess ställe.

  Mattias Gardell”

  Ett fullständigt häpnadsväckande citat från en professor på ett Svenskt universitet.
  Mest generande är det förstås för universitetet ifråga, Uppsala Universitet.

  Tack Johan Lundberg och Erik för att ni tar er an kampen för demokrati och humanism!

  Kommentar av Roffe — oktober 10, 2013 @ 6:49 e m

 12. Se vad viktigt det är med grävande journalistik. Det som ploppar upp är aggressiviteten mot Pär och följt av attackerna mot GenusNytts Pubträff näthatsbluffen gräv13 mm senaste tiden. Vinner Stefan Löfvén och Socialdemokraterna tillbaks väljare och bildar regering med v och mp behövs ännu fler grävande och riktiga journalister till att avslöja korruption och missförhållande te x våldsvänstern och radikalfeminism.

  Kommentar av Undrande — oktober 10, 2013 @ 7:42 e m

 13. @undrande

  ”Vinner Stefan Löfvén och Socialdemokraterna tillbaks väljare och bildar regering med v och mp behövs ännu fler grävande och riktiga journalister till att avslöja korruption och missförhållande te x våldsvänstern och radikalfeminism.”

  Att hoppas på grävande journalistik i det läget är nog fåfängt då Kent Asp visat deras sympatier:

  Klicka för att komma åt 1284227_nr38.pdf

  Majoriteten av journalisterna kommer att skyla över alla övertramp and business will be as usual. Sorry!

  Vad jag vill säga är att sätt inte dina förhoppningar till att ”gammelmedia” kommer att granska varken ”våldsvänstern” eller ””radikalfeminismen”.

  Kommentar av Roffe — oktober 10, 2013 @ 8:06 e m

 14. @Roffe I en sund värld hade det varit häpnadsväckande men på många akademiska institutioner tror jag det är norm.

  Kommentar av Johan Grå — oktober 10, 2013 @ 8:12 e m

 15. I andra länder finns det hemlig polis som haffar folk och kastar dom i fängelse för deras åsikt. I Sverige har vi en egen variant. Politikerna ser istället mellan fingrarna vad gäller de här individerna. Man låter Expo, Piscatus och andra åsiktsregistrera folk och sedan bussar man fotsoldaterna på motståndarna. Hittills har man riktat in sig på sådana man anser är högerextremister men med tanke på gränsdragningen för sådana och hur den konstant förflyttas till alla som har fel åsikter vet man aldrig hur det hela kommer att sluta. På så vis behövs ingen hemlig polis och politikerna kan två sina händer.

  Kommentar av Elektriska Bananen — oktober 10, 2013 @ 9:33 e m

 16. […] Aktivarum, om Johan Lundbergs nya bok, som bl.a. avslöjar den nära kopplingen mellan delar av den svenska kulturvänstern och kända internationella våldsbrottslingar […]

  Pingback av Livstecken | Bashflak — oktober 17, 2013 @ 9:42 e m

 17. Det är ju en underhållande konspirationsteori. Men riktigt kul lir det först när dårarna som tror på den börjar kritisera identisk bevisföring från Gardell.

  Kommentar av Moses — oktober 18, 2013 @ 9:01 e m

 18. http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ovalkomna-resultat-tystas_8661668.svd

  ”…I två studier hade man frågat 1400 personer om de utsatts för våld i sina relationer. Av kvinnorna var åtta procent – i bägge studierna – drabbade. Av männen uppgav åtta procent i den ena och elva procent i den andra studien att de utsatts för våld.”

  Kommentar av Xavier — oktober 28, 2013 @ 3:31 e m

 19. Tack. Jag har hunnit halvvägs genom boken och känner redan nu att den stora skandalen inte är att svenska kryptokommunister och neoislamister gjort gemensam sak utan att förment liberala och borgerliga politiker så villigt spelar med. Reinfeldt & co borde vara tydliga med att vi inte ska ge statsbidrag till antidemokrater oavsett om de kallar sig antirasister.

  Kommentar av Bibbi — november 29, 2013 @ 11:05 f m

 20. […] Det är allmänt känt att vänsterradikala författaren Maria Sveland tycker så. En åsikt hon fick från vänsterradikala författaren Magnus Lintons bok ”de hatade”. Två personer är alltså ”allmän kännedom.” enligt Lemoine? Nej förlåt tre personer skall det vara, vi glömde Mattias Gardell vars antirasism innebär kamp mot antiterrorism. […]

  Pingback av Har massmedia ljugit om Nazistattacken den 8 Mars? | Aktivarum — mars 11, 2014 @ 5:02 f m

 21. […] artikel Johan Lundbergs bok Ljusets Fiender avslöjar kopplingar mellan antirasister och terrorister finns ett filmklipp med Mattias Gardell, en intressant redogörelse för det planerade […]

  Pingback av Ljusets fiender | Petterssons gör skillnad — maj 2, 2014 @ 7:17 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: