Aktivarum

Gästbloggat – Sensation kommenterar mediabråket efter Gräv 2013 | mars 16, 2013

Beslutade mig för att lyfta upp en särskilt välskriven kommentar till eget inlägg.

Signaturen ”Sensation” skrev denna kommentar på förra inlägget. Jag tycker den förtjänar ett eget inlägg så här är Aktivarums första helt och hållet gästbloggade inlägg:

”Sensation”

”Det är märkligt att ingen av de som har gått ut till Maria Svelands försvar själva ställer sig samma fråga som Josefsson gjorde till henne, nämligen varför hon anser att man ska ”våga vägra debatten.” Det är åsiktsmonopol när Sveland genom att skriva provocerande artiklar och böcker och därigenom skapar opinion, ändå anser att hon inte ska behöva bemöta en enda kritisk fråga angående sina påståenden och absolut inte öga mot öga i en direktdebatt. Själv har jag inte sett ett enda programinslag, debatt eller tidningsartikel där hon direkt konfronteras av någon.

Jag håller med Josefsson när han därför anser det vara odemokratiskt av Sveland att ”våga vägra debatten.” The easy way out.

Det är dock symtomatiskt för de flesta i den samlade journalistkåren att oemotsagt skriva artiklar i dagspress och inte låta kritiska röster komma till tals eller få gå i svaromål. Samtidigt beklagar de sig över att social media breder ut sig alltmer och stämplar lättvindigt och bekvämt all dess kritik som hat. Det är inte konstigt att läsare använder sig av internet för att åtminstone någonstans kunna gå i svaromål och skriva av sig sin frustration över att felaktigt bli utpekade som rasister, Breivikanhängare, kvinnohatare, kvinnoförtryckare etc. Det hör också till vanligheterna att har man bara politiskt korrekta åsikter och/eller är feminist inbjuds man att sitta i TV-sofforna eller uttala sig i nyhetsinslag utan att det ställs en enda kritisk fråga tillbaka.

De s k debatterna man oftast får se i t ex TV är samtliga inbjudna av samma åsikt. Detta kallar jag inte debatt utan för kafferep.

När det nu för en gångs skull verkligen ställdes kritiska frågor på Gräv13 blir det istället en explosion av feministiskt raseri över Josefssons personliga stil och egenskaper. Han påstås ha varit högröd i ansiktet och använt ett tonläge som Sveland är alldeles för skör och bräcklig att klara av att bemöta. Det var nog snarare så att när Sveland äntligen fick sakliga och kritiska frågor blev hon helt ställd. Vad är då bättre än att skifta fokus och istället använda sig av radikalfeminismens paradgrenar, nämligen känslor, offerkoftor och kön, gärna tillsammans med deras numera fullständigt utslitna ord såsom kvinnohat, förtryck och strukturer.

Jag citeterar Julia Caesar när hon 2013-01-13 i sin läsvärda krönika bl a skrev:

”Fråga en feminist om hon är förtryckt, och hon kommer omedelbart att brista ut i floskler om den rådande “könsmaktsordningen” som förtrycker kvinnor alldeles gräsligt och ger oss rätten att i alla lägen framstå som offer.När de som kallar sig “starka kvinnor” får mothugg inträffar ofta en anmärkningsvärd metamorfos. Då switchar de blixtsnabbt över till offerrollen. Det funkar alltid.”

Sofia Mirjamsdotter ansåg sig behöva springa fram till orkesterdiket och ta Sveland i försvar mot ”gubbslemmet” uppe på scen. 

Att det också var två kvinnor i panelen ignorerade hon märklig nog, vilket fick Britt-Marie Mattsson att reagera. Att Mirjamsdotter efteråt försvarar sig med att hon använt ordet gubbslem enbart för att Täppas Fogelberg i ironiskt syfte strax innan gjort detsamma blir genant barnsligt. Han sade minsann… så då får jag också minsann… Dagisnivå.

Har vi plötsligt fått så svaga och bräckliga kvinnor i vårt land att de bryter ihop över mäns röstläge och upplever kritik som hotfullt eller övergrepp, trots att man sitter på en scen med 3 män, 2 kvinnor och en stor publik framför sig att man genast måste rusa hem till sin kammare och skriva en känslosam tyck-synd-om-mig artikel i sin blogg om detta hemska trauma man varit med om? Eller handlar det om att ta bort fokus från sina egna tillkortakommanden genom att med dåliga bortförklaringar, förvrida och undvika att bemöta Josefsson frågor sakligt ännu en gång. Vilket kvalificerat trams, rent ut sagt.

Ponera att det varit t ex Gudrun Schyman som suttit där istället, röd i ansiktet och med sitt välbekant höga tonläge ställt samma frågor till Sveland.

Hade Sveland då ansett att det varit ett påhopp för att hon är kvinna? Tillåt mig tvivla. Då hade det aldrig blivit denna storm i ett vattenglas och Sveland & Co hade berövats tillfället att göra det till en könsfråga som går ut på att Josefssons personlighet skall klandras just för att han råkar vara man. Då blir han per automatik en kvinnohatare. Samma personliga egenskaper hos Schyman höjs däremot av feminister till skyarna och anses vara en skicklig debattör för att hon aldrig har vett på att sluta prata när hon får ordet.

I syfte att nu hålla denna totalt snedvridna debatt vid liv har Alexandra Pascalidou uppmanat till ett slags vuxenmobbingdrev mot Josefsson när hon på Twitter skriver: ”Vi borde köra en stafett.” Fortfarande är ingen är intresserad av vad Josefsson faktiskt själv har skrivit i sina artiklar efteråt om vad han tycker och tänker. Vem kan väl veta det bättre än han själv?

”– Det får sådana proportioner det här så man undrar om de vet vad jag sagt, säger Janne Josefsson.”

Om feminismens syfte är att skapa jämställdhet mellan könen så har de sannerligen misslyckats och tappat bort sig på vägen dit.

Att tysta sina åsiktsmotståndare som de gjort med Per Ström och Pelle Billing och nu verkar vilja göra sak med Jan Josefsson är knappast demokratiskt när man själv tack vare yttrandefriheten anser sig ha rätt att framföra sina åsikter och påståenden. Det genererar säkert inga nykläckta feminister.

Genom att konstant och felaktigt hävda att det finns ett utbrett och allmänt kvinnohat som ytterst få män kan identifiera sig med har det istället fått motsatt effekt. Häpet och med tilltagande avsmak ser jag som kvinna hur denna absurda radikalfeminism istället skapar problem och klyftor mellan män och kvinnor snarare än att sträva efter respekt för varandras olikheter. Jag är utled på deras ojämlikhetsmetoder att diktatoriskt uppvigla andra kvinnor att börja hata män för att de är män. Är det så här, i avsaknad av sans och förnuft, feminismens ideologi fungerar är det bara en tidsfråga innan den svälter ut sig själv.

PS: Mera avslöjanden om antidemokratiska tendenser inom de politiskt mest aktiva delarna av feminismen kommer inom kort på Genusdebatten.se


Publicerat i Genus, Jämställdhet

28 kommentarer »

 1. Det var banne mig det finaste sedan jag konfirmerades.

  Kommentar av Nils Jungenäs — mars 16, 2013 @ 10:45 e m

 2. Bra skrivet!

  Kommentar av lilycrowart — mars 16, 2013 @ 11:28 e m

 3. Det är viktigt att påpeka dock att Mirjamsdotter har, i varje uttalande hon gjort efter debatten, påpekat att hon ångrar användandet av ordet ”gubbslem”. Det är, enligt mig, ett viktigt påpekande.

  Å andra sidan ska det också sägas att man också bör ha i åtanke att detta kanske är ett ord som Mirjamsdotter använder sig av privat när hon umgås i sina slutna kretsar där de som var med på Gräv13 befinner sig.

  Som sagt, anser dock det är ett viktigt påpekande att göra.

  Kommentar av David Holman — mars 16, 2013 @ 11:30 e m

 4. Problemet är ju att ingen vet om det är läpparnas bekännelse pga uppståndelse eller är ärligt. Det som hon blev belönad för har ju också en viss tveksamhet om hur det gick till… Här finns lite länkar till intressanta grejer

  http://blogg.vk.se/Mexan/2013/03/16/mirjamsdotter-med-svar-hybris-1201767

  Kolla igenom länkarna i det inlägget

  Så jag vet inte om jag tror på den ångern faktiskt…

  Men det är som du säger viktigt att säga det i alla fall.

  Kommentar av MiT (Medborgare i Toklandet) — mars 17, 2013 @ 12:16 f m

 5. David Holman:

  Ärligt talat spelar det ingen roll att Mirjamsdotter ångrade just det ordet för poängen var inte hon använde det utan alla journalister som ansåg det var ok att hon använde det ordet.

  Detta är inte en klappjakt på Mirjamsdotter utan på det hyckleri som Täppas först lade fokus på just genom att påpeka ingen ger honom rubriker när han blir hotad och hatad.

  Kommentar av Aktivarum — mars 17, 2013 @ 12:21 f m

 6. @David Holman:
  På sätt och vis undrar man vad Mirjamsdotter hade valt för ord om det nu inte hade blivit ”gubbslem”. Om man tänker på vad hon sade och hur hon sade det så hade nog inte ”män” räckt som kraftuttryck, möjligen ”gubbar”. Men andemeningen hade i grund och botten varit densamma nämligen att de i egenskap av män var otäcka som kritiserade Sveland på självaste Kvinnodagen.

  Däremot tycker jag inte vi behöver sätta offerkofta på Per Ström och Pelle Billing. De valde självmant att lämna debatten. Visserligen utsattes de för en del otrevligheter, särskilt Ström, men kanske inte värre än vad en del feminister utsätts för. Otrevligt att det alls skall förekomma sån skit men jag ser inte Pär och Pelle som några offer, de hade tröttnat på debatten och lämnade den – självmant. Hade de velat fortsätta så hade det gått alldeles utmärkt.
  Däremot passar de naturligtvis att använda som jämförelseobjekt när det påstås att enbart feminister utsätts för näthat men det är inte samma sak som att påstå att de tystades.

  Kommentar av Adam Bek — mars 17, 2013 @ 12:24 f m

 7. Erik!

  Tack för en serie av mycket bra inlägg om Gräv13. Läste just en bra kolumn på SvD’s ledarsida om Sveland och att hon omedelbart går in i den kvinnliga könsrollen så snart någon uttalar minsta kritik mot henne. Den rekommenderas att läsas av fler:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/varfor-bekraftar-sveland-fordomar_8003788.svd

  Kommentar av Medborgare X (@MedborgareX) — mars 17, 2013 @ 6:02 f m

 8. Mx: äh, det är ju standard procedure för alla feminister. Jag kan inte komma på någon som har stått kvar och tagit debatten vid mothugg. Oftast finns det överhuvudtaget ingen chans till mothugg för att de får hålla monologer eller för att endast garanterat likasinnade är inbjudna eller intervjuare.

  Kommentar av lavazza1891 — mars 17, 2013 @ 8:00 f m

 9. Detta var verkligen oväntat. Jag kan bara tacka för uppmärksamheten och att jag fick möjlighet att framföra mina synpunkter här på Aktivariums blog. I’m honored.

  Kommentar av Sensation — mars 17, 2013 @ 8:19 f m

 10. @David,
  Jag läser vad Mirjamsdotter skriver i sitt eget inlägg:
  Möjligen ångrar jag att jag fiskade upp uttrycket ”gubbslem”, som normalt inte ingår i min vokabulär och som fått alldeles för mycket fokus i den efterföljande diskussionen.

  Min tolkning är inte att hon uttryckt ånger för detta, utan bara för att det har gett ammunition mot feministerna. Inte samma sak.

  En annan kvinna som har skrivit bra om Sveland idag är Annika Borg:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/varfor-bekraftar-sveland-fordomar_8003788.svd

  Kommentar av trollan — mars 17, 2013 @ 8:39 f m

 11. Fasiken, missade att MedborgarX redan lyft fram inlägget 🙂

  Kommentar av trollan — mars 17, 2013 @ 8:40 f m

 12. Fy fan vad bra skrivet… tack 😉

  Kommentar av Sverkersson — mars 17, 2013 @ 9:59 f m

 13. Sensation:

  Det var så lite så. Jag skrev själv en hel del på kommentarsfält innan jag startade den här bloggen.

  Kommentar av Aktivarum — mars 17, 2013 @ 2:42 e m

 14. Elegant formulerat av skribenten.

  —Feministers paradgren ær…instigation…vilken kompleteres med nationalsocialistisk og fascistisk stigmatisk argumentation.

  Per Hagman

  ( feminstkrig er bedre en kønskrig )

  Kommentar av per Hagman — mars 17, 2013 @ 3:54 e m

 15. Wow! Har Sensation hittat hit, du är bara att gratulera, Erik. Så mycket sunt förnuft och sådan formuleringskonst att det är en fröjd att läsa.

  Kommentar av Maria — mars 17, 2013 @ 4:09 e m

 16. Ser att Alexandra -”jag blev feminist när jag jobbade med Josefsson” -Pascalidou är sedesamt ickemilitant på instagram enl ”Nyheter 24” Väldigt muntert kring väninnan Lo Kauppis skor minsann..

  ”Hur har du gjort dem?

  – Jag fick leta ganska länge efter ett par kukfärgade skor, sen beställde jag två naturfärgade extra large dildos och tog en skalpell och snittade upp de och sen sydde jag på klacken.

  Var fick du idén ifrån?

  – Jag vet inte. En klack är ju ganska lik en kuk.

  I vilka sammanhang har du burit dem?

  – Bara vid väldigt högtidliga tillfällen som när jag var konferencier på Bangs gala eller som i går när jag deltog i Maria Svelands Kärleksfest på Södra Teatern.

  Vad har du fått för reaktioner?

  – En flata sa att hon förstår sig inte på oss heterotjejer eftersom kukar är så groteska.”

  http://nyheter24.se/noje/kandissverige/740435-jag-har-inte-provat-ollonet-ar-for-kansligt

  Jag har hört ryktas om en cykelkärleksfest på Gärdet i sommar. Byggandet på feministkamrarna pågår för fullt. Jag smygfotade en av de fordon som verkade rätt klara..

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3g135JFxN0DmhuReQduqa1u0LFiJT69Vceo0OTyhoXnbTXUwM

  Kommentar av Maja — mars 17, 2013 @ 4:39 e m

 17. Maria:

  Jupp, oerhört välskriven text. Det enda jag behövde göra för att det skulle passa in på bloggens tema var skapa avdelande stycken i fetstil, samt lägga in länkarna i texten och stoppa citaten i citatrutor.

  Kommentar av Aktivarum — mars 17, 2013 @ 5:11 e m

 18. Julia cesara… analyser av feminismens yttringer bør læsas.

  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — mars 17, 2013 @ 5:40 e m

 19. Ett lysande gästinlägg!

  Kommentar av Liberalen — mars 18, 2013 @ 7:46 f m

 20. @alla
  Ja, absolut. Det är inte Mirjamsdotters uttal som är problemet utan att alla journalister anser det är ett ok användande. Det håller jag med om. Anser dock fortfarande det är ett viktigt påpekande att göra då jag själv skulle vilja ha samma möjlighet till överseende när man använder ett ord man inte menade eller i efterhand ångrar.

  Sen kan man fråga sig om varför hon ångrar sig, det anser jag dock inte vara av största vikt då jag fortfarande anser att det är ett viktigt påpekande.

  @Trollan
  Intressant artikel på SvD, absolut. Väldigt bra analys från en ”teologie doktor i tror- och livsåskådningsvetenskap med genusinriktning”. Hon har läst genusvetenskap men låter män inkluderas i sin analys. Jag är högst chockad!

  Kommentar av David Holman — mars 18, 2013 @ 9:06 f m

 21. Maria Svelands nya bok verkar inte sälja så bra trots draghjälpen från de stora tidningarnas kulturredaktioner. I går låg den på 29:e plats på Adlibris försäljningslista.

  Kommentar av Patrik — mars 18, 2013 @ 1:15 e m

 22. Muhaha! 😀

  Pär Ström sålde bättre Maria Sveland!!!

  Jag ska fan blanda mig en fet jävla grogg mitt på ljusa måndagen och fira! 🙂

  Kommentar av Nils Jungenäs — mars 18, 2013 @ 3:14 e m

 23. […] och Maria Svelands ovilja att debattera sina debattböcker. Jag kan t.ex. rekommendera Aktivarum som har en hel följetong i ämnet, eller Rocki som letat upp gamla artiklar där Svelands tidigare […]

  Pingback av Catching up | Bashflak — mars 18, 2013 @ 8:03 e m

 24. Folk måste börja se skillnad på vad feministerna säger och vad de gör. Facta non verba!

  Kommentar av hamstrn — mars 18, 2013 @ 8:10 e m

 25. Analys och kritik av Gräv13 hysterin fortsätter i otaliga virtuella offentliga rum. Håller feminism på att bli ännu mer ratad efter attacken på folkets egen favorit journalist Janne ”Gubbslem” Josefsson.

  Gubbslem versus psykopatfeminister
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2795&grupp=9346

  Flera bevingade kommentarer efter attacken mot gubbslemsjournalist Janne Josefsson med hela folket

  Aschberg
  – Gräddan av Sveriges grävande journalister är där och ingen jävel filmar, förmodligen för att alla skulle twittra om skiten
  http://play.radio1.se/catchup/7672#catchup/7672

  ”De är minst lika starka som männen ända till de möter någon form av motstånd, då är de plötsligt skyddsvärda offer. Regeln är ungefär att en kvinna/feminist alltid lyckas på grund av egen styrka men alltid misslyckas pga andras fusk. En feminist/kvinna förlorar aldrig rättvist och en man/icke-feminist vinner aldrig rättvist. Det finns det hela bibliotek av feministisk forskning som visar!”

  Först ”kränkt” vinner, fast bara om den som spelar ut det kortet är feminist, annars är den en loser, gnällspik, rädd att förlora sina privilegier etc.

  Här är den enkla regeln:

  Woman with a problem = victim

  Man with a problem = loser

  Vad som gäller för manliga feminister är mer osäkert, men jag tror inte att kvinnliga feminister tillåter dem att spela ut offer/kränkt-kortet lika ofta.

  Kan det bli bättre? Eva Lundgren är upprörd eftersom Ann Charlott Altstadt i sin recension av Svelands nya bok kränker hennes ”av åsiktsdilettanter och feministföraktare redan så bespottade forskarnamn”. Hon funderar på att anmäla Flamman för förtal

  http://www.flamman.se/grov-krankning-av-mitt-namn

  Håll till godo dock från svt debatt 2010. Danska programledaren och provokatören Mikael Bertelsen synar ”svensk feminism”

  Kommentar av Feminist Shaming Tactics — mars 18, 2013 @ 9:46 e m

 26. […] Rocki, Susanna Varis, Sensation (som gästbloggat hos […]

  Pingback av Kan inte låta bli :) | Trollan's Tankar om stort och smått — mars 19, 2013 @ 9:13 f m

 27. @Trollan:

  Med tanke på att den kvinnliga kursledaren på retorikkursen heter Fällman i efternamn borde en kursanmälan av Sveland vara given. 🙂

  Kommentar av Sensation — mars 20, 2013 @ 6:35 e m

 28. Tack Sensation och Erik.

  Maja:
  ”k**färgade skor”?
  Låter inte det lite rasistisk? 🙂

  Kommentar av Kristian — mars 26, 2013 @ 11:01 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: