Aktivarum

Filosofiska Rummet feat. Tanja Bergkvist del 2 | mars 8, 2010

Så var det dags för vår genomgång av den andra halvan av programmet Filosofiska rummet.

Vi kommer in i handlingens mitt direkt där första delen slutade. Tanja Bergvist kommenterade hur genusvetare framgångsrikt skapat arbetstillfällen och lobbat medan de andra forskat. Hon lade till att hon gärna såg att alla läste 30p matematik för den logiska förmågans skull men att det inte är någon fråga hon driver.

Sedan poängterade hon hur dokumenten från exempelvis Moira von Wright tas på allvar av skolverket och kan bli realpolitik. Som avslutning på frågan vilka konsekvenser genuscertifiering får menade hon att dels drar det tid och resurser från det som är verklig vetenskap som kan få kvinnor intresserade av ämnena, dels så offerförklarar det människor så alla tycker de tillhör en offerkategori som fråntar dem personligt ansvar.

Sedan bytte man ämne från genuscertifiering till forskningens frihet i ett större perspektiv

Först blev Svante Nordin. Han påpekade då att han inte angrep någon person utan exemplifierade en typ av diskussion som förekommit i debatten där strävan efter sanning i sig setts som uttryck för en manlig maktvilja. Ett resonemang som om det accepterades som en del av universitetens vardag vore direkt skadligt. Han nämnde sedan att vad han var emot var ideologisk bindning, att  vetenskapen skall vara politiskt oberoende och att man, som Tanja tog upp, inte skall påtvinga forskare eller studenter vissa sätt att se.

Bexell fick då ordet och pratade om hur det finns många perspektiv som tränger sig på. Hur man som rektor ofta får höra det måste vara ”mer perspektiv till exempel från mänskliga rättigheter, från hållbar utveckling, etiska perspektiv eller ja genusperspektiv eller vetenskapsperspektiv” hur allting är väldigt viktigt och värdefullt och snart blir det inte mycket tid kvar till själva ämnet vilket är ett problem men å andra sidan hur dessa är viktiga och hur skall man lösa det? Det är en del av… Svante nordin svarade snabbt:

”Man skall hålla emot, man skall hålla dessa jävla perspektiv utanför den akademiska undervisningen så mycket som möjligt”

Han påpekade detta är väldigt viktigt som tas upp att det inte enbart handlar om genusteori utan lika gärna kunde handla om de andra exemplen som

”hållbar utveckling,  miljöperspektiv, mänskliga rättigheter, nykterhetsperspektivet och inte minst trafikpolitiska perspektiv”

Svaret från Bexell blev att i princip hade han rätt men samtidigt skulle inte den oberoende läraren överdrivas enligt honom.

Fortsättning följer (uppdateras löpande)


7 kommentarer »

  1. […] den första halvan av programmet. Välkommen att läsa om programmets andra halva under rubriken Filosofiska Rummet feat. Tanja Bergkvist del 2. Berätta gärna vad ni gillade mer/mindre med denna analys. Postat i Allmänt, Forskning, Genus, […]

    Pingback av Filosofiska Rummet feat. Tanja Bergkvist del 1 « Aktivarum — mars 9, 2010 @ 7:37 f m

  2. Ang debatten Filosofiska rummet:
    Jag fann det oerhört uppfriskande att höra Tanja Bergkvists kommentarer om att fokusera på det akademiska, på ämnen och debatt snarare än att fastna i en genusdiskussion. Flera inlägg var själlösa, opersonliga men politiskt korrekta. Hur långt leder oss en sådan attityd?
    Jag minns att Chrissie Hynde, frispråkig sångerska i Pretenders, fick frågan om det hade varit svårt att slå sig fram som kvinna inom rock&roll. Hon svarade att hon gillade musik och hon i övrigt inte förstod frågan. Att nu ut med sin musik i en tuff bransch var en stor utmaning men att lägga ett genusperspektiv på detta var irrelevant och helt ointressant.
    På samma befriande sätt talar Tanja Bergkvist om sina ämnen och nämner om och om igen att det är viktigt att inte inta en offerattityd. Härligt och modigt !
    Gubbarna i programmet föreföll snarast lägga huvudet på sned i medlidande, och kanske en smula nedlåtande, när kvinnor kom på tal.

    Jag tycker att det är viktigt för den akademiska världens renommé, attraktionskraft och framtid att driva frågor på ett neutralt och kompetent sätt. En akademisk profesionalitet är viktig och i Filosofiska rummet stod Tanja Bergkvist för den på ett rakryggat sätt.

    Kommentar av Hans Rundberg — mars 9, 2010 @ 1:21 e m

  3. Erik – tack för att du tar upp programmet så utförligt!

    Ska blogga om dina analyser på torsdag och skriva några egna reflektioner. Idag var jag på seminarium och imorgon ska jag hålla ett anförande i riksdagen – därav min frånvaro, fullt upp just nu men vi ses i bloggosfären på torsdag igen 🙂 Tack för dina inlägg – ska uppmärksamma dem i nästa inlägg!

    Kommentar av Tanja Bergkvist — mars 9, 2010 @ 7:34 e m

  4. De oberoende lärarna kan nog ej ges en övervärderad betydelse – tycker Josef B. 😉

    Kommentar av Josef Boberg — mars 10, 2010 @ 1:51 e m

  5. […] 1) Bloggen Aktivarum har skrivit om debatten i Filosofiska Rummet: del 1, del 2. […]

    Pingback av Mitt anförande i Riksdagen « Tanja Bergkvists Blog — mars 11, 2010 @ 4:08 e m

  6. Tips:

    Lyssnar fascinerad på dagens filosofiska rum, om Sören Halldén, som bl.a. totalsågar dagens genus-teorier utmed fotknölarna, eftersom de (liksom andra postmodernistiska ansatser) saknar vetenskaplig grund.

    Kommentar av Komplex — mars 14, 2010 @ 4:53 e m

  7. Tackar för tipset, vi skall titta på det.

    Kommentar av Erik — mars 15, 2010 @ 2:06 f m


Lämna en kommentar

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

    Arkiv