Aktivarum

Ekonomen Tino Sanandaji bemöter ljuget om flyktingmottagandet och julhandelns kostnader | november 13, 2015

Stämmer det att massmedia sprider lögner invandring eller är det en konspirationsteori? Det senaste exemplet ger tydliga belägg för det förstnämnda. Narrativet som spridits av bland annat SSU Uppsalas ordförande Pavlos Cavelier Bizas i Metro är att årets Julhandel omsätter mer pengar än flyktingmottagandet.

Migrationsverket meddelade i oktober att kostnadsprognosen för flyktingmottagandet under 2016 beräknas till 60,2 miljarder kronor. Samtidigt väntas julhandeln omsätta 75 miljarder kronor i år, enligt analysföretaget HUI Research.

Är dessa siffror korrekta i sammanhanget? Nej, bägge siffrorna är helt missvisande. Här kan ni läsa Ekonomen Tino Sanandajis sågning av resonemanget För den som inte orkar följa länkar kommer dock här ett sammandrag.

75 Miljarder är inte vad Julhandeln omsätter utan omsättningen av all detaljhandel i Sverige under december månad. Själva julhandeln motsvarar en merhandel på ca 15-20 miljarder kronor. Hela Sveriges detaljhandel under ett år är ca 600 miljarder kronor.

60,2 miljarder är inte vad hela flyktingmottagandet kostar utan bara den beräknade kostnaden för de två första åren. Den riktiga kostnaden för det svenska flyktingmottagandet är 70.000 kronor per år och person kumulativt år efter år.

Detta är alltså enbart de fiskala kostnaderna i form av minskade skatteintäkter och inkluderar inte ökade kostnader för att hantera ökningen av kriminalitet, sociala problem och utanförskap.

Så vad blir då konsekvenserna av detta för de svenska skattebetalarna.

”100.000 flyktingar motsvarar i så fall ett åtagande på ca 400 miljarder kr. Om Sverige fortsätter i nuvarande takt på halv miljion per år motsvarar det två tusen miljarder kronor, nära dubbla statsskulden, vilket inom kort permanent knäcker ryggen på välfärdsstaten.”

Tino Sananadajis blogg
SSU Uppsala


Publicerat i Okategoriserade

6 kommentarer »

 1. Den extra omsättningen kring julen bör dessutom vägas mot en sänkt omsättning under januari och februari (ibland även mars). I stort sett tar de ut varann.

  Kommentar av Ulf T — november 13, 2015 @ 4:53 e m

 2. Ulf T: Givetvis är det så att om vi köpt julmat och fryst in den så behöver vi inte köpa lika mycket mat i Januari. Vidare om folk handlar för extra mycket i december för att de vill köpa fina julklappar så har de inte råd med lika mycket följande månad.

  Slutligen finns ett till problem.

  Detaljvaruhandeln betalar ju folks löner. Köper vi mindre på ICA Maxi, Claes Olsson och Willys så blir det mindre pengar till svenska företag och svenska anställda och mindre skattepengar till svenska staten.

  Flyktingmottagandet däremot gör ingen rikare, alla löner kommer direkt från staten själv,

  Att tro vi kan överföra pengar från det ena till det andra är ju rena vansinnet. Ett land blir inte rikare av att detaljvaruhandeln går ner.

  Kommentar av Aktivarum — november 13, 2015 @ 5:17 e m

 3. Helt otroligt. För en gång skull håller jag helt med dig.

  Kommentar av annalisamia — november 13, 2015 @ 5:47 e m

 4. @annalisamia,

  Någon gång skall ju vara den första … 😉

  Kommentar av Ulf T — november 13, 2015 @ 8:03 e m

 5. Men om staten betalar ut fler löner så blir det ju mer som handlas på ICA, Willys m.m.

  Kommentar av MJ — november 23, 2015 @ 12:32 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: