Aktivarum

Fyra Vattenbombare på väg för att bekämpa skogsbranden utanför Sala | augusti 5, 2014

Med anledning av att skogsbranden i Sala blivit riksangelägenhet kommer här ett specialinlägg.

De fyra flygplan som är på väg till Sverige från Frankrike och Italien är av typen Bombardier 415 Superscooper. Ett kanadensiskbyggt amfibieflygplan med kapacitet att ta upp cirka 6140 liter vatten åt gången under 130 km/h snabba och 400 meter långa färder ovanpå vattenytan.

Sjön Åmänningen söder om Fagersta har hade spärrats av för ändamålet… men röken ligger nu tungt över sjön.

Flygplanet i videon är ett av Franska Securites 12 stycken plan av modell CL-415. Italienska Protenzione Civile förfogar över 19 plan av samma modell, som framför allt har sålts till länder runt medelhavet (Pris: 37 miljoner kanadensiska dollar/styck). Det är alltså två av vardera som är på väg till Sverige.

En av orsakerna det tagit ett tag för planen att nå Sverige är att deras hastighet bara är cirka 300-350 km/h. De har även hindrats av dåligt väder. Slutligen var det statsflygplan vilket innebar krångel med byråkrati och regler.

Skogsbranden utanför Sala är den värsta skogsbranden i Sverige i modern tid. Närmare 1000 mäniskor har evakuerats redan och ytterligare 4000 kan evakueras från Norberg. Vid tidigare skogsbränder har det alltid räckt med helikoptrar för brandbekämpning.

13 Helikoptrar (militära och civila) har hittills inte räckt för att stoppa skogsbranden utanför Sala.. Olyckligtvis är inte Sveriges Hkp 16/ Blackhawk helikoptrar utrustade för vattenbombning, däremot har de används för att flyga särskilt utsatt personal undan fara.

Detta är första gången någonsin som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap tvingats efterfråga hjälp från EU

Svenska myndigheter berättar att det är första gången någonsin som ”Canadair” tas i bruk för brandbekämpning i Sverige. Som sagt detta var ett specialinlägg. Jag såg flera personer fråga om vattembombarna i olika chattar och beslöt mig att bidra med lite samhällsinformation.

Det senaste som hördes var att de två Italienska planen hade anlänt till Polen men hindrades av dåligt väder att flyga till Sverige. De två franska planen väntades landa på Västerås flygplats någon gång i 19-tiden idag vilket ej skedde. Med dem kommer ett tredje flygplan av typ Beechcraft 200 King Air för spaningsuppdrag.

Uppdatering 1

Oron gällande sjön Åmänningen tycks redan ha besannats. När vattenbombarna dyker upp kan det bli Granfjärden (Mälaren) som flygplanen skall använda för vattenhämtning,

Svenska Magasinet rapporterar att även Spanien erbjöd att skicka två Bombardier CL-415 till Sverige beroende på brandens utveckling. Svenska myndigheter har dock tackat nej till dessa två spanska plan.

Uppdatering 2

De bägge franska vattenbombarna är i Sverige, landade i Västerås cirka 20.30, imorgon kommer de att sättas in mot skogsbranden. Oklart om Åmänningen eller Mälaren skall användas för att hämta upp vatten. Gruppen från franska civilförsvaret består av 16 personer, däribland extra besättningar för vattenbombarna.

De bägge italienska vattenbombarna mellanlandade i Köpenhamn. De kommer till Sverige imorgon.

Med tanke på att det turligt nog började regna i området under tisdag kväll kommer branden sannolikt att bekämpas mycket effektivare på onsdag förmiddag än vad som tidigare kunnat ske.


Publicerat i Demokrati

10 kommentarer »

 1. Funderar just på om det inte med stor sannolikhet är sådana där hemska samhällsförstörande ”vita män” (säkert också cis-hetero och medelålders) som både byggt, underhåller och flyger planen.

  Kommentar av Anders — augusti 5, 2014 @ 4:08 e m

 2. Tjosan. En liten undring bara. Skulle du kunna minska mängden inlägg som visar per sida på framsidan? Det laggar upp webbläsarn med så många inlägg men youtube o allt vad det är på dem, detta trots att jag har en rätt så fet dator. And bloggar har ju också rätt många inlägg/sida, plus att de har ett femtiotal appar som ska laddas också…

  Kommentar av Pether — augusti 5, 2014 @ 11:10 e m

 3. Pether:

  Tjosan, jodå klart jag kan det. Den stod i dagsläget inställd på 20 st åt gången såg jag nu. Då testar vi om 10 st åt gången fungerar bättre och ser vad folk säger.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 6, 2014 @ 5:06 f m

 4. Unikt Reportage igår av ”Nyheter idag” (askor och annan humor)

  Kommentar av Aktivarum — augusti 6, 2014 @ 6:13 f m

 5. Ja, det sades på nyheterna i går att franska plan skickats till Sverige för att bekämpa skogsbranden. Hoppas att de kommer att göra nytta.

  Kommentar av Maria — augusti 6, 2014 @ 7:39 f m

 6. Anders:

  ”Funderar just på om det inte med stor sannolikhet är sådana där hemska samhällsförstörande ”vita män” (säkert också cis-hetero och medelålders) som både byggt, underhåller och flyger planen.”

  På tal om det…

  Är det någon som ens kan svara på exakt var någonstans gränsen för VITHET går? De bägge piloterna på presskonferensen såg ut att kanna vara precis lika mycket från Grekland, Turkiet eller liknande som de kan vara från Frankrike.

  Bägge var var rejält solbrända. Jag vet inte vad andrapersonen i styrkan hette men piloten som svarade på frågor var David Manzou, efternamnet Manzou kommer enligt myheritage från Mexiko

  http://lastnames.myheritage.se/last-name/Manzou

  Hela teorin om vithet kommer från USA och jag vet ”for a fact” mexikaner inte räknas som vita i den teorin. Vi kanske behöver några ”antirasistiska” rasbiiologer som kan berätta för oss vid vilken punkt i släktträdet som Manzou började räknas som ”vit”?

  Andrepiloten från presskonferensen är dock definitivt inte vit man eftersom hon är kvinna. Hennes namn har inte nämnts i svensk media men min research visar det är Jane Planchon (till höger.) en av de två första kvinnliga Bombardier-piloterna. Vi kan bara spekulera från utseendet hur vit hon skall anses vara.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 6, 2014 @ 8:10 f m

 7. […] utanför Sala (enligt vissa den största i modern tid) så har Sverige tvingats begära hjälp från EU i form av flygplan för vattenbombning. Totalt fyra sådana flygplan av typen Bombardier 415 Superscooper skickades till Sverige, två […]

  Pingback av Första kvinnliga Vattenbombaren på TV och inte ett ljud från media | Genusdebatten — augusti 6, 2014 @ 8:56 f m

 8. 16.55 Samtliga 4 Vattenbombare lyfter från Västerås flygplats i snabb följd och beger sig till Granfjärden i Mälaren för att hämta upp vatten.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 6, 2014 @ 3:04 e m

 9. 1995 hade man vattenbombare på försök, men då det var en Svensk normalsommar så var den enda större branden i Estland det året

  Kommentar av krigsmakten — augusti 14, 2014 @ 8:35 e m

 10. krigsmakten:

  Jag förstår inte riktigt det där resonemanget. Att det inte brinner är ju bra men på intet sätt en orsak att sakna brandberedskap. Vattenbombare har man ju inte bara när det brinner utan även när det inte brinner ifall det skulle brinna. Nordiska ministerrådet borde kunna starta upp ett företag som köper in 2 av dem som alla de nordiska länderna kan använda vid behov.

  De här Bombardier 415 vattenbombarna är ju utmärkta för att slå ut mindre eldar innan de ens hinner bli större eldar. Det är knappast ekonomiskt att vänta på att en skogsbrand blir stor nog att behöva bekämpas av markpersonal som bygger brandgator. Bättre att dumpa 6 gånger X ton vatten på den på en gång – overkill – innan den blir en storbrand.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 15, 2014 @ 11:55 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: