Aktivarum

Cassie Jaye och dokumentären ”The Red Pill” | oktober 25, 2016

Nu händer det saker i jämställdistiska sammanhang. Cassie Jays dokumentärfilm ”The Red Pill” om ”Mens RIghts Advocacy” (MRA) har haft premiär och trots massivt motstånd (eller kanske just på grund av det massiva motståndet) blivit uppmärksammad i medier som normalt inte alls skriver om sådana saker utan enbart har det feministiska perspektiv som Cassie Jaye själv började med. Hon har nu även intervjuats på The Rubin Report som i allt högre grad blivit en kvalitetsstämpel för folk som håller sig till sanningen trots dagens extrema politiska polarisering där att tycka rätt ger ekonomiska fördelar.

”The first two weeks of my Kickstarter campaign validated my worries that making a balanced film doesnt sell” – Cassie Jaye

Cassie Jaye på David Rubin Del 1

Cassie Jaye på David Rubin Del 2

redpillmovieCassie betraktade sig som feminist och hade tänkt göra en film om något typ ”Rape Culture” men under sina efterforskningar snubblade hon över ”Mens rights” sidor på internet och beslöt sig för att göra en dokumentär om Mens Rights Activism istället. Hon stötte direkt på problem med finansieringen och detta rapporterades sedan av Breitbart. Hon ville göra en balanserad dokumentär där alla röster representerades. Filmproducenter däremot ville enbart finansiera filmer som var pro-feministiska. Absolut inga pengar till en balanserad film där bägge sidor var representerade.

“We weren’t finding executive producers who wanted to take a balanced approach, we found people who wanted to make a feminist film.”

Cassie Jaye hade upptäckt den moderna feminismens baksida och motsägelsefullhet. Feminister sade å ena sidan att män har all makt och att de kämpar för kvinnors rättigheter, å andra sidan när hon – en kvinna – skulle använda de rättigheterna till att utforska ett ämne som hon tyckte var intressant så upptäckte hon att då finns det inga pengar.. Den ursprungliga filmen om ”Rape culture” där kvinnor var offer däremot, en sådan film var det inga problem att få finansierad. Ett faktum som påpekades i The Guardian ”Feminist film-maker criticised for making ‘balanced’ men’s rights documentary”

“I started to see the bias towards women’s films and against men’s. There are no categories for men’s films [when applying for grants], though there are several for women and minorities. I submitted the film to human rights categories, and was rejected by all of them.”

Hon fick dock hjälp från oväntat håll. På grund av den uppmärksamhet som Breitbart hade skapat genom att rapportera om problemen med finansieringen så blev det hela en fråga för rörelsen för yttrandefrihet och mot censur. Filmens Kickstarter sköt upp som en raket och nådde finansieringsmålen på en dag. Inte nog med det. Nu när inga producenter var inblandade  så hade Cassie total kreativ kontroll över innehållet och hennes mål var att filmen skulle vara objektiv. Då dök nästa problem upp – smutskastning.

Vissa feminister som var tänkta att representera den andra sidan i ”The Red Pill” försökte smutskasta både henne och filmen. Till råga på allt så var den person som gick längst samma manliga feminist som flera feminister hade rekommenterat till henne som feministrörelsens expert på MRA. En frilansjournalist vid namn David Futrelle som driver den mansfientliga feministbloggen ”We hunted the Mammoth” (besök på egen risk) som tidigare kallades ”Man Boobz”. I sin respons poängterade hon att Futrelle hade spridit lögner om henne och frågade hur hon skulle kunna betrakta honom som en trovärdig källa?

I interviewed many feminists for The Red Pill who told me “go to David Futrelle’s website, he’s done all the research you need to know about the Men’s Rights Movement, he is the best source.” I intended to interview David Futrelle and use his findings and research in the film, but how can I accept him as a credible source now?

Där har vi tiotusenkronorsfrågan som alltid verkar återkomma varje gång en manlig feminist visar sig oförmögen att leva som han lär. Vare sig det är en höjdare på en myndighet som Kapten Klänning som ledde polisens genusarbete eller en collegeprofessor som Hugo Schwyzer på en institution för högre lärande så tycks man alltid hoppa över det där med att förklara hur man kan fortsätta lita på de ideer som lärs ut även efter att de personer som lärde ut dem visat sig vara bluffmakare. Hur kan deras ideer anses ha trovärdighet långt efter att de själva visat sig sakna den varan?

Av naturliga orsaker så blev det ingen intervju med David Futrelle i ”The Red Pill”. Bortsett från att han själv ändrade sig och inte ville vara med och på sin blogg utmålade Cassie Jay som lurad och manipulerad. så ansåg hon att han efter sina lögner om henne hade förverkat sin trovärdighet som källa. Sedan så var det av allt att döma en liten detalj som Futrelle glömde: I den här berättelsen är det han som är man och hon som är kvinna. Det var han själv som blev utmålad som kvinnohatare, helt i linje med den världsbild som han och hans sort ägnar sig åt att sprida.

Inget ont som det inte kommer något gott ur. En sökning på Cassie Jaye och The Red Pill ger nu cirka 174.000 träffar på google. En sökning på Youtube ger 1340 träffar. Detta ger dock inte på något sätt en ursäkt för försöken att stoppa filmen. Detta må ge filmen mer uppmärksamhet när den väl haft premiär men det förutsätter att filmen blir av alls och för det finns inga garantier.

Detta inlägg är en återpublicering från Genusdebatten.se


Publicerat i Okategoriserade

Kommentera »

Lämna en kommentar

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

    Arkiv