Aktivarum

Secrets of the Sexes – Dokumentär om Könsskillnader | februari 3, 2013

Det här inlägget är i hög grad självförklarande. Dokumentären sändes för några år sedan.

Förmodligen är det många som redan sett den här BBC dokumentären men för genusdebattens skull vill jag fler skall ha sett den, känna till huvudpoängerna och helst kommentera vad de lärde sig.

Del 1 – Brainsex

Del 2 – Attraction

Del 3 – Love

Jag skulle inte säga det här är en fantastiskt bra dokumentär men så länge det inte görs mer material av denna typ så får man diskutera utifrån vad som finns tillgängligt. Här är ett äldre inlägg på ämnet.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

4 kommentarer »

 1. Jag satt och retade upp mig på den arrogans som flera av kvinnorna visade upp i vart och ett av programmen (nå, inte så mycket i det tredje). Exempel är hur en kvinna fnös att män saknar empati, hur de tjoade om att det skulle bli så kul att piska männen i go-cart, von-oben attityden när de kollektivt gapade över att en man fick kontakt med ett spädbarn, den respektlösa diskussionen (inklusive ”they should be kissing our feet!”) efter speed-daten och de äcklade kommentarerna kring att någon man hade valt som favoritfigur en kvinna med rejält stora bröst.

  Kanske jag helt enkelt missade motsvarande arrogans från männen? Peka gärna ut några ställen då, så får jag titta igen.

  Kommentar av Ulf T — februari 4, 2013 @ 2:48 e m

 2. Ulf T:

  Nej jag tror inte du missade någonting. Iaf inte i första delen.

  Del 1 – Brainsex (den bästa och mest relevanta delen). Männen var där mer intresserade av att tävla mot de andra männen. Det var framför allt kvinnorna som pratade om att de skulle piska männen i Go-cart och så. Jag hörde ingen man säga att kvinnor inte kan köra bil, heller ingen som sade kvinnor hör hemma i köket. Nej du har nog rätt, kvinnorna var mycket mer nedlåtande mot män än omvänt.

  Del 2 – Attraction är rätt dålig. De flesta teorier som forskarna hade om raggning var usla jämfört med vad man lär sig i PUA och speed-dating var helt värdelös eftersom den bara visade hur kvinnor helst inte väljer nån man alls om de inte får tid och tillfälle att bedöma status (andras reaktion) Bästa delen av Del 2 är nog när de visar hur en statsvetare går från 3 till 6 bara genom att ha dyr kostym och se rikare ut.

  Del 3 – Love är medelmåttig. Inte ovetenskapligt dålig som tvåan men heller inte bra som ettan. Vi får iaf lära oss att romantisk kärlek leder till idealbilder av ens partner och att den försvinner inom två år.

  Kommentar av Erik_W — februari 4, 2013 @ 3:08 e m

 3. tog fram skjutmåttet för att mäta fingrar det skiljer hela 5.5mm på högerhanden mellan ring och pekfinger men knappt något alls på vänsterhanden. Vad betyder det? 😀

  Kommentar av Patrik — februari 4, 2013 @ 5:38 e m

 4. Här hittar man testet som visades i första avsnittet för de som är intresserade. http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sex/add_user.shtml

  Kommentar av Pinjata — februari 4, 2013 @ 10:19 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: