Aktivarum

Sala Kommun spred konspirationsteorier om Medborgerlig Samling – Kommunikatör: ”Jag kan säga precis vad fan jag vill” | februari 27, 2018

Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling har hamnat i situationen att Sala Kommun har suttit och spridit konspirationsteorier om dem på kommunens facebook. När folk ringde upp och undrade vad som pågick så spred Sala Kommun ännu mera konspirationsteorier via kommunens telefonväxel. Alltihop började med att en kommunpolitiker i Medborgerlig Samling frågade på facebook om orsakerna till befolkningsökning i Sala Kommun var ändrad demografi. Kommunens kommunikatör, journalisten Robert Österlind började då häva ur sig anklagelser om ”invandrarfientlighet”. När Arvid Haag från MED ringde upp lät det så här:

När sedan andra personer ifrågasatte kommunens beteende så anklagades de för att vara en del av Medborgerlig samling och fick svaret att alla ”Agigatorer från Medborgerlig samling” skulle blockeras. När andra personer ifrågasatte det beteendet så anammade kommunen ”Double Down” och anklagade varenda en som hade invänt för att ingå i en kampanj som Medborgerlig Samling påstods driva. Så här lät det när en privatperson ringde till Sala kommun.

Sala Kommuns anklagelser blev värre och värre och kommunens påståenden blev till slut så absurda att Medborgerlig Samling officiellt svarade i Salas Allehanda via Distriktsordförande Gisela Wallin.

Vad som från början var en enkel fråga från en av våra medlemmar har nu lett till att kommunen på sin Facebooksida skriver att ”Partiet Medborgerlig Samling har startat en hatkampanj mot Sala kommun och en av våra kommunikatörer.”

Låt oss nu titta på en transkribering av delar av telefonsamtalet ovan. Det framgår tydligt att oavsett vad inringaren säger så hade Robert Österlind bestämt för att det enda som behövdes för att han skulle kunna avföra personer som medlemmar i Medborgerlig Samling och hävda de ingick i en kampanj som partiet anklagas att driva var hans egna personliga övertygelser att så var fallet. I denna argumentation blev Österlind ett typiskt exempel på hur personer från media i postmodern anda förkastar existensen av en objektiv verklighet. Han till och med använder sin egen okunskap om vilka folk är som ursäkt för att kalla dem saker.

Robert: – ”Jag det kan jag. ”Jag det kan jag. Jag kan säga precis vad fan jag vill för jag vet inte vem fan du är!”

Hon: – Men du kan säga det till folk här i tråden här också ser jag. Du skriker och svär.”

Robert: -”Läs tråden! Läs tråden! Läs på innan du ringer! och som sagt…”

Hon: -”Men jag har ju läst HÄR.”

Robert: –”Jag är helt övertygad om att du ingår i det här partiet…”

Hon: -”Oavsett om jag ingår där eller inte har jag ju rätt att ställa frågan, varför bryter du mot förvaltningslagen?”

Robert: – ”JAG bryter inte mot nån lag överhuvudtaget. Jag behöver inte svara på NÅNTING som du ringer om. Inte ett enda… ”

Hon: -”Jag frågar gällande det som är på Facebook”

Robert: -”Men det har du ju inte ens läst, du har ju nyss sagt att du inte läst tråden”

Hon: -”Nä, jag har inte läst hela tråden utan jag har läst det offentliga…”

Robert: – ”Nä. Då skall du fan då skall du FAN inte ringa och ha några synpunkter heller!”

Hon: -”Oj, vilket språk!”

Robert: ”Ja-a, jag kan ha vilket språk jag vill!”

Robert: -”Du du det är du som ringer här och håller på.. och pratar om nånting som du inte ens satt dig in i och du gör en massa påståenden och ställer en massa frågor utefter något du inte satt dig in i..”

Hon: -”Jag har satt mig in i att en person ställer en fråga till en kommun på sociala medier och det avfärdas som ett invandrarfientligt inlägg”.

Robert: – ”Nu anser jag inte jag behöver prata med dig, du får sätta dig in i det här om du vill, ditt parti kommer inte ha någon framgång driva den här kampanjen för vi bestämmer själva vilka trådar vi skall ha.”

Hon: – ”Så Sala kommun har en konspirationsteoretiker till kommunikatör?”

Robert: – ”Jag är inte Sala kommun!”

Observera att sociala medier-redaktören Robert Österlind först beskriver sig själv som ”vi” men senare i samtalet hävdar han inte alls representerar Sala Kommun. Observera också att han ännu en gång passar på att kalla henne en del av en kampanj från partiet Medborgerlig Samling trots att hon redan svarat nej på den frågan. Vi ser hur kommunen använder samma metod gång på gång.

kommunens representant förklarade att alla ”agitatorer” från Medborgerlig Samling skulle blockeras. Han vägrade konsekvent att bemöta någonting i sak. Allt blockades och raderades. Vi framförde att han gick långt bortom sitt mandat – men detta raderades också. Beteendet att blockera människor utifrån deras politiska åsikter är ur demokratisk synvinkel väldigt fel. För en kommun är det till och med olagligt.

Historien om Sala kommun illustrerar på ett övertydligt sätt hur myndighetsaktivism fungerar. Tjänstemän med makt att besluta i ärenden – som i detta fall vem som ska informeras – låter sina personliga sympatier eller antipatier styra agerandet.

Den här gången råkade det vara en medlem i ett politiskt parti. Ett parti som tar denna typ av demokratiska frågor på största allvar.

Notering: Sala Kommuns kontakter med representanter för Medborgerlig Samling har mig veterligen inte inkluderat fler än 3 personer. Däremot så har mängder av personer som inte uttrycker någon samhörighet med partiet Medborgerlig Samling reagerat på hur kommunen behandlat den första frågeställaren och hanterat den uppkomna situationen. Jag återkommer till kommunen absurda respons.


Publicerat i Okategoriserade

Kommentera »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

    Arkiv

%d bloggare gillar detta: