Aktivarum

Miljöpartister pratar om att utesluta SvD:s fd chefsredaktör Bertil Torekull ur Miljöpartiet | april 6, 2015

Det som duger för SVD:s ledarsida skall man akta sig för om man vill vara kvar i Miljöpartiet.

Det är budskapet från flera miljöpartister efter att Bertil Torekull skrivit i en Expressen-artikel att ”Invandringen och integrationen börjar likna ett fiasko”Bertil Torekull är 83 år, ersättare i riksdagen för miljöpartiet, han har tidigare bland annat varit chefsredaktör för SVD och han är även grundare av Dagens Industri här kan ni läsa om hans meriter. Som visas av bloggen WTF?! är det alltså nu flera miljöpartister som är ute efter hans huvud för att han frångått partilinjen på ämnet invandring. Regionfullmäktigeledamoten Joachim Höggren 23, år och Grön Ungdoms talesperson på Gotland säger på twitter:

Det finns en risk att Bertil Torekull kan komma upp för diskussion gällande uteslutning ur MP nu. Så långt ifrån partiet kan man inte stå.

Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö kommenterar

I samma tidning ondgör sig Bertil Torekull, snart förhoppningsvis före detta miljöpartist, om hur hemskt det är med invandring. Fuck.

Nej, Bertil Torekull, det där alarmistiska svamlet kanske dög på Svenska Dagbladets ledarsidor men i miljöpartiet får man skärpa till sig.

Foujan Rouzbeh känd från ”hijabuppropet” bannar

Miljöpartiet borde stoppa Bertil från att sprida alarmistisk, polariserande smörja istället för att låta honom gå loss i partiets namn.

Miljöpartiets Migrationspolitiska talesman Maria Ferm

Göteborgsposten rapporterar att Miljöpartiet tar avstånd. Migrationspolitiske talesmannen Maria Ferm replikerar med en hjärtskärande artikel under rubriken ”Ta strid för människovärdet” där hon får med både kriget i Syrien, forna kriget på Balkan och nazisternas judeförintelse på 40-talet i en och samma text. Argument verkar det dock vara fattigt med från Miljöpartiets höjdare. Det enda argument som Maria Ferm presenterar är att det gått bra för de cirka 170.000 jugoslaver som kom till Sverige under kriget på balkan. Svenska folket skall alltså enligt Ferm tänka – vi fixade Jugoslavien – Syrien blir inga problem?

Men det är absurt att som politiker inbilla sig att integration av folk från en europeisk välfärdsstat som Jugoslavien inte skiljer sig från integration av människor från exempelvis en arabrepublik som Syrien som tidigare var en del av turkiska Osmanska imperiet och i praktiken skapades 1920 av Frankrike vars koloni det var till självständigheten 1944. Lägg till detta att medan Maria Ferm pratar om hur Raoul Wallenberg räddade judar så blev Syrien på tidigt stadium centrum för judehat. Sedan kan det nämnas att 2011 var Syriens befolkning 22 mijoner människor, hur många kan Sverige ta emot enligt Miljöpartiet?

Jugoslaviska flyktingar som enda exempel?

Vidare med tanke på hur Sverige tagit emot flyktingar från krig i länder som Somalia, Eritrea och Etiopien är det anmärkningsvärt som sjutton att Maria Ferm i en artikel om flyktingar från Syrien inte använder flyktingar från ett enda afrikanskt land som exempel för hur den svenska integrationen går. Hon använder istället europeiska flylktingar från forna Jugoslavien där krig bröt ut som en konsekvens av det kalla kriget, Sovjetunionen och kommunismen.

Flera röster vill bannlysa Torekull. Kevin Shakir har vi tidigare sett representera åsikten att ”Vita västerlänningars syn på demokrati är faktiskt inte alltid rätt”. Med tanke på hur demokrati uppfanns av vita västerlänningar så vet jag inte vem han menar har en annan syn på demokrati än att den skall avskaffas och ersättas med system som icke-vita icke-västlänningar anser är bättre. Nåväl så här säger han om Bertil Torekulls uttalande:

Bertil Torkull (MP) visar genom detta ett pedagogiskt exempel på hur rasism är strukturell och inte ett SD-fenomen.

Sedan har vi det officiella Miljöpartiet.

Expressen har en artikel med rubriken Torekull efter utspelet: ”Positiva reaktioner”. Det framgår dock vid läsning att Torekull inte alls specificerar vem som gett positiva reaktioner. Däremot så finns gott om specifika negativa reaktioner. Peter Forkstam är ordförande för Miljöpartiets Skåneavdelning som Bertin Torekull tillhör. Han säger:

De Gröna i Skåne tar avstånd från debattinlägget och det är tydligt att Bertil Torekull inte har stöd för de här åsikterna i vår politik. Miljöpartiet står för en värld utan gränser med fri migration

På tal om vad miljöpartiet står för så finns det enligt forskaren Professor Kent Ask nästan inga kritiska artiklar om vad miljöpartiet står för då en så stor andel av journalisterna själva sympatiserar med miljöpartiet. Marika Formgren har på SVT Opinion tagit upp hur ”Medierna måste sluta smöra för Miljöpartiet” Den som vill ha den minsta motbild är i stort sett utslutande hänvisad till den granskning av Miljöpartiet som gjordes av Granskning Sverige.

Däremot finns det en och annan granskning av enskilda miljöpartister.

Rebecca Weidmo Uvell på Uvell kommunikation ställde till ordentlig oreda när hon skrev sitt inlägg ”Vad gör Mehmet Kaplan?” om den miljöpartistiske bostadsministern. Tydligen var det si och så med departementets vilja att lämna ut information om vad Bostadsminister Kaplan gjorde, efter kritik mot granskningen svarade Uvell i Dagens Opinion

För det tredje borde frågan snarare vara varför inte de etablerade medierna är mer intresserade av Miljöpartiet. Enligt en rapport från juni undkommer just Miljöpartiet kritisk granskning i media mest av alla partier.

Beträffande Turkiets bostadspolitik så påpekar Cornucopias Wilderäng att vad Turkiet kan lära Sverige isåfall vore hur man bygger ej jordbävningssäkra byggnader, enorma presidentpalats och skapar massiv korruption i byggsektorn. Kaplan har även kritiserats i Dagens samhälle av Thomas Gur. Då gick kritiken ut på att Kaplan när han var i Turkiet uttalade sig i utrikespolitiken om Palestina trots att han är bostadsminister.

Men när det handlar om Miljöpartiets faktiska politik så lär vi oss mer om vad höjdarna står för i frågan om Bertil Torekull för han har som miljöpartist skakat hela partiets självbild som finare än alla andra. Antingen accepterar man att så är det inte eller så gör man martyr av en man som varit chefsredaktör för en av landets största tidningar.


Publicerat i Okategoriserade

6 kommentarer »

 1. Jag tycker väldigt illa om MP men jag ser inget konstigt i att de utesluter medlemmar som inte håller med i deras värderingar. Det gör alla partier bl.a. SD.

  Kommentar av annalisamia — april 6, 2015 @ 4:24 e m

 2. Så du menar att när man påpekar att Sverige inte har 25000 nya bostäder (vilket alla kunde se i Uppdrag Granskning) så tycker du att det är rimligt att säga man gått emot MP-värderingar? Deras värdering är att ljuga om förutsättningarna för Svenska bostadsmarknaden?

  ”de som nyss såg Uppdrag granskning vet vad jag talar om, de personliga tragedierna är legio.” B. Törekull

  Eller är det kanske tvärtom så att den rätta MP-värderingen är alternativet? Dvs en stark önskan att Sverige anpassar sig internationellt och blir ännu ett land fullt av tältläger, kåkstäder och baracker?

  Berätta gärna vilket av alternativen MP står för. Jag tror det blir allt svårare för de flesta att begripa det.

  Kommentar av Aktivarum — april 6, 2015 @ 6:59 e m

 3. Är det inte lite intressant om de använder juggarna som exempel, när artikeln snackade om att man tidigare haft ett invandringsstopp, just under det tidiga nittiotalet? Dvs, när juggarna kom?

  Kommentar av Pether — april 7, 2015 @ 9:17 f m

 4. Pether:

  Jo det är onekligen ett viktigt påpekande du gör att det troligen var just pga luciabeslutet som vi fick de data på flyktingar från balkan som hon nämner. Genom stoppet så kunde integrationen skötas effektivare utan att alla system blev överbelastade.

  Kommentar av Aktivarum — april 7, 2015 @ 9:26 f m

 5. Turkiet borde kunna lära Sverige hur man skaffar tak över huvudet åt hundratusentals flyktingar på några månader, vilket skedde i höstas strax innan Kaplan åkte dit på tjänsteresa. Men av det hörs inte ett ljud.

  Kommentar av bashflak — april 7, 2015 @ 3:29 e m

 6. […] Aktivarum har skrivit ett utmärkt inlägg om det som inträffade. En debatt om uteslutning inleddes men ännu […]

  Pingback av Mp och hyckleriet | Löjesguiden — september 17, 2015 @ 11:47 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: