Aktivarum

PK är det finaste vi har i Nordkorea – Min analys av en debattartikel | december 19, 2014

Så var det dags igen för förespråkare av PK att försöka omdefiniera ännu ett ord.

Ironiskt nog är den här gången ordet ifråga PK. Nyheter 24 stoltserar med att ”Tunga svenska namn sluter upp: ”PK är det finaste vi har” Med denna kampanj försöker folk som själva är PK rikta strålkastaren bort från vad de och deras kompisar faktiskt gör för att istället fokusera på

1. Vad de säger sig vilja uppnå (intention)

2. Vad de hävdar sig vara mot (negativism)

De som vill lära sig känna igen metoden kan redan i de första textraderna under rubriken se exempel på bägge. Först hänvisning till vad man vill uppnå och sedan en negativistisk definition som bygger på vad de vill ha bort.

Vi är många som vill vara en motvikt mot de högerextrema, rasistiska, sexistiska och homofoba krafter som nu vunnit mark i Sverige och runt om i Europa

Ingenstans här kan man läsa vad PK faktiskt handlar om att göra 

Det är lätt att som retoriker se tanken bakom formuleringen. Vi ”PK” är de goda anti-rasism/sexism/homofobi. De som är ”inte-PK” är de onda som vill ha rasism/sexism/homofobi och därmed menar PK att ändamålen helgar medlen.

Är det verkligen så enkelt? Tja, låt oss titta på vad de själva säger.

 

Därför påminner vi nu om kampanjen ”PK – det finaste vi har” för att ta tillbaka ordet PK och lansera begreppet på nytt, med dess rätta innebörd.

Här hänvisar de till att ordet skall lanseras med dess rätta innebörd. Hur ser då den innebörden ut? Svaret låter inte vänta på sig, eller?

PK innebär att ta ställning, att se orättvisor och att vilja förändra. Att vara PK är att ha ambitionen att inte diskriminera eller marginalisera och att verka för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

PK är ett ställningstagande… sedan anges inte vad man tar ställning för.

Man ser orättvisor… men anger inga premisser för rättvisa

Man vill förändra… men säger inget om hur (intentionen I)

Man har ambitionen… dvs vill (intentionen II)

…att inte diskriminera eller marginalisera… dvs fokus på vad man är mot (negativism)

Att verka för… dvs vilja ha (intentionen III)

…demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter… men ange inga som helst premisser för när eller hur detta uppnås och inte heller ha bevis på att dessa saker korrelerar med PK.

Nordkorea är mästare på PK men har varken demokrati, jämställdhet eller mänskliga rättigheter.

Däremot så har Nordkorea definitivt tagit ställning. Inte minst i och med hackerattackerna och hoten mot Sony pictures pga filmen ”The Interview”. Det är helt i linje med PK att man stoppar kultur som inte har de värderingar man själv har, särskilt om den är kränkande mot kultur/religion.

För oss är PK något att vara stolt över. Vår övertygelse är att om tillräckligt många använder sig av begreppet med dess positiva innebörd, så upphör PK att fungera som ett förminskande skällsord.

Ifall någon missat det så är ”övertygelse”här samma sak som intention (nummer IV). Svaret som anges på frågan ”hur” är att använda PK med dess rätta innebörd. Observera dock att ingen sådan rätt innebörd har presenterats. Man har bara babblat om intentioner och vad man är mot.

(Här återkommer det första citatet om att vara mot högerkrafter, dt som jag besvarade först av allt)

Så här lyder fortsättningen:

Dessa krafter är ofta förklädda till ”rumsrena” politiska partier. Kampanjen ‘PK – det finaste vi har’ blir ett verktyg och en pusselbit i ett bredare motståndsarbete.

Detta är bara en upprepning av vad man är mot med tillägget att fienden minsann gömmer sig.  I övrigt har forftarande ingen ”rätt” innebörd angetts.

I kampanjen kan information, kraft och stöd hämtas. Målet med kampanjen är att vara en rörelse, som smittar av sig och som växer. Den pågår tillsammans och parallellt med andra rörelser som verkar för bevarandet av vår demokrati. 

Målet är samma sak som intention (nummer V) och den här gången är det inte ens PK det handlar om om utan intentionen man har med att kampanja för PK:s rätta innebörd *suck* alltså den som ännu inte ens har angetts.

Tillsammans är vi starkare än motståndarna. Fokusera på orättvisorna och ta hotet mot demokratin på allvar. Oavsett politisk hemvist: förena er för mänskliga rättigheter! För PK – är det finaste vi har.

Ännu en hänvisning till orättvisor, demokrati och mänskliga rättigheter utan någon som helst information om hur man skall gå tillväga eller på vilket sätt PK skulle korrelera någon av dessa saker. Därefter avslutas texten med frågan:

ÄR DU PK?

Frågan är dock helt idiotisk eftersom den hänvisar till en text som klagar över den felaktiga definitionen men utan att ange någon rätt definition. Utifrån texten går det alltså inte att besvara frågan överhuvudtaget.

Rent praktiskt så har läsaren två val. 

1. Att köpa grisen i säcken

2. Leta svar på kampanjens hemsida (Clickbait-offer)

Detta hindrar dock inte kommentarsfältet från att fyllas med förslag som är betydligt mer informativa än artikeln. Här är några exempel:

Politiskt korrekt är att säga det som man tror andra vill höra för att bli omtyckt och få ryggdukningar.

Politisk korrekthet i sig är en censur, den värsta sortens censur

PK handlar om att man inte riktiga vågar uttrycka sina egentliga åsikter utan vänder kappan efter vinden.

PK är snällhetens tyranni. Det är subtil censur. PK är för människor som vill lura sig själva genom språkliga omvägar.

PK är humorns död

Oxford Dictionary’s definition, ”Att undvika uttryck och handlingar som exkluderar, marginaliserar eller förolämpar vissa etniska, kulturella eller andra grupper.” (Ännu ett exempel på negativism där PK anges som vad man är mot)

Grunden är ju att FÖRSÖKA visa respekt för andra människor (Samma person som ovan denna gång hänvisning nummer VI till intentionen, dvs vad som skall försöka uppnås)

Då har vi samlat ett antal förslag. Nästa steg blir att traska till PK-kampanjens hemsida och se om frågorna besvaras. Som avslutning kan kommenteras att ett av de ”tunga svenska namnen” här är Behrang Miri som blev känd i och med affären med Tintin och censuren på Kulturhuset

På tal om PK (med alla dess innebörder). Det är lite ombytta roller i den senaste konflikten där Sveriges radio fått massiv kritik för P3 Knyckares självmordshånande lista.


Publicerat i Genus

7 kommentarer »

 1. Ja, det är som att argumentera med feminister. De ställer sina utopier och försköningar av deras egna intentioner mot den trista verkligheten eller deras nidbild av verkligheten (om den trista verkligheten inte räcker). Det rimliga borde ju vara ställa respektive sidas utopier och försköningar av de egna intentioner mot varandra. Men då blir det ju oavgjort, så man blir tvungen att fuska.

  Kommentar av lavazza1891 — december 19, 2014 @ 1:21 e m

 2. […] Aktivarum: ”PK är det finaste vi har i Nordkorea – Min analys av en debattartikel” […]

  Pingback av Vithetens tomtar | WTF? — december 19, 2014 @ 2:42 e m

 3. […] Min analys av debattartikeln gav inget svar. Sålunda var det nu dags för mig att besöka PK-kampanjens hemsida för att få svar på frågan (Ugh! oönskad musik går igång, bort med eländet) …vad kampanjen handlar om: Alltså vad de menar är den rätta innebörden. Så här inleds ”Om kampanjen” […]

  Pingback av PK är det finaste vi har i Nordkorea II – Kampanjens hemsida | Aktivarum — december 19, 2014 @ 7:23 e m

 4. Vet inte om det har exakt med saken att göra, men skrev igår en kommentar, med tonvikten på att striden om tolkningsföreträdet mera handlar om rivalitet (mellan till exempel PK och Sd) och att hitta och stöta ut syndabockar, än om att söka förståelse och komma fram till något konkret och konstruktivt. Att det mera är striden mellan de olika falangerna och frågan om vem som står för ”det goda”, som driver utvecklingen, snarare än diskussioner och samtal i sakfrågan.

  Det är så lätt att tro att man själv tillhör ”de goda” och att man inte har något att lära av ”fienden”, men i samma stund som man dömer den andre och avfärdar vederbörande med en nedsättande etikett, lägger man grunden för ett avhumaniserande och ett förintande av den andre. Men vad är vår ”fiendes” behov, vad känner ”fienden” och vad är ”fienden” rädd för? Vad är ”våra” behov, vad känner vi och vad är vi rädda för?Kanske är vi inte så olika på denna basala nivå, trots allt, och kanske kan vi mötas där?

  Kommentaren är inte godkänd än, men bör dyka upp här:

  https://denspontanavarldsordningen.wordpress.com/2014/12/18/hur-man-rostar-pa-sverigedemokraterna-utan-att-vara-rasist/

  Bra om kommunikation:

  Kommentar av John Nilsson — december 20, 2014 @ 10:22 f m

 5. Se också (om Rene Girard och hans teorier om syndabockar, offer mm):

  Kommentar av John Nilsson — december 20, 2014 @ 10:33 f m

 6. […] att först ha läst debattartikeln och sedan på hemsidan är jag inte ett dugg klokare gällande vad den här kampanjen står för. […]

  Pingback av PK är det finaste vi har III – Min analys av texten ”Hur PK blev ett skällsord” | Aktivarum — december 21, 2014 @ 8:52 f m

 7. […] andra ord: Hos företaget Gendertimer ser vi samma regler som i PK-kampanjen: Med retorik byggd på INTENTION (vi vill) och NEGATIVISMER (inte att alla karaktärer skall klippas […]

  Pingback av Angående genusmätningen av Kalle Ankas julafton och Bechdel-bluffen | Aktivarum — december 24, 2014 @ 7:55 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: