Aktivarum

Sex, Lögner och Dataspel Del 1 – Sagan om Zoe Quinn och ”Speljournalism” | augusti 23, 2014

Många av er undrar förmodligen: Vem sjutton är Zoe Quinn och varför skriva om henne?

Dessa händelser är pågående, det började för några dagar sedan och det är ännu inte slut.

Zoe Quinn är indie-spelutvecklare och feminist. Det är dock inte hon som person som är det intressanta utan de dolda förhållanden i spelbranschen som avslöjats efter att hon ljugit en gång för mycket för sin dåvarande pojkvän som då skrev ”The Zoepost” en massiv blogg om hennes beteende. När sedan ”Mundane Matt” berättade om detta i videon ”Hell Hath No Fury like a lover scorned” anmälde Zoe hans video för DCMA och…

….det skulle hon aldrig ha gjort, Streissand-effekten tog vid och när ”InternetAristocrat” gjorde videon ”Quinnspiracy Theory: The five guys saga” som påpekade hur fel det var att Matts video plockades ner så spred sig snabbt nyheten om internetcensur till närbesläktade forum. Såväl InternetAristocrats video (setts av över 500.000) som nyuppladdningen av Matts video sköt i höjden i antal visningar.

Anledningen till all uppståndelse är att dessa videos handlar om så kallad ”speljournalism”

Eller rättare sagt: De visar de riktigt fula sidorna av branschen. De personer som utger sig för att vara ”Speljournalister” får betalt av, har nära relationer med – och vissa är bokstavligen talat i sängen hos – de personer vars produkter och idéer de skriver om. Som en följd av Zoe Quinn-röran avslöjades att ”speljournalisten” Nathan Grayson som skrivit positiva artiklar om Zoe Quinn, hennes spel och idéer, är en av de killar hon varit otrogen med.

Det hela började alltså när Zoe Quinns pojkvän, Eron Gjoni upptäckte att hon flera gånger ljugit för honom, gått emot sina egna feministiska ”övertygelser” samt varit otrogen mot honom med fem olika killar från dataspelsbranchen. Det rör sig om hennes chef Joshua Boggs, hyfsat kända Indie-spelutvecklare samt ovan nämnde speljournalist Nathan Grayson.

(Den sistnämnda har kopplingar till två stora spelsajter. Rock, Paper, Shotgun som han skrev på tidigare, samt Kotaku där han jobbar nu.)

Det här är alltså mediasajter som påstår sig syssla med ”Speljournalism”

Men som påpekas av InternetAristocrat (2.30) sysslar dessa sajter numera ofta med saker som har ingenting med spel att göra. De senaste fem åren har det blivit mer och mer artiklar som går ut på att fjäska för SJW (Social Justice Warriors), fjäska för feminister och framställa spelbranschen och dem som gillar dataspel i negativt ljus. Det har blivit mer och mer ”like a talking point aimed at us – the audience”

Exempel på artiklar längst ner:

It started to travel off into the areas of social justice and feminism and opinion pieces and Op-Eds which had nothing to do with gaming. It started to have authors writing pieces condeming the gaming audience as being sexist and misogynistic, as being racist and bigoted, as being overly violent and rapist. This has been seen on ”Kotaku”, on ”Rock Paper Shotgun”, on ”Destructoid”, on ”The Escapist”. On any website you can name this has been transpiring for the last five years.

InternetAristocrat menar att det här händer av en orsak. Nämligen att den korruption som varit så tydlig i massmedia har drabbat internetmedia. Det handlar om pengar, om kompisrelationer och som händelserna med Zoe Quinn visar även om sex och lögner. Zoe Quinn hade själv inget problem att bryta mot de feministiska principer hon deklarerat för sina 20.000 följare. Offentligt har hon sagt att otrohet är likvärdigt med sex utan samtycke.

Offentligt: Ledande feminist. Privat: Raka motsatsen – Stora likheter med Hugo Schwyzer

Det är dock inte det värsta med den här historien. Nej än värre är internetcensuren som följde när Zoe Quinns partners, kompisar och kollegor började försöka tysta ner diskussionen. Utöver hennes vidriga DMCA-anmälan av Mundane Matt talar vi om massiva kampanjer för att blocka, banna, radera och begränsa diskussioner på flertalet olika forum. Ni kan själva se screenshots i slutet av videon ”Meet the five guys”

Som en följd av detta har mängder av de stora namnen i den så kallade ”Gamer-kulturen” fått nog och praktiskt taget som en man deklarerat krig mot ”speljournalism”. Det var illa nog med fjäsket för Anita Sarkeesian och liknande SJW:s men när speljournalister och deras kompisar försökte censurera internet för att hindra diskussionen om Zoe Quinn blev det droppen som fick bägaren att rinna över.

Inte nog med att Streissand-effekten slagit in så diskussionen blir större för varje raderad tråd . Nu är många av de inblandade så förbannade att de kartlägger de privata och ekonomiska relationer som finns mellan huvudaktörerna. Mer om detta i Del 2 imorgon.

Exempel på hur spelsajter skriver om saker som har noll med spel att göra.

Kotaku – White male, lovest difficulty setting there is

Kotaku – Games at E3 2014 sure had lots of dudes as always

Kotaku – Three words I said to the man I defeated in Gears of War

Kotaku – Sexual harassment is a joke to these Fighting game fans

Kotaku – Meet the arseholes ruining online gaming

Polygon – Playing with privilege (Anita Sarkeesians pojkvän)

Gameranx – Sexually assualting women at Gaming conventions is not ok


Publicerat i Genus

9 kommentarer »

 1. Kommentar av Aktivarum — augusti 23, 2014 @ 7:14 e m

 2. Kommentar av Aktivarum — augusti 24, 2014 @ 12:02 e m

 3. Inte så säker på att jag hinner posta Del 2 idag eftersom ”internet” utan hjälp från media har hunnit gräva upp så många fler saker som är skumma med affären. ”Game Jam” en för TV producerad tävling med budget på 400.000 dollar saboterades och en av deltagarna har registrerat en egen konkurrerande tävling.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 24, 2014 @ 12:56 e m

 4. […] av hur spelsajter försökte förhindra rapportering. Vidare så visade det sig nyligen att speljournalister och utvecklare haft privata orsaker att hålla med om vad än Zoe Quinn säger men den smutsiga berättelsen (som fortfarande pågår) […]

  Pingback av Kvinnlig feministisk spelutvecklare saboterade tävling för kvinnliga spelutvecklare | Genusdebatten — augusti 24, 2014 @ 5:20 e m

 5. […] Knappt har jag skrivit klart Del 1 så har det hunnit bli massor att skriva om. På Reddit raderades tusentals kommentarer av moderatorn ”ElChupacupcake” som visar sig samtidigt sitta och prata privat med Zoe Quinn på twitter. Samma ”ElChupacupcake” diskuterar privat fika med speljournalisten Patrick Klepek (Redaktör för spelsajten ”Giant Bomb”) […]

  Pingback av Sex, Lögner och Dataspel Del 2 – Journalister försökte tysta diskussion om ”Quinnspiracy theory” | Aktivarum — augusti 24, 2014 @ 7:40 e m

 6. Svensk spelmedia är nog radikalfeministigast i världen, men jag är förvånad över hur snabbt utvecklingen har gått också i USA. Detta var dock en skitstory som borde vara enkel att avfärda som just skitstory.

  Kommentar av Wrecking ball — augusti 25, 2014 @ 12:40 f m

 7. Wrecking Ball:

  ”Detta var dock en skitstory som borde vara enkel att avfärda som just skitstory.”

  Nja, det kanske var en skitstory från början men när de inblandade började använda sin mediemakt för att tysta diskussioner blev det inte det längre. Det går knappast att påstå det är en skitstory när moderatorerna på stora forum som 4chan och Reddit blir tillsagda ovanifrån att stoppa diskussion till varje pris. Enbart Reddit hade över 20.000 raderade inlägg. Det finns även en berättelse som rör Nick Denton, ägaren till mediaföretaget Gawker (som äger spelsajten Kotaku).

  En TV-produktion med budget på 400.000 dollar saboterades och samma SJW-agenda var central för de händelserna. Ett annat liknande initiativ för att göra NÅGOT annat än prata om hur förtryckta kvinnor är (Vad Anita Sarkeesian och Zoe Quinns partyline handlar om) saboterades också av samma människor. Och sedan visar det sig journalisten som skrev om det och hans källa på vad som hände är i sängen med varandra. Hans andra källa är dessutom i samma säng.

  Så inte nog med att journalisterna och utvecklarna som de skriver artiklar om samarbetar med varandra. De har även privata/ sexuella relationer. Vi som trodde journalistyrket inte kunde sjunka lägre.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 25, 2014 @ 6:41 f m

 8. […] Aktivarum: ”Sex, Lögner och Dataspel Del 1 – Sagan om Zoe Quinn och ”Speljournalism”” […]

  Pingback av Härlig Fi-humor | WTF? — augusti 25, 2014 @ 9:03 f m

 9. […] Del 1 och Del 2 har vi nu nått både tredje veckan av diskussioner online och tredje videon av […]

  Pingback av Sex, lögner och dataspel – Del 3 #GAMERGATE korruptionen i Spelmedia når Massmedia | Aktivarum — september 9, 2014 @ 1:04 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: