Aktivarum

Jonas Thente DN och Sanna Rayman SvD – Näthatet är journalisters och medias eget fel | april 22, 2014

Så har våra största tidningar vaknat till liv gällande Trolljägarna, 3 avsnitt tog det.

Jonas Thente skriver i DN under rubriken ”Näthatarna ger uttryck för de bortsorterades röst”. Han menar att det inte är näthatarna som är det demokratiska problemet utan ”vi” i media som har blivit lata. Han spårar utvecklingen till vänsterintellektuella diskussioner runt 1990 då man såg en dyster framtid där stora delar av arbetsstyrkan skulle vara arbetslös och se på dum-TV.

Men i de bekymrade diskussionerna om samhällets nya utanförskapsklass saknades en faktor som ingen ännu kunde räkna med. Internet.

En annan faktor som ingen räknade med var att den intellektuella vänstern snart skulle vända ryggen åt de forna kamraterna. 

Sanna Rayman fortsätter resonemanget i SvD-ledaren ”Ja, det är journalisternas fel”. Hon hoppas att folk tar till sig Thentes debattartikel som en vändpunkt mer än bara en paus och konstaterar att det är mycket som Thente säger om samhällsdebatten som hon kan hålla med om. Hon hänvisar även till sin liknande ledare ”En professionaliserad debatt där få kan delta”

Iakttagelsen då var att samtalets förutsättningar nu är så snäva att den som är dåligt uppdaterad på vilka ord som fått ny eller starkare politisk laddning riskerar att avfärdas eller attackeras redan vid första försöket. 

Och med ”förutsättningar” menar Rayman givetvis medias egna interna policybeslut.

Det är ju det som är så kul med nyspråket som dagens offentlighet dras med. Samma personer som säger sig ”kritisera” abstrakta fenomen är ofta de personer som är mest ansvariga för de fenomenens inflytande. När mediafolk kallar sig ”normkritiska” har det ingenting att göra med deras egen rätt att just se till att normer bestämmer allting i media.

Thente fokuserar mycket på klassdimensionen i denna utfrysning av möjliga debattdeltagare och identifierar också sättet på vilket attackerna rättfärdigas: man låtsas att den man angriper är makthavare genom att poängtera att denne är vit, är man etcetera.

Istället för att angripa riktiga makthavare så låtsas journalister i sin bekvämlighet att vem än de behöver angripa för att vara ideologiskt korrekta är makthavare. Responsen av att behandla gräsrötter som om de vore högt uppsatta beslutsfattare har inte låtit vänta på sig. ”Läkare trovärdig men inte journalist” talar sitt tydliga språk.

I allmänhetens ögon är journalister på samma sida som politiker och makthavare.

Men vad bryr sig de fina journalisterna om vad den dumma allmänheten tycker om journalister? Själva ser de ju sig som de svagas försvarare och det är ju vad journalistik är ”FÖR MIG” som är det viktiga. Och om det inte är sant är det ju bara att hoppa över till ”Det postmoderna tillståndet i journalistiken” där sanning i sig inte anses existera.

Det är alltid enklast att hitta en fiende att demonisera och nu har man hittat den. Och man gör den fortlöpande alltmer utanförstående och demonlik, framför allt genom att framställa den som privilegierad makt.

Framställa som, gestalta, ge intryck av…. Man kan nästan tro att journalister inte vill vara journalister längre utan numera alla drömmer om att egentligen vara konstnärer. Med detta kommer Rayman in på det där med att mediafolk  försöker slippa argumentera genom att hänvisa till ”vit kränkt man” som ett sätt att ”täppa till truten” på låtsasmakthavare.

Helt klart har anklagelsen ”vit kränkt man” blivit en harang som ersätter argument och definitivt används den ofta för att täppa till truten på folk som har svårt att göra sig hörda redan från början.

Här kommer Rayman slutligen tillbaka till debattens orsak: ”Trolljägarna på TV3”

Hon konstaterar att hon å ena sidan inte sympatiserar med näthatare men å andra sidan är det något konstigt med debatten när det framstår som värre brott att skriva något elakt om journalister på nätet än det är att slå någon på käften på gatan  köra bil under påverkan av alkohol eller misshandla sin fru.

En vanlig medborgare kan rentav få intrycket att det betraktas som en värre förseelse att skicka hemska mejl till journalister än att slå någon på käften. (Vad säger i så fall det om journalistkårens människosyn, för att använda ett slitet uttryck?) Gör det ena och du döms eller får dina böter, end of story. Gör det andra och ett helt team på Expressen gör sig redo att hänga ut dig med namn och bild.

Ja vad säger det om journalistkårens människosyn? Ungefär samma sak som när vi undersöker hur många kändisar som bor i ”mångkulturella områden” antar jag. Som Janne Josefsson sade i en intervju. ”Dagen efter så kan samma person ringa upp till honom och säga min son behöver bostad men inte i de här jävla negerområdena” 

Media må vara antirasister med pennan men de är ”rasister med fötterna”

Det stannar dock inte där. Thentes debattartikel nämner även pubkvällen där jag personligen var med. Thente har dock missuppfattat ett och annat så jag vill passa på att poängtera de missvisande bitarna i hans citat. Den som vill veta mer om pubkvällen kan läsa mina två inlägg som jag skrev direkt efter.

 i en artikel i DN om antifeminismen (27/3 2012) skildrar hon om en episod då hon och femtio kompisar strömmade in på en pub i Stockholm för att konfrontera ett tjugotal ”anti­feminister” som träffats där.

Det var inte Svelands kompisar som strömmade in utan Vänsterextremister från AFA-klonen förbundet ”Allt Åt Alla”. Det var heller inte antifeministernas pubkväll som de trängde sig på. utan det var jämställdisternas pubkväll. För mer information om jämställdism rekommenderas Genusdebatten.se

Avslutningsvis har jag inte sett Del 3 av Trolljägarna än men jag har förstått att en av de stackars utsatta personerna den här gången var Åsa Linderborg vilket händelsevis är en av de två mediamänniskor vars manshat jag klädde av under rubriken ”Är detta var media vill kvaliteten skall ligga i mansfrågor?”


Publicerat i Genus

13 kommentarer »

 1. Kommentar av Aktivarum — april 22, 2014 @ 5:29 e m

 2. Ah, där satt den! Förrän jag hunnit be om en kommentar till Thente hade du hunnit skriva den!

  Kommentar av Maria — april 23, 2014 @ 8:14 f m

 3. Maria:

  Ja och inom kort kommer ännu en på Genusdebatten, denna gång svar på artiklar som sade Thente hade fel.

  Kommentar av Aktivarum — april 23, 2014 @ 10:16 f m

 4. Haha, Liza Marklund frågar Janne Josefsson om det är ett problem att journalister och politiker skvallrar och dricker vin tillsammans (själv har hon ju pussat Mona Sahlin). I Frankrike går det ännu längre än så: där ligger de kvinnliga journalisterna med politikerna. Finns hur många exempel som helst: Hollande-Trierweiler, Borloo- Schönbeck, Montebourg-Pulvar, DSK-Sinclair, Sarkozy-Ferrari (?). Fyra av dessa par har splittat. Nu är det nya svarta att vara ihop med artister/skådespelerskor: Hollande-Gayet, Montebourg-Zylberstein, Valls-Gravoin.

  Kommentar av Maria — april 23, 2014 @ 11:47 f m

 5. Inget nytt under solen i och för sig. Förekommer redan i Maupassants ”Bel-Ami” från 1885 att en kvinna ligger med politiker och på så sätt skaffar sig insideinfo som blir till journalistiskt stoff.

  Kommentar av Maria — april 23, 2014 @ 11:57 f m

 6. […] vill på en gång länka till Erik Wedin som både på sin egen blogg och genom Genusdebatten diskuterar artikeln förtjänstfullt. Jag har inte tid att gå in på […]

  Pingback av Modiga Jonas Thente och lite om Wennstam | Jussi H. Lundell — april 23, 2014 @ 1:00 e m

 7. Ja Ingen kan mer än schämmerlistsnoppen Maria hur man kan ligga sig fram i tillvaron!

  Kommentar av Antischämmelist — april 23, 2014 @ 8:53 e m

 8. Maria är Aktivarums förste snoppsugerska strax efter Mariel, som kommer efter snoppen Trollan och snoppen Törnrosa, såsom Mia. är Billings förste snoppsugerska som får hjälp av andrasugerskan Hannah Lemoine och snoppsugerskan Susanna crow bar. Slutligen är hemmafrun Rocki förste snoppsugerska åt bachflasholle strax efter hans andre snoppsugerska charlotte hit och dit som suger på ganska friskt hon med…..:-O

  På tal om näthat den här kommentaren är ju något för Aschbergs Trolljägarna. Erik

  Kommentar av Antischämmelist — april 23, 2014 @ 9:09 e m

 9. […] inlägget är att betrakta som Del 3 i min Thente-serie. Med andra ord förutsätts man ha läst Del 1 (Thente-Rayman) och Del 2  (Liljestrand-Magnusson) innan man tar sig an denna text. Tanken var […]

  Pingback av Daniel Swedin och Åsa Linderborg har också fetfel om Thente | Aktivarum — april 24, 2014 @ 7:33 f m

 10. […] och fjärde inlägget på ämnet totalt. Läsare förväntas ha koll på tidigare inlägg. Del 1 (Thente-Rayman), Del 2 (Liljestrand-Magnusson) och Del 3 (Swedin-Linderborg) för att förstå helheten. Här i […]

  Pingback av Thente debatten om näthat fortsätter – Mina svar till Maria Sveland och Maria Robsahm | Genusdebatten — april 25, 2014 @ 12:01 e m

 11. ”I Frankrike går det ännu längre än så: där ligger de kvinnliga journalisterna med politikerna.”

  …och har fortfarande större journalistisk integritet än de svenska.

  Kommentar av Grodan Boll — april 25, 2014 @ 5:08 e m

 12. Så eftersom inte media inte säger att media är dåligt så är det deras fel?

  Herregud. Bränn ner allt.

  Kommentar av Axel Edgren — juni 10, 2014 @ 11:16 f m

 13. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19031088.ab

  Tysta hatet skoningslöst.

  Kommentar av Axel Edgren — juni 10, 2014 @ 11:29 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: