Aktivarum

Kritiska vithetsstudier, Postkolonialism och Rasifieringsteori är Bullshit! | mars 29, 2014

Det här specialinlägget kommer att demonstrera hur kritisk vithetsforskning är rena skräpet.

Ni har nog hört minst en av de termer som jag nämner ovan. Det finns flera men idag är det framför allt rasisfiering & vithet som förekommer i media. Nyligen kunde vi också se miljöpartiets Gustav Fridolin babbla om historielöshet på SVT-debatt. Om vi skall prata historia så kommer här lite underlag. 6013 år av Europas historia på 3 minuter.

När ni sett klart har ni förhoppningsvis insett att rasism inte kan förklaras med vår historia. Jag förstår att Fridolin tror det för hans historia sträcker sig bara så långt bak som det fanns europeisk stormakt. Men som ni kan se började det med att Persien erövrade stora områden varefter Makedonien ledda av Alexander den store slog de mycket större persiska styrkorna.

Vid Alexander den stores död delades riket upp och så var den sagan slut.

Stormakt nummer två i Europa var Romarriket som sedermera delades upp i Västrom och Östrom. Västrom föll samman efter Hunnernas invasion. Östrom blev Bysantium. Västrom återuppstod i Tyskland. Spanien invaderades söderifrån. Mongolerna invaderade från öster.  Ottomanska imperiet uppkom och föll. Och det är bara Europa, testen av världen då?

Jodå vi har en världsvideo också. 4000 år av världens historia på 13 minuter. Jag vet inte när Gustav Fridolin inbillat sig förtrycket uppkom men vad som kan garanteras är att det skedde långt innan det fanns en vit stormakt att skylla på det så jag undrar just vem som är historielös jag. Eller så kanske han med ”historielös” bara menar vissa delar av historien?

Men vem är det som har bestämt att man får räkna bort stora delar av historien nu igen?

Observera att Jared Diamonds teorier om klimatets betydelse för ojämlikhet inte kunde bli bättre verifierade av hur den tidiga utvecklingen såg ut enligt dessa kartor. Runt 200 e.kr så kan vi se hur Romarriket, Parthia, Kushan och E.Han ligger geografiskt sida vid sida. Nordlig eller sydlig utbredning ser vi inte alls på samma sätt.  Här kommer en till video.

Låt oss nu prata lite om postkolonialismens påståenden. Enligt postkolonial teori ser Afrika ut som det gör idag pga europeisk kolonialism. Men kika lite på i hur hög grad Afrika var kolonialiserat vid 700 e.kr. Den enda stormakt som fanns i regionen var araberna som erövrade nordafrika och spred Islam så långt bort som Gibraltar sund och nuvarande Spanien.

Än mer talande: Hur såg Afrika ut 1250 när Mongolimperiet invaderade Europa nu igen?

Hoppa fram till 1540 och ni ser effekterna av Christopher Columbus seglats till Amerika. Den enda stormakt som finns i Afrika vid denna tid är Ottomanska imperiet (Turkiet). Vad vi däremot ser 1640 är Rysslands utbredning österut. Först 1700 ser vi små portogusiska fästen på västra och östra Afrikas kust. Den stora koloniseringen sker i Nord och Sydamerika (1780)

Brittiska imperiets utveckling börjar å sin sida främst i Nordamerika och Indien, vid 1820 dominerar britterna halva Australien, men finns knappt alls i Afrika (bortsett att de i Sydafrika besegrar Belgien/Holland) detta är så sent som 1820. Därefter ser vi hur den överlägset största utbredningen i Afrika 1840-1880 är Ottomanska rikets erövringar söderut.

Vid cirka 190o besegras Ottomanska riket av arabiska styrkor med brittiskt stöd. (Lawrence of Arabia)

1920 har första världskriget tagit slut och britterna och fransoserna står som de stora vinnarna i Afrika. Om vi skall gå på postkolonialisternas teori så räknas alltså inte 3900 år av Afrikas historia. Det är nämligen inte intressant för dem att prata om Afrika förrän de har England och Frankrike att skylla allting på. Ottomanska riket håller man däremot tyst om.

1940 erövrar tyskarna stora delar av Nordafrika men blir stoppade av britterna vid El Alamein. Den brittiska närvaron minskar gradvis efter andra världskrigets slut. 1960 har britterna lämnat större delen av sina koloniserade områden. Nu är det Frankrike som får vikariera som skuldbärare av all ondska i världen och Algeriet blir obegripligt symbolen för frihet.

Så vad kan vi lära oss av de här tre kartorna och de bilder av utvecklingen som de ger?

Jo vi kan lära oss att världens historia är långt mer komplicerad än iden att Europa magiskt växte upp från ingenstans, lärde sig rasism och förtryck och började slå ihjäl icke-vita. Är man så blind att man tror på teori med det utgångsläget så skall inte kalla andra människor historielösa. Postkoloniala förklaringar är skräpteori, plain and simple.

Efter att ha läst hur idioter i Rädda barnens ungdomsförbund babblar så förstod jag hur mycket ett sådant här inlägg behövdes. De här småungarna har aningen skolkat från historielektionerna i skolan ELLER så har skolan själva gjort som Fridolin och valt bort de delar av historien som inte ger ursäkter för de mest populära enkla förklaringsmodellerna.

Män slår för att män är onda, män är socialiserade onda bara att socialisera om män

Vita är rasister för vita är onda vita är socialisterade onda – bara att socialisera om vita

De som tror på sådana simplistiska förklaringar är inte ett dugg bättre än religiösa sekter.

Och nu över till något annat nämligen länktips:

Genusdebatten – Kom igen brudar – pepp pepp pepp

Genusdebatten där jag skriver jämställdistiska artiklar är Sveriges bästa diskussionsforum för jämställdhet ur flera olika perspektiv och utan censurgalna moderatorer ivriga att stödja ”sin sida”.

Glöm inte att lägga till mig på Twitter. https://twitter.com/Aktivarum


Publicerat i Okategoriserade

18 kommentarer »

 1. Jämföra slavhandel i antal slavar är också intressant.

  Cirka 12 miljoner afrikaner skeppades som slavar över Atlanten.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_slave_trade

  10-18 miljoner afrikaner fraktades som slavar av till arabländerna.

  1-1,25 miljoner europeer togs som slavar av araberna.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

  Alltså var sannolikt araberna lika goda kålsupare som europeerna och amerikanerna av europeiskt ursprung.

  Betyder det att afrikaner är strukturellt förtryckta av araber idag?

  Kommentar av Patrikarkatet — mars 29, 2014 @ 6:42 e m

 2. När man ser kartorna med alla krig och erövringar undrar man hur det hade fungerat med ickevåldsförsvar.

  Kommentar av Edward Ulfertz — mars 29, 2014 @ 8:04 e m

 3. Första filmen visar att det är viktigt att ha spelat crusader kings III och Europa Universalis IV. Lärt mig mer från de spelen om hur världskartor blir till än jag lärt mig av 16 års skolgång (än så länge).

  Kommentar av Ligneto — mars 29, 2014 @ 9:39 e m

 4. Väldigt underhållande att läsa Peter Englunds recensioner av spelet ”Medieval Total War” och efterföljarna i DN – Rubriken : ”JAG HATAR PÅVEN!”

  Gitter inte länka, googla själva vettja!

  Kommentar av bashflak — mars 29, 2014 @ 10:34 e m

 5. Det finns en del flummiga idéer om att ”naturfolk” i Afrika, Amerika, Australien, och Polarområdet levde i frid och harmoni med naturen och varandra, tills ”den vite mannen” kom och förstörde paradiset. Att de krigade, etniskt rensade varandra och tog slavar långt innan han kom dit blundar man för. Sen ska vi ha något kollektivt dåligt samvete för våra förfäder gjorde, vilket ska påverka vår rätt att kritisera i dagens verklighet. Är vi koloniala om vi kritiserar Ugandas antihomolagar? Ugandas president spelar det kortet och nog har det varit ovanligt tyst från våra proffskränkta kollumnister i frågan.

  Kommentar av Anders — mars 30, 2014 @ 7:34 f m

 6. En annan suspekt grej är att inte Portugal, mig veterligen, verkar vara utsatta för samma utpressning som oss nord(väst)europeer. I volym räknat så var det Brasilien under portugisiskt styre som importerade mest slavar.

  Kommentar av eiriksdottir — mars 30, 2014 @ 12:19 e m

 7. eriksdottir:

  Såklart du har rätt där. Såväl Spanien som Portugal hade ett finger med i allt som hände i Sydamerika och det var allt annat än trevliga saker som hände under deras styre. Å andra sidan beror det på vad man jämför med. Aztekernas ökända besatthet vid människooffer gör inte direkt dem till rätt personer att klaga över folkförtryck. Det är lite grann som om Nordkoreas regering anklagar oss för kränkande behandling av Nordkoreaner, hur har de själva behandlat nordkoreaner nu igen? Vad beträffar slavhandel från Afrika till Sydamerika så är det dock påfallande icke-vita portugiser och spanjorer som drev verksamheten. Britterna och Fransoserna var ju uppe i norr och slogs om Kanada så de enda som de lär har förtryckt är ”inuiterna”. I söder så dominerade Spanien vilket inte minst är orsaken för alla ”Zorro-berättelser”. Sedan när USA som nation uppstod drog man dit mängder av arbetare, inte bara från Afrika utan även från Kina.

  Kommentar av Aktivarum — mars 30, 2014 @ 12:53 e m

 8. […] den första delen tittade vi på hur Europas och världens nationsgränser har ritats om gång på gång. Något vi gick in på men inte särskilt ingående var vilka stormakter som har existerat. Därför […]

  Pingback av Rasiferingsteori är bullshit Del 2 – Alla dessa förtryckande imperier | Aktivarum — mars 31, 2014 @ 1:52 f m

 9. Som balkanes skulle jag vilja fördjupa mig i kritiska turkstudier. Undrar om Södertörn har någon sådan kurs? 😉

  Kommentar av rocki — mars 31, 2014 @ 7:54 f m

 10. Jag har länge haft för mig, att slavjägarna i Afrika aldrig var vita – det var araber och nordafrikaner, samt att vissa hövdingar/kungar anföll sina grannfolk och sålde dem som slavar, rent ekonomiskt sett en god affär. Européerna satt i sina befästa fort vid kusten (en del finns kvar än i dag) och bara köpte. Tror ingen ‘vit’ begav sig in i Afrika för att själv fånga slavar. ~~~¨
  Alexandra Pascalidou sätter myror i huvudet på mig – är verkligen grekerna ‘icke-vita’? Eller har Alexandra blivit utnämnd till ‘heders-n****’ på något sätt? Tillråder inte att man ska kalla grekerna icke-vita om man besöker det landet – skulle nog slå lika snett som om man kallade dem turkar… Det har sagts, att ska man verkligen reta upp en Iranier så ska man kalla honom arab. Och araber blir vansinniga om man kallar dem n***** – antagligen lika illa som att kalla dem judar. ~~~~ Det har hänt 🙂 att Pascalidou skriver om sig själv och sin ‘klassresa’ – fast det är svårt att skilja berättelserna från vanliga ego-trippar. För många år sedan, jag tror när hon nyss hade börjat skriva i Metro, så drog hon sin version av Monty Pythons ”vi bodde i en pappkartong mitt på en motorväg’ – alltså – ”vem har haft den svåraste barndomen’. Hon påstod där, att båda henne föräldrar arbetade hårt med flera jobb samtidigt – men att familjen ändå inte hade råd att köpa grönsaker! Det vara ett sådant där ‘då höll jag på att ramla av stolen-tillfälle’. Antingen fick mamma och pappaa typ 5 öre i timmen, eller så var grönsakerna vansinnigt dyra där AP bodde. Eller åt man bara palm-märg och liknande? Fast jag har inte kommit på henne med att påstå att hon spelat fotboll med Nacka Skoglund, i alla fall. Undrar om hon tror eller inte på de där nattliga kannibalfesterna ute i skogarna som ju är själva kärnan i feministernas heliga läror?

  Kommentar av Claes-Peter — mars 31, 2014 @ 10:12 e m

 11. Rocki: på tal om kritiska turkstudier. Så här uppstod dagens Turkiet (Ottomanska imperiets historia)

  Kommentar av Aktivarum — mars 31, 2014 @ 10:40 e m

 12. Claes-Peter:

  ”Jag har länge haft för mig, att slavjägarna i Afrika aldrig var vita – det var araber och nordafrikaner, samt att vissa hövdingar/kungar anföll sina grannfolk och sålde dem som slavar, rent ekonomiskt sett en god affär. ”

  Givetvis sprang inte vita runt i Afrika på jakt efter slavar. Hur skulle det ha gått till? Afrika är gigantiskt hur svårt hade det varit för afrikaner att hålla sig borta? Nej tvärtom så var slaveri en mycket viktig del av många afrikanska rikens ekonomi. Man sålde glatt sina krigsfångar som slavar. Se exempelvis här om Kungariket Asante (Ghana) ”built on slaves and gold”

  Kommentar av Aktivarum — mars 31, 2014 @ 10:47 e m

 13. Claes-Peter:
  A. Pascalidou är precis som Liza Marklund bra på att överdriva. Hon kan påstå att grekerna inte får sjukvård och att tv-hallåorna inte har råd att färga håret blont, vilket kan motbevisas så fort man slår på tv:n i Grekland.
  Vissa tycker kanske att hon gjorde en bra grej som bjöd in Erik till debatt men nu blev han mest inbjuden för att det skulle bli en debatt överhuvudtaget och för att ”motsidan” skulle få en representant så att man skulle kunna säga att alla fått komma till tals. Det var som när Pär Ström blev inbjuden till Debatt och i stort sett hade hela publiken emot sig. Det borde vara fifty-fifty i sådana debatter.

  Kommentar av Maria — april 1, 2014 @ 8:42 f m

 14. Jo, visst var det arabiska slavjägare som begav sig långt in i Afrika för att jaga/köpa slavar. Sedan fick slavarna kedjade gå till fots till kusten för att skeppas vidare från t.ex. Zanzibar (har själv varit där). David Livingstone som var den förste europén som reste i Afrikas inland såg denna slavhandel och bekämpade den. För övrigt kunde tillräckligt starka kungadömen i Afrikas inland sätta stopp för slavhandlarnas framfart och skydda sin befolkning från att tas som slavar.

  Kommentar av Maria — april 1, 2014 @ 8:55 f m

 15. Mer om arabernas slavhandel:
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/slaveriet-syns-i-arvsmassan/

  Kommentar av Maria — april 3, 2014 @ 8:22 f m

 16. […] med mera inom samma postkoloniala/postmodernisktiska genre är renodlad strunt här: del 1 och del […]

  Pingback av Lördagsgodis med sega gummistrukturer och sura normbomber | Susanna's Crowbar — april 5, 2014 @ 9:58 f m

 17. […] Först förkastade jag kritisk vithetsteori och visade hur Postkolonialism förhåller sig till Europas historia. Sedan gick jag vidare till alla dessa förtryckande imperier. Den nyaste videon ni ser ovan är […]

  Pingback av Postmodernismen, Imperialismen och Antirasismen – Länkmaraton | Aktivarum — april 8, 2014 @ 6:30 e m

 18. […] Mer om vithetsstudier och de fasor som döljer sig bakom begreppet kan man läsa om på bloggen Aktivarum. Också på bloggen WTF Toklandet hittar man en artikel om det svenska forskarnätverk som har […]

  Pingback av Radikalfeminismens Konsekvenser | Löjesguiden — april 24, 2015 @ 10:09 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: