Aktivarum

DN om rasism mot svenskar – Sanningen om intersektionalitet: Crenshawism | mars 17, 2014

Och där gick startskottet för diskussionen som vi väntat på sedan ”rasifierad” dök upp i debatten.

DN publicerade idag en debattartikel av två folkpartister som kritiserar ensidigheten i debatten och menar att ”även rasism mot etniska svenskar måste bekämpas” (kursiverade citat)

Vad är det värsta ni kan bli kallade? ”Svensk!” ropar gruppen på tio svenska grabbar med utländsk bakgrund samstämmigt. De fåtal etniskt svenska ungdomarna i hörnet av rummet tar inte ens notis. Detta är deras vardag i förorten: svennehora, svennebög, bonde, svennerasist, och jävla svenne.

Samtidigt kan man på Motargument.se läsa hur ”Omvänd rasism är också rasism” där omvänd rasism alltså handlar om rasism riktad mot ”vita” svenskar. (icke kursiverade citat)

Enbart orden ”omvänd rasism” talar sitt tydliga språk om hur vi ser på saken. Rasism gäller endast och enbart om svenskfödda eller vita riktar den emot icke-svenskar eller icke-vita. I andra fall heter det ”omvänt”. Dock är den rasismen precis lika mycket — och lika vidrig rasism som den, i våra sinnen ”korrekta”

Den korrekta synen är teori som i grunden kommer från USA och kritiseras i nedan video.

Den amerikanska rasteorin föreskriver att USA måste ”betala” för åratal av slaveri och segregation. Med detta argument görs svarta i USA ansvarslösa för allting som händer idag. Rasism mot vita blir det samma logik skrattretande, ”Vita var slavägare”

 Jag minns så väl hur Greker stolt gick med sin nations flagga på jackärmen, likaså Iranier, Turkar och även Finnar. Men så fort en kvinnlig klasskompis till mig sydde fast den Svenska på sin, sågs detta som ”hets mot folkgrupp”.

Samma mönster finns i filmen ovan. Alla etniska grupper i USA skall numera ha egna aktivistgrupper. Alla etniska grupper utom en. Det finns såklart legitima invändingar till detta – gällande USA. Faktum är dock att Sverige är ett land i Nordeuropa. Inte en deltstat i USA.

Amerikanska lagar gäller inte här och amerikansk samhällsteori och historia gäller definitivt inte här.

Ändå är det den ena ”teorin” efter den andra som importeras till den svenska samhällsdebatten. En av de idag trendigaste kallas Intersektionalitet. Bakom namnet döljer sig den amerikanska juristen Kimberle Crenshaw vars aktivism handlar om att stärka Black Feminism.

”The term intersectionality theory was first coined by Kimberlé Crenshaw in 1989. Crenshaw mentioned that the intersectionality experience within black women is more powerful than the sum of their race and sex” wikipedia

Observera att det står ”black feminism”. Sedan dess har man i flera sammanhang i USA ad-hoc panikändrat till ”people of color” medan man i Sverige har börjat använda det urlöjliga begreppet ”rasifierad”. Givetvis har ras i Sverige ingen som helst legitimutet. Det är alltså rent lurendrejeri.

Spridande av denna lurendrejarteori är i sin tur ett massivt misslyckande för den svenska skolan. 

Det är talande när Rädda Barnens ungsdomsförbund via videordförande Jorge Londono går ut i media som Crenshawister till den grad att Rädda barnens huvudförbund tvingas ta avstånd från RBU:s åsikter och påpeka att RBU inte är en del av Rädda barnen.

 Utanförskap och segregation har lett till att det i många förorter skapats utbredda negativa attityder och myter om svenskhet. Många svenska förortsungdomar känner ingen samhörighet alls med svenskhet, utan likställer det med att vara kallhjärtad och mesig.

Det här med att skylla på segregation och utanförskap är en populär förklaringsmodell.  Fast när exakt samma problem dyker upp med ”män” i rollen som invandrare och kvinnor i rollen som ”svenskar” blir det betydligt svårare att skylla på utanförskap, män och kvinnor lever inte i separata stadsdelar.

Betydligt tydligare är kopplingarna mellan desssa åsikter och spridandet av vissa sociologiska teorier.

Utmärkande bland ungar som uttrycker sig nedvärderande mot svenskar är vad vi kan kalla ”Crenshawism” en dogmatisk tro på amerikansk samhällsteori, som inte ens skapats utifrån svenska förhållanden.  På samma sätt ser vi kopplingar mellan manshat och radikal feministisk teori.

Kvinnan är i deras ögon historiens hjälte och offer. En av förespråkarna för detta i akademin Naomi Goldenberg höll med om att det finns inga bevis för att detta är sant men att de skulle köra på den vägen ändå med motiveringen ”We need to build a myth for women”.

Är det kvinnans utfanförskap och segregation som är orsaken vissa kvinnliga akademiker känner ett starkt behov att tro det för 10.000 år sedan var ett paradis eftersom man dyrkade kvinnliga gudar. Sedan kom männen och förstörde partyt och bär skulden för lidande och förtryck?

Nej det är inte en fråga om utanförskap, det handlar om korkade skolor med korkade lärare.

Om man betraktar det som akademiskt arbete att inbilla ungdomar att Crenshaws attack på vita feminister i USA är generellt tillämpbar på Sverige för att svenskar  inte är snälla nog mot personer som flyr krig i hemländerna som svenskar ej bär ansvar för. Ja då får man idiotiska åsikter som svar till slut.

Intersektionalitet bör ses som en övergripande teori, då den är omöjlig att bevisa. Den kan dock fungera som hjälpmedel eller begrepp, som inte strävar efter att rangordna identitetskonstruktioner utan efter att synliggöra.. blabla bla

Fördomar är inte resultatet av utanförskap. Fördomar är resultatet av spridandet av urdåligt bevisad kunskap. I detta fall sociologisk teori som bevisningsmässigt var dålig redan i hemlandet USA men som blir långt mycket galnare när man gör något så idiotiskt som att föra över den till Sverige.

Sverige är inte USA, Intersektionalitet som i USA leder till diskussion om slaveri leder i Sverige till fördomar om svenskar.

Det finns ingen ond svensk att skylla allt elände på så man måste antingen trolla bort orsaken genom att kalla den ”strukturell”  som Masoud Kamali gör. Alternativt så måste man sprida helt osanna fördomar om svenskar för att en rasifierad klasskamp i kommunismens våldsromantiska anda.

Och skulle inte det sista gå kan man ju alltid lura i folk att utanförskapet i Sverige är en handful nazisters fel. Och genomföra den mest intetsägande demonstration man kan föreställa sig. En demonstration MOT nazistvåld och FÖR absolut ingenting alls konkret.

Är man MOT allting och FÖR ingenting finns snart inget annat än nazister att skylla problemen på.

Nedan: KÄRRTORPSATTACKEN –  Hela Sverige darrar när ett gäng MC-knuttar extraknäcker som huliganer. Å andra sidan kan jag inte låta bli att tycka att Uppdrag Granskning om firmor (fotbollshuliganer) verkade handla om precis samma sorts hotbilder.

Det största problemet i Sverige frågetecken

Farligare än både fotbollshuliganer och beväpnade gangsters?

Vi såg aldrig tusentals människor manifestera mot fotbollsvåldet i Stockholm. Vi såg heller inte tusentals människor manifestera mot skottlossningarna mellan gangsters i Göteborg. Men när betydligt färre huliganer än fotbollsfolket använder betydligt mindre tunga vapen än gangsterligorna ja då är det en samhällsfara?

Länktips:

WTF – Kritiska vithetsstudier (Rasbiologi) i forskningsrapport


Publicerat i Okategoriserade

10 kommentarer »

 1. Att lägga till ”omvänd” framför ”rasism” eller ”könsdiskriminering” visar bara att man inte förstått det ursprungliga ordet. Båda handlar om att negativt särbehandla människor på grund av i sammanhangen ovidkommande attribut – inte att negativt särbehandla en grupp jag tycker är särskilt behjärtansvärd.
  Orden har gjorts till slagträ för vissa grupper att använda mot andra.

  Ett annat exempel:
  Som vit behöver jag inte höra tillägget ”vitt” framför ”slaveri” för att förstå att det är något dåligt.

  (Annat men närstående ämne: strukturell analys – är det från den här bloggen jag fick länken till Per Bauhn?

  Klicka för att komma åt PB_Norm_strukturalism.pdf


  Grundkurs.)

  Kommentar av Kristian — mars 17, 2014 @ 4:05 e m

 2. På temat: ryktet går att regeringen ska titta närmare på ”hat”brottslagarna, då alla medborgare inte var lika inför dem utan vissa var mer lika än andra.

  ( Vågar man hoppas att de kastar ett öga på sedesbrotten också? Innan de fortsätter att fylla på där? )

  Kommentar av Grodan Boll — mars 17, 2014 @ 11:42 e m

 3. Jag har sedan november 1968 här i Göteborg bara träffat på ett rasbrott och två sexuella trakasserier. De två första har mer än 10 år på nacken. Ett gäng småvuxna killar i kanske 12-årsåldern, som stereotypt enligt schablonen bör ha sina rötter i Afrika, ropade på öppen gata (Avenyen vid Götaplatsen) önskemål om att få oralsex av tre flickor 14 à 15 som råkade passera förbi. Nu gör jag skillnad på människor och nämner att flickorna hade ‘nordiskt utseende’.

  Senare samma sommar kom till entrén till Nordstans köpcenter. Tre småvuxna yngre killar med råttfärgat hår var i bråk med en något berusad ‘svensk’, som framförde, att om de skulle bära sig illa åt, så kunde de åka tillbaka till hemlandet och bråka där. En av dem smög då runt, tog en planka på ca 4 m från en avspärrning, och slog ‘svensken’ i bakhuvudet så hårt, att plankan gick av. Lyckligtvis var den av klent virke. Dessa killar hade med stor sannolikhet ‘flytt från våld och förtryck’ på Balkan – månader efter att krigshandlingarna hade upphört. (Konstigt att inte alla Européer strömmade upp till Sverige efter WW2s slut?)

  Tredje exemplet är färskt. En äldre dam (85) jag brukar prata med på lunchrestaurangen, berättade, att en yngre man hade följt efter henne vid flera tillfällen, och erbjudit sig att ha sex med henne. (Hon klär sig ‘flott’ och bär smycken.) Nu satte han sig på andra sidan långbordet, och utan att ta notis om de andra gästernas blickar, lät han tungan spela som på en varan-ödla. Fast då blev jag ju LITE sur, och tog upp en förbjuden sak jag har burit i min ficka sedan jag blev rånad sist, och skar upp mina pannkakor med den. Jag hade nog haft chans att ‘ta’ honom ändå, trots han bara är halva min ålder, men han är småväxt och ser vek ut i snobbig klädsel med skjorta-slips-kvavaj och överrock. Men dyker han upp igen, så ska jag göra vad jag kan för att kasta ut honom genom dörren igen. Visserligen är kulturen i Mellanösterns sådan, att ensamma kvinnor är lovligt byte (länkar till nyhetsmedia om någon vill ha) men detta är fortfarande Sverige, och jag känner mig personligen förolämpad av att han trasserar en kvinna jag sitter och samtalar med. Så nu har jag kommit ut som lagbrytare och rasist-fascist. Dock ej sexist.

  Kommentar av sternococktail — mars 18, 2014 @ 12:49 f m

 4. SR har en debatt mellan Robert Hannah och Stefan Lindborg angående artikeln. Stefan Lindborg är Ung Vänster-ordförande och anser att det är rasistiskt att påpeka att svenskar utsätts för rasism då det är svenskarna som upprätthåller den strukturella rasismen. Det är snurrigt det där.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5812185

  Kommentar av eiriksdottir — mars 19, 2014 @ 8:26 f m

 5. @eiriksdottir:

  Klassisk vänsterargumentation. Det problem som Hannah påtalar ”finns inte”, eftersom vi inte kartlagt det och därför inte har siffror på det. Då det dessutom inte passar in i vår teoretiska modell är det dessutom skadligt att ens diskutera frågan.

  I Intoleransrapporten av BRÅ och Forum för levande historia, kan man läsa följande (sid 12, min fetstil):

  Exempelvis uppger cirka 40 procent av eleverna med immigrantbakgrund att de vid något tillfälle blivit retade på grund av sitt ursprung jämfört med 9 procent av ungdomarna med helsvensk bakgrund. Av elever med immigrantbakgrund uppger 31 procent att de blivit utsatta för att någon skrikit ”jävla svartskalle/turk/blatte” åt dem medan 14 procent av elever med helsvensk bakgrund har blivit kallade för ”svenskjävel/jävla svenne”. Det är även vanligare bland elever med immigrantbakgrund att någon gång under den föregående tolvmånadersperioden ha upplevt sig orättvist behandlad (46 procent) av någon (t.ex. myndighetsperson) än bland elever med helsvensk bakgrund (9 procent).

  Vidare, sid 74:

  Det vanligaste förekommande skällsordet gentemot flickor är ”jävla hora” (25 procent), motsvarande för pojkar är ”jävla bög/homo/fikus” (20 procent).
  Det är inte så ovanligt att ha blivit kallad ”svenskjävel/jävla svenne”, vilket ur viss synvinkel inte är anmärkningsvärt eftersom större delen av materialet består av elever med ”helsvensk” bakgrund. Ser man till nationell bakgrund är det 31 procent av elever med utländsk bakgrund som blivit utsatta för att någon skrikit ”jävla svartskalle/turk/blatte” åt dem medan 14 procent av elever med svensk bakgrund har blivit kallade för ”svenskjävel/jävla svenne”.

  Kommentar av Ulf T — mars 19, 2014 @ 11:46 f m

 6. Ulf T:

  ”Ser man till nationell bakgrund är det 31 procent av elever med utländsk bakgrund som blivit utsatta för att någon skrikit ”jävla svartskalle/turk/blatte” åt dem medan 14 procent av elever med svensk bakgrund har blivit kallade för ”svenskjävel/jävla svenne”.”

  Vad en och annan person glömmer när de läser procentsiffror är gruppernas storlek i förhållande till varandra. Invandrare är ungefär 10-15% av Sveriges befolkning (färre om man begränsar det till de invandrare som inte kommer från västvärlden). Det faktum att det är färre andel av svenskarna som är drabbade ändrar inte att det är långt vanligare dessa saker sägs till svenskar än till invandrare.

  Förtydligande av innebörd.

  * Det är alltså långt fler förövare som ägnar sig åt den låga siffran än som ägnar sig åt den höga siffran.

  * Det är långt fler händelser i den låga siffran än i den höga siffran

  * Det är mycket större antal offer i den låga siffran än i den höga siffran.

  Alltså den låga siffran är till antalet många fler personer med rasistiska åsikter, många fler rasistiska händelser som inträffar och många fler offer som utsätts för rasism. Extremvänsterns huvudargument är just att eftersom det är många färre offer som är invandrare så är det ett mycket allvarligare brott. Ett resonemang som knappast användas vid terroristdåd eller naturkatastrofer.

  Kommentar av Aktivarum — mars 22, 2014 @ 8:18 f m

 7. […] hört minst en av de termer som jag nämner ovan. Det finns flera men idag är det framför allt rasisfiering & vithet som förekommer i media. Nyligen kunde vi också se miljöpartiets Gustav Fridolin babbla om […]

  Pingback av Kritiska vithetsstudier, Postkolonialism och Rasifieringsteori är Bullshit! | Aktivarum — mars 29, 2014 @ 11:56 f m

 8. […] Sedan kommer vi in på antirasism och den totala idiot som började när Rädda Barnens Ungdomsförbund började beskriva ickevita som rasifierade. Utöver själva huvudinlägget så passade ja på att citera de mest talande delarna av efterföljande vithetsdebatt 1-5 och vithetsdebatt 6-8. Konsekvenserna av dessa synsätt avhandlade jag i ett inlägg som handlade om rasism mot svenskar och Kimberle Crenshaws Intersektionalism. […]

  Pingback av Postmodernismen, Imperialismen och Antirasismen – Länkmaraton | Aktivarum — april 8, 2014 @ 6:31 e m

 9. Jag tror du lite missförståt det där med talet om ”reparations” det handlar inte bara om slaveriet utan om systematisk diskriminering som med statens och delstaters sanktioner fortsatt ända in idag. För mer info: http://www.theatlantic.com/business/archive/2014/06/the-case-for-american-history/371723/

  Kommentar av Ingenjören — juni 3, 2014 @ 11:20 f m

 10. […] annat ämne jag tagit upp tidigare. Rasisten är vit och Intersektionalitet Se här hur en deltagare på konferensen definierade […]

  Pingback av Sanningen om White privilege-rörelsen och strukturella förklaringar | Aktivarum — juli 1, 2014 @ 1:03 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: