Aktivarum

Rädda Barnen från Ungdomsförbundets Vit-hetsande | mars 6, 2014

Grattis postmodernist-kolonial låtsasintellektuella, Sveriges IQ sjönk just 25 steg.

Har ni sett den nya kampanjen från den dummaste sortens antirasister? Det började med att en förvirrad viceordförande i Rädda Barnens Ungdomsförbund vid namn Jorge Londoño skrev att den antirasistiska kampen skall ske genom att folk behandlas efter sin hudfärg.

Någonstans här skulle en av dessa vita antirasister anklaga mig för att splittra den antirasistiska rörelsen. Att dela upp människor i ”rasifierade antirasister” och ”vita antirasister”. Att det är rasism att lägga fokus på den vita hudfärgen, det som ibland benämns som “omvänd rasism”, något lika ickeexisterande som en rektangulär cirkel.

http://nyheter24.se/debatt/763359-till-vita-antirasister-sluta-splittra-var-rorelse

Det enda jag kan komma på att svara den här idén att minska rasism genom att fixera sig på folks hudfärg är:

Nej, jag det saknas inget ”inte” där. Han ville alltså att hudfärgen skall avgöra hur folk behandlas. Vilket bekräftas av att Rädda barnens huvudförbund tvingades gå ut och ta uttryckligt avstånd från Rädda barnens ungdomsförbunds ideer. (Must be a first!)

Rädda Barnens Ungdomsförbund är en självständig organisation som gör självständiga uttalanden utifrån de frågor de har valt att driva. Rädda Barnen delar inte ungdomsförbundets åsikter vad gäller rasifiering och tolkningsföreträde.

http://www.raddabarnen.se/press/vi-kommenterar/etnisk-bakgrund-ska-inte-avgora-hur-vi-blir-bemotta/

Rädda barnen insåg de måste ta avstånd från stollerierna på Rädda barnens ungdomsförbund när Erik Helmersson på DN skrev om behovet att isåfall rädda barnen från extremism. Han berättade att hädanefter skulle RB få honom att tänka på vithet.

Exakt hur det gick till när ungdomsförbundet fick sin vice förbundsordförande vet jag inte. Men jag vet att jag hädanefter inte kommer att kunna möta någon RB-kampanj utan att tänka på vithet, på att män­niskor med ljus hudfärg ska ”låta sig ledas” och på att opartiskhet i public service anses skrämmande.

http://www.dn.se/ledare/signerat/radda-barnen-fran-extremism/

Det hela fortsatte på Twitter. Jorge Londono pekade ut att Erik Helmersson är vit medan Södertörnsforskaren Ylva Habel i sitt svar kallade Erik Helmerssons tolkning infam och menade att med sådana skribenters ”så åker vi snart i ugnen”

https://twitter.com/YlvaHabel/status/440456571894902784

En annan twittrare svarar Londono med en liknelse mellan DN och Avpixlat

Under tiden dumpar Nyheter24 (som publicerade Jorges artikel) ut ännu en artikel från en person som tjatar om vithet och icke-vithet. Denna gång en viss Amie Bramme Sey som säger att hon finns och menar icke-vita kvinnan som symbolisk ide.

Vad händer när Expressen enbart låter vita kvinnor komma till tals? Jo, vi får läsa om kvinnans vardag ur en vit människas perspektiv. Kan en vit kvinna återberätta en svart kvinnas vardag? Nej, det kan hon inte. Det är som att låta en man återberätta en kvinnas vardag.

http://nyheter24.se/debatt/764003-amie-bramme-sey-jag-vill-hora-den-icke-vita-kvinnans-historia

Nu kanske ni börjar undra vad f-n som pågår? En som försöker förklara den saken är Johan Lundberg författaren av boken ”Ljusets fiender” Han berättar att vissa debattörer i brist på annat importerat amerikanska teorier till den svenska debatten.

När detta överförs till en svensk kontext blir dock resultaten ofta parodiska. I en artikel i Dagens Nyheter riktades nyligen kritik mot att den svenska delaktigheten i det transatlantiska slaveriet har negligerats.

http://www.smp.se/ledare/asikter-kopplas-till-hudfarg(4180999).gm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+smp-nyheter+(SMP+Nyheter)

Vilken svensk delaktighet? Jo så här har man tänkt. USA hade slavar och USA byggde kunskap på upplysningen. Sverige byggde också kunskap på upplysningen. Enligt dessa importerade Einstein-teorier gloriferar man slaveri genom att höra till upplysningen.

Tanken är att vi inte kan komma till rätta med dagens rasism om vi inte gör upp med kapitalismen och upplysningstänkandet.

”Tankebristen” vore en bättre beskrivning i det sammanhanget. Som Lundberg påpekar kan den här historiesynen ifrågasättas (dvs. sågas sönder och samman). Det enklaste sättet att bemöta de här postkollbollteorierna är dock följande videoklipp.

Summering: DN anklagas på Twitter för att vara nazister för att Erik Helmersson i DN klagar på en artikel som vill att människor skall bedömas inte som individer utan utifrån deras hudfärg. Att ifrågasätta att bedöma människor på det sättet = risk för ugnar?

Jag  tyckte LO:s och Aftonbladets snack om kvotering medan de själva har nästan inga kvinnor i styrelsen var illa nog med kampanjen för att införa ras i Sverige är nog ärligt talat det dummast vi sett på mycket länge i den svenska debatten.

De här människorna förespråkar alltså att vi inte ser individen utan bedömer folk efter deras hudfärg istället. Ganska precis motsatsen till definitionen av antirasism.

Länktips

http://toklandet.wordpress.com/2014/03/05/sverige-oversammat-av-idioti/

http://meritwager.wordpress.com/2014/02/25/radda-barnen-kan-val-inte-sanktionera-sadana-har-dumheter/


Publicerat i Genus

28 kommentarer »

 1. ”Vad händer när Expressen enbart låter vita kvinnor komma till tals? Jo, vi får läsa om kvinnans vardag ur en vit människas perspektiv. Kan en vit kvinna återberätta en svart kvinnas vardag? Nej, det kan hon inte. Det är som att låta en man återberätta en kvinnas vardag.”

  Det är konstigt att det omvända gäller inte? Feminister (kvinnor) kan nog helt oproblematiskt förklara hur män har det, samtidigt som man anser att män inte kan uttala sig om något om kvinnor, för att män inte kan förstå hur kvinnor har det pga. att ”mannen är norm”.

  Kommentar av Matias — mars 6, 2014 @ 6:27 e m

 2. […] Aktivarum: ”Rädda Barnen från Ungdomsförbundets Vit-hetsande” […]

  Pingback av Jag har inte tid att vara feminist | WTF? — mars 6, 2014 @ 6:28 e m

 3. Nej Ylva Habel, du har nog snart en dejt med skammen, som du förtjänar att känna för såna
  dumheter.

  Det här skulle vara underhållande om det inte vore så deprimerande.

  Kommentar av Matias — mars 6, 2014 @ 6:42 e m

 4. Sluta länka hennes tweets Erik, jag klarar inte av mera!

  Kommentar av Matias — mars 6, 2014 @ 6:47 e m

 5. Matias:

  Jag skulle svara hennes påståenden med Adam Sandlers svar från Billy Madison – Men jag har redan använt Billy Madison videon i inlägget. Jag behöver fler videolänkar av samma sort när nån säger nåt idiotiskt.

  Kommentar av Aktivarum — mars 6, 2014 @ 6:47 e m

 6. vart kommer billy madison-klippet från ursprungligen? Jag är nyfiken på kontexten.

  Kommentar av dolf — mars 6, 2014 @ 7:19 e m

 7. Någon kritiserar en debattartikel som gör skillnad på folk och folk kollektivt utifrån hudfärg=nu tänder de gasugnarna.
  Alltså har det fullständigt brunnit i huvudet på tanten? Att bryta Goodwins lag så flagrant är näst in kriminellt korkat och borde rendera en överförmyndare och en god man för sitt eget bästa. Dessutom ha permanent Internetförbud för att hindra det självskadebeteendet att skämma ut sig offentligt.

  Kommentar av Anders/AV — mars 6, 2014 @ 7:25 e m

 8. Dolf: Här är kontexten

  Kommentar av Aktivarum — mars 6, 2014 @ 7:45 e m

 9. Habel finns med lite här också på ett hörn 😉
  http://toklandet.wordpress.com/2014/01/29/dagens-roligaste/

  Kommentar av MiT — mars 6, 2014 @ 8:28 e m

 10. Verkar som Ylva Habel är en äkta ”Södertörnare” ?

  MVH

  Kommentar av genusfoljaren — mars 6, 2014 @ 8:41 e m

 11. Anders/AV

  ”Dessutom ha permanent Internetförbud för att hindra det självskadebeteendet att skämma ut sig offentligt.”

  Hahaa!

  Jo du har rätt, hon borde bannas från internet för sin egen skull.

  Kommentar av Matias — mars 6, 2014 @ 9:02 e m

 12. Detta är underbart, de har börjat skriva svaren på de frågor jag ställt tidigare om strukturer och de är precis lika grundlöst sekteristiskt ”follow the leader” som man kunde tro.

  ”Man bekämpar strukturer genom att undersöka deras inverkan på en själv och andra i sin omgivning och försöka motverka deras effekt. Till exempel kanske jag går och tänker ”alla som lyssnar på hip-hop är fan ett attans pack” och eftersom att jag har bestämt för att jag är ”färgblind” så tror jag att det bara är min ”personliga åsikt” som jag har format helt självständigt. Men om jag undersöker de rasistiska strukturer som finns omkring så inser jag att ”hm, mitt hat mot hip-hop-kulturern kanske är influerat av det förakt mot svarta som varit så starkt i min kultur i hundratals år”.”

  Nån borde berätta för den här pajsarn att Sveriges kultur inte haft svarta besökare i hundratals år ens.

  Kommentar av Aktivarum — mars 6, 2014 @ 9:43 e m

 13. Mer från Habel finns här 😉
  http://toklandet.wordpress.com/2014/01/29/dagens-roligaste/

  Kommentar av MiT — mars 6, 2014 @ 10:00 e m

 14. Hon är ju för fan schizofren den där Ylva Habel. Först säger hon att vita inte kan veta något om svarta och män inte något om kvinnor men sen skriver hon att hon ”slutat undervisa vita om deras dominans” och att ”vita diskuterar vithet. Alltid något.”. Hur kan hon skriva så om vita är de enda som kan ”återberätta sin vardag”? Hur kan hon undervisa vita om vithet om vita är de enda som kan veta något om vithet? Om vita diskuterar vithet är det enligt hennes logik helt på sin plats eftersom enligt henne är de enda som kan göra det.

  Kommentar av Matias — mars 6, 2014 @ 11:05 e m

 15. Kuriosa
  Tydligen skall Gustav Vasa haft afrikaner vid sitt hov, Axel Oxenstierna också. Den mest kände är väl Badin (Couschi), Adolf Ludvig Gustaf Fredrik Albert, han kom hit 1747.
  I mer nutid, dvs förra sekelskiftet Negern Pettersson, en förrymd slav från Franska Guyana. Han satt bla modell för Karin Larsson.

  Förövrigt får Ylva Habel mig att få ont i magen.

  Kommentar av Fugen — mars 7, 2014 @ 7:03 f m

 16. […] Om man skall kunna bemöta dem är det dock nödvändigt att lära sig hur de resonerar och den pågående debatten ger unika möjligheter till det. Här kommer därför en mängd klargörande citat. Först kommer […]

  Pingback av Citerade debatter om Strukturer, Rasism och Vithet(sande) | Aktivarum — mars 7, 2014 @ 10:27 f m

 17. […] Aktivarum 2: ”Rädda Barnen från Ungdomsförbundets Vit-hetsande” […]

  Pingback av Feministernas kampanj inför morgondagen | WTF? — mars 7, 2014 @ 12:43 e m

 18. Nu när Twitter finns är det lättare att veta vad folk egentligen tycker (förut det som folk skriver i affekt och ångrar efteråt).

  Hur som helst så är det tydligt hur en del människor resonerar: ”Ugnarna” vill ingen ha, men de här personernas motvilja är så stark att de utvecklat än närmast paranoid föreställningsvärld. Ett system av många långa sluttande plan (där planet längst ner leder till ”ugnarna”), där alla som dristar sig att befinna sig längst upp på de översta planen (och allt nedanför) kritiseras hårt och är mer eller mindre dåliga människor. Suck…

  Kommentar av Kjell — mars 8, 2014 @ 10:15 f m

 19. […] samband med debatten om uttalanden från Rädda Barnens Ungdomsförbunds viceordförande Jorge Londono så kunde ni läsa citerade debatter del 1 och del 2. Det var dock debatter som bara spreds i […]

  Pingback av Vänsterextremism som forskningsmetod när Scoutrörelsen bedöms | Aktivarum — mars 14, 2014 @ 10:14 f m

 20. […] Utöver Ung vänster Storstockholm och AFA finns bland arrangörerna: SSU Stockholm, Rädda barnens ungdomsförbund och Rummet. De två sistnämnda mest kända för att förespråka rasteorier. […]

  Pingback av Det brann i huvudet på autonoma vänstern – AFA kallade ungvänstertjejer för f_ttor och h_ror | Aktivarum — mars 15, 2014 @ 1:43 f m

 21. […] är talande när Rädda Barnens ungsdomsförbund via videordförande Jorge Londono går ut i media som Crenshawister till den grad att Rädda […]

  Pingback av DN om rasism mot svenskar – Sanningen om intersektionalitet: Crenshawism | Aktivarum — mars 17, 2014 @ 12:46 e m

 22. […] kommer vi in på antirasism och den totala idiot som började när Rädda Barnens Ungdomsförbund började beskriva ickevita som rasifierade. Utöver själva huvudinlägget så passade ja på att […]

  Pingback av Postmodernismen, Imperialismen och Antirasismen – Länkmaraton | Aktivarum — april 8, 2014 @ 6:30 e m

 23. […] detta från nu igen? Just likheterna sträcker sig numera till och med till orden som används. Rasifierad, där är ordet som dagens identitära rörelse vill […]

  Pingback av Håkan Lindgren om identitet – Den nya vänstern är den gamla höger | Aktivarum — juni 13, 2014 @ 9:10 f m

 24. […] tio år för White privilege-teorin att ta sig från USA till Sverige. Vilket förklarar varför tjatet om rasifierad och rummet dök upp här i […]

  Pingback av Sanningen om White privilege-rörelsen och strukturella förklaringar | Aktivarum — juli 1, 2014 @ 1:03 e m

 25. […] UG för ljugkampanjer om fattigdom och Rädda Barnens Ungdomsförbund deklarerat sig anhängare av rasfixerad ideologi så har nu turen kommer till Röda Korsets att förstöra sitt eget varumärke med fucked up […]

  Pingback av Röda Korset fryste ut 70-åriga barbro på grund av ”Värdegrund” – Nu är hon död | Aktivarum — juli 7, 2014 @ 2:50 e m

 26. […] UG för ljugkampanjer om fattigdom och Rädda Barnens Ungdomsförbund deklarerat sig anhängare av rasfixerad ideologi så har nu turen kommer till Röda Korsets att förstöra sitt eget varumärke med fucked up […]

  Pingback av Röda Korset vände ryggen åt 70-åriga barbro på grund av ”Värdegrund” – Nu är hon död | Aktivarum — juli 7, 2014 @ 2:53 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: