Aktivarum

Jag är inbjuden till P1 Debatt – Mina tankar om Mansutredningen | februari 21, 2014

Så var det dags att summera vad som hänt sedan jag skrev ett inlägg sist.

Det finns två stora nyheter av betydelse i den svenska jämställdhetsdebatten. Dels så har Mansutredningen (pdf) presenterats av regeringens utredare Svend Dahl. I en serie artiklar som hittills är i 3 delar så har jag kommenterat min uppfattning av utredningen utifrån hur den presenterades vid den presskonferens som hölls.

Presskonferens Mansutredningen Del 1 – Normer, Normer överallt Normer 

Presskonferens Mansutredningen Del 2 – Män och våld, Män ochUtbildning

Presskonferens Mansutredningen Del 3 – Skolans Antipojk-Kultur, Medias Mansförakt (Misandri)

Den andra stora nyheten är att jag kommer att medverka i P1 Debatt, som är P1:s stora satsning inför valåret med Alexandra Pascalidou som programledare. Den 2 mars klockan 16.00 direksänds P1 Debatt ”Hur mycket ojämställdhet tål Sverige? från Kulturhuset i Stockholm.

Programmets tema blir i hög grad kvotering av kvinnor till högre positioner.

P1  har varit i telefonkontakt med mig och efter att ha hört mina olika ingångar till diskussionsämnen har de bedömt mig som seriös nog att faktiskt bidra till debatten. Det är vad mitt deltagande kommer att handla om, att höja kvaliteten på debatten och se till att publiken får höra nya perspektiv som inte brukar komma fram.

Som alla nog redan vet så sade Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup nyligen att han var negativ till kvotering och för övrigt inte ville kalla sig feminist heller. Jag kan även påpeka att det inte bara är i Sverige den här frågan är av betydelse. Det finns ett EU-förslag om påtvingad kvotering av kvinnor för alla medlemdsländer.

Det finns en mängd saker att säga i den debatten som i regel aldrig hörs i media.

Jag kommer att göra mitt bästa för att se till att publiken får så bra och fullständig information som möjligt om de ämnen som diskuteras. Inför debatten kommer jag att lägga många sena kvällar på research. Lämna gärna länkar och maila gärna material som kan hjälpa till  aktivarum@gmail.com

Ämnet som skall diskuteras är alltså kvinnlig representation i styrelser (och liknande chefspositioner) Jag lämnar inte ut mitt mobilnummer här men jag kan SMS:a det till den som verkligen behöver komma i kontakt (forskare, debattörer, kvinnliga chefer etc) Seriös förfrågan lämnas via mail, kommentarsfält, twitter eller facebook.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

10 kommentarer »

 1. Lycka till! Räkna inte med att kunna göra någon stor skillnad bara. Om motståndarna inte lyckas få dig att framstå som en kvinnohatare, kuf, rasist etc. och du lyckas göra reklam för Genusdebatten, så har du lyckats bra.

  Kommentar av lavazza1891 — februari 21, 2014 @ 7:20 f m

 2. Jäkligt kul! Jag tror absolut att du kan göra skillnad. Debatten verkar vara schemalagd till 1h och 45 min endast med paus för Dagens Eko. Bra att det är väl tilltaget med tid, så att folk inte pratar i mun på varandra i en kvart och sen är det slut.

  Jag vill gärna se debatten på plats men vågar nog inte delta i den.

  Kör hårt Erik!

  Kommentar av Bladet — februari 21, 2014 @ 8:34 f m

 3. Bra jobbat!

  Kommentar av Kristian — februari 21, 2014 @ 12:29 e m

 4. En man av sju nämnda. Som vanligt då, ungefär.

  Kommentar av Kristian — februari 21, 2014 @ 4:51 e m

 5. Jag tycker att det är jävligt konstigt att ingen av detta genusfolk frågat hur en styrelserekrytering går till, vilka krav man har varför man har de kraven. Detta hade väl svarat på deras frågor?

  Kommentar av Xavier — februari 22, 2014 @ 8:57 f m

 6. […] Island för att ni skippar EU.  Jag läste också om att EU arbetar på en lag på att införa tvångskvotering av kvinnor till chefsposter.  Låt för guds skull företagen själv avgöra om de vill ha en […]

  Pingback av Sverige mot Kanada i OS-final i Sotji 2014 | — februari 22, 2014 @ 9:06 f m

 7. Jättebra! Även om de mesta stolligheterna kommer från den postmarxistiska/postmoderna vänstern är en i mitt tycke viktig poäng är att detta primärt inte är en höger-vänsterfråga utan något gäller över hela fältet – många liberaler är idag svårt ansatta av essentialistiska föreställningar och såväl klassiska socialliberaler som mer frihetliga socialister borde hjälps åt att återupprätta en mer pragmatisk syn på hur samhället bör byggas.

  Kommentar av Erik S — februari 23, 2014 @ 11:08 f m

 8. Hur gick det Erik?

  Kommentar av Xavier — mars 6, 2014 @ 11:38 f m

 9. Xavier:

  Hej, jodå det gick rätt bra för att vara första gången. Debatten finns både som video och audio på P1 Debatts hemsida.

  Kommentar av Aktivarum — mars 6, 2014 @ 2:16 e m

 10. Kul att höra! Helt förståeligt med tanke på den sociala stigman att kritisera rådande jämställdshetsparadigm. Jag ska titta redan nu.

  Kommentar av Xavier — mars 7, 2014 @ 6:20 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 284 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: