Vinter OS i Sotji verkar få sämre rykte för varje ögonblick som går.
Med tanke på kostnader på över 50 miljarder dollar är det närmast ofattbart hur dåligt skick OS-staden Sotji befann sig i när journalister och idrottare kom dit.
På Twitter skapades snabbt @ProblemsSochi #ProblemsSochi och #Sochiproblems varefter skämten började ramla in från journalister och idrottare som var allt annat än imponerade.
Saknas möjligen någonting?
Viktigare med designad buss än sängar?
Cola? Det behövs minsann ingen Cola.
Dörrhandtag är heller inte nödvändiga
Originell spolningsfunktion för toaletten.
Trevligt nog var hotellet färdigbyggt på bild i alla fall.
Hade ni betalat för rummet med eller utan möbler?
Varmt välkomna till OS i Korruption 2014
Långa sladdar en nödvändighet för internetanvändning. Å andra sidan är det kanske bäst att hålla sig borta från datorer och internet helt och hållet.
Det enda som är säkert med OS i Sochi 2014 är att problemen inte beror på att det saknats pengar. Beskåda denna absurda tabell som beskriver kostnaderna för moderna olympiska spel.
Herregud…de var hakkade inom 1 minut.
Rena rama vilda væstern.
.
Per Hagman.
.
Kommentar av per Hagman — februari 9, 2014 @ 11:10 f m
Per Hagman:
Ja, besökare till Sochi varnas alltså både för kranvatten och nätanvändning… Kul ställe de valde att placera OS på. På tal om ingenting med undantag för OS i London 2012 och OS i Barcelona 1992 så verkar OS i Sochi inte ens befinna sig samma planet som övriga Olympiska spel.
Något annat som inte verkar befinna sig på samma planet är människorna som skapat den officiella reklamen. Var de höga eller trodde de på fullaste allvar att Sochi skulle se så här high-tech ut?
Den som ser siffrorna för kostnader kan tro att Sochi är beläget på en rysk rymdstation. Inte långt från sanningen..: Sochi är beläget så långt bort att en betydande del av kostnaderna gick åt för att bygga världens dyraste väg dit.
Kommentar av Erik Wedin — februari 9, 2014 @ 1:49 e m
Foto 1, leende på gräset
Foto 2, beodrad bort från gräset av rysk polis
Kommentar av Erik Wedin — februari 9, 2014 @ 1:58 e m
Den bussen är fantastisk – se där vad 51 miljarder dollar kan köpa.
Går den ända till Mars eller får man byta på månen?
Kommentar av Kristian — februari 11, 2014 @ 4:32 e m
”Innan OS kom igång skrevs det mycket om hur halvfärdigt allting var i Sotji. Människor delade bland annat bilder tagna på halvfärdiga byggen och hotellrum. Men även om bilderna var rätt underhållande och roliga så har problemen inte varit så stora i det långa loppet, tycker Robert Portman.
– De här problem fick oproportionerligt stor publicitet, mitt hotellrum hade inga fel, säger Portman som har hört att problemen under OS i Aten var betydligt större.”
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/02/20/lyckat-os-i-sotji
Kommentar av Maria — februari 20, 2014 @ 1:45 e m
Maria:
Skulle inte förvåna mig om problemen i Athen var större, dels så har Grekland som vi sett en längre tid haft ekonomiska problem och oppurtinistiska politiker. Dels som framgår i inläggets tabell så hade man inför Sommar OS i Aten 2004 ingen gigantisk budget.
Faktum är att Sommar OS i Aten är det billigaste Sommar OS sedan det påkostade Sommar OS i Barcelona 1992, som på sommarsidan enbart överträffas av ännu dyrare Sommar OS i London 2012
Sommar OS i Aten 2004 var så ”billigt” (för att vara OS) att till och med Vinter OS i Torino 2006 kostade mer pengar…. och då är Vinter OS i allmänhet rätt billiga tillställningar. Albertville, Lillehammer, Nagano, Salt Lake City, Vancouver…Under flera decennier har ingen skjutit i höjden (Vinter OS i Torinom som var dyrast på vintersidan var ändå billigare än både Sydney och Atlanta).
När man tittar på de pengar som OS i Sotji kostat så blir de här problemen långt pinsammare än när de fanns i det billigaste Sommar OS som hållits sedan Barcelona -92
Kommentar av Aktivarum — februari 21, 2014 @ 1:49 f m
Fast nu ska vi inte glömma att allt är fejk. Bilderna på ofärdiga anläggningar är från före spelens början och den avslutande tabellen verkar vara rent påhitt. Budgeten för OS i London var t.ex. 100 miljarder kronor (och överskreds) OS i Peking kostade ungefär 250 miljarder.
Sen går ju inte kostnaderna att relatera till färdigställandet. I Sotji har man ju byggt ALLT, inklusive motorväg och järnväg. Det behövde man inte göra i Peking, London eller någon annan stans. Hade det varit OS i Moskva skulle kostnaden varit mycket lägre.
Skillnaden är trots det inte så gigantisk. Lillehammer kostade 8,5 miljarder och Nagano kostade 98 miljarder, alltså nästan 12 gånger så mycket, och det här kostade fyra gånger så mycket som Nagano.
Kommentar av MJ — februari 24, 2014 @ 9:04 f m
MJ: Tycker du borde läsa lite noggrannare vad tabellen visar innan du börjar kasta omkring dig märkliga påståenden. Det står alltså att alla siffror förutom Sochi är omräknade till dollarvärde 2009…. Lillehammer var inte 12 gånger dyrare än Nagano. 1 miljard 1994 i Norge var inte lika mycket värd som 1 miljard 1998 i Japan.
Vid tiden för sommarspelen i Beijing 2008 hade USA den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen så det faktum att man betalade 250 miljarder dollar behöver inte betyda OS i London var mindre kostsamma. Om du fortfarande har problem med tabellen efter dessa påpekanden så tycker jag du skall kontata University of Oxford från vilket ”The conversation” fått tabellen.
Av bilderna jag använda är det bara en enda som bekräftats komma från tiden före spelen. Det är ”welcome to sochi”-skylten. De andra togs av journalister på plats och fanns inte på nätet före spelens början (eller rättare sagt ett par dagar före spelen då inkvarteringarna började)
Och ja man byggde motorväg och järnväg – även dem tilll löjliga överpriser. Förstår dock inte vad argumentet är där. Skall vi inbillas tro att man inte kan bygga vägar och järnvägar billigare än så? Mängder av länder skulle inte ens ha motorvägar och järnvägar om de var så dyra att bygga det fallar på sin egen orimlighet.
Kommentar av Aktivarum — februari 26, 2014 @ 6:59 e m
Aktivarum
Motorväg på planmark kostar ungefär 30 miljoner per km. Den här motorvägen var fem mil lång och gick genom berg. En km motorväg genom tunnel kostar 1 miljard. 50 miljarder för en femmil lång motorväg genom bergsterräng är alltså inte så märkligt eftersom i princip hela vägen går genom tunnlar, är nedsprängd eller går på broar. Dessutom med långa sträckor för att forsla material och personal och kort tid på sig att bygga. Samma sak med järnvägen.
Ah, det där med konverteringen missade jag. Varför konverterade man inte Sochi då? Vad ska tabellen visa?
På P1:s OS-avslutning rapporterade man iaf att det spreds bilder på näten som visade hur det såg ut när journalisterna kom före OS och att inget föreföll ofärdigt när spelen började.
Kommentar av MJ — februari 28, 2014 @ 2:51 e m