Aktivarum

Invandringsdebatten visar tydligt hur alla kritiker buntas ihop med Sverigdemokraterna | december 4, 2013

Det påstås ofta att det finns en koppling mellan invandringskritik och feminismkritik.

Mitt svar på det påståendet är att det är precis tvärtom. I det här lnlägget kommenterar jag integrationsdebatten. men mitt intresse är inte invandringens vara – eller icke vara. Mitt intresse är hur fakta, retorik och statistik används i den offentliga debatten.

SVTPlay – Integrationsdebatt: Det öppna landet i Norr

Det är sålunda snarare så att det finns en koppling mellan en positiv syn på invandring och en en okritisk syn på vad genusfolk påstår som innebär att vi som står för en vetenskaplig grund hela tiden knuffas in i samma fålla som Sverigdemokraterna.

I debatten ovan kan ni se forskaren Tino Sanandaji utsättas för samma taktik.

När han håller sig till fakta så vad händer? jo folkpartiets Selimovic börjar använda ”NI” i sina framföranden och moderatorn K-G Bergström går så långt som att säga att Tino låter som en Sverigdemokrat.  Vidare så börjar Selimovic svamla utanför ämnet utan att moderatorn reagerar.

Ni två pratar väldigt mycket om att vi måste införa saker, rädda våra jobb, försöka skydda det i Sverige ok fine! Låt oss säga att vi gör så. Vad kommer Tyskland att göra? Dom kommer också att rädda sina jobb” – Selimovic

”Det gör dom redan” – Sanandaji

Här blir Selimovic varken tillsagd av moderatorn att inte klumpa ihop sina motståndare eller att hålla sig till ämnet. Istället får han fortsätta att slösa tid med irrelevant goja om handel.

”…Klart! Och vad kommer då att hända? Jo, vem skall köpa våra varor? 50% av det här landets BNP kommer från exporten. Någon måste köpa de varorna trots att de är producerade i Sverige av svenska jobb. Så om vi stänger våra gränser kommer någon annan också att stänga sina gränser” – Selimovic

Det finns inte ord för hur dålig och partisk som moderatorn K-G Bergström är här.

När Sanandaji går in och gör det jobb som Moderatorn skulle ha gjort så gissa vad som händer. Jo K-G beter sig som en idiot och kritiserar Sanandaji för att helt korrekt avbryta den irrelevanta off topic goja som det var moderatorns uppgift att avbryta.

”Nu får du faktiskt vara tyst när dom andra talar” – KG Bergström

Nej, moderatorskalle! Det är du som skall säga åt Selimovic att hålla sig till ämnet. Han pratar om handel vilket har ingen som helst relevans till debattens ämne. Nu tvingas både SD:s Sjöstedt och Sanandaji själv slösa tid på att bemöta irrelevant trams.

Som Sanandaji påpekar: Handel har ingen som helst kausal koppling till invandring.

”Jag ber om ursäkt för att jag avbröt tidigare men att prata om export till Tyskland är nationalekonomiskt svammel. Om man lägger ihop Sveriges export till dom tolv länder som Sverige tagit emot mest flyktingar från…. så motsvarar det 2% av Sveriges export. Det motsvarar 1,8%  samma länder av Finlands export och den här siffran två procent är samma som den var i Sverige 1970” – Sanandaji

Observera att den enda effekt de här sakerna har är att stjäla fokus och ta plats i debatten. Och eftersom Moderatorn tillåter det så fortsätter Selimovic med samma stil. 1. Klumpa ihop motståndarna 2. Gå off topic med grundlösa påståenden om handel.

”För det första NI försöker väldigt gärna separera handel från invandring och från den protektionistiska åtgärder som SD föreslår. Det går inte att separera det där. Protektionismen är en del av landets politik” – Selimovic

Han är inte klar där utan svamlar vidare om Kanada vilket även det är irrelevant goja för Kanada är inte alls lika lätt land att nå från de berörda länderna som Sverige och därmed har de heller inte samma sorts invandrare. Sedan återkommer ”ni, ni, ert, ert…”

”Vad jag säger är att NI överdriver misslyckandet” Selimovic

Åter missköter moderatorn sig och tillåter Selimovic att bunta ihop motståndarna.

Åter går Sanandaji in och gör det påpekande som det var moderatorns jobb att göra.

”Vad menar du med ni? Jag har aldrig sagt det här” – Sanandaji

Åter så beter sig moderatorn partiskt och säger åt Sanandaji när det i själva verket är Selimovic  som skall sägas åt att sluta bunta ihop motståndarna som om det enda som fanns var SD och icke-SD. Tinos irriterade kommentar är fullt förståelig.

”Nu håller vi oss, du får skärma dig lite grann när det gäller debattdisciplinen” – KG Bergström

Nej det är du som skall skärpa dig Bergström. Du tillåter Selimovic att upprepade gånger bunta ihop motståndarna och du tillåter ideligen långa haranger från Selimovic som saknar relevans för debattens ämne.

Tack vare moderatorns usla hantering så tvingas de andra göra hans jobb.

”Sedan är det andra gången nu som Jasenko – nu får du faktiskt skärpa dig lite grann – nu börjar du prata om protektionism igen. Aldrig någonsin har vi talat oss varma för protektionism…. Så nu får du lägga av med ditt trettiontal och din protektionism, det är inte relevant, det är inte seriöst” Sjöstedt

Det stämmer att det inte är relevant. Relevansen är moderatorns jobb så det här är lika mycket en känga till moderatorn att skärpa till sig med det här irrelevanta oseriösa svamlet från Selimovic som nu stjäl utrymme från den riktiga debatten när det måste besvaras.

”Jag måste säga att jag tycker om Jasenko men jag tycker inte om att, för det första du säger NI det vill säga han låtsas att jag har samma åsikt som Sverigdemokraterna …. i princip ljuger du när du säger att NI vill minska asyl. Så tycker jag det är intressant att du pratar om handel. Det finns ingen koppling, det är nationalekonomiskt nonsens du kan kolla på länder som Sydkorea, Japan, Finland” – Sanandaji

Tino påpekar sedan att vad han provoceras av är hur den borgerliga regeringen fifflar med siffror och vilseleder allmänheten. Jasenko till och med citerade siffran för stöd fel. Det högsta stöd som man kan få är 80% av lönen betald av staten.

När regeringen säger hur många invandrare de satt i arbete inkluderas de här låtsasjobben i den siffran.

”Jag överdriver inte alls den borgerliga regeringens misslyckande. Jag citerar exakta siffror Av svenskfödda har 85% jobb, hos ickesvenskfödda var det 50% när den borgerliga regeringen tog över. Nu är det 52% och de siffrorna inkluderar inte dom här fejkjobben om skattebetalarna betalar för” – Sanandaji

När de sedan börjar jämföra Bosnier så påpekar Sanandaji att även den siffran är missvisande. För det första är andelens svenskar i jobb i den berörda regionen högre, över 90%. För det andra är Bosnierna den grupp som det gått bäst för så det är ren cherry-picking men…

Till och med i den grupp de har valt ut för att försköna bilden är utanförskapet dubbelt så stort som den svenska normen. 30% hos bosnier. 15% hos svenskar.

”Sedan kritiserar du (Kaplan) siffror. Vet du varför jag använder siffror? För annars blir det bara subjektivt. Det intressanta är att ni båda vill fly från sifferexercisen. Det tyder ju på att ni inte har någon självsäkerhet att diskutera det här på objektiva kriterier.” – Sanandaji

Avslutningsvis påpekar Tino att Selimovic exempel med Kanada också var felaktigt.

Jasenko sade först att man inte kan plocka russinen, senare använde han Kanada som exempel. Men att plocka russinen ur kakan är just Kanadas officiella invandringspolitik. Kanada har tagit emot väldigt få lågutbildade från U-länder av den typ som Sverige gjort.

Tino hänvisar till att man jämför äpplen med päron. Jämför man likvärdigt så går det inte bra för lågutbildade från U-länder i länder som Kanada heller. Skillnaden är att Kanada har väldigt mycket högubildade invandrare. Sverige har väldigt mycket lågutbildade.

Det är sålunda utan tvivel bevisat att Selimovic upprepade gånger ljuger.

Antingen han ljuger och låtsas ha kunskap han inte har eller att han ljuger och säger saker fast han vet de inte stämmer. Det spelar ingen roll. Han gör så många uppenbart falska påståenden att Sanandaji får ägna halva sin debatt-tid åt rena rättningar.

Mehmet Kaplan å sin sida lade så mycket utrymme på irrelevanta svepande hänvisningar till feminism och strukturer jag eventuellt bemöter hans påståenden på genusdebatten.se. I sådana fall kommer inlägget att uppdateras med länk till det inlägget.

Uppdatering: Miljöpartiets Mehmet Kaplan – Strukturer, Strukturer och åter Strukturer


Publicerat i Genus, Jämställdhet

8 kommentarer »

 1. Intressant! Jag läser Tinos blogg för att få faktauppgifter och för att få perspektiv som inte ges i MSM. Han ger intryck av att vara seriös.

  Kommentar av Maria — december 4, 2013 @ 12:36 e m

 2. Anmärkningsvärt att FP, som försöker betona vikten av kunskap, representeras av någon som så totalt struntar i just kunskap och i stället far ut i osammanhängande, svamlande anklagelser. Pinsamt.

  Kommentar av Rick — december 4, 2013 @ 4:36 e m

 3. Dags för ett nytt parti, som varken är PK in absurdum eller gamla nazister.

  Kommentar av Jakob — december 4, 2013 @ 5:42 e m

 4. Hjälp! Vilket inkompetent sätt att debattera!

  Genom att bara lägga dimridåer skänker man ju segern till SD, som lugnt kan berätta hur det faktiskt ser ut idag. Sanandaji försöker ju tappert säga att man kan utgå ifrån verkligheten och ändå dra en annan slutsats än SD, men det verkar inte hjälpa.

  (Eller rättare, Sjöstedt verkar ju respektera den hållningen. Han finner förstås inga skäl att debattera Sanandaji eftersom de andra partierna är så uppenbart rädda för att diskutera fakta att de är beredda att kölhala Sanandaji bara för att han har fräckheten att avslöja deras svammel).

  Du har helt rätt om Bergström. Hans moderering är under all kritik.

  Kommentar av Ulf T — december 4, 2013 @ 6:38 e m

 5. Hur som helst så är det så att rättshaverister som genusvetenskapshatare, som felaktigt inbillar sig att deras subjektiva tyckanden är vetenskap men humaniora som tex. genusvetenskap, inte skulle vara det förstör enormt för SD. SD behöver inte fler rättshaverister så SD måste göra upp med genushatarna för att kunna bli ett seriöst parti

  Kommentar av Stina — december 4, 2013 @ 6:44 e m

 6. Selimovic är en allmänt ohederlig typ. Kommer ni ihåg den norska dokumentären om Srebrenica som alla Sverige-bosnier blev så upprörda över? Trots att han är statssekreterare och alltså representerar regeringen lade sig Selimovic i ‘debatten’. Det gick så långt att han hotade SVT chefen Hamilton att slopa dokumentären eller annaes… Mycket riktigt, några veckor senare kom det ett öppet brev från någon bosnisk anställd på ICTY i Sarajevo som klagade på SVT. Kan ni tänka er en regeringsrepresentant som lägger sig enskilda program i SVTs utbud? Ministerstyre kallar jag det för. Extra pikant att killen är en så tydlig serbhatare.

  Kommentar av Bibbi — december 4, 2013 @ 10:06 e m

 7. […] ett tidigare inlägg på min blogg Aktivarum har jag tagit upp tendensen att bunta ihop vetenskapligt grundad kritik med Sverigedemokraterna. I samma inlägg påpekade jag hur nationalekonomen Tino Sanandaji gång på gång rättade […]

  Pingback av Miljöpartiets Mehmet Kaplan – Strukturer, Strukturer och åter Strukturer | Genusdebatten — december 5, 2013 @ 9:28 f m

 8. Det blir inte tydligare än så här – Pk-folkets rigida inställning har skapat SD. Yttrandefriheten är begränsad till den socialliberala diskursen. Var i grundlagen står det?

  Kommentar av Hjalmar — december 6, 2013 @ 6:51 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: