Aktivarum

Special: Genusdebatten tillfälligt nere, Finsk Doktorsavhandling om Mansdiskriminering | september 20, 2013

Som de flesta redan vet är (var) Genusdebatten.se tillfälligt nere pga 500 Internal Server Error.

Doctoral Thesis, Pasi Malmi

Detta innebär att vi en kort tid saknar tillgång till vårt sedvanliga diskussionsmaterial. Därför skriver jag det här inlägget och passar på att överraska med nytt material som ni kan läsa, blogga om och som kan debatteras på GD när sidan är uppe igen. Materialet är massivt, en avhandling på hela 453 sidor som mig veterligen blivit alldeles för lite diskuterad eller missats helt. I så fall troligen pga att den skrevs på University of Lapland i Finland.

Detta är en feministisk neutral uppsats av samma tolkande typ vi sett tidigare på GD. Exakt hur feministisk kan ni själva se på en politisk karta i uppsatsens början med tillhörande motivering till de olika positionerna. Skillnaden här är givetvis att de arbeten vi sett tidigare varit som högst på masternivå och ca 100 sidor. Denna är fyra gånger större. Säkerligen kommer ni att hitta saker jag inte sett ännu. Nåväl, med denna introduktion avklarad.

Inför Genusdebatten.se kommer upp igen. Exklusivt på Aktivarum…

Doctoral Thesis: Pasi Malmi – Discrimination against Men: Appearance and Causes in the Context of a Modern Welfare State (PDF & EPUB)

Jag har hittills bara läst igenom bortåt de 150 första sidorna men jag kan redan nu berätta att det finns referenser till mängder av jämställdistiskt relevanta namn som Warren Farrell, Christina Hoff Sommers, Roy Baumeister osv… Och då menar jag inte bara fotnoter utan hela stycken som summerar vad respektive person påstår i sina böcker. För medan avhandlingens syfte är att bedöma diskriminering mot män så räcker det inte att bara att studera om sådan sker. Här krävs också en fullständig redovisning av de förhållanden där män kan diskrimineras i välfärdssamhälle.

The purpose of the work is to examine the forms of discrimination against men in Finland in a manner that brings light also to the appearance of this phenomenon in other welfare states. The second goal of the study is to create a model of the causes of discrimination against men.

Därmed finns bland annat ett långt stycke som förklarar vad som menas med ett välfärdssamhälle och vilka mekanismer som styr huruvida diskriminering sker. Jag har som sagt inte läst igenom mer än en tredjedel (och när jag säger läst menar jag den sorts läsning som gett flera sidor citat att använda senare) men redan efter de 50 första sidorna insåg jag att den här uppsatsen är dynamit för Jämställdismen vilket bara bekräftades när jag läste den här summeringen PDF

”According to a doctoral thesis by Licentiate of Administrative Sciences Mr Pasi Malmi, approximately one-third of gender discrimination in Finland appears to be against men. This scenario may also gain ground in other welfare states in the near future.”

Om det finns en nackdel med avhandlingen är det att den är ojämn. Alla delar är varken lika bra eller lika intressanta. Vissa dela är väldigt svårlästa, där skummade jag snabbt igenom tills jag hittade ”good stuff” igen som jag läste mer noga. Men detta är liksom petitesser för även om bara hälften vore bra material vore det likvärdig med en 200 sidor lång bok om hur välfärdssamhällen leder till könsdiskriminering mot män med mängder av källhänvisningar och ett vetenskapligt krav högt över vad vi brukat se.

Nu återstår vad som går snabbast. Att läsa igenom Pasi Malmis avhandling eller för Genusdebatten att komma upp igen.

Uppdatering 23.20: Genusdebatten verkar vara uppe igen, det gick snabbare än väntat. Funkar inte helt felfritt men nu går det att läsa inlägg och skriva kommentarer igen.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

24 kommentarer »

 1. Håller han isär juridisk diskriminering vs individuell?

  För vi vet ju att i Sverige är i princip 100% av den juridiska diskrimineringen mot män, och Finland torde inte vara så värst olika.

  Kommentar av bashflak — september 20, 2013 @ 10:01 e m

 2. Han definierar alla olika former av diskriminering i uppsatsen. Om jag minns rätt uppdelat i Direkt diskriminering, Indirekt diskriminering och Strukturell diskriminering.

  Kommentar av Aktivarum — september 20, 2013 @ 10:24 e m

 3. Här är en summering som jag hittade av den del av uppsatsen som studerade diskriminering i Finland.

  ”The study examined a total of 800 complaints addressed to the Finnish ombudsman for equality during the years 1997 to 2004 and also a number of statistics concerning the gender equality situation. The study revealed that in 33 per cent of the cases, the discrimination was targeted against male employees, customers, or citizens. In many contexts, men were in the majority as targets of discrimination. ”In the female-dominated social services and healthcare organizations, the probability of male employees facing gender discrimination at work seems to be 3 to 9 times higher than that of their female colleagues,” notes Malmi. Another context in which men seem to be in a weaker position than women is the treatment of customers by public and private organizations. In this setting, 62 per cent of the complaints were filed by men. The study did not find any indication that men would complain more easily than women.”

  Kommentar av Aktivarum — september 20, 2013 @ 10:31 e m

 4. Vad hade människan för referens på att 1/3 var diskriminering mot män? (sent och orkar inte läsa 400 sidor efter ett par öl ^^)

  Skulle vara kul om det fanns en referens på den punkten alternativt hur man motiverat den siffran.

  Kommentar av Ligneto — september 20, 2013 @ 11:48 e m

 5. Nu läste jag lite mer noggrant i föregående kommentar och vill bara påpeka att anmälningar sällan är representativa beskrivningar av verkligheten :p

  Kommentar av Ligneto — september 20, 2013 @ 11:49 e m

 6. Så hans underlag är antalet anmälningar till finska JÄMO, där män står för en tredjedel?

  Har han överhuvudtaget gått genom lagar och myndighetsregler för att kartlägga strukturell diskriminering, så som Pär Ström gjort i Sverige?

  Kommentar av bashflak — september 21, 2013 @ 6:11 f m

 7. […] tillägg: På tal om pojkar och män. Observera mitt specialinlägg från igår kväll om Pasi Malmis doktorsavhandling: Discrimination against men: Appearance and Causes in the Context of …… Den är på 453 sidor så det kommer att dröja ett tag tills jag kan ge en helhetsåsikt […]

  Pingback av GWW: University of Toronto kräver CAFE på beskyddarpengar pga feministiska våldsamheter | Genusdebatten — september 21, 2013 @ 10:45 f m

 8. Jag har en yngre kompis, som efter sin skilsmässa har dejtat och haft förhållanden med kvinnor – men som nu har givit upp ‘projektet’ eftersom han tröttnat på att ”en ska bestämma allting hela tiden”. Som att hon ska förfoga över hans bil efter att hon lånat ut sin bil till dottern på obestämd tid.

  När nu curlinguppfostran, en sorts grooming till fullständiga egoister, förenas med feminismens manshat, tror jag knappast att Sveriges position som det land på jorden som har högst procent singelhushåll. Det bäddar ju för en stigande desperation i kvinnolägret, eftersom antalet masochistiska – undergivna män inte på långa vägar räcker till när varje kvinna vill vara en ‘domina’ som härskar över sin ‘slav’.

  Men samtidigt går kvinnornas äggstockar i otakt med ideologin, och de tänder sexuellt på ‘farliga män’ – dvs mer eller mindre brutala psykopater utan ansvarskänsla och empatiförmåga. Det finns inte en mördare i hela västvärlden som inte fått friarbrev från helt okända kvinnor – till och med de som fällts för sadistiska sexuella seriemord på kvinnor!

  Jag har aldrig hört talas om män som dyrkar kvinnliga mördare. Någon?

  Kommentar av Claes-Peter — september 21, 2013 @ 10:34 e m

 9. ”Ja givetvis, för det är i förhållande till yngre kvinnor hon tappar den makten (inte i förhållande til lsin man) och yngre kvinnor är för övrigt bara intresserade av äldre män om mannen har hög status.”

  Inse din lilla jävel att du är totalt dum i huvudet, saknar totalt verklighetsuppfattning, intelligens och kunskap om samhället! Du är så jävla ynklig och äcklig. Du påstår att vissa kvinnor är våldsamma men du visar upp hela registret av en man som misshandlar kvinnor, dold bakom dina andra påhittade jävla signaturer. Jag förstår att du är anonym din falska jävel. Annars hade du troligen haft svårt att sitta här bakom andra uppdiktade signaturer och sprida din skit!

  Har du haft ett vanligt arbete någon gång? Du har ju ett flertal tillfällen din jävel hängt ut kvinnliga privatpersoner, adresser och annat på din blogg tillsammans eller bakom din andra signatur såsom Backflash, Daniel, Maria, Cattan, Trollan, Törnosa och andra påhittade signaturer du själv sitter bakom!

  Samtidigt inbillar du dig att DU är någon intelligenta människor bryr sig om!? 😀

  Du är en inte mer än en kriminell äcklig jävel som en signatur ”VD” kallade dig på Genusnytt! Jag är fullkomligt benägen att hålla med den individen.

  Du brukar säga att vissa kvinnor är ”Nobodys”. Är det någon som är Nobody så är det anonyma ynkryggar till småkukar av din sort som sprider runt en massa skit om kvinnor bakom uppdiktade kvinnliga signaturer! Det finns ingen intelligent varelse som köper ert skit med ”Charlotte” .Hela hon är en bluff exakt som hela er samling.

  Du baserar dina teorier på din fjantliga lilla banan du har hängande mellan benen. Du är kåt på småfittor och tror därmed att din kåthet är en indikator över någons makt! Kan någon vara mer sjuk i huvudet! 😀

  Era hot mot kvinnliga privatpersoner är lika ynkliga och patetiska som hela er falska samling av puckon innehåller något vettigt överhuvudtaget.

  Alla smarta människor inser, att om du INTE haft något att dölja och rent mjöl i påsen hade du visat nyllet. Nej istället sitter du med köpta jämställdisthoror och hänger ut privatpersoners adresseer lika kuklöst som din andra signatur backarslet.

  P.S. Se på ”stalkers” de brukar visa samma personer som finns i ert gäng” Sådana som lägger upp folk på datingsajter, trakasserar och jävlas med kvinnor. Du är en skit och fan utan livsvärde.Och som sagt det du get ut kommer tillbaka. Väx upp för fan din lilla skit!

  Kommentar av Blondie — september 22, 2013 @ 8:37 f m

 10. Nej ursäkta, ”kvinnomisshandlare” var för milt för din falska sort ”Erik Wedin aka ”Törnrosa” aka ”Trollan” aka ”Christina” aka Bachflash aka Maria aka ”RobJoh”, aka ”Daniel” m flera. Phu, det blir så många att räkna upp.

  Nej, du är en sociopat helt enkelt! En individ som lärt sig de sociala koderna, spelar mjuk och stundtals kan vara social och snäll för att lura andra att du skulle vara medmänsklig och helt oskyldig.

  Se bara helomvändningen när du kryper hos jämställdisternas uppdiktade ”Charlotte” och tidigare har slängt ut andra kvinnor i din ”slaskblogg” du skapade eller då du producerade egna pöbeldrev med idioter som slängde lögner och elakt förtal mot din opponent. Det är verkligen ynkligt att behöva ta till sådana metoder i ett demokratiskt samhälle.

  Samtidigt som du innerst inne saknar både empati och förmåga till medkänsla och endast är ute efter egna förmåner. Vi andra friska människor undrar verkligen vem finansiären är bakom dessa utdöende genomfalska galningar? Troligen en galning själv.

  Kommentar av Blondie — september 22, 2013 @ 9:27 f m

 11. Blondie:

  Seriöst, sök hjälp! Det finns ingen orsak för någon att svara på dina idiotier, du till och med försöker inbilla dig själv att Charlotte V. är uppdiktad. Skall du försöka påstå att det är jag som skrivit hennes masteruppsats också kanske? Vad du sysslar med är bara dårskap.

  Kommentar av Aktivarum — september 22, 2013 @ 11:53 f m

 12. Jag tror minnsann att Lena Charlotta Andersson aka Lottaonline aka Lena Lillie är på besök igen. Känn dig somHemma.

  Kommentar av Sherlock — september 22, 2013 @ 12:32 e m

 13. Charlotte V är ett skämt liksom du! Jag tror knappast att jag behöver söka hjälp när det är du och dina fjolliga ”män” som beter er som tonårstjejerna i instagrammålet genom att manipulera fotografier och förtala kvinnor på nätet! 😀

  Bachflash/SherlockHolmes/Erik Wedin kom hit om du vågar din feta grisjävel, så ska vi se hur jävla stor i käften du kan vara din skånska bonnläpp i verkligheten! Men jag tror inte er sort är mer än små,små patetiska ynkliga råttor.

  Kommentar av Blondie — september 22, 2013 @ 4:07 e m

 14. Hälsa även ”JD” att hans inlägg på Genusdebatten var det mest hycklande patetiska inlägget på länge. Gnäller över att feminister backar upp ilska feminister och själva sitter arslen som ni och backar upp kommunistfasoner när folk i er samling sabbar för småföretagare, sådana som betalar skatt för era snorungar och era bidrag!

  ”Jämställdister” som inte pallar med att kvinnor är självständiga avundsjuka gubbar, fyfan vad småsint!

  Den enda trösten är att ni inte kommer komma någonstans med era nedlåtande fasoner. Gnäller över att män är förtryckta, samtidigt som ni trycker ner kvinnor själva. Hånar deras inkomster och förlöjligar dem. Det rimmar jävligt illa och underbygger knappast era påståenden om ”förtryckta män”.

  Men som sagt ni kommer få tillbaka.

  Kommentar av Blondie — september 22, 2013 @ 4:17 e m

 15. *hämtar pop corn*

  Kommentar av bashflak — september 22, 2013 @ 7:39 e m

 16. Tydligen vill EU införa lagstiftning om att förbjuda åsikter.

  ”The purpose of this Statute is to: […]

  e) Take concrete action to combat intolerance, in particular with a view to eliminating racism, colour bias, ethnic discrimination, religious intolerance, totalitarian ideologies, xenophobia, anti-Semitism, anti-feminism and homophobia.

  The following acts will be regarded as criminal offences punishable as aggravated crimes[9]:

  (i) Hate crimes (…)

  (ii) Incitement to violence against a group(…)

  (iii) Group libel as defined in Section 1(b).

  (iv) Overt approval of a totalitarian ideology, xenophobia or anti-Semitism.

  (v) Public approval or denial of the Holocaust.

  (vi) Public approval or denial of any other act of genocide the existence of which has been determined by an international criminal court or tribunal”

  http://www.avoiceformen.com/suggested-reading/eu-to-ban-anti-feminist-speech/
  https://www.flashback.org/t2224870

  Bara förslag än så länge.

  Kommentar av Fredrik — september 23, 2013 @ 6:45 f m

 17. Erik, här har du en liten manual du efterfrågat 😉 Förvisso är denna i ett annat sammanhang, men samma principer gäller: http://www.youtube.com/watch?v=8Zq4f6WYmHU

  Kommentar av Tanja Bergkvist — september 23, 2013 @ 9:23 f m

 18. Fredrik – tack för länkar till nytt EU-vanisnne!!

  Kommentar av Tanja Bergkvist — september 23, 2013 @ 9:26 f m

 19. Menar vansinne givetvis 🙂 Är det ett hatbrott att hata EU:s kontinuerliga produktion av idioti? Antar det… Här ännu ett: http://cornucopia.cornubot.se/2013/05/ny-eu-lag-kriminaliserar-all-odling-med.html

  Kommentar av Tanja Bergkvist — september 23, 2013 @ 9:28 f m

 20. Detta är off topic relativt kön/genus, men ett svar på en annan kommentar som också är off topic.

  Tanja,
  hur långt borta är dagen, då något läkemedels- eller genteknikföretag, eller någon stat, kommer att hävda patent, äganderätt och copyright på våra respektive individuella genuppsättningar, så att inte vi själva längre kommer att få bestämma om, eller med vem, vi ska skaffa barn med (förlåt: ”hur vårt bidrag till en ansvarig reproduktion och populationsförnyelse ska se ut”…)? Vad kommer reglerande myndighet att heta? Frågan är väl inte om, utan när, det kommer. Och möjligen vilket/vilka skäl som först kommer att åberopas, för att rättfärdiga en sådan regim.

  Alltså, hur var det nu, EU? Subsidiaritetsprincip, någon? Eller var det mera en submissionprincip, ni pratade om?

  Jag ser ”frömarscher” framför mig, modellerade från Gandhis ”saltmarsch”. Och tydligen finns det fler som gör det:

  ”Is the Monsanto protest the next Salt March?”
  http://mettacenter.org/blog/monsanto-protest/

  Kommentar av John Nilsson — september 24, 2013 @ 10:46 e m

 21. Blondies inlägg är väl skrivet av ett troll på skämthumör? Pseudonymen syftar väl på hela floran av blondinskämt? För nog verkar det lite långsökt att feministerna skulle gradera mäns vederhäftighet efter hur stora penisar de har? Visserligen frälste Grigorij Jefimovitj Rasputin såväl tsarinnan som de flesta hovdamerna med sin väl tilltagna vederhäftighet – men? Resultatet blev att den ryska revolutionen underlättades. Hur ska man då gradera feministerna? Ska vi anta att de har ett motsatt organ i storlek jämförbart med en hangar för jumbojets? I så fall kan man förstå deras ständiga klagan på männens otillräckliga penisar.

  Kommentar av Claes-Peter — september 25, 2013 @ 10:25 e m

 22. Hallå, såg du min fråga?

  Kommentar av vanessafight — oktober 4, 2013 @ 6:13 e m

 23. E det de som uppfunnit gd?

  Kommentar av vanessafight — oktober 4, 2013 @ 6:41 e m

 24. Var finns vanessafights fråga? I ett annat forum? Och gd? ”GD har flera betydelser:
  språkkod (ISO 639) för gaeliska
  .gd, nationell toppdomän för Grenada
  kemisk beteckning för gadolinium
  förkortning av rockbandet Green Day
  förkortning för tidningen Gefle Dagblad
  förkortning för generaldirektör
  förkortning för rollspelet Götterdämmerung
  förkortning för Gemensamma Distriktet
  förkortning av supporterklubben Green Devils
  förkortning av förbandet Großdeutschland”

  Kommentar av Claes-Peter — oktober 5, 2013 @ 7:43 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 384 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: