Aktivarum

Summering av den senaste tidens debatter – Länkmaraton | augusti 12, 2013

Tänkte jag skulle passa på att summera den senaste tidens diskussioner och debatter.

Vi börjar med Emma Åhmans C-uppsats i statsvetenskap. ”Man ska inte sätta likhetstecken mellan jämställdhet och feminism” Det postitiva med denna är att man kan läsa en hel del om hur jämställdister upplevs av en självidentifierad feminist. Man kan även få en svart-på-vitt beskriving av vad feministisk teori handlar om.

Negativt med uppsatsen är dock den del som handlar om att tolka och dra slutsatser. Än idag undrar de flesta hur hon kunde få för sig att beskriva jämställdism som en nyliberal rörelse. Man måste dock medge att det är närmare sanningen än Maria Sveland-feminismen där jämställdism likställs med fascism.

Sedan har vi inlägget om Kampanjen Dont be that girl som resulterade i den tätaste mediabevakning som MHRM (Men´s human rights movement) haft sedan starten. Det var Mens Rights Edmonton som genomförde den annonsering som fick massmedia att gå i taket. Inte nog med att Girlwriteswhat fick mer massmedier som ville tala om kampanjen än som talat om alla andra frågor tillsammans. Det gick så långt att Typhonblue intervjuades av Saskatoon Newstalk i samma fråga.

Samtidigt så gjorde Girlwriteswhat ett nytt videoklipp med namnet ”Dont be that lying feminist”

Vidare har vi diskussionen jag påbörjat om Genusfolkets politiska engagemang. Utgångsläge var den kritik som Genusfolket fick från en sjävidentifierat svart feminist. En snabb titt på den feministens blogg visade hon bland annat pratade om hur härliga feminist black power vibbar hon hade fått av en filmaffisch. GIvetvis påpekade jag dubbelmoralen i att framställs sig själv som antirasist och sedan prata om black power som om det inte var lika mycket rasism.

Och så skrev jag inte mindre än tre olika inlägg om Manlig nördkultur där jag visade hur nördkultur gått från att vara en kultur för förlorare Del 1 till att vara en jätteindustri i mångmiljonklassen Del 2 och där feminister som Anita Sarkeesian nu är missnöjda med andelen kvinnor samtidigt som kvinnliga gamern ”KiteTales” i Del 3 påpekade det finns många fler sätt att se kvinnliga karaktärer än dem Anita Sarkeesian använder.

Det finns även en video som diskuterar prinsessors roll i tjejers populärkultur.

Avslutningvis har vit fått ännu en uppsats där en feminist skall tolka ickefeministiska åsikter. Denna gång Genusvetaren Hugo Ewald. Vars examensarbete Var är patriarkatet när männen behöver det som bäst”? innehåller så många stolligheter att jag nästan hade svårt att välja ut ett citat som exempel. Fast bara nästan för upphävandet av orsakssamband (kausalitet) står i en klass för sig i kategorin genusgalenskap.

Detta går att förstå på två sätt; antingen så menar dessa personer att människor, när de har samma rättigheter och skyldigheter, har lika möjlighet att faktiskt göra det de själva vill. Eller så menar de att detta är det enda sättet att praktiskt genomföra en implementering av jämställdhet som mål. Denna pliktetiska definition av jämställdhet står i motsatsställning till en artikulering som istället menar att lika möjligheter, oavsett tillvägagångssätt, främst definierar begreppet

Nog att jag påtalat både hur feminister förväxlar målsättning med metod samt hur de har problem med principen orsak och verkan (orsakssamband) men inte tusan trodde jag att de skulle erkänna det här öppet och beskriva det som ett filosofiskt perspektiv vid namn konsekvensetik. Det i särklass dummaste jag läst på länge. Inte bara förväxling mellan möjlighet och resultat utan även en inställning som i praktiken skulle förutsätta gudomligt dekret HEAR YE!


Publicerat i Genus, Jämställdhet

7 kommentarer »

 1. ”Oavsett tillvägagånssätt” kan ju, i slutändan, innebära en statlig övertagning av samtliga företag och arbetsläger, vilket är väldigt skrämmande. Detta är ju inget jag inte redan kände till om feminismen då den är tätt sammanflätad med kommunismen, men alltid extra skrämmande när tankarna kommer ut ur mörkret.

  Kommentar av David Holman — augusti 12, 2013 @ 11:56 f m

 2. Kommunals lönerapport 2013 visar: Lönerna lika ojämställda som för 20 år sedan

  Kommunals rapport ”Byt lön: Dags för jämställda löner” visar att kvinnor i genomsnitt tjänar 86 procent av vad män gör, vilket är på samma nivå som för drygt 20 år sedan. Det innebär 4 400 kronor mindre i månaden*, eller 52 800 kronor per år. För att ändra på detta har Kommunals ordförande Annelie Nordström tagit fram en serie handfasta tips för hur kvinnor kan höja sina löner.
  – Det absolut bästa tipset jag kan ge någon som vill höja sin lön är att vara en man. Det är sorgligt nog den enskilt största faktorn för lönesättning i Sverige år 2013, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

  Kommunals rapport ”Byt lön” visar att kvinnodominerade yrken systematiskt har lägre löner än de mansdominerade, trots att de ofta har liknande svårighetsgrad och utbildningskrav. Ju större andel kvinnor inom yrket, desto lägre blir ersättningen.

  – Många av våra medlemmar jobbar inom vård och omsorg, en tydligt kvinnodominerad bransch. Men trots att kompetenskraven är på minst samma nivå som mansdominerade yrkeskategorier är lönerna avsevärt lägre. Det kan inte tolkas som något annat än en strukturell diskriminering som vi ska göra allt vi kan för att stoppa, fortsätter Annelie Nordström.

  Löneskillnader finns i alla åldrar, men ökar markant i 30-årsåldern. Många kvinnor försvinner från arbetsmarknaden i denna ålder, vilket syns tydligt i uttaget av föräldrapenning– kvinnor tar i genomsnitt ut hela 76,3 procent av all föräldrapenning, vilket kan vara en förklaring till den ökade löneskillnaden.

  Rapporten avslöjar tre myter om varför kvinnor tjänar mindre:

  Myt 1: Det påstås att kvinnor har lägre utbildning än män och därför tjänar mindre. Det stämmer inte. Kvinnor har idag generellt har högre utbildning än män.

  Myt 2: Kvinnodominerade yrken inte har lika avancerade arbetsuppgifter som mansdominerade yrken. Det stämmer inte, då det är omöjligt att säga om en byggarbetares jobb är svårare än ett vårdbiträdes.

  Myt 3: Marknaden bestämmer på ett könsneutralt och rättvist sätt vad olika arbeten och yrken är värda. Det här stämmer inte heller, eftersom marknaden styrs av gammalmodiga värderingar.

  Rekommenderade åtgärder
  Rapporten föreslår bland annat dessa åtgärder för att Sverige ska få en mer jämställd lönesättning:

  1. Lågavlönade/kvinnodominerade avtalsområden ska få högre löneökningar än genomsnittet för arbetsmarknaden.
  2. Regeringen ska se över Medlingsinstitutets uppdrag så att industrins norm för lönebildning blir förenlig med aktiva insatser för att bryta den strukturella lönediskrimineringen.
  3. Regeringen måste verka för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

  Här ger Annelie fler tips till kvinnor som vill höja sin lön: https://www.youtube.com/watch?v=qQExB5zhKF8

  Rapporten hittar du på http://www.bytlon.se (http://www.kommunal.se/bytlon)

  * 4 400 kr/månaden är total skillnad i lön, inklusive tjänstemän. Jämför vi enbart arbetare inom vård/omsorg med industri är löneskillnaden i genomsnitt 3 500 kr/månaden.

  Kontaktinformation: Kommunals pressjour 010-4427130

  Erik, vänligen gå igenom detta falsarium. Det är helt otroligt hur dessa uppgifter kan få stå som sanningar.

  Kommentar av Magnus — augusti 12, 2013 @ 2:11 e m

 3. Erik, Har du läst boken Mannens frigörelse från mannen? Vore kul höra
  din analys
  http://m.adlibris.com/bok/men-mannens-frigorelse-fran-mannen-9789185849710

  Det blev efter boksläpp 2012 högläsning och offentlig diskussion kring boken

  http://kulturhuset.stockholm.se/-/Kalender/20111/Litteratur/MEN–Mannens-frigorelse-fran-mannen/

  Kommentar av Läsare — augusti 12, 2013 @ 2:54 e m

 4. Erik har du läst Men mannens frigörelse från mannen? Vore kul höra din analys

  http://kulturhuset.stockholm.se/-/Kalender/20111/Litteratur/MEN–Mannens-frigorelse-fran-mannen/

  Kommentar av Oberoende — augusti 12, 2013 @ 2:58 e m

 5. Oj…Dubbelpostering

  Såg att Pelle skrivit inlägg
  http://www.pellebilling.se/2012/03/att-avsaga-sig-sin-manlighet-som-losning-pa-samhallets-problem/

  & Mansnätverket. Vad händer när feminismen förlorat tolkningsföreträde och greppet via msm att tala om vad ANDRA män ska tänka och tycka?

  http://mansnatverket.org/articles/manlig-frigorelse.php

  Kommentar av Oberoende läsare — augusti 12, 2013 @ 3:16 e m

 6. Int ovanligt att just feminister ej førstår skillnaden mellan …mål , medel och metoder.
  Undrar varfør.
  Per Hagman
  .

  Kommentar av per Hagman — augusti 13, 2013 @ 2:32 e m

 7. Läsare: Nej inte läst den, har inte den boken ännu.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 15, 2013 @ 12:20 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: