Aktivarum

Expressens Johanna Reimers likställer fotbollsprestationer med sexuella relationer | juli 8, 2013

Nu börjar jag tröttna på människor som stänger av hjärnan i allt som rör kvinnor.

Även om de vill gynna kvinnor på vilket sätt tror de det gynnar kvinnor att lära sig rena galenskaper? Hur skall galenskaper vara till gagn för kvinnor? Johanna Reimers krönika i Expressen är så vrickad jag inte vet vad jag skall svara. Vad lär man sig på journalistutbildningar egentligen?

”En herrspelare hade kunnat tjäna 1,7 miljoner vid förra sommarens EM – en damspelare tjänar max 150 000 kronor. Låt mig tala klartext, tjejer: Ni ska inte vara ett dugg nöjda med det här.”

Nej jag skämtar inte. Hon tycker på fullaste allvar att vinna Damfotbolls-EM är jämförbart med att vinna Fotbolls-EM. Detta är den kvalitet på utbildning vi har hos journalister i Sverige och nej det är inget missförstånd. Fortsättningen är tvärtom ännu värre:

”Vi pratar om spelare som representerar samma land och samma förbund och som under en månad gör ett jobb som tar lika mycket tid, energi och kringkostnader i anspråk.”

Vet ni vilka som också representerar samma land, samma förbund och gör ett jobb som tar lika mycket tid och kringkostnader? Alla manliga spelare som inte är i A-laget. Här har vi alltså det s.k. ”Apex Fallacy” där män som kön bedöms efter vad som enbart gäller den ultimata eliten

Anledningen till skillnaden är givetvis att Fotboll är en prestations- och publiksport.

Johanna Reimers har dock en helt annan idé om fotboll. Hon tycker att fotboll skall betraktas som om det vore en sexuell relation mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare i samma förbund. Enligt henne borde man ge tjejerna hälften av vad killarna drar in.

”En sak som jag dock tror gäller för de flesta något så när moderna hushåll i det här landet, det är att pengarna som dras in delas lika. Oavsett vilken partner som tjänar bäst så kommer slantarna till lika stor gagn för båda.”

Det förstnämnda är dock bara sant när man pratar om sexuella relationer. Det sistnämnda är inte sant överhuvudtaget, slantarna kommer mycket mer kvinnor till gagn. Därav anledningen dessa galenskaper publicerades i en annonsfinansierad tidning som Expressen.

”Jag är upprörd över hur svenska män i genomsnitt tjänar 14 procent mer än svenska kvinnor.”

För samma arbete? Nej jag trodde väl det. Lägg märke till hur allt fler feminister droppar att hävda kvinnor får sämre lön för samma arbete. Nu är de arga för att de saker som kvinnor är intresserade av att jobba med inte ger lika hög lön som de mindre attraktiva jobb män oftare valt.

Länktips:

Genusdebatten – Är detta en feministisk åsikt? JA/NEJ


Publicerat i Genus, Jämställdhet

21 kommentarer »

 1. Det kommer fler idrottsrelaterade galenskaper idag.

  The Guardian skriver i Virginia Wade: a Wimbledon champion written out of British history, att alla brittiska tidningar har raderat ut det faktum att den senaste britt som vann Wimbledon var en kvinna.

  Det larviga är att Daily Mail dagen innan hade en krönika om Murray skriven av Virginia Wade. Och i de förstasidor som de samlat ihop som bevis på att andra tidningar ignorerar Wade, står det på flera tydligt att han är den första brittiska man som vunnit Wimbledon sedan 1936.

  Men varför låta fakta komma ivägen för en bra story?

  Kommentar av Ulf T — juli 8, 2013 @ 7:44 e m

 2. Det finns ett annat sätt att se på detta: fotbolls-EM får spelas av SAMTLIGA, Damfotbolls-EM får endast spelas av kvinnor. Alltså är damfotbolls-EM ett B-lag medan kvinnorna som spelar i A-laget får exakt lika mycket som sina lagkamrater.

  Så när en kvinna kan komma upp till den manliga nivån och spelar i samma lag men tjänar mindre kan vi prata om att de tjänar mindre… Men till dess…

  Kommentar av David Holman — juli 8, 2013 @ 8:08 e m

 3. Kan säkert komma en dag när kvinnor och män tjänar lika mycket för att representera Sverige. Det första som behövs för att det ska ske är dock att publikunderlaget till damerna går upp markant i vanliga fotbollsserier. De 150k som Johanna nämner är nog för de flesta spelarna som ställer upp för Sverige rätt mycket pengar. Manliga utlandsproffs tjänar oftast rätt bra mycket mer i sina ligor.

  Kommentar av robjoh — juli 9, 2013 @ 7:11 f m

 4. Nu har jag läst lite om varför damfotboll är så mycket mindre värd än herrfotboll. Det handlar huvudsakligen om tre saker.

  1) Damfotbollslagen presterar inte högt över vad dåliga herrlag presterar på planen

  2) Herrfotbollslagen presterar skyhögt över damerna, skillnaden är så stor det anses fult och elakt att ens prata om var de ligger på herrskalan. Många tror att svenska mästarna är lååångt bättre än de är jämfört med manliga lag.

  (Det påminner mycket om när Systrarna Williams totalt överskattade sin förmåga att vinna över lågt rankade manliga tennisspelare och 1998 spelade träningsmatcher mot Karsten Braasch som låg #203)

  3) Kvinnor tittar själva inte i någon utsträckning på damfotboll. Alla genusfolk verkar förvänta sig att fotbollsintresserade killar skall göra det. Ingen kräver att tjejerna stöttar damlagen genom att titta på deras matcher.

  Kommentar av Aktivarum — juli 9, 2013 @ 8:16 f m

 5. Erik: Bra sammanfattning. De flesta manliga fotbollsspelare som är bättre än de bästa kvinnliga fotbollsspelarna tjänar mindre än dem.

  Normalt sett är inga tävlingar stängda för kvinnor utan de har alltid möjlighet att konkurrera med männen i öppen klass, som herrsporten egentligen borde kallas.

  Kommentar av lavazza1891 — juli 9, 2013 @ 8:30 f m

 6. Tänk när feminister (och journalister som följer med strömmen med huvudet under armen) om 5-6 år tittar tillbaka på sina texter. Undrar hur många som kommer skruva på sig och vilja falla genom jorden. Man hade sådan oförmåga att tänka själv att man fullt ut tillätt sig resonera på samma sätt som en egoistisk femåring. Mängden kvinnor som gnäller i tidningar med imbecilla offerkoftor skulle också tyvärr kunna bidra till att pendeln svänger tillbaka ännu hårdare.

  Kommentar av David8 — juli 9, 2013 @ 8:32 f m

 7. Först var det brandkåren (räddningstjänsten) och nu polisen http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.487990?l=sv

  Kommentar av MiT — juli 9, 2013 @ 10:02 f m

 8. http://www.svd.se/sport/damlandslaget-fick-lektion-av-pojkar_7828940.svd

  Pia Sundhage är ändå tuff nog att låta damlandslaget spela mot pojklag för att de skall få utmanas mot riktigt tufft motstånd. I detta fall AIKs p17-lag, som blev tillsagda att inte pressa för högt i början, och spelade med 10 man hela andra halvlek, men ändå vann med 3-0.

  I detta youtubeklipp kan man se bitar ur en träningsmatch, feb 2013, mellan damlandslaget och Stockholm p98 (14-15 år).

  Det ser ut som om killarna var spelmässigt och fysiskt bättre, men hade dålig skärpa i avslutningarna och förlorade med 2-1.

  Hur mycket tjänar 14-åriga grabbar som spelar fotboll?

  Kommentar av Ulf T — juli 9, 2013 @ 10:48 f m

 9. Här en annan sorts jämförelse mellan manligt/kvinnligt:

  http://www.10news.com/news/video-south-korean-rhythmic-gymnast-amazes-crowd-with-incredible-first-pitch-070813

  Tjejens pitch är onekligen sevärd, men som basebollpitch fullständigt värdelös, eftersom den dels inte var inom slagrutan, och dels så lös att den hade varit omöjlig att missa för en halvkompetent slagman.

  Killens pitch är också sevärd, men faktiskt också åtminstone ‘halvhård’ och träffsäker, även om ingen slagman med självrespekt hade kunna undgå att slå den ut ur stadion. (:

  Ingen av dem kan nog sägas ha tillfört pitchingtekniken i baseboll något matnyttigt.

  Detta är naturligtvis slutgiltigt bevis för något… vet inte riktigt vad. Låt säga att det de imponerade med inte hade mycket med sporten baseboll att göra – för en pitcher spelar det inte stor roll hur det ser ut, men mycket stor roll vad det faktiska resultatet blir.

  Nå, två imponerande prestationer på sitt sätt, dock.

  Kommentar av Ulf T — juli 9, 2013 @ 11:01 f m

 10. Ulf T: Här ”problematiserar” de igen… Och undrar varför män är topptränare och inte kvinnor, även för kvinnor.
  http://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2013/Man-tranar-bade-man-och-kvinnor-kvinnor-tranar-kvinnor/

  Kommentar av MiT — juli 9, 2013 @ 11:12 f m

 11. MiT:

  Undrar de även varför A-lagstränare kan gå ner till B-laget lättare än B-lagstränare kan gå upp till A-laget? Nej sanningen är att för dem existerar inte något killarnas B-lag. När det finns killar som är bäst är det enbart de killarna feminister pratar om. Det enda de pratar om.

  Apex Fallacy är enligt dem inte ett felslut utan en helt ok retorisk strategi med vilken man ger falsk bild av män. Detta är ok för det säger ”maktanalysen” vilket av allt att döma bara är ett finare ord för Lenins (Ja DEN Lenin) politiska ideologi.

  Kommentar av Aktivarum — juli 9, 2013 @ 11:21 f m

 12. @MiT,

  Hon borde nog ha läst den här studien.

  En sak som sticker ut, bortsett från det uppenbara att elittränare är huvudsakligen ‘självutvalda’, från gruppen före detta elitidrottare som ‘har ledarskapet i blodet’, och att det är svårare att locka kvinnor att bli elittränare än män, är detta:

  Tabell 17: Genusmässig träningsgrupp i dagens elittränaransvar (procent).
     Kvinnor Män Ind Lag Totalt
  (k) 55    18  10 39 23
  (m) 0    30  6  53 26
  (b) 45    52 84   8 51
  
  (k) Enbart kvinnliga aktiva
  (m) Enbart manliga aktiva
  (b) Aktiva av båda kön

  Dvs inga av de kvinnliga elittränarna har adepter av endast manligt kön. Eftersom 45% av de kvinnliga elittränarna har adepter av båda könen torde det inte bero på att männen inte accepterar tränare av kvinnligt kön.

  Kommentar av Ulf T — juli 9, 2013 @ 11:46 f m

 13. Ulf T:

  Genusanalys: Tjejer sysslar med gymnastik (uppvisning), killar sysslar med akrobatik (prestation).

  Kommentar av Aktivarum — juli 9, 2013 @ 11:50 f m

 14. ”Kvinnor tittar själva inte i någon utsträckning på damfotboll. Alla genusfolk verkar förvänta sig att fotbollsintresserade killar skall göra det.”

  Tror att min grabb, som spelade i en av huvudstadsklubbarna tom 16 år, sade kommer någonting på spåren:
  ”jag orkar inte titta på damfotboll eftersom jag vet att jag var bättre som 15 åring än damlandslagets målvakt.”

  Kommentar av Roffe — juli 9, 2013 @ 2:06 e m

 15. AIK P17 mötte Damlandslaget i Träningsmatch. Det står inte att de spelade match, istället fick tjejerna en ”lektion” Det nämns knappt vilket resultat det blev i matchen (3-0 till killarna) Och handikapp med 10 spelare istället för 11 beskrivs som ”kosmetisk förändring” som om lag som fått rött kort inte påverkas alls.

  http://www.svd.se/sport/damlandslaget-fick-lektion-av-pojkar_7828940.svd

  Kommentar av Aktivarum — juli 9, 2013 @ 3:33 e m

 16. http://www.expressen.se/sport/kronikorer/tomas-pettersson/tomas-pettersson-vi-ar-kvar-i-stenaldern/?fb_action_ids=10151785506727034&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

  här är en till som vill tjäna billiga politiska poäng genom att göra om förväntningar och jantelag till kvinnohat.

  Expressen verkar ha satt sin prägel på EM, det ska handla om politik och inte fotboll.

  Kommentar av Patrik — juli 9, 2013 @ 5:46 e m

 17. Ja, Jesus. För att damfotbollen ska ha en chans måste de hitta folk som tycker att den är rolig och spännande, trots den låga kvaliteten. Det är inte många som vill kolla på massor av damfotboll för att ”visa” dem som beskrivit den låga kvaliteten på ett väl plumpt sätt.

  Kommentar av lavazza1891 — juli 9, 2013 @ 7:57 e m

 18. […] var det Expressens Johanna Reimers som förväxlade fotboll med sexuella relationer och tyckte herrlagen skulle försörja damlagen […]

  Pingback av Damfotbollen tjänar ingenting på journalisters översittarfasoner! | Aktivarum — juli 9, 2013 @ 9:37 e m

 19. ”Kommentar av Aktivarum — juli 9, 2013 @ 3:33 e m”

  Ok, det laget och det motståndet några år tidigare.
  Ja, jag vet att det ändå är anekdotisk bevisföring.
  Nu vill jag inte outa min son eller mig själv mer men det finns inte att 15-17 åringar på elitnivå torskar mot Svenska Damlandslaget. Punkt.

  Kommentar av Roffe — juli 9, 2013 @ 10:29 e m

 20. Roffe:

  Det finns många fler exempel på matcher där killar mött tjejer. 2005 spelades exempelvis en träningsmatch där dåvarande SM-mästarna på damsidan (Djurgården/Älvsjö) mötte Spångas P16 killar. Spångakillarna vann den matchen med 2-0.

  Kommentar av Aktivarum — juli 9, 2013 @ 11:08 e m

 21. […] on suomalaista kovaäänisempää ja sitä käyvät myös naiset. Esimerkiksi Erik Wedin kommentoi Johannan ajattelua. Genusdebatten -sivuilla meneillään olevaa kansan manipulointia verrataan […]

  Pingback av JOTAIN POSITIIVISTA? | Simpanssifilosofiaa — oktober 20, 2014 @ 6:34 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: