Aktivarum

Men on Strike – Del 1 Årets viktigaste bok redan här? | juni 1, 2013

Jag har just hunnit bläddra lite i Dr. Helen Smiths nyaste bok om manfrågor.

men on strike coverMEN ON STRIKE – Why Men Are Boycotting Marriage, Fatherhood, and the American Dream and Why it MattersBara genom att läsa undertiteln så kan ni konstatera att det här inte är en vanlig bok vilket, bara blir ännu mer uppenbart av bokens första stycke.

”I you are a wimp this book is not for you. The suggestions I make in this book are difficult and require sacrifice and if you, as a male, do not feel you are up to the challenge, put this book down and go elsewhere”

En tuff utmaning. Men givetvis en som jag tar mig an. Förmodligen är det få läsare som minns Helen Smiths namn från detta inlägg så vi tar lite bakgrund. För sju år sedan intervjuades hon av Bernard Chapin vilken då summerade hennes iakttagelser med begreppet ”The Apex Fallacy” 

Chapins Inferno har nu en lång recension i tre delar av hennes bok.

Jag har bara hunnit bläddra igenom den lite snabbt men jag kan redan nu av det jag sett och av vad Chapin berättar i sina videoklipp ge den här boken mina högsta rekommendationer. Dr Helen berättar om sin bakgrund och varför hon inte längre betraktar sig som en feminist.

”I used to consider myself feminist but mistakenly thought feminism means equality between the sexes. In todays culture it means female privilige”

Nu kanske ni tror boken handlar om antifeminsm. Inget kunde vara mer fel. Vad boken framför allt handlar om är en professionell teraopeut som gör något så sällsynt som att lyssna på mäns berättelser. Boken har mängder av dessa, inte sällan är de tragiska, vissa av dem är rent hemska.

Allihop har de dock gemensamt att de normalt inte hörs i dagens media eller kultur.

”And they (the men) believed nobody cared cause in reality, few did”

Som exempel på detta anges den senaste nationella statistiken för självmord. Det visar sig att 2010 begick 38.364 människor självmord i USA. Hur många av dessa tror ni var av manligt kön? Inte för att det spelar någon roll. Testa själv löpsedeln ”tusentals kvinnor begår självmord!”

”When no one listens people tune out and start to do their own thing”

Det finns en term för fenomenet när personer drar sig undan samhället. ”Going Galt” Uttrycket kommer från en karaktär som heter John Galt från en känd bok som ursprungligen skulle få namnet ”The Strike”. Författarens make föreslog dock en ändring och boken fick då sitt nuvarande namn.

”Atlas Shrugged” (Och världen skälvde) författaren var Ayn Rand.

Dr.Helen ser på fenomenet från en psykologs perspektiv. Syftet med en bok som ”Men on Strike” blir sålunda att lära män att överkomma de psykologiska barriärer som hindrar dem från att stå upp även i egen sak och inte enbart i andras.  För det är så män utnyttjas idag.

”There are legal barriers, but I truly believe that culture drives politics and politics drives the law”

Utöver att vara tränad psykolog medprofessionellt perspektiv har Dr.Helen även ännu en fördel i de här frågorna. Hon är kvinna. Därför kommer hon inte att få hälften så mycket skit som en man skulle få för att säga exakt samma saker – Den observationen har även Girlwriteswhat gjort.

Del 2 kommer så småningom. Då har jag hunnit läsa mer.

Stort tack till er som donerar en slant och gör det möjligt för mig att införskaffa alla relevanta böcker, i detta paket fanns inte en utan två titlar. När jag är klar med Men on Strike kommer flera inlägg om den andra – än så länge hemliga – boken.


19 kommentarer »

 1. åh bra med boktips!

  Kommentar av Mariel — juni 1, 2013 @ 5:11 e m

 2. Kul med en lite mer detaljerad ”manshierarki”. Jag känner nog att jag har en dragning åt Sigma-hållet (”lone wolf”). Jag har haft en del kollisioner med alfahannar och någon slags hatkärlek oss emellan; jag har valsat runt i deras periferi, blivit inbjuden emellanåt, och sedan utkickad när jag inte följer reglerna. 🙂 Det där med att alfahannar känner sig utmanade av sigmas känner jag väl igen. Det sägs att jag är bra på att leda, men jag är själv inte särskilt intresserad av att göra det.

  Mycket trevligare att identifiera sig som en Sigma än som en misslyckad Alfa. 🙂

  Kommentar av Ulf T — juni 1, 2013 @ 6:05 e m

 3. Jenny Holzer, ”konceptartist”.
  Risken med att påstå att könen är lika:

  Att betänka. Jättestor reklamskylt på Times Square, New York:

  Kommentar av Claes-Peter — juni 1, 2013 @ 8:02 e m

 4. .. och som vanligt är det här bara en massa sakfel…
  Omm (om och endast om) dr Helen verkligen har sagt det som påstås här ovan så är hon antingen ovanligt korkad och helt okunnig eller så är hon i maskopi med mansgrisar eftersom hon tror hon kan dra fördelar av det.

  Feminism är ett samlingsnamn på flera olika inriktningar. Det enda de olika inriktningarna av feminismen har gemensamt är att se verkligheten från en kvinnlig utgångspunkt. That’s it! Det finns likhetsfeminister, särartsfeminister, queerfeminister osv, osv. Dessa inriktningar skiljer sig lika mycket som tex olika kristna inriktningar. Det går inte att säga att kristna ar si eller så för det är en väldigt stor skillnad på tex en katolik eller en från Jehovas Vittne eller Livets Ord eller….. Feminismen har inte gått från det ena till det andra. Olika inriktningar har funnits hela tiden.

  Det riktigt, riktigt, riktigt sorgliga är att så många män har gått på den minsta och mest fanatiska uppenbarligen felaktiga felaktiga inriktningen att det inte skulle vara några biologiska skillnader mellan könen. Helt otroligt att män, som själva vill se sig som så vetenskapliga, vägrar inse biologiska fakta!!!

  Kommentar av Stina — juni 2, 2013 @ 6:33 f m

 5. Jenny Holzer: Hela poängen är att män har ALDRIG skyddat kvinnor. Feminister bevisar gång på gång att män misshandlar, våldtar, diskriminerar utnyttjar som gratis eller billig arbetskraft mm. Män har inte tagit tag i tex våldet mot kvinnor. Det har vi fått göra själva.

  Kommentar av Stina — juni 2, 2013 @ 6:37 f m

 6. HA, HA, HA, HA, HA, HA: ”Syftet med en bok som ”Men on Strike” blir sålunda att lära män att överkomma de psykologiska barriärer som hindrar dem från att stå upp även i egen sak och inte enbart i andras.” ROFL!

  Här inser man att dr Helen nog bara är ironisk. Så korkad kan bara ingen vara. Är det någon grupp i samhället som alltid fått lära sig att sätta andras behov före sina egna så är det mammor. Den dag kvinnor och framför allt mammor börjar bete sig lika egoistisk som män alltid har gjort då går samhället under.

  Kommentar av Stina — juni 2, 2013 @ 6:44 f m

 7. @Stina
  nej men ser man på trollet är tillbaka! Om jag bryr mig om att svara på ditt ovetenskapliga dravel kommer du argumentera då eller kommer du fortsätta med hit and run?

  Kommentar av robjoh — juni 2, 2013 @ 7:21 f m

 8. robjoh, hon verkar dock inte vara ett troll utan tror faktiskt på det hon skriver … ? och verkar kunna ha dialog?

  Kommentar av Mariel — juni 2, 2013 @ 8:32 f m

 9. @Mariel
  kan hon? Jag har då aldrig sett henne lyckas föra en dialog här på aktivarum i alla fall. Kan dock ha missat något.

  Kommentar av robjoh — juni 2, 2013 @ 9:18 f m

 10. @Stina
  Du skriver:
  ”Feminism är ett samlingsnamn på flera olika inriktningar. Det enda de olika inriktningarna av feminismen har gemensamt är att se verkligheten från en kvinnlig utgångspunkt. That’s it! Det finns likhetsfeminister, särartsfeminister, queerfeminister osv, osv.”

  Inte undra på att ni feminster är så förvirrade då.
  Men låt bli att pracka på oss sansade, realistiska kvinnor, män och barn era stolligheter och eviga gnäll.

  Kommentar av Sensation — juni 2, 2013 @ 10:09 f m

 11. @Stina

  Du skriver:
  ”Feminism är ett samlingsnamn på flera olika inriktningar. Det enda de olika inriktningarna av feminismen har gemensamt är att se verkligheten från en kvinnlig utgångspunkt. That’s it! Det finns likhetsfeminister, särartsfeminister, queerfeminister osv, osv.”

  Den feminism som vi debatterar emot är oftast den som kommer fram i massmedia,politik och sociala medier. Viken inriktning den feminismen har av alla de som du räknar upp är svårt att säga. Den verkar vara en blandning av ovanstående. Gemensam nämnare är i alla fall att man vill tillskriva män och manlighet allt ont i världen och man vill se kvinnan som ett offer i alla sammanhang. Dessutom förespråkar man kvotering till styrelseposter för kvinnor och gärna även i andra sammanhang som passar feministerna medan man aldrig skulle tänka tanken att det finns områden med kvinnlig dominans där i så fall männen borde kvoteras in om ni skall vara konsekventa.

  Du skriver:
  Det riktigt, riktigt, riktigt sorgliga är att så många män har gått på den minsta och mest fanatiska uppenbarligen felaktiga felaktiga inriktningen att det inte skulle vara några biologiska skillnader mellan könen. Helt otroligt att män, som själva vill se sig som så vetenskapliga, vägrar inse biologiska fakta!!!

  Det är väl likhetsfeminsterna som påstår att det inte finns någon skillnad mellan könen. Vi som debatterar här köper inte detta vad jag vet.

  Du skriver:
  Hela poängen är att män har ALDRIG skyddat kvinnor. Feminister bevisar gång på gång att män misshandlar, våldtar, diskriminerar utnyttjar som gratis eller billig arbetskraft mm. Män har inte tagit tag i tex våldet mot kvinnor. Det har vi fått göra själva.

  Hur många män är det som sysslar med dessa kriminella saker ? Det rör sig väl högst om några procent, vilket i och för sig är illa nog, men det är ju ingen grund för att göra en minoritet av män till representanter för könet man. I så fall kan ju jag påstå att kvinnor är tjuvar eftersom det finns kvinnor som sitter i fängelse för det brottet.

  Du skriver också att män inte har gjort något mot våldet mot kvinnorna.

  Det finns lagar som gör detta förbjudet och det har ju historiskt varit män som stiftar lagarna..Oftast är det väl också manliga poliser som tar hand om brottslingarna.

  Du skriver:
  Den dag kvinnor och framför allt mammor börjar bete sig lika egoistisk som män alltid har gjort då går samhället under.

  Återigen klumpar du ihop alla män som en grupp. Jag vågar påstå att de flesta män inte är mera egoistiska än vad kvinnor är som grupp. Du tänker kanske på att det oftast är kvinnorna som tar huvudansvaret för barnen ? De första månaderna är det väl naturlgt att det är så med tanke på återhämtning efter förlossningen,amning mm.

  Sedan är det ju upp till föräldrarna hur de vill fördela barnledigheten. Oftast är det väl kvinnorna som tar merparten av ledigheten. Det beror ju inte sällan på att de vill vara hemma med sitt barn vad jag förstår.Dte finns ju dock exempel på att män som har tagit hand om majoriteten av barnledigheten och rent generellt har ju männens uttag av barnledigheten ökat på senare år.

  Kommentar av Pelle2 — juni 2, 2013 @ 4:20 e m

 12. Definitivt en bok jag kommer att köpa. Jag verkar också passa in på Sigma-mannen.

  Kommentar av The Perfect Man — juni 2, 2013 @ 6:15 e m

 13. Om #1: Könet är en social konstruktion, och #2 det är kvinnor som uppfostrar barn av båda könen – ”tar största ansvaret” – mor, barndagvårdare, förskola, lågstadiet osv – så varför i Herrans namn (alt. Modergudinnans) uppfostrar mödrarna sina söner till att bli egoistiska, sexistiska, våldsbenägna svin? Och varför uppfostras flickorna till att beundra ”bad boys” och ”farliga män”?

  Att det finns femtioelva feministiska läror vet vi ju om – så gick det ju också med den s.k. avgrundsvänstern, a.k.a. bokstavsvänstern, på 70-talet. Alla revolutioner går till så – först några någotsånär vettiga och intelligenta som gör uppror – och när segern är vunnen, så kuppar fanatikerna ut de vettiga. Bolsjevikerna tog kål på Mensjevikerna 1917, islamisterna gjorde samma sak med mujahedin i Iran, hela ”den arabiska våren” har gått åt samma håll.

  Så vilken feministsekt ska vi män då undergivet lyda? Ireen von Wachtmeister i ROKS verkade ju vara spännande sexfixerad i ”Könskriget”- män är djur, män är kringvandrande dildos – kan man där ana nätt och jämnt förträngda sexönskningar?

  Många sekter finns det… Enligt Wikipedia:

  ”Feminism (‘plain vanilla’?)
  Särartsfeminism
  Likhetsfeminism
  Anarkafeminism (borde det inte vara anarko- ?)
  Liberalfeminism
  Radikalfeminism
  Socialistisk feminism
  Queerfeminism
  Ekofeminism
  Analytisk feminism
  Kontinental feminism
  Pragmatisk feminism
  Postkolonial feminism”

  Finns det ingen variant som heter ”Vettig feminism”?

  Men jag tyckte jag saknade något – wicca, denna trevliga religion där kvinnor dansar nakna i månskenet över daggvåta ängar… [Enda religionen som lockar mig!]

  ”Feminist theology is a movement found in several religions, including Buddhism, Christianity, Judaism, and New Thought, to reconsider the traditions, practices, scriptures, and theologies of those religions from a feminist perspective.”

  ”Dianic Wicca, Dianism, Dianic Witchcraft, Dianic Feminist Witchcraft”

  ”Feminist Witchcraft or Pagan feminism is a movement incorporating Neo-Paganism, Wicca, Feminist Goddess Worship and secular feminism. There are two traditions within Pagan Witchcraft that are feminist. Both of the Dianic and the Reclaiming traditions were born around the same time the 1970’s in light of Second Wave Feminism. In these traditions Feminist Witches through the use of their magic, rituals and spells create a just and sustainable world. Feminist Witches can be Pagan or Non-Pagan, eclectic or solitary, however most are part of a coven or a community. Feminist Witchcraft and Pagan feminism is a religious Goddess worshipping path, a path of self-service with no middle man/woman to pray to Divinity for you and a place for revolutionary religious change.”

  Richard Dawkins on Feminism invading science

  Kommentar av Claes-Peter — juni 2, 2013 @ 7:58 e m

 14. Lyssna på debatt svensk feminism

  http://m.sverigesradio.se/artikel/5554970?programId=1637

  Kommentar av Blogg tips — juni 5, 2013 @ 9:30 f m

 15. Feministisk religion i den klassiska antiken? Kommer Gudrun eller Tiina att försöka introducera den i våra dagar, i vårt land? Eller har man redan börjat på Aftonbladet? Man skulle nästan kunna tro det…

  ” /…/ den manliga delen av prästerskapet frivilligt kastrerade sig för att komma närmare gudinnan /…/”

  ” /…/ Mellan den 15 och 28 mars varje år hölls festivaler i Rom för att dyrka Kybele och Attis. Det var på en av dessa dagar, Dies Sanguinis, blodets dag, den 24 mars, som det antas att de blivande manliga prästerna kastrerade sig. Dagen efter genomfördes glädjeceremonier till Kybeles och Attis ära på Roms gator.
  Den siste hedniske kejsaren, Julianus Apostata, hyllade Kybelekulten som en högstående och andlig kult och försvarade också den rituella kastreringen. Kyrkofadern Augustinus fördömde kulten hårt och hävdade att gudinnan inte var ”gudars moder” utan ”demoners moder”. Vid den tidpunkten var kulten redan förbjuden. På senare år har vissa nyhedniska grupper försökt återuppliva kulten av Kybele.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kybele

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cybele

  Kommentar av Claes-Peter — juni 5, 2013 @ 8:15 e m

 16. […] Men on Strike Del 1 beskrev förutsättningarna. Nu skall vi gå in mer på detaljerna. Dr Helen konstaterar att samhällsinstitutioner nu aktivt deltar i rädsla baserad på manshat. […]

  Pingback av Men on Strike – Del 2 Herrklubbar förbjudna, Damförbund tillåtna | Aktivarum — juni 11, 2013 @ 12:44 e m

 17. […] här säger Dr Helen Smith 2013 i sin nya bok Men on Strike. Här är mina inlägg om boken: Del 1 (Årets viktigaste bok redan här?) och Del 2 (Herrklubbar förbjudna, Damförbund […]

  Pingback av Katerina Janouch, Söderhipstern och Sexuellt förvirrade kvinnor 3.0 | Aktivarum — juni 13, 2013 @ 9:35 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: