Aktivarum

Mer våld mot utlandsfödda kvinnor enligt Lunds universitet | maj 30, 2013

Doktoranden Cecilia Fernbrants avhandling från Lunds Universitet visar att utlandsfödda kvinnor löper större risk än svenskfödda kvinnor att råka ut för våld i hemmet. Största skillnaden fanns vid dödligt våld. Utlandsfödda kvinnor skall löpa tre gånger större risk än svenskfödda med samma riskfaktorer.

Forskning.se samt Vetenskap och hälsa

Samtidigt anser jag att bara hänvisa till var folk geografiskt är födda är otillräckligt. Själv har jag skapat och använder begreppet svenskuppväxt. Även när folk är födda i Sverige är de ibland födda i områden där man knappt träffar svenskar eller hör någon prata svenska vilket måste beaktas.

Vidare så kommer folk inte till Sverige i lika hög andel från världens alla hörn. Grannländer som Finland och krigsländer som Bosnien, Irak, Somalia och Syrien är, kraftigt överrepresenterade. Så hur mycket säger det egentligen att prata om utlandsfödda? Snarare pratar vi om konfliktfödda.

Avslutningvis har vi det här med mansfrågorna… Hur kommer det sig att man ens undersöker utländska kvinnors situation utan att prata om de – sannolikt – utlandsfödda män som att döma av våldet de utövar (och sannolikt råkar ut för) inte befinner sig i den bästa av världar?

ROKS lät sitt sexistiska hat mot det manliga könet gå före kvinnors hälsa när man vägrade att förespråka behandling av våldsamma män.

”Så snart det blev känt att en stiftelse bildats i Gävle för att starta en krismottagning för män aktiverade den lokala Roks-representanten Karin Isidorsson motståndet. Det var samma kvinna som motionerade till s-kvinnornas kongress om att inga samhälleliga medel skulle anslås till behandling av våldsamma män. Argumentet var att män misshandlar därför att de är män. Inför att landstingets sjukvårdsstyrelse i Gävle skulle ta ställning till en ansökan om anslag ringde Roks-representanten till de kvinnliga politikerna och lobbade emot.”

Aftonbladet – Göran Lindén, socionom

Organisationen anser att idén om behandling av män är direkt farlig. Och arbetet i nationellt råd för kvinnofrid kom att domineras av Roks perspektiv till den grad att företrädaren för behandling och fler perspektiv hoppade av arbetet i protest.

SvD – Evin Rubar, journalist

Tack vare kriminologen Mikael Rying är det sedan länge känt att kvinnorörelsens teori att det är vilken man som helst som slår är fabricerade lögner.

DN Fängelse biter inte på männen som slår


Publicerat i Genus, Jämställdhet

9 kommentarer »

 1. Jag kommenterade precis om det här på genusdebatten (inlägget del 2 om lilla feminstguiden) för jag reagerade på rapport i måndags när man i påannonsen sade

  Utlandsfödda kvinnor utsätts för mer våld i hemmet än kvinnor som är födda i Sverige, och det oavsett om partnern är svensk eller inte.

  eftersom jag ansåg anvädningen av svensk var luddig. Men i själva inslaget sade man senare svensk- resp. utlandsfödda män.

  Men poängen med ”utlandsfödd” är väl just att det är en mätbar variabel. En människa är född i Sverige eller född i utlandet, och det är ett ganska enkelt kriterium att förhålla sig till när man talar om saker i relation till invandring. Svensk, i betydelsen svensk medborgare, säger inget alls eftersom man kan vara 50 år och ha haft medborgarskap i en månad och då kalla sig svensk.

  ”Svenskuppväxt” är väl ett användbart begrepp när man vill göra distinktionen mellan utlandsfödda ”riktiga” invandrare, och utlandsfödda som kommit hit i unga år och i allt väsentligt kan anses vara ”riktiga” svenskar, m.a.o. de är helt naturliserade och ingår och är fullt hemmastadda i den svenska kulturen.

  Jag har bara sett inslaget i Rapport om avhandlingen. Otvivelaktigt kommer den väl att framhållas som ett bevis för hur hemsk manligheten är och bla bla bla. Men det intressanta är ju det man kom fram till ifråga om variablerna som korrelerade till våldet:

  Det har vi framför allt sett att det är låg inkomst i hushållet, social isolering och då även låg jämställdhet från det landet man kommer ifrån.

  och

  Om de utlandsfödda kvinnorna lever med svensk- eller utlandsfödda män spelar ingen roll, utan det är deras egna förutsättningar poängterar Fernbrant som ligger bakom den alarmerande riskförhöjningen.

  (Cecilia Fernbrant var en dokorand som intervjuades i inslaget).

  Så, jag skulle väl snarare se det som att undersökningen stödjer att det inte är ”manlighet” som är faktorn som styr våldet, utan att det främst handlar om sociala faktorer.

  Kommentar av dolf — maj 30, 2013 @ 10:11 f m

 2. dolf

  ”Men poängen med ”utlandsfödd” är väl just att det är en mätbar variabel. En människa är född i Sverige eller född i utlandet, och det är ett ganska enkelt kriterium att förhålla sig till när man talar om saker i relation till invandring.”

  Konfliktfödd är en lika mätbar och betydligt mer relevant variabel. Utlandet kan vara vad som helst från Upper East Side i New York till Kongo och medelsiffror vore helt värdelösa.

  ”Svensk, i betydelsen svensk medborgare, säger inget alls eftersom man kan vara 50 år och ha haft medborgarskap i en månad och då kalla sig svensk.”

  Precis, det är ännu en intetsägande variabel. Värdelös för forskning som faktiskt skall säga någonting om någonting mer än hur folk påverkas av att få en lapp i fickan.

  ”Svenskuppväxt” är väl ett användbart begrepp när man vill göra distinktionen mellan utlandsfödda ”riktiga” invandrare, och utlandsfödda som kommit hit i unga år och i allt väsentligt kan anses vara ”riktiga” svenskar, m.a.o. de är helt naturliserade och ingår och är fullt hemmastadda i den svenska kulturen.”

  Svenskuppväxt är ett användbart begrepp när man vill bedöma hur folk påverkas av att växa upp svenskt kontra att växa upp på andra sätt. Det är hur man hade agerat om man ville ha riktig forskning.

  ”Jag har bara sett inslaget i Rapport om avhandlingen. Otvivelaktigt kommer den väl att framhållas som ett bevis för hur hemsk manligheten är och bla bla bla.”

  Uppenbarligen bevisar den vissa manligheter är värre än andra isåfall. Den kan inte säga ett dyft om manlighet utan att samtidigt bli baseballträ åt rasister.

  ”Men det intressanta är ju det man kom fram till ifråga om variablerna som korrelerade till våldet:
  Det har vi framför allt sett att det är låg inkomst i hushållet, social isolering och då även låg jämställdhet från det landet man kommer ifrån.”

  Länder måste vara rika innan de kan vara jämställda. Det funkar likadant med kommunismen. Om landet inte redan har rikedomar att fördela så funkar det inte för kommunismen producerar inga egna rikedomar.

  ”Om de utlandsfödda kvinnorna lever med svensk- eller utlandsfödda män spelar ingen roll, utan det är deras egna förutsättningar poängterar Fernbrant som ligger bakom den alarmerande riskförhöjningen.”

  Vilka svenskfödda män flyttar ihop med ej svenskfödda kvinnor från de berörda länderna överhuvudtaget? Det är ju bara vissa specifika grupper av svenskfödda män som kan komma ifråga. De två legitimt svenska alternativen är turism eller när någon är utbytesstudent. Sedan har vi dock två mycket specifika grupper att ta hänsyn till.

  1) Män med invandrarbakgrund vars familj kommer från kvinnans hemland

  2) Den sorts man som specifikt hämtar fruar han inte känner utomlands.

  Ingen av dessa grupper är representativa för svensk manlighet. Den förstnämnda gruppen är bara svensk på papperet men ofta ej svenskuppväxt, den sistnämnda gruppen är bara manlig på papperet.

  Kommentar av Aktivarum — maj 30, 2013 @ 10:47 f m

 3. Förnämligt det där med svenskuppväxta och konfliktfödda

  Kommentar av Roland Ch. Johansson (@ChJson) — maj 30, 2013 @ 2:43 e m

 4. Vidarebefordrar en fråga här Hur när har RokS motsatt sig behandling av män? Länk?

  Kommentar av Roland Ch. Johansson (@ChJson) — maj 30, 2013 @ 2:59 e m

 5. Ja det är verkligen sorgligt att radikalfeminismen fick tolkningsföreträde vad gäller partnervåld.

  Att de varit emot behandling av våldsamma män kan jag dock till viss del förstå då många av de som söker hjälp på kvinnojourer just varit utsatta av de som inte riktigt går att ‘bota’ (den gruppen brukar inte vara intresserad av hjälp då de inte anser att det är något fel på dem). Medan resultaten alltså ”för de män (och kvinnor min anm) som väljer att delta i gruppterapin beskrivs som mycket goda.”.

  ”These programs are generally helpfull for batterers (relationsterrorister) with borderline or impulsive narcissistic traits, because they learn how to prevent the buildup of anger and how to challenge the cognitive distortions that lead them to blame their spouses and justify violence. Batterers who have antisocial or controlled narcissistic traits are less affected by these treatment programs, because they don´t see themselves as having an ‘anger management’ problem; they are able to manage their anger very well to achive their own selfish purposes//….//Research shows that men and women engage in this type of violence fairly equally (episodiskt partnervåld) and they are less likely to have PDs (personlighetsstörningar) than batterers.” (Splitting, s. 121-123)

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1608820254

  Kommentar av Mia. — maj 30, 2013 @ 3:11 e m

 6. @Roland

  ca 5.30 min in i avsnittet

  Kommentar av Mia. — maj 30, 2013 @ 3:18 e m

 7. Roland Ch. Johansson:

  Två länkar som förmedlar Roks syn på behandling finns nu i inlägget med klargörande citat.

  Nedan finns flera exempel länkade.

  Kommentar av Aktivarum — maj 30, 2013 @ 3:18 e m

 8. Att jobba eller ha jobbat i vården, på Försäkringskassan eller ‘Soc’ – borde berättiga till gratis ‘omprogramering’, eftersom man annars riskerar att gå in i psykos eller liknande. Det är mycket svårare att låtsas tro på PK-lögnerna om man ständigt påminns om att de just är himmelsskriande lögner.

  Och kan man inte det, så kan man inte jobba med politik eller skriftställeri och liknande. Det vore som att skriva positivt om judar i Iran, typ.

  Under mitt arbete på FK slog det mig bl.a. det egendomliga, att kvinnor med skandinaviska eller finska förnamn, gifta med män med ME-namn, hade en helt osannolik otur med olyckshändelser i hemmet. Ständiga fallolyckor när det skulle fixas med gardiner och annat i köket. Det var blåtiror, spräckta läppar, brott i ansiktsskelettet, utslagna tänder, knäckta revben, brutna fingrar, osv.

  Men kvinnor med namn som typ Aisha, som var gifta med typ Bengt, var snarast mindre sjuka än ‘etniska svenskor’ gifta med ‘etniska män’.

  Angående ROKS, så var det för flera år sedan uppe på tapeten, att ROKS inte tog emot kvinnor som misshandlats av andra kvinnor, exempelvis i en samkönad relation. Inte heller kvinnor som misshandlats av sina söner var välkomna, och naturligtvis inte män som misshandlats i en samkönad relation.

  Alltså, här är det inte det sociala könet som bestämmer, utan dels det biologiska könet, dels ska de handla om ”offer i männens krig mot kvinnorna”. Men skattepengar får man. Skulle man med offentliga medel bekosta verksamhet som diskriminerar och exkluderar efter ”ras” eller religion och liknande? Bryter inte ROKS mot några lagar när man sorterar efter en sorts genuspolitik?

  Kommentar av Claes-Peter — maj 30, 2013 @ 8:23 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: