Aktivarum

My Vingren kallar mig haverist – Själv fotar hon killar mellan benen!!! | maj 27, 2013

Replik till Genusfolkets My Vingren angående kriterierna för väl underbygd argumention.

Det här är för underbart. My Vingren @ Genusfolket.se skriver ett helt irrelevant inlägg men envisas med att dra in Aktivarum för att…. ? Ja ärligt talat vet jag inte. Kanske hon inte känner till Erik @ Genusdebatten.se.

”Men haverister är trots allt haverister. De må vara högljudda men de allra flesta kan slänga en blick på Aktivarum eller Medborgare X och konstatera att de är upprörda män som gapar om ”könsrasism” utan underbyggda argument. Men det finns PAS-förespråkare i betydligt mer legitima positioner än som flashbackaktivister.”

Vi kan först och främst konstatera att ungefär 50% av världens befolkning är män och 100% av världens befolkning är någon gång upprörd. Inget av de påståendena är i närheten av ett giltigt relevant argument.

Vidare tycks hon ha missat att jag aldrig skrivit någonting på Flashback någonsin.

Termen Flashbackaktivism är alltså helt värdelös. Återstår då anklagelsen om ej underbyggda argument. Jag vill här passa på att länka till My Vingrens egen Macho i kollektivtrafiken (aka smygfota killar.se)

Macho i Kollektivtrafiken är en normkritisk aktionsgrupp, skapad av My Vingren. Vi skapades för att uppmärksamma ett många gånger osynligt och omedvetet maktuttryck i ett vardagligt och allmänt utrymme.

Att på tåg, bussar, pendeltåg och tunnelbanor ta mer plats än vad man kroppsligen behöver, genom att t ex sära på benen eller sjunka ner på sätet är ett konkret exempel på hur makt och maskulinitet samskapar.

Med andra ord: MiK springer runt och smygfotar killar mellan benen De har inbillat sig själva att detta är någon sorts politisk aktion. Det kanske mest skrattretande är gruppens replik på den respons den metoden fick.

Nedan citat visar deras utgångsläge: Trycka upp kamera mellan benen på folk = Diskussion?

”Vi ville ha en diskussion om mäns till synes självklara rätt att ta plats och kvinnors bristande möjligheter till samma sak. 

Som framgår ovan visade sig det antagandet något felaktigt. Korrekt relation mellan orsak och verkan visade sig mer vara något i stil med: Trycker man upp en kamera mellan benen på folk blir de väldigt väldigt arga.

Tyvärr var det inte det som hände. Istället fick skaparen av gruppen dödshot, utsattes för trakasserier och både sexistiska och rastistiska kommentarer var frekvent förekommande.”

Alltså, när My Vingren förespråkade trakasserier mot andra människor blev hon själv utsatt för värre trakasserier. Precis som jag påpekat i min kommentar om vem som vinner under postmodernism.

 ”Vem har egentligen mest rätt i ett postmodernistiskt system? Den enkla sanningen är den som slår hårdast och skriker högst. I ett postmodernistiskt system slutar alla debatter förr eller senare med våld och gapande.”

Men det är alltså inte jag som förespråkar en sådan ”normkritisk” situation – Det är Genusfolket som gör det.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

28 kommentarer »

 1. Varför ställer du högre krav på kvinnor än på män? Svar: därför att du är en mansgris som tycker bara män ska få bete sig illa? My fotar för att även män ska få upp ögonen för hur förnedrande mäns beteende mot kvinnor är. Kom nu inte och gnäll över att ”alla män inte fotar kvinnor mellan benen” Poängen är att män inte reagerar när andra män fotar. Att inte reagera är att hålla med.

  Kommentar av Stina — maj 27, 2013 @ 8:30 e m

 2. Utifrån allt jag läst av den kvinnan tänker jag att hon faktiskt är riktigt riktigt obehaglig. Men sen tänker jag att hon nog faktiskt tror på sin förvridna verklighetsuppfattning. Hon är nog helt enkelt säker och då gäller ”ändamålen helgar medlen”.

  Kommentar av Mia. — maj 27, 2013 @ 8:33 e m

 3. Hur kan man fotografera män mellan benen och tycka att det är ok för att de vill påvisa att män tar sig rätten att ta plats ? Om någon skulle fotografera Vingren på samma sätt med argumentet att hon tar sig plats på andras bekostnad så skulle hon förmodligen bli skogstokig.Fast det är hon ju redan ;-).
  Dessutom är det ju inte sällan så att kvinnor sätter väskor och kassar på sätet bredvid sig så att ingen kan sitta där. Fast då handlar det väl om att de känner sig utsatta och hotade och vill skapa sig en fredad zon från de patriarkala förtryckarna eller något sådant.

  Det är också spännande att hon säger att du inte har några argument. Måste säga att om det är någon som anstränger sig för att länka till källor som stödjer argumentationen så är det du.

  Om det är några som inte har något bra argument så är det extremfeministerna. När de blir tillräckligt trängda i en argumentation så brukar det inte dröja länge förrän härskarteknikerna kommer fram eller att de blockar den som har fräckheten att ifrågasätta deras sätt att resonera.
  Det är också ytterst sällan som de länkar till en relevant forskning eller andra undersökningar som stödjer deras sak. Förmodligen för att det inte finns något sådant.

  De kör på den feministiska teorin som säger att om jag känner att det är på ett visst sätt så är det så och om du ifrågasätter det så är du en hatare eller en vit kränkt man.

  Kommentar av Pelle2 — maj 27, 2013 @ 8:43 e m

 4. Stina:

  ”Varför ställer du högre krav på kvinnor än på män?”

  Ursäkta!? Var någonstans påstår jag det är mer ok att köra upp en kamera mellan benen på en kvinna?

  Kommentar av Aktivarum — maj 27, 2013 @ 8:46 e m

 5. Det är synd om My Vingren. Hennes intelligens räcker helt enkelt inte till.

  Kommentar av Malte Skogsnäs — maj 27, 2013 @ 8:51 e m

 6. Jag tycker den där var rolig. Hon påstår du gapar utan underbyggande argument (jag vet få människor som är så noga som du med just den biten) och det belägger hon med…… vad? Absolut inget alls!
  Inte ett citat, inget.

  Det är bara att tacka för reklamen, Erik 😉

  Kommentar av Ninni — maj 27, 2013 @ 9:04 e m

 7. Om man nu bli så intimiderad av män som sitter bredbent på tunnelbanan, till den grad att man måste skapa en site som handlar om detta samt dikta upp en massa konspirationsteorier.

  Ja då är det inte en massa genustrams på Södertörn man är i behov av, utan en psykolog.

  Kommentar av Daniel — maj 27, 2013 @ 9:06 e m

 8. Finns det någon på internet som belägger det som sägs mer än Aktivarum? Nä, jag hade nog rätt när jag valde bilder tror jag…

  http://toklandet.wordpress.com/2013/01/28/ett-mystiskt-folk/

  Och

  http://toklandet.wordpress.com/2013/01/30/uppdatering-det-mystiska-folket/

  Kommentar av MiT — maj 27, 2013 @ 9:43 e m

 9. Vilken är det som oftast tar upp platser med shoppingpåsar? Kvinnor. Vilka är det som oftast tar upp plats och smutsar ner andras kläder genom att korsa benen? Kvinnor.

  Kommentar av Clabbe — maj 27, 2013 @ 9:59 e m

 10. Beträffande ämnet som MiK-gruppen tar upp så har jag gjort några praktiska iakttagelser som de antagligen missade. Män är i medel längre än kvinnor. Det märker jag särskilt av för jag är lång även för att vara man. Detta innebär att stolar etc inte är särskilt väl anpassade för att jag skall kunna sitta bekvämt.

  * Exempelvis om jag vill vila nacken så måste jag – damn right! sjunka neråt och framåt. Nackstödet sitter för lågt. Förbannade längdmaktsordning där vi bara har normalhöga säten istället för sätesmångfald!
  * Om jag å andra sidan vill vila benen så kan jag antingen sträcka på benen framåt eller (vanligast) vika dem inåt. Lägg märke till att om jag ville ta plats så skulle jag inte vika benen inåt. Då skulle fötterna hamna parallellt med knäna. Men vill jag vila benen hamnar fötterna närmare varandra eftersom syftet är att fördela kroppsvikt.

  Observera att man kunde göra samma iakttagelser som MiK gjorde men istället för att fota manliga personer kunde man fota överviktiga personer av bägge könen.Ju mer kroppsvikt att fördela ju mer plats behövs. Å andra sidan finns det en logisk förklaring på att det är just GENUSFOLK som har svårt att förstå de här sakerna. Det här med att fördela vikt är nämligen fysik och som Moira Von Wrights text på ämnet visar är fysik inte genusfolkets bästa ämne direkt.

  ”Hon studerar några läroböcker i fysik för gymnasiet och kommer fram till att problemet till stor del ligger i själva fysikämnets karaktär. Flera av böckerna strävar nämligen efter att slå fast vad som är sant och vad som inte är det. De förmedlar budskapet att ”fysik handlar om det objektiva, det som höjer sig bortom känsla och mänskligt liv”. Detta menar von Wright strider mot kraven på en jämställd text:”

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/07/varf-r-vill-s-dert-rns-h-gskola-ha-en-vetenskapsfientlig-rektor

  Kommentar av Aktivarum — maj 27, 2013 @ 10:13 e m

 11. MiT:

  Nog finns det en rätt tydlig likhet mellan antalet gånger smurfar använder ordet smurfa och genusfolk använder ordet struktur.

  Kommentar av Aktivarum — maj 27, 2013 @ 10:36 e m

 12. Ja, det är spännande att extremfeministerna företräds av sådana kunskaps- och faktaföraktande människor som Von Wright. Det visar väl på varför de varken kan eller vill underbygga sin argumentation med fakta eftersom fakta är en del av det patriarkala förtrycket och struktuuuurerna.

  Kommentar av Pelle2 — maj 28, 2013 @ 3:22 f m

 13. ”Könsrasist”? Jag är en av de få som använder den termen, eftersom jag tycker att ”sexist” är för milt och missvisande. ”Könsrasist” är den term som bäst meddelar vad det är fråga om. Tycker jag. Erik, du har invänt mot denna term vill jag minnas.

  Om pojkar och män som breder ut sig i tunnelbanan: feministerna är sjuka i huvudet. Tyvärr. Jag åker ofta tunnelbana och visst sitter killar lite bredbent ibland. Vi har ju ett organ som pressas ihop av byxgrenen när vi sitter ned och kläms mellan låren. (Men vi ska sitta som en kissnödig tant ändå? F-ck off alla feminister! )
  Dock kan jag inte se att sådant sittande görs på andras bekostnad. Om någon sätter sig bredvid så håller man ihop benen det lilla som ev ett fullständigt avslappnande tar i anspråk.
  Däremot är det vanligt att kvinnor sitter med ena benet korsat över det andra vilket gör att den som sitter mittemot får en spetsig tåhätta instucken mellan benen. Jag har inte fotograferat fenomenet, men det är mycket vanligt. För ett tag sedan satt jag med tre kvinnor som alla hade denna ställning. De tog all plats mellan bänkarna och verkade inte ha en tanke på att visa hänsyn. Jag funderade på att fotografera det hela för att det var riktigt komiskt, men tyvärr gjorde jag inte det.

  Kommentar av Sverre — maj 28, 2013 @ 3:55 f m

 14. Jag känner mig kränkt och diskriminerad för att My Vingren bara får hot och okvädinsord mot sig när hon fotar mäns skrev i tunnelbanan.

  Om jag fotade mäns skrev i tunnelbanan skulle jag antagligen bli grovt misshandlad, på plats.

  Kommentar av Ekvalist — maj 28, 2013 @ 5:35 f m

 15. Hade genusfolket och Vingren haft det minsta av kurage så hade ni fått skriva ett genmäle kan man tycka?

  Fast om man inte har torrt på fötterna så kanske det gör ont, om de skulle tillåta det?

  Kommentar av Genusföljaren — maj 28, 2013 @ 8:03 f m

 16. Kommentar till inlägg om irrelevant inlägg. Maktmänniska talar om hur andra ska
  bete sig men gör tvärtom själv.

  Likhet inför lagen?
  En 18-årig tjej i USA riskerar fängelse för sitt förhållande med en yngre tjej. Eftersom det är USa det gäller så lär hon inte komma undan lindrigare p.g.a att hon är tjej.

  https://www.flashback.org/t2151553

  Kommentar av Likhet inför lagen — maj 28, 2013 @ 8:32 f m

 17. Likhet inför lagen`:

  Det där är inte en korrekt beskrivning. Hon riskerar i själva verket fängelse för våldtäkt på minderårig (statuatory rape) I Sverige gäller den lagen upp till 14 år. I Florida, USA så är de hårdare och samma lag gäller för sex med 12-16 år gammal partner.

  Jag rapporterade om det där här:
  http://genusdebatten.se/kaitlyn-hunt-riskerar-att-domas-for-valdtakt-pa-minderarig-flickvan/

  Kommentar av Aktivarum — maj 28, 2013 @ 9:19 f m

 18. Jag uppfattar My Vingren som obehaglig, en bitter könsrasist i full kollision med vett och empati.

  Kommentar av David8 — maj 29, 2013 @ 7:46 f m

 19. Att män sitter bredbent torde kunna förklaras med att vi har nåt mellan benen. Mäns bäcken skiljer sig dessutom anatomiskt från kvinnors.

  Att män genom att sitta bredbent på bussen och således ta plats i den offentliga sfären anser jag vara likvärdigt med att kvinnor tar plats i den offentliga sfären genom att klampa fram med skor med klackar som låter nåt så infernaliskt. Det ena kan ha en anatomisk orsak, det andra är frivilligt.

  Kommentar av blondinballenlen — maj 29, 2013 @ 11:36 f m

 20. Jag har en fundering. ÄR det biologiskt nödvändigt eller inte att män (inte alla dock) måste sitta bredbent?? Jag läste av nån som var uttalad ”expert” nånstans att dem inte måste det? Vänta lite ska se om jag hittar.

  [ ”“Att vi män sitter såhär beror ju på anatomi.”

  Kvinnors och mäns bäckenbensbotten är inte så olika. Kvinnor har, på grund av möjlighet att föda barn, något bredare bäckenbensbotten. Det finns ingen medicinsk forskning eller vedertagen fakta om att män på grund av fysiologiska orsaker måste sitta bredare med benen. Att män sitter bredare är ett socialt inlärt beteende. Du kan alltså välja hur du ska sitta. ” ]

  http://machoikollektivtrafiken.se/?page_id=32

  Så – ni säger olika. MÅSTE eller måste män inte???

  Kommentar av Mariel — maj 29, 2013 @ 2:52 e m

 21. @Mariel,

  Notera att det här är kvinnor som anser sig veta bättre än männen själva hur det känns att sitta bredbent jämfört med att sitta med benen ihop. 😉

  Det finns ett antal parametrar som kan påverka. En uppenbar detalj är ju att om testiklarna råkar ligga mellan låren, så är det ingen höjdare att knipa ihop benen. Har man tillräckligt löst sittande byxor och inte tycker det är genant att ‘rätta till paketet’ bland folk på tunnelbanan, så kan man alltid fixa till det…

  Sedan har vi lårtjockleken. Om jag, nu när jag sitter ned, försöker sitta med lårbenen parallellt, så tar mina lårmuskler emot. Jag slutade styrketräna för åtskilliga år sedan, så jag har förlorat några kg muskler, men ändå. Enligt t.ex. denna studie på män och kvinnor mellan 22 och 37 år, hade männen nästan 50% större tvärsnittsyta på låren än kvinnorna.

  Män har iofs också bredare höfter (i absoluta tal) än kvinnor (vilket förvånar många). Men det rör sig om ca 10%, så i förhållande till storlek anses nog kvinnor ha bredare höfter – mer så om man också tar med lårtjocklek.

  En annan faktor som kan spela in är att kvinnor lär ha svagare höftstabiliseringsmuskler – t.ex. gluteus medius, medan dessa kan vara rejält utvecklade inte minst på manliga fotbolls- och hockeyspelare. Tar vi manliga hockeyspelare som exempel, så ser du inte dem korsa benen så ofta, men desto oftare arbeta hårt just med utsidan av höfterna. Det kan leda till en obalans i styrka mellan abduktor (som för benet utåt åt sidan) och adduktor (som för benet inåt). Här kan ju även socialisering spela roll: män övar inte mycket på att knipa ihop benen, medan kvinnor nog gör det betydligt mer. Betydligt starkare muskler för att sära på benen än för att knipa ihop, kan bidra till att det är bekvämare att sitta bredbent.

  Några olika biologiska faktorer alltså som bidrar till att män troligare än kvinnor föredrar att sitta bredbent. Hur mycket de inverkar i varje enskilt fall kan jag inte säga.

  Den relativa svagheten i bl.a. gluteus medius tillsammans med relativt bredare höfter bidrar möjligen också till att kvinnliga idrottare löper 2-8x större risk att skada korsbanden i knät. I den länkade studien viker kvinnors knän inåt mer än mäns i en ”one-legged squat”, vilket kan ge en indikation om varför de lättare kan ådra sig sådana skador. Men möjligen tror My Vingren att även det är en social konstruktion?

  Kommentar av Ulf T — maj 29, 2013 @ 4:16 e m

 22. Måste en person på 1.90 cm sitta likadant som en person på 1.60 cm ?
  Måste en person som väger 85 kg sitta likadant som en person som väger 60 kg?

  Är det verkligen så långsökt att en person som är mycket större längdmässigt och viktmässigt,kommer sätta sig på ett sätt som är bekvämt för denne?

  Newsflash! Män är i regel längre och tyngre än kvinnor!
  My säger att män tar mer plats än de kroppsligen behöver, hur fan vet hon hur mycket plats någon ”kroppsligen behöver” räknar hon på kubik eller?

  Bara för att det inte finns några medicinska skäl att sitta bredbent när man har en ett par håriga bollar mellan benen, så utesluter det ju inte att man kan sitter så för att det är mera bekvämt.

  Men tydligen så vet My även detta, hur det känns att ha penis och testiklar mellan benen.
  Tänk vad mycket de lär sig på Södertörn.

  Hur ser det ut när män sitter helt ensamma hemma i soffan, då sitter de väl och kniper ihop benen med rak rygg stel som en pinne?

  Kommentar av Daniel — maj 29, 2013 @ 4:19 e m

 23. Rättelse: det ska stå 190 cm och inte 1.90 cm, men det fattar ni nog

  Kommentar av Daniel — maj 29, 2013 @ 4:21 e m

 24. För många år sen funderade jag på hur det kom sig att jag kunde sitta med korsade ben, då menar jag tätt korsade och inte att lägga upp foten på det andra benets knä, medan andra män inte kan. Efter att ha frågat de män jag mötte som hade ”förmågan” så upptäckte jag att majoriteten av dessa hade, eller höll på med ridning och då troligtvis ”tränat isär” bäckenet.
  Min slutsats av min ”vetenskapliga” undersökning är att män i sin grundkonstruktion inte, utan bekymmer, kan sitta med korsade ben men att de genom en mångårig träning i en feministisk miljö kan lära sig det 🙂

  Kommentar av JonasBsson — maj 30, 2013 @ 6:52 f m

 25. Och dom som sitter med benen i kors slänger typ ut ena benet över halva gången på bussen/tåget etc. Vad är det om inte att ”bre ut sig”?

  Kommentar av Jonna, ex-feminist — juni 1, 2013 @ 6:54 e m

 26. @Jonna,

  Nå, här är det slutgiltiga beviset på att tjejer breder ut sig lika mycket som männen. Bredbent och med handväskan på sätet intill. 🙂

  Bara för att visa att jag absolut inte ägnar mig åt cherry picking, kommer här en bild till. Och här ett annat vanligt missbruk av utrymme på tuben, och ytterligare en bredbent kvinna.

  Eller så kan man ju färdas naken – också förmodligen ett bra sätt att få sitta relativt ensam.

  Kommentar av Ulf T — juni 1, 2013 @ 8:56 e m

 27. Män ska sitta bredbent för att inte drabbas av minskad fertilitet pga av att kulorna blir för varma.

  Kommentar av Nephilim´s Wings — juni 13, 2013 @ 7:52 f m

 28. Mariel

  Hahaha, asså.

  Om jag ska sitta med benen i korts måste jag först ta tag i paketet och sedan dra det uppåt för att sedan korsa benen.

  Hur tror du det ser ut i tunnelbanan, på fest eller dylikt? 😀

  Kommentar av Hamstr — juli 15, 2013 @ 6:16 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 284 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: