Aktivarum

Statsvetenskapliga intervjufrågor om Jämställdism – Del 1 | april 25, 2013

Bashflak berättar hur den Statsvetenskapliga Institutionen på Uppsala Universitet  fått upp ögonen för de ekvalistiska/jämställdistiska bloggarna i Sverige. Dels så har vi doktoranden Malin Holms konferenspapper som presenterades i Barcelona, sedan håller en student på med ett examensarbete på samma tema.

Bashflak har publicerat ett antal intevjufrågor och här är mina svar på dem.

Detta är alltså frågorna som ställdes till Bashflak

”…så tänkte jag be dig att börja med att berätta lite om när du fick upp ögonen för ekvalismen/jämställdismen. Hur kom du i kontakt med den här rörelsen? Hur tänkte och reagerade du då?”

Som yngre var jag politiskt engagerad i typiska rättvisefrågor som feminism och klassfrågor så min bakgrund är förmodligen samma som de flesta feministers. Sedan dess har jag blivit äldre och mer vetenskapligt lagd medan ovanstående rörelser i allt högre grad fastnat eller spårat ur. Genom verkliga livets motsägelser med den gamla världsbilden har jag hittat till vad som är dagens stora rättvisefrågor medan de är kvar i gårdagens.

Hur gick det till när du började engagera dig?

När jag som student ville diskutera vissa motsägelser upptäckte jag att det skapats en osynlig vägg för vad som får sägas och inte sägas i klassrummen. Denna vägg berörde människor olika beroende på grupptillhörighet så alla diskussioner av värde skedde mellan kompisar i slutna rum eller på internet, och sålunda var det internet som gällde för att få flera perspektiv.

Hur kom det sig att du senare började blogga? Hur tänkte du när du startade bloggen, vad var syftet tex?

Jag blev känd för långa texter i kommentarsfälten och snart tyckte många jag borde starta en egen blogg. Syftet med bloggen var samma som med deltagandet i kommentarsfälten. Att diskutera sakerna vi inte fick ta upp i klassrummet samt kritisera de ideologiska orsakerna.

 På vilket sätt spelar det roll för dig att vara anonym, förutom det du skrev om att saker man skrivit på internet kan dyka upp i fel sammanhang och ställa till problem? Påverkar det vad eller hur du skriver på något sätt?

Vi sätter ju inte upp skärmar för nöjes skull när vi röstar i riksdagsvalen.  När människor inte är anonyma tenderar de bli mindre benägna att rösta emot vad de uppfattar som den dominerande åsikten. Det är alltså ett sätt att hålla folk ärliga i demokratiska sammanhang. Demokrati kräver opposition för att fungera.

Hur ser din kontakt ut med andra bloggare och aktiva inom rörelsen? Jag tänker utöver det du skrev om i inlägget som du länkade, tex om du har kontakt via mejl, i kommentarsfält eller hur det ser ut?

Jag har olika former av kontakter med flera olika personer, det är upp till dem att bestämma om de vill berätta om dessa.

Skulle du vilja berätta lite mer om på vilket sätt du upplever att feminismen är problematisk och osaklig? Hur märks det, tex i din vardag, i media osv?

Enligt de stora namnen har vi idag inte en utan två olika feministiska rörelser: (Liberal) Feminism och Radikalfeminism. Den förstnämnda utmärks av att man struntar i män vilket leder till tomhet  medan den sistnämnda utmärks av att man attackerar män som grupp/klass vilket leder till manshat ”misandry”. Exempel på detta här:

(Radikal) Feminism i media

Sedan har vi också troperna från offerperspektivets makt. En av dem vi ofta kan se i vardagen är hur kritik mot feminismen betraktas som hatiska attacker på kvinnor. Den logiken är helt absurd. En annan av de mest förekommande är påtvingade strukturer där något några få män gör anses uttryck för alla andra män.  Det finns många fler exempel.

Påverkar kontakten med andra bloggare ditt eget engagemang på något sätt? Vad betyder den för ditt eget bloggande?

När vi är flera som bevakar samma saker så kan vi i högre grad specialisera oss. När flera personer skaffar specialkunskaper blir bilden av omvärlden mer komplett.

”På vilket sätt känns det viktigt att blogga om de här frågorna? Jag tänker att bloggandet säkert tar mycket tid i anspråk och undrar helt enkelt hur motivationen att fortsätta ser ut? Och vad finns det för positiva saker med att blogga?”

Jag brinner för de här frågorna eftersom de handlar om mänskliga rättigheter.

Skulle du kunna berätta om ett tillfälle när du mött kollektivt skuldbeläggande i media? Hur upplevde du det?

Räknas regeringens hemsida som media? Här hittar vi iaf den idiotiska termen ”mäns våld mot kvinnor” Vet inte vad som är mest tröttande: Att se skräpet eller behöva förklara felet.

Vad är det med internetdebatter som du tycker är intressant? Hur upplever du internet som arena för att driva politik, vad finns det för för- och nackdelar?

Det som gör internet så oslagbart är att man pratar med människor man annars aldrig hade pratat med om ämnen man annars aldrig hade pratat om.

Du skrev tidigare att du pendlat lite mellan feminism och maskulism i olika frågor genom åren. Skulle du vilja beskriva det lite mer, vad var det för frågor tex och hur såg engagemanget ut? Vad var det som gjorde att det till slut blev ekvalism som kändes rätt och som du engagerade dig i?

Det existerar ingen maskulismrörelse i västvärlden så det är knappast möjligt att någon pendlat mellan feminism och maskulism. Snarare har pendlingen skett mellan feminism och antifeminism vilket är en konsekvens av bristen på jämställdism.

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan feminism och ekvalism?

Det är enkelt. Inom feminismen säger man statistiken visar kvinnor är offer. Inom antifeminismen visar man kvinnor inte är offer. Inom jämställdismen säger man det inte är nån tävling i lidande!

Vilken är den viktigaste politiska reformen utifrån ett ekvalistiskt perspektiv? Varför?

Den viktigaste politiska reformen ur ett jämställdistiskt perspektiv är ett avskaffande av den statliga dubbelstandarden som gör det möjligt att ha kvinnoförbund för kvinnors könade frågor men inga mansförbund för mäns könade frågor.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

11 kommentarer »

 1. — Sant… vi mæn behøver snarast en/ett manspolitiskaførenigar /førbund før att mot / påverka den allt mer øvergripande feministiska misandriska kulturen och mansbejakande politisk utveckling.

  — Den i dag enaste politiska førenigen som bejakar manfrågor ær svergiedemokraterna , øvriga politiska føreningar ær direkta motståndare till samhællsanalyser kring mænns førutsættningar i samhællet.

  — Genom de genom senare årens genomførda cyberdisskusionerna oppfattar jag att det finns både anledning og møjligheter att med detta underlag organisera en politisk manrørelse.

  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — april 25, 2013 @ 5:52 f m

 2. Per Hagman – SD har kanske ‘jämställdistisk’ politik på papperet, men tittar man på vad enskilda politiker tycker, så blir det absurt. T.ex:
  – Vaddå misshandlad av din fru, det är väl bara att slå tillbaka? (Sagt av SD-riksdagsman)
  – Kastrera utländska medborgare som våldtar i Sverige (sagt av SD-kommunpolitiker)

  Kommentar av bashflak — april 25, 2013 @ 7:03 f m

 3. Det är ett okänt problem för oss vedhuggare, åtminstone på vintern när man eldar. 🙂

  Kommentar av bashflak — april 25, 2013 @ 7:09 f m

 4. Wtf, WordPress-appen spelar spratt. Den sista kommentaren var avsedd för en helt annan blogg. Radera om så önskas.

  Kommentar av bashflak — april 25, 2013 @ 8:11 f m

 5. ” S kulle du kunna berätta om ett tillfälle när du mött kollektivt skuldbeläggande i media? Hur upplevde du det?

  -Räknas regeringens hemsida som media? Här hittar vi iaf den idiotiska termen ”mäns våld mot kvinnor” Vet inte vad som är mest tröttande: Att se skräpet eller behöva förklara felet.”

  Ung man misshandlad av dåvarande flickvän- tyst i media https://www.flashback.org/t2130229

  Kommentar av Feminist Shaming Tactics — april 25, 2013 @ 8:38 f m

 6. –Bashflak…håller med dig. Trist att politiken ej kommit længre æn att det finns ett ”papper” på evetuelle ambitioner och några førryckta kommentarer av ett par lokala politiker.

  –Sjælv tror jag att mansituationen er før svår att hantera i rikspolitiken , eftersom den b.l.a blivit så stigmatisert i riksmedia.

  — Altså behøver det formaliseras en stringent radikal /liberal /feminazistisk opposition.

  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — april 25, 2013 @ 9:04 f m

 7. Tillegg til oven…

  Vart tog Alliansens sk ”Sabuni miljard” vægen.

  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — april 25, 2013 @ 9:38 f m

 8. Per Hagman

  Glöm vänster höger politik i sverige. Ett hop tänds när moderaterna vill sparka ut sin nuvarande ledare redan till sommaren. Sverige är så genomruttet och korrumperat på ett speciellt pksätt. Fegt och urbota dumt. Löjeväckande dubbelmoral genomsyrar Sveriges politiker och journalistkår. Inte några, utan samtliga. Märkligt att dessa folkets uppdragsgivare kommer undan och inte ställs mot väggen med kritiska frågor av medborgarjournalistisk och bloggar. Sverige är inte som Norge och Danmark där det finns riktig opposition och media fri från pk som är livsnödvändig för demokrati. Alltså slutsats, Sverige är en unikt hycklande nation, fast ”diplomatiska” Sverige tror sig vara störst bäst och pk. Ett land utan någon som helst politisk kärna. Därför kommer förändringarna nu från väljarna själva med draghjälp från dansk,norsk och rysk media rt.com I vilket annat land har/hade feminism ett sådant starkt grepp om? Att feminism är är uppbackat från grand daddy aka världsherraväldet i kulisserna som tjänar pengar på (feminism =fler skatteintäkter) och sviker under och medelklass män blir allt mer framträdande och genast logiskt. Motsättningar som uppstår mellan män och kvinnor är också användbara för spekulationer och fortsatta strategiska syften. Väljare, medborgare, kvinnor och män vinner på att samarbeta och avslöja pakten feminism och elitstyret. Eller vad säger du Bashflak?

  Kommentar av Feminist Shaming Tactics — april 25, 2013 @ 11:27 f m

 9. […] så är det en barnlek att påvisa de bägge feministiska positionerna där forskaren antingen skall legitimera att man ignorerar män som kön (liberal feminism) eller […]

  Pingback av Förutsättningarna för Feministisk GenusOvetenskap i högre utbildning | Aktivarum — april 25, 2013 @ 2:21 e m

 10. […] Aktivarum har svarat på frågorna ändå, utan intervju. […]

  Pingback av Underökning, Malin Holm och fulspel « Toklandet — april 25, 2013 @ 4:10 e m

 11. […] Aktivarum: intervju om jämställdism,  […]

  Pingback av Haro-föredrag, Axess, att våga ta debatten och kan någon köpa solen till mig? | Tanja Bergkvists Blog — april 25, 2013 @ 6:07 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: