Aktivarum

Girlwriteswhat, Donglegate och Lisa Brown – Om feminismens dubbelmoral | mars 30, 2013

Mitt uppe i påskfirande men jag hinner posta Girlwriteswhats senaste video.

Det här är en klassisk konsekvensanalys av feminismen. Män får inte göra sexuella anspelningar, det får givetvis bara den förtryckta offergruppen (feminister) göra.

Och därmed är det enligt feministisk juridisk värre när en man säger nåt opassande i privat syfte än när en feminist säger något opassande offentligt i politiska syften.

Donglegate på PyCon:

Adria Richards, anställd hos techföretaget Send-gate befinner sig på konferensen PyCon bakom två män anställda vid företaget Play Haven. Hon hör dem prata om forging och dongles med varandra. Istället för att be dem dämpa sig smygfotade hon männen, hängde ut bilden på Twitter och krävde PyCon gör något åt det hela.

Resultatet blev att männen sparkades från sitt jobb för att ha pratat med varandra och Andrea fick motta mängder av så kallat näthat i form av dödshot, våldtäktshot etc. från bla hackercommunityn 4chan. Feminister är nu uppe i varv gällande att lagstifta bort alla former av sexuella innuendos på konferenser för bla bla bla… arbetasplatser… bla bla bla strukturell diskriminering… ja ni fattar.

Det fascinerande med Donglegate är att jag faktiskt hittar citat som stödjer mina påståenden om mediefeminismen – från mediefeminister själva. Här är en summering av vad det handlar om.

”MRAs and feminists have completely different, often contradictory, worldviews. “Lewis’s Law” (coined by journalist Helen Lewis) holds that “the comments on any article about feminism justify feminism.” So when we read such comments, we see lots of people arguing but not really engaging. They’re like two ships passing in the night, talking past each other:”

Alice Marwich på Juicy Couture fortsätter:

”While feminists believe it’s important to call out people for sexist remarks to address structural gender inequality, another group believes calling out sexist remarks is just another example of women exaggerating harm, censoring reasonable behavior, demanding “special rights” beyond what men have.”

Nämen titta en mediefeminist som jag håller med om. Det intresssanta här är dock hur Marwick inbillar sig det förstnämnda sker utan att det sistnämnda blir sant.

Falllet Lisa Brown:

Lisa Brown blev portförbjuden för att hon inte följde decorum i kammaren och sedan ljuger mängder av journalister om det sammanhang i vilket hennes kommentar yttrandes. Själv säger hon så här:

“Maybe they are banning me because I dared say ‘vagina,’ the correct, medical name of a part of a woman’s anatomy these lawmakers are trying to regulate,” she said. “I’m outraged. I’m outraged that this legislative body not only wants to dictate what women can do, but what we can say.”

Men vad sade hon egentligen? Låt oss leta rätt på hennes faktiska kommentar och bedöma om det hon hänvisade till var medicinskt eller en sexuell anspelning.

”Mr Speaker I am flattered that you are so interested in my Vagina but no means no”

Feministiska journalister har skrivivit tusentals sidor om hur Lisa Brown blev bannlyst från kammaren för att ha yttrat ordet Vagina. Detta visar sig vara helt felaktigt.

” the House took offense when Brown said ”no means no” because it implied she was comparing abortion legislation to rape.” Spokesman Ari Adler

Med andra ord, det var hänvisningen till politiska oppositionen som potentiella våldtäktsmän som var över gränsen. Inte hänvinisningen till kvinnlig anatomi.

Återkommer till ämnet, hann precis skriva den här medan jag väntade på främmande över Påsk.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

16 kommentarer »

 1. ”forking” inte ”forging”. ”forking repos” och ”big dongles” är en bättre beskrivning än bara ”forking” och ”dongles” eftersom det ger en mer sexuell ton än vad orden gör för sig. Specielt ”BIG dongles”.

  Det jag finner mest intressant är hur feminister nu inte bara vill lägga likhetstecken mellan jämställdhet och feminism utan sexuellt och sexistiskt. Vad dessa män gjorde var inte sexistiskt alls (vilket många påstår) utan sexuellt. Att inte tillåta sexistiska uttalanden (”kvinnor/män är sämst därför att”, fast alla här vet att ”män” inte egentligen inkluderas i sexistiska uttalanden) i ett offentligt rum kan jag ha överseende med till en viss utsträckning. Att bannlysa sexuella uttalanden i en PRIVAT diskussion där emot har jag 0 överseende med.

  Kommentar av David Holman — mars 30, 2013 @ 11:16 f m

 2. Apropå Lisa Brown så ska tydligen cirkus Schyman ta över Fi igen. Jag antar att hon kommer stå som fokus för majoriteten av mediatäckningen nästa val, och feministisk faktavinkling och härskartekniker är ju trots allt hennes forte, så jag förväntar mig en aldrig sinande ström av Brownismer.

  Kommentar av Grodan Boll — mars 30, 2013 @ 11:49 f m

 3. Jag repostade ditt inlägg eftersom GWW är en personlig favorit. Speciellt gillade jag resultatet av hennes Googlesökning: 4 träffar mot 4 000 000. Det visar hur skev debatten kan bli när en meme sprids okritiskt.

  Kommentar av enstillaundran — mars 30, 2013 @ 11:58 f m

 4. A Voice for Men kommenterar Donglegate i An Open Letter to Feminists – mycket läsvärt.

  Kommentar av Ulf T — mars 30, 2013 @ 8:43 e m

 5. Ok, jag erkänner, jag hajar inte det här med Donglegate. Det var alltså två män anställda på ett tech-företag som var på en konferens, PyCon, vilket också det låter ganska techigt. Både ”forking” och ”dongle” är tekniska termer. Så jag begriper inte på vilket vis användningen av dem skulle utgöra ett sexistiskt språkbruk. Det är lika korkat som att anklaga en bilmekaniker för sexistiskt språkbruk för att orden ”screw” och ”rubber” förekom i hans konversation.

  Kommentar av dolf — mars 31, 2013 @ 2:16 f m

 6. Fast jag hittade självsvaret och en diskussion om användningen av orden. Här är vad killen som blev sparkad tydligen själv sagt om händelsen:

  While I did make a big dongle joke about a fictional piece hardware that identified as male, no sexual jokes were made about forking. My friends and I had decided forking someone’s repo is a new form of flattery (the highest form being implementation) and we were excited about one of the presenters projects; a friend said “I would fork that guys repo” The sexual context was applied by Adria, and not us.

  Kommentar av dolf — mars 31, 2013 @ 8:35 f m

 7. Jamen, det är precis detta som jag är mest orolig för och gärna lyfter fram. Det kommer att finnas massvis med människor som lockas in i avslöjandet och angiveriet, massvis med människor som kan anklaga med DO i spetsen och ett gäng bloggare därunder samt inte minst människor, företag, föreningar som blir förblindade av skräck och gör vilka medgivande pudlar som helst för att slippa dras i smutsen.
  Hela ensemblen finns på plats, det är bara att köra!

  Kommentar av @Benanderii — mars 31, 2013 @ 9:50 f m

 8. BlondinBella i ordkrig med henivrare

  Som ung vit blond och vacker kvinna med borgerliga värderingar och vägran att säga hen kommer hon kanske att jämföras med gubbslem av facistfeministerna.
  Kommer Sveland, mymlan och co att näthata henne nu?

  https://www.flashback.org/t2114356

  Kommentar av Feminist Shaming Tactics — april 1, 2013 @ 11:40 f m

 9. Off topic.
  Dagens floskeltweet tyckte jag Inti Chavez Perez stod för….

  Kommentar av trollan — april 2, 2013 @ 12:38 e m

 10. @trollan,

  Om någon undrar över förekomsten av misandri, så var det där ett klockrent exempel.

  Kommentar av Ulf T — april 2, 2013 @ 12:41 e m

 11. Oj, oj nu gick blodtrycket upp igen. Hittar plötsligt vad som föranledde Perez visa tankar. Han hade helt enkelt läst Papparättsrörelsen för idioter signerad den kära My Vingren.
  http://www.genusfolket.se/vetenskap/foraldraalienering-for-dummies-vad-ar-pas/

  Jag ser framemot att läsa en sågning av denna snart.

  Kommentar av trollan — april 2, 2013 @ 1:10 e m

 12. Sågning emotses tacksamt!
  Jag läste första avsnittet Vad är PAS? Vingren baserar sitt kunnande på uppgifter från ROKS där hon ju i allra högsta grad är medverkande. Att PAS skulle ha samma relevans i vårdnadstvister som ritualmord på spädbarn känns inte riktigt troligt. Eller kanske?

  Kommentar av @Benanderii — april 2, 2013 @ 1:41 e m

 13. Ulf T:
  Tack för länk.
  Gissa vilken sajt blockeras från min jobbdator? A voice for men. Tack och lov för ixquick proxy.

  Kommentar av Kristian — april 2, 2013 @ 4:23 e m

 14. @ Trollan

  Hon skriver:
  Men’s Right Activism och i Sverige är det framförallt papparättsrörelsen och jämställdismen som aktivt arbetar för att PAS ska erkännas som psykiatrisk diagnos och därigenom kunna användas som bedömningsgrund i vårdnadstvister samt i socialtjänstens vårdnadsutredningar.

  Det är tur dom finns så jag får veta vad vi jämställdister arbetar för. Jag har absolut ingen åsikt om PAS, för jag vet för lite om det. Och jag kan inte komma på någon som jobbar för den teorin…

  Men med tanke på varifrån yttrandet kommer så är det troligen en bra teori. 😉

  Kommentar av Ninni — april 2, 2013 @ 8:40 e m

 15. Ninni:

  Instämmer, vilken enorm tur de kunde berätta för mig – som jämställdist – att jag arbetar för PAS införande i DSM V, jag som trodde jag inte ens visste vad PAS är för någonting men genusfolk berättar som vanligt vad andra människor står för hellre än att prata om vad de själva står för.

  Kommentar av Aktivarum — april 3, 2013 @ 10:59 f m

 16. Trollan

  Bättre pappor jämfört med vad? Jämfört med att få rätten att träffa sina barn! Här kan du twittra exempel till Inti Chavez Perez, på hur mansfrågor drivs. Staten ger fortfarande inget ekonomiskt stöd som kvinnojourer erhåller. Say what i ett jämställt land!

  https://sv-se.facebook.com/MansFamiljeJouren
  http://www.mansfamiljejour.se/
  http://www.pappaombudsmannen.se/vemar.html

  Kommentar av Feminist Shaming Tactics — april 3, 2013 @ 4:52 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: