Aktivarum

Det är för jobbigt för kvinnor att vara chefer enligt Maria Nelsson | mars 2, 2013

Observera att de nedvärderande åsikterna om kvinnor är helt och hållet från SvD och Maria Nelsson.

Så var det dags att kommentera Maria Nelssons aburda SvD-artikel ”Dagens chefsjobb är ofta ointressanta för kvinnor” Låt mig summera artikelns argument: Nu har kvinnor getts fördelar i utbildning och det är enbart bra. Kvinnor har även  fått fördelar genom kvotering och det är bra.

”Lagstiftning om kvotering och högre utbildning kan visserligen bidra, men effekten kommer inte bli stor. Det är först när arbetsgivarna på allvar blir delaktiga i att främja kvinnors karriärvägar som det kan bli skillnad.”

Utbildning och kvotering räcker alltså inte för chefsjobb är helt enkelt för jobbiga i sin nuvarande form och därmed är de utbildade och inkvoterade kvinnliga cheferna fortfarande tveksamma till att ”ta steget”. Företag måste sålunda betala ännu mer för att byta ut män mot kvinnor.

Varför skall ett företag ha en mycket dyrare kvinnlig chef istället för en billigare man som gör samma jobb?

Det enkla svaret är att förslaget grundas i åsikten att kvinnor har så mycket högre värde än män att om företag bara lägger enormt mycket pengar på att få kvinnochefer så kommer ospecificerade fördelar att komma företaget till del. Dessa antagna fördelar ges det aldrig bevis för.

”Så som chefsroller i toppositioner traditionellt ser ut idag upplevs helt enkelt inte som tillräckligt attraktivt. Så länge detta inte ändras, kommer det att ta mycket lång tid att rubba den manliga dominansen bland de höga positionerna.”

Ok, och det är problematiskt varför? Vad är problemet? Hon säger själv att kvinnor kan få chefsjobb men att de inte vill ha den sorts jobb som chefsjobb innebär. Samhället kan alltså inte få kvinnor att göra de jobben oavsett vilka politiska åtgärder som utlovas. Matchen är slut.

Efter åratals påståenden att kvinnor diskrimineras påstår man nu att göra jobbet är diskriminerande.

Och då har jag bara en fråga att ställa dem som fortfarande lyssnar på feministisk nonsens av den typ som Maria Nelsson häver ur sig. Vilken chef tror ni presterar bäst när det gäller allvar? Den som ville bli chef TROTS att det var jobbigt pga intresse för ansvar och hög lön….

”Det finns ett behov av en modernisering och avdramatisering av chefsrollen. Arbetsgivarna måste vara lyhörda inför behov och krav från sina yngre kvinnliga medarbetare. Annars finns det risk för att många begåvningar inte låter sig rekryteras till de mer kvalificerade positionerna.”

…eller den som möjligen kunde tänka sig bli chef om ni andra bara pushade, coachade och undanröjde alla hinder som chefer normalt får hög lön för att ta hand om? Observera att det inte längre är företag som hindrar kvinnor, nu är det kvinnor som inte LÅTER företagen rekrytera dem

För den som väljer andra alternativet här är Maria Nelssons nota. Traditionellt skall såklart kvinnan uppvaktas….

Så några som helst initiativ till en modernare könsroll ser vi inte alls. Det är istället ren biologism där honan är mer kräsen därför mindre initiativtagande och även om det är populärt hos låtsasforskning att skylla detta på uppfostran så ges inga som helst vetenskapliga bevis.

• Sätt fokus på ledarskap snarare än chefsskap.

• Framhåll värderingar och ansvar snarare än struktur- och regelstyrning.

• Fokusera på långsiktigt hållbara resultat och lönsamhet snarare än kvartalsfokus.

• Framhåll livsbalans, delat ledarskap och delegering som kontrast till den oumbärliga ledaren.

• Inför coaching och mentorskap för ledare för att säkerställa rätt kompetens över tiden.

Gissningvis är väl poängen att feministerna som vanligt anser att det är enbart kvinnor som skall få tillgång till den moderniserade chefssrollens alla fördelar? För tänk så hemskt om man exempelvis satte fokus på ledarskap och som en följd av detta ännu fler män nådde chefsjobb!

Målet med kravlistan är ju att få bort män som är chefer och ersätta dem med kvinnor.

Målet har givetvis aldrig varit att ännu fler män skulle bli chefer som en följd av att svårighetsgraden för yrket som helhet blir lägre av förslagen. Vidare borde logiskt följden på yrket bli att både löner och status sjunker eftersom chefen inte längre tar samma tyngd på sina axlar.

Avslutningsvis kan det vara värt att påpeka hur Maria Nelssons egen arbetsgivare PA Consulting group Sweden röstat med fötterna i frågan: Bolagsfakta, Pressmeddelande PA Consulting Group

”Stockholm den 1 juli 2011 Mats Alerius tillträder som Sverigechef för PA Consulting Group (PA) per 1 juli, och ersätter härmed Christian Lindell som innehaft denna roll sedan april 2005. ”

Givetvis fanns långt mer lämpade kvinnor som hade låtit sig rekryteras till jobbet om bara PA….

Nej nu orkar jag banne mig inte med mer av dessa idiotier. Det här är för dumt. En kvinna som inte är chef som sitter som anställd på PA vars chef är man och vars förra chef är man och logiskt skall alltså PA coacha henne till chef, ändra jobbet så det blir lättare men med lika hög lön???

Susannas Crowbar – Kvinnligt perspektiv när kvinnliga chefer tar manliga beslut framställs chefen som maktlös inför de manliga strukturerna.

Genusdebatten –  Relationer i skolan del 2 förklarar skillnaden mellan manlig och kvinnlig homosocial gemenskap.

Annonser

24 kommentarer »

 1. Alerius har iofs hyfsat rätt i sin problemformulering: i stort sett enda anledningen till att kvinnor är i minoritet bland höga chefer är att (1) få söker sådana karriärer, och (2) de som gör det hoppar av i mycket större utsträckning än männen. Detta trots att de befordras lika snabbt eller snabbare, och får minst lika hög lön för samma jobb.

  Det är bara slutsatsen som är lite märklig. Dock kan man notera att de saker hon räknar upp har varit focus för i stort sett alla moderna organisationer i flera år redan. Det torde alltså inte räcka.

  Kommentar av Ulf T — mars 2, 2013 @ 6:06 e m

 2. Oj…..verkar som om man först vill ha jpbbet genom kvotering
  MEN sedan skall jobbet ändras så det passar.
  Kanske bättre att söka ett annat jobb som passar direkt?
  Kanske sådana jobb bemannas med kvinnor därför att kvinnor passar bäst in?

  Ledarskap är väl ingen nyhet?

  ” . . värderingar och ansvar . . ” kanske bättre ansvar och befogenheter vilka/vilkas värderingar är ”bäst”?

  Kvartalsföretag försvinner om man inte har ett långsiktigt tänkande samtidigt Tips: ”In search of Excellence”

  Livsbalans är svårdefinierat förmodligen något som envar mäter….delat ledarskap kan vara både konsensus och halvering av ansvaret…jaa det vore väl hemskt om VD gör allt….delegering är väl det som pågått sedan 100-tals år….en oumbärlig ledare kan ju inte ersättas….det finns en förteckning av sådana kallas kyrkogård…..

  ” . . coaching och mentorskap för ledare . . ” Ska inte några andra utvecklas? och alla behöver väl rätt kompetens….

  Ett studiebesök på något större industriföretag rekommenderas. Det mesta som nämnes här är ”redan i effekt”….

  Intressant vore att se hur många ”success stories” Maria skapat speciellt de långsiktiga osv…..

  Kommentar av oldman94 — mars 2, 2013 @ 6:20 e m

 3. Det er påfallende hvor mye problem det er med allting for kvinner hele tiden. I norsk media er det også stadig artikler og kronikker om hvor tungt livet er for kvinner og at ting må legges til rette, samt at menn bærer ansvar og skyld for deler av det. Herregud, hvor skal denne dårskapen ende!? Lykkeligvis er det en og annen kvinne som står frem i kommentarsfelten og ikke vil ha mer av offerrollen. Undres hvor mange år til feminstisk tenkning vil råde i skandinavisk politikk og beslutningstagende? Mest har jeg over tid blitt irritert og sint, men jeg får iblant mer lyst til å le av dette patetiske teater.

  Kommentar av Runar — mars 2, 2013 @ 7:10 e m

 4. Det här är så bisarrt…man blir helt matt….jag har inte engagerat mig så värst i genusdebatten och faktiskt varit ganska ovetande om vad feminismen innebär, men efter att hängt med under de senaste året har jag gått från vänsterkanten till ”nånting som inte erkänner sig till feministisk ideologi”. Feminismen är en del av överklasssen som kämpar mot den ”manliga” delen av överklassen, sen går det utöver medel-svensson som är upptagna med att överleva.

  Kommentar av Jonas — mars 2, 2013 @ 7:16 e m

 5. Jag tänkte själv när jag läste den: Vaddå arbetsgivarna ta ansvar för att göra toppchefsjobben attraktiva för kvinnor, det är ju toppcheferna som ÄR arbetsgivarna?

  Kommentar av bashflak — mars 2, 2013 @ 8:10 e m

 6. Her i Norge slår sig feminsterna før brøstet og sier att kvinnor på ledande nivåer inom norsk petrleum industri har medverkat til att akt industri nu økar sin omsætttning..!
  En ren løgn…naturligtvis.
  Norsk oljeindustri har økat sedan 70 – talet utan kvinnor med ca 7 % per år…tidigare ..utan kvinnor på ledande positioner.

  PerHagman

  Kommentar av per Hagman — mars 2, 2013 @ 9:00 e m

 7. ”Jag har flera olika meriter och en av dem är att jag är kvinna.” (http://www.dn.se/nyheter/sverige/asa-beckman-okej-att-bli-befordrad-for-meriten-att-vara-kvinna)

  Antar att det är denna erfarenhetslistan hon menar gör ”kvinna” till en merit på arbetsmarknaden är följande:
  Sommarklänningar. Hästar. Docklekar. Kojor. Nära tjejkompisar. Kunskapshunger. Graviditetslängtan. Graviditetsrädsla. Oroande fotsteg i mörkret. Tjejrivalitet. Hästskräck. Kroppsnojor. Menstruationer. Lycka över kroppen. Dagböcker. Provrum. Filmer. Madonna. Storasystrar. Småsystrar. Bröder. Badstränder. Mäns jobbiga blickar. Mäns härliga blickar. Bokläsning. Böcker som varit viktiga men som inte anses viktiga. Förlossningar.”

  (Kunskapshunger som typiskt kvinnligt?! Ja just. Det syns tydligt tex. på könsfördelningen för olika sorters tidningar. Att jag inte tänkt på det tidigare.)

  Det låter helt klart som en erfarenhet som gör ”kvinna” till en alldeles särdeles god merit på arbetsmarknaden.

  Dessa kvinnor är pinsamma.

  Kommentar av Ninni — mars 2, 2013 @ 11:23 e m

 8. Ninni:

  Observera hur hon utelämnade kopplingen de där sakerna har med det faktiska jobbet som skall göras. Så där gör numera varenda förespråkare av normkritik/mångfaldspolitik. De tar ospecificerade fördelar helt och hållet för givna. De försöker inte ens presentera dem de struntar bara helt sonika i att prata om saken.

  Sanningen är såklart att inga fördelar existerar förutom att man får lättare att skapa enorma offentliga byråkratier som inte dras med kommersiella intressens krav på effektivitet eller produktivitet utan är fria att lägga hur mycket pengar som helst på att ”försöka ändra” saker. Tillväxtverket är ett utmärkt exempel.

  Lägg märke till hur väl nedanstående citat beskriver situationen:

  ”Överskridandet av normer och provokationen mot inrotade uppfattningar framställs som viktigare än de positiva resultaten”

  http://www.bokus.com/bok/9789185191192/kritik-av-den-negativa-uppbyggligheten-sju-essaer/

  Kommentar av Aktivarum — mars 3, 2013 @ 1:11 f m

 9. @ Erik:

  Jag noterade det. Men jag förstår inte att du tycker att det självklara sambandet mellan min erfarenhet av sommarklänningar och min roll som ingenjör behöver förklaras. Den kopplingen är så uppenbar att det bör en treåring begripa.

  Kommentar av Ninni — mars 3, 2013 @ 1:46 f m

 10. Det finns bara 1 könsskillnad som är helt huggen i sten. Det är att alla män saknar förmåga att föda och amma barn. Allt annat är individuellt.

  Att vara kvinna kan vara meritande i företag som vänder sig till kvinnliga kunder, men bara om du varit kvinna på rätt sätt. De flesta företag ser inte ut så.

  Kommentar av bashflak — mars 3, 2013 @ 7:18 f m

 11. Kvinnor har det mycket jobbigare som chefer eftersom de också har hela ansvaret för hem och barn… ett ansvar som män smiter ifrån/inte förstår vidden av.

  Kommentar av Stina — mars 3, 2013 @ 8:07 f m

 12. Kom att tänka på brandmännen när jag läste rubriken, och då slog det mig: problemet är att dessa arbeten är organiserade för att passa män. Jag menar, kunde vi bara göra bränder mindre farligare så skulle nog fler kvinnor välja att bli brandman. Samma sak med chefsjobbet, om det handlade mindre om chefskap och mer om ledarskap eller organisation, så skulle fler kvinnor lockas till yrket.

  Bara en tanke, till de eventuella feminister som läser detta.

  Men det är klart både bränder och företag är goda exempel på patriarkala strukturer. Kanske är det bättre att motverka dem, i stället för att anpassa kvinnor till att göra jobb som är anpassade för män.

  Kommentar av Mars — mars 3, 2013 @ 8:21 f m

 13. @ Stina
  1. Hemmet är kvinnans maktsfär. Så det är bara för kvinnor att prioritera. Antingen släpper man den makten och accepterar att mannen gör på sitt sätt eller så bestämmer man vilket sätt som är ”det rätta” och då får man göra det själv.

  2. Kvinnor väljer partner och gifter sig uppåt, det vill säga med någon som har ett än mer tidskrävande jobb. Men jag är helt säker på att renhållningsarbetare Anders gärna gifter sig med VD Mona och jobbar deltid eller rent av blir hemmaman för att hon ska kunna sköta sitt uppdrag.

  Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

  Kommentar av Ninni — mars 3, 2013 @ 8:21 f m

 14. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och göra barnmorskejobbet mer attraktivt för män. Typ.

  Kommentar av bashflak — mars 3, 2013 @ 9:23 f m

 15. @Ninni,

  Men jag är helt säker på att renhållningsarbetare Anders gärna gifter sig med VD Mona och jobbar deltid eller rent av blir hemmaman för att hon ska kunna sköta sitt uppdrag.

  Warren Farrell har ju talat om det i sitt föredrag Why Men Earn More – The Startling Truth Behind The Pay Gap: Enligt honom är det viktigaste karriärbeslutet av alla vilken partner man väljer. 🙂

  Kommentar av Ulf T — mars 3, 2013 @ 9:46 f m

 16. […] Aktivarum tar upp hur ologiskt det kan bli när feminister tänker. Observera feminister, inte kvinnor! […]

  Pingback av Börjar det vända? « Toklandet — mars 3, 2013 @ 1:33 e m

 17. Mars:

  ”problemet är att dessa arbeten är organiserade för att passa män. Jag menar, kunde vi bara göra bränder mindre farligare så skulle nog fler kvinnor välja att bli brandman.”

  Dagens skönaste kommentar. Och om vi specificerar oss så handlar det alltså om att hitta den kemiska komponenten som gör att eldsvådor tar mer tid på sig.

  I fallet säkerhetsdörrar skall vi göra eldsvådor cirka 11 minuter långsammare så kvinnliga brandmän får tid att rädda folk i nöd.

  http://www.d-intl.com/jamstalld-brandkar-ar-livsfarlig/?lang=sv#.UTNZoTCZbup

  Kommentar av Aktivarum — mars 3, 2013 @ 2:09 e m

 18. På tal om diskriminering. Toklandet påpekar att Chattanoga briljerat på Genusdebatten

  ”Det tycks som vi har fastnat i en logisk ”rävsax”:
  – Tävlingar som utesluter kvinnor är kvinnodiskriminering och ett bevis för könsmaktsordningen (ex Vasaloppet tidigare).
  – Tävlingar som är öppna för alla är diskriminerande mot kvinnor eftersom män dominerar.
  – Tävlingar som utesluter män är diskriminerande MOT KVINNOR, eftersom de förstärker männen som norm, dvs könsmaktsordningen

  Så hur ska en lösning som inte diskriminerar någon se ut?”

  http://genusdebatten.se/forums/topic/ett-sarskilt-vasalopp-for-tjejer-forstarker-idrottens-konsmaktsordning/

  Ifall nån missat det så är poängen här att feministkvinnorna inte förespråkar nån lösning, de sågar allt i den riktiga världen. Det finns ingen lösning vi skall bara diskutera det i all evighet och kasta pengar och tid så tjejerna känner de blivit tagna på allvar.

  Kommentar av Aktivarum — mars 3, 2013 @ 2:16 e m

 19. […] jag borde kommentera, men t ex artikeln i SvD om varför kvinnor inte vill ha chefsjobb har Aktivarum redan skrivit ett mycket bra inlägg […]

  Pingback av Då är vi sambos | Susanna's Crowbar — mars 3, 2013 @ 3:18 e m

 20. Ännu fler näthatare avslöjas bakom rökridån

  http://avpixlat.info/2013/03/03/vansterpartist-hotade-partikamrat-i-sverigedemokraternas-namn/

  Kommentar av Feminist shaming tactics — mars 3, 2013 @ 8:09 e m

 21. Feminist Shaming Tactics:

  Här är inlägget där jag först berättade om den där killen. (Bägge killarna nämns i samma inlägg)

  http://genusdebatten.se/2013/02/21/nathataren-var-invandrad-socialdemokratisk-val-och-kampanjarbetare/

  Trollan som läste mitt ovan nämnda inlägg hittade fler detaljer om den andra killen (vänsterpartisten från Marocko) och skrev ett eget inlägg om specifikt honom

  http://trollan.wordpress.com/2013/02/21/mer-om-vanstern-och-kvinnohat/

  Kommentar av Aktivarum — mars 4, 2013 @ 12:30 f m

 22. Man blir lite matt av att läsa detta…
  Just nu har vi haft en omorganisation på företaget där vi blivit av med en chef som var tekniskt duktig, men ärligt talat en katastrof som chef. Noll ledarskap. Vad sägs om en chef som när de underställda diskuterar något som alla upplever som ett problem svarar ”Jag är chef och det är jag som bestämmer. Hela avdelningen toppstyrdes och folk gav upp att göra annat än bara göra som de blev tillsagda. Saker och ting blev prioriterade plötsligt och de fick inte längre jobba med det de hållit på med – utan något annat blev plötsligt viktigt.

  Personen slutade själv och VD plockade in en ny person som han hade erfarenhet av sedan tidigare. Stämningen på företaget har blivit helt annorlunda med en strukturerad chef. En chef som lyssnar på de anställda. En som lyssnar på vad behoven är och prioriterar tydligt.

  Den första chefen var en man. Den nya var en kvinna. Hon blev handplockad för sin kompetens. Inom mitt yrke så har jag haft många olika chefer. Bra och dåliga, män och kvinnor. Men som jag ser det så har aldrig könet spelat någon roll för hur bra de är. Utan det är de personliga egenskaperna.

  Jag har vissa krav på en chef för att vara ärlig. Men ska dessa krav ändras för att någon som INTE är intresserad ska bli chef? Som sagt, stämningen på en avdelning eller ett företag på grund av en dålig chef är för mig tillräcklig anledning att söka mig någon annanstans.

  Kommentar av trollan — mars 4, 2013 @ 9:58 f m

 23. @trollan,

  Den första chefen var en man. Den nya var en kvinna. Hon blev handplockad för sin kompetens. Inom mitt yrke så har jag haft många olika chefer. Bra och dåliga, män och kvinnor. Men som jag ser det så har aldrig könet spelat någon roll för hur bra de är. Utan det är de personliga egenskaperna.

  Traditionellt har det nog funnits åtminstone två dåliga sätt att få fram chefer, om jag skall spetsa till det lite – och min erfarenhet är från tekniska yrken:

  1. En tekniker gör ett bra jobb och blir befordrad till ett jobb med högre status, dvs chef, utan att man tagit reda på om personen är en bra ledare. Detta är ofta en man.

  2. En tekniker gör ett dåligt jobb (alternativ trivs inte som tekniker), och är kvinna, och befordras därför till ett jobb där hon bedöms göra mindre skada, utan att man tagit reda på om hon är en bra ledare.

  (2) är inte en framkomlig väg för män, eftersom de inte befordras när de uppenbart inte räcker till.

  (1) kan nog också vara en kvinna, men jag kan bara inte minnas ett exempel. Det är hursomhelst korrekt att säga att det oftast är en man, eftersom teknikbranschen är så mansdominerad. (1) och (2) har jag sett exempel på. Ibland har personen visat sig vara en bra chef ändå…

  Numera har de allra flesta företag fattat att man måste välja chefer som redan tidigt utmärkt sig för sitt ledarskap, dvs man letar reda på ledartyperna och ger dem chefsutbildning. Det är det bra sättet att få fram chefer. Allra bäst är det om man hittar dessa ledare i gruppen som också har domänkunskap.

  Kommentar av Ulf T — mars 4, 2013 @ 4:38 e m

 24. […] Numera visar det sig att jobben inte intresserar kvinnor. […]

  Pingback av Jämförelse av Feminister och Antifeminister – Del 3 Synen på könen | Aktivarum — mars 7, 2013 @ 2:50 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 304 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: