Aktivarum

Konferens om Feministisk Logistik – Genusperspektiv i Sokals anda | februari 4, 2013

Enligt en nystartad blogg händer det saker på Södertörns högskola i september.

Det normbrytande antipatriarkala Nätverket Feministisk Gryning annonserar på sin blogg att de i samarbete med WISC (Women in Supply Chain) skall arrangera en konferens om Feministisk Logistik.

”Toppfeminister kommer och föreläser om viktiga ämnen, som t.ex. genusmärkt dieselbränsle och den senaste forskningen om jämställda lastpallar.”

Den som vill veta mer rekommenderas läsa hela programmet (PDF). Där kan man bland annat se att konferensen är sponsrad av ett EU-organ och därför gratis för besökare.

Fri entré tack vare stöd från ”European Committy for Equal Treatment of Sexes and the Promotion of Women and Girls”

Konferensens syfte tycks vara att dekonstruera mansdominerade strukturer.

I programmet kan vi bland annat läsa hur feministiska projekt skall presenteras för att skapa en ny och jämställd Logistik som skall spränga gubbväldet inom branschen.

”Logistik är ett område där jämställdheten är grovt eftersatt. Denna gubbtunga bransch präglas av kvinnohat, patriarkala strukturer, brummande motorer och destruktiva maskuliniteter”

Flera talare utannonseras. Först är jämställdhetsfeminister Maria Arnholm som skall redogöra hur hon pga sitt kön drabbats av glastaket på sin väg mot posten som VD och sedan statsråd.

Sedan skall Kawa Zolfagary presentera det normbrytande åkeriet Fem-Åk 

Där anställs bara kvinnliga chaufförer och de utför inga transporter av manligt kodade produkter som kött, öl eller fotbollar. De rosa bilarna får dessutom av klimatskäl stå stilla varje Fredag.

”Kawa Zolfagary berättar även om sina förberedelser för Facebook-gruppen Feta testosteronstinna lastbilschaufförer.”

Övriga talare fortsätter i samma stil. Maria Sveland maler på om kvinnohatet – eller är det feministhatet? Svårt att se någon skillnad. Iaf kräver hon obligatorisk genusutbildning.

”Hen redogör också för det bokprojekt hen nu arbetar på, Kvinnohatet i förarhytterna”

Tiina Rosenberg hittar hemska våldtäktsmetaforer när gaffeltruckar lyfter lastpallar. Hon redogör för problemet och presenterar projektet JämPall vid Lunds tekniska högskola.

”Gaffeltruckens penetration av hålrummet under lastpallen utgör en illa dold symbol för våldtäkt. Manlig överordning och kvinnlig underordning.”

Anna Klara Bratt ser hur branschen bygger strukturer för att upprätthålla manlig hegemoni.

Tomas Wetterberg från Män för jämställdhet hittar problematiska machovärderingar hos lastbilstillverkarna och redogör för sin vision om jämställda lastbilar.

”rosa mjukplast och miljövänligt framdriven av en elmotor som får sin ström från en liten vindgenerator som drivs av fartvinden.”

Professor Eva Lundgren hittar hemliga nätverk av kvinnohatade män som dödar kvinnliga lastbilschaufförer och gräver ner dem på natten under rituella former.

”Hen redogör för forskningsprojektet ”Find patriarkatets hemmelige logistikkoffer” som drivs vid Senter for tverrfaglig kjønnsforskning på Oslo universitet med ekonomiskt stöd från EU.”

Professor Ebba Witt Brattström presenterar genusmärkning av bränsle.

Framställning av dieselolja och bensin skall ske baserat på kvinnoförtryck och varje liter representerar ett kvinnolidande som man nu hoppas skall åtgärdas.

”Kraven på genusbränsle kommer bland annat att vara att ingen råolja används från länder med patriarkala strukturer, att tankfartyg som fraktar oljan har kvinnlig kapten och att minst 50 procent av högre chefer, ledningsgrupp och styrelse i oljebolagen är kvinnor.

Avslutningvis delar Södertörns rektor Moira Von Wright ut priset ”Den rosa lastbilen” till den feminist eller genusforskare som mest hjälpt fram den feministiska logistiken.

Logistiken har sedan länge kapats av gubbar – de har reducerat logistik till ”en viss vara på ett visst ställe vid en viss tidpunkt”. Detta bygger på typiska manliga värderingar, såsom stelbent exakthet och ett teknokratiskt synsätt. Därmed utestängs kvinnor.

OBS! Konferensen följer postmodernismens och hermeneutikens regler***

För den som glömt bort dess förhållande till saker som sanning och verklighet så kommer här 13 Genusforskares version av god forskning.

God forskning handlar i ett sådant perspektiv mindre om att ”bevisa” eller ”testa” olika hypoteser och mer om att utifrån skilda teoretiska perspektiv, och med en övertygande argumentation, skapa ökad förståelse för olika fenomen

I den andan kommer jag inte att testa hypotesen att den här konferensen är ett så kallat ”practical joke” som i Sokals anda gör narr av luddiga genusprojekt.

Alan Sokal visade redan 1996 hur svårt det är att se skillnad på spelad och riktig galenskap.

Ibland överträffar dikten verkligheten men ibland är verkligheten så helgalen att man inte ens experter ser skillnad mellan den och påhittat nonsens.

Källtips: Genusdebatten.se

*** Detta gäller hela blogginlägget ifråga.


31 kommentarer »

 1. det här måste ju vara ett skämt?

  Kommentar av Patrik — februari 4, 2013 @ 9:16 e m

 2. Det där är feminism ska kämställdhetsfeministern ( därmed inte sagt att det är vår saknade höna, det vet jag inget om)

  Men detta!
  ”För den som glömt bort dess förhållande till saker som sanning och verklighet så kommer här 13 Genusforskares version av god forskning.”

  Den hade jag missat. Dom menar alltså på allvar att dom ska ha en hobbyklubb som ingen utanför ska kunna kritisera, finansierad av skattepengar.

  Helt sanslöst!

  Kommentar av Ninni — februari 4, 2013 @ 9:32 e m

 3. Stor humor!

  Kommentar av Malte Skogsnäs — februari 4, 2013 @ 9:32 e m

 4. Haha patrik, det var min första kommentar på det också! 😀

  Kommentar av Mariel — februari 4, 2013 @ 9:44 e m

 5. alltså, först vaggades jag in i retoriken, inget kändes egentligen konstigt, om ni förstår vad jag menar. Sen vaknade jag upp, läste en gång till och då insåg jag hur uppenbart det var att det var ett mycket underfundigt skämt 😀

  Jag har kommit fram till två saker.

  1. Att jag först trodde att det var på riktigt borde ändå säga något om det samhälle vi lever i.

  2. Jag ska inte läsa något efter klockan 22 då mitt kritiska tänkande verkar vara lika med noll efter det klockslaget. Kul att Erik spann vidare på PDF:en haha.

  Kommentar av Patrik — februari 4, 2013 @ 10:00 e m

 6. Patrik:

  Det är inte det minsta konstigt att du hade svårt att bedöma huruvida konferensen var på riktigt eller inte. När jag först ströläste så såg jag ingenting som verkade så mycket dummare än liknande projekt om genustrumpeter och könen på bestick.

  Det är ju därför jag påtalade i rubriken att detta är i Sokals anda. Det gick inte att se skillnaden mellan Sokals nonsens och riktig postmodernism heller eftersom han så effektivt hade citerat vad riktiga postmodernister brukar säga.

  Kommentar av Aktivarum — februari 4, 2013 @ 10:06 e m

 7. Herre min skapare – Jag blir fullständigt förskräckt över hur efterblivna vissa universitetsrepresentanter är.

  ”I ett hermeneutiskt perspektiv har emellertid ett begrepp som falsifiering inte någon större mening.”

  Så kort sagt – De kan säga vilken dynga som helst utan empiriska bevis och när deras dynga motbevisas så spelar det ingen roll eftersom det egentligen bara handlar om att berätta om sin egen perverterade världsbild… Det är ju fan inte klokt!

  Kommentar av Ligneto — februari 4, 2013 @ 10:38 e m

 8. Ligneto:

  ”Så kort sagt – De kan säga vilken dynga som helst utan empiriska bevis och när deras dynga motbevisas så spelar det ingen roll eftersom det egentligen bara handlar om att berätta om sin egen perverterade världsbild… Det är ju fan inte klokt!”

  Det är faktiskt värre! Läs exempelvis om Inkommensurabilitetstesen här.

  https://aktivarum.wordpress.com/2012/11/15/genusforskare-vill-bedoma-andra-men-vill-inte-bli-bedomda-av-andra/

  Kommentar av Aktivarum — februari 4, 2013 @ 10:50 e m

 9. @ Ligneto

  Ja, det är helt vansinne. Det är värre än jag någonsin kunde drömma om. Och värst eftersom de gör åtgärder i samhället utifrån denna ”vetenskap” som jag än inte kunnat hitta minsta gnuttan stöd för.

  Kommentar av Ninni — februari 4, 2013 @ 11:48 e m

 10. Inte minst när de ska in och peta bland våra barn. Innerligt tacksam att vi och sonens farmor och farfar hjälptes åt för att han inte skulle bara på förskola. Då hade jag ingen koll på detta alls.

  Kommentar av Ninni — februari 4, 2013 @ 11:51 e m

 11. Härstammar genuskonceptet ur Gyllene gryning? Att Kalla det manshat är icke desto mindre en underdrift.

  Kommentar av Under the Hood — februari 5, 2013 @ 12:31 f m

 12. Det här programmet är bland det bästa jag har sett i satirväg. Jag bugar mig djupt för upphovsmännen/kvinnorna/hensen. Jag skrattade högt när jag läste det. En av anledningarna till att det är så bra är att de har gått på åsikterna och retoriken utan att gå till personangrepp. Mycket snyggt gjort.

  Kommentar av rocki — februari 5, 2013 @ 5:12 f m

 13. Det som gör det så bra är att det är så nära sanningen att många går på bluffen. Jag minns hur ofta på Genusnytt som folk lät sig luras av Jämställdhetsfeministerns svamlande. 🙂

  Andra som försöker sig på sånt här går antingen för långt eller för det för krystat, och då blir det inte alls lika bra.

  Kommentar av bashflak — februari 5, 2013 @ 10:21 f m

 14. Jag har faktiskt tänkt tanken att det är Jämställdhetsfeministern som ligger bakom det. Både namnet och ”har feministisk forskning visat” är med. 🙂

  Kommentar av rocki — februari 5, 2013 @ 10:33 f m

 15. Det är onekligen ett mycket proffsigt arbete. Särskilt välgjorda är bilderna på de bägge böcker som skall delas ut gratis. Lägg märke till WISC-loggan på ”The Unseen Gender” och World Bank på ”Gender dimensions of blaha blaha blaha.”

  Kommentar av Erik_W — februari 5, 2013 @ 10:56 f m

 16. Jag tycker att rubriken är något av det roligaste i all sin enkelhet. ”Viktig konferens…”

  Kommentar av rocki — februari 5, 2013 @ 11:29 f m

 17. LOL.
  Vilken konferens….o vi skattebatalare betalar kalaset genom EU…ytterligare en anledning till att varna før federal øverstatlighet…nu i misandrisk tappning.
  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — februari 5, 2013 @ 12:50 e m

 18. Jag blir alldeles matt när jag läser detta, förövrigt så tycker jag att det är dags att någon ger den lille opportunisten Kawa en välförtjänt knäpp på näsan.

  Tycker att det är god tid att han får smaka på sin egen medicin, fast vi vet ju hur det kommer att sluta.
  Han kommer yla rasist som en stungen gris och så får han ännu mera uppmärksamhet.

  Kommentar av Daniel — februari 5, 2013 @ 1:03 e m

 19. Hittade precis den här länken via facebook och sitter här och kokar med adrenalinet på topp… Försöker hålla mig för att starta ideologiskt krig med mina vänner… Ingen verkar ens reflektera över hur situationen egentligen ser. Kan Maria Sveland ha sagt något hatiskt först innan ”hatkommentarerna”?

  http://www.svt.se/ug/sa-har-later-hatet-mot-kvinnor-2013

  Kommentar av CaseyJones — februari 5, 2013 @ 2:28 e m

 20. http://www.svt.se/kultur/vita-krankta-man-lagger-ner
  Rensandet av kommentarsfältet tog för mycket tid.

  Kommentar av Maria — februari 5, 2013 @ 3:12 e m

 21. CaseyJones

  Om inte media vore så svårt infesterat av smutskastande, antidemokratiska smygkommunister så skulle nog den psykofarmaknaprande psycho-kommunisten Sveland, hennes påfallande falska offerkofta, och hennes uppenbart förljugna och hatiska yttranden förpassas till historiens ideologiska avskrädeshög fortare än du hann säga *kexchoklad*.

  Kommentar av Liberalen — februari 5, 2013 @ 3:30 e m

 22. Vita kränkta män medverkar i Uppdrag granskning

  http://www.svt.se/ug/

  Det ryktas om hot och risken med provokation att Sd får fler väljare.

  Kommentar av Under the Hood — februari 5, 2013 @ 3:46 e m

 23. Liberalen

  Nog är det så. Det skrämmande är att folk (bl a mina vänner) bara ser kvinnor och inte de ideologiskt färgade journalisterna som läser upp ”hatet”. Jag har följt flertalet debatter på facebook som har slutat med att mina vänner rensar bort fb-vänner med fel åsikter och sedan skryter om det, så nu vågar jag inte ta fajten. Igår kändes läget positivt efter att ”Feministisk Gryning”-bloggen dykt upp, men nu är man f*n deppad igen…

  Kommentar av CaseyJones — februari 5, 2013 @ 4:44 e m

 24. Dette var bra og god humor, stor takk til den som har laget den pdf-fremstillingen, jeg fikk en god latter:-)

  Håper noen føler seg truffet av harselasen.

  Kommentar av Runar — februari 5, 2013 @ 9:06 e m

 25. Tomas Wetterberg tror visst på evighetsmaskinen 🙂
  De har verkligen lyckats samla alla dårar under samma tak.

  Kommentar av gr3kpak3t3t — februari 5, 2013 @ 10:17 e m

 26. gr3kpak3t3t:
  Tomas Wetterberg tror nog på vad som helst bara det ger honom en fördel på något sätt

  Kommentar av toklandet — februari 6, 2013 @ 4:34 f m

 27. @Erik
  Något helt annat, men det är en mycket väldigt artikel och jag tycker att han identifierar mycket av det som är fel med statsfinansierad antirasism.

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/02/03/skattefinansierad-antirasism-fungerar-inte

  Jag skulle vilja påstå att statsfeminismen till viss del lider av samma sjukdom.

  Kommentar av Daniel — februari 6, 2013 @ 10:21 f m

 28. Ninni

  Fortsätter på mönstret hobbyklubb utan insyn och utebliven granskning. http://genusnytt.wordpress.com/2012/11/08/jag-avslutar-allt-arbete-for-jamstalldhet-2/

  Feminister är oskyldiga som änglar och näthatar inte. Kallas näthat och näthot konst har dom uppfunnit ett pk-alibi. http://www.avoiceformen.com/feminism/government-tyranny/swedish-feminists-on-the-warpath-against-hate/

  Gammel media har inte kommunistisk ensamrätt på yttrandefrihet.
  Anser du kritik av media, radikalfeminism och pk är det näthat?
  Vem avgör det? Gammelmedia? Ska näthat och näthot diskuteras ska alla inklusive feminister,politiker och media granskas och tas med i debatten.

  Kommentar av Under the Hood — februari 6, 2013 @ 2:06 e m

 29. För er som vill dra på smilbanden, alternativt begrava ansiktet i handflatorna angående evighetsmaskinen kan titta på det här klippet: http://www.youtube.com/watch?v=xa2Cag9OrHc

  Kommentar av Fredrik H — februari 17, 2013 @ 5:06 e m

 30. Det blir ju trögare att cykla på cykaln när dynamon är på (inte den nyaste kunskapen i världen)

  Kommentar av Aktivarum — februari 17, 2013 @ 8:22 e m

 31. Lite skrämmande att det är den typen av människor som styr vårt land.

  Kommentar av Fredrik H — februari 17, 2013 @ 10:22 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 284 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: