Aktivarum

Avslöjande: Misstänkt våldtäktsman greps i Kiruna! | januari 19, 2013

Många missuppfattningar finns kring våldtäktsstatistik. Här ett mindre oklart exempel.

En vanlig orsak att våldtäktsanmälningar inte går till åtal (endast 12% går till åtal) är att polisen inte har någon att åtala. Det problemet lär inte uppstå gällande den misstänkta utomhusvåldtäkten i Kiruna inatt.

”Offret, en ung kvinna, kunde mitt under överfallet knappa in 112 på sin mobiltelefon.” SvD

Det kvinnliga offret slog 112 på sin mobiltelefon ochpolis hann komma till brottsplatsen för att gripa den misstänkte förövaren som tagits till förhör medan kvinnan som uppges chockad har tagits till sjukhus.

”Polispatrull larmades direkt till platsen i centrala Kiruna och kunde gripa mannen på plats. Våldtäkten har skett utomhus. Just nu pågår utredningsarbete med läkarundersökningar och förhör bl.a” Polisen.se

Nu återstår polisens arbete. Om brott kan styrkas så blir det sannolikt fällande dom.

Det spelar givetvis ingen som helst roll hur kvinnan var klädd, att vara klädd för sex är inte samma sak som att vara klädd för sex med vem som helst. Det spelar heller ingen roll om hon var ensam eller inte.

Dessa saker kan sägas relevanta för att minska risken för våldtäkt (före) men är helt irrelevanta för eventuellt åtal (efter). Vissa personer tycks lida av den totala missuppfattningen att man försöker ursäkta övergrepp.

Dvs att man menar övergrepp är mer ”ok” om kvinnorna inte följde polisens råd.

Den tolkningen är lika felaktig som galen. När vi säger åt barn att se sig för när de korsar vägen betyder det att vi samtidigt säger åt bilförare det är fritt fram att köra över barn som inte gör det? Naturligtvis inte!

Men kommer någon av dessa saker att framgå i massmedia? Troligen inte! Massmedia är inte ett dugg intresserade av att objektivt rapportera förutsättningarna för en våldtäktsanmälan.

Låt oss titta lite på vad massmedia faktiskt rapporterar i detta skede av polisarbetet.

HD: Kvinna slog larm under våldtäkt

Kiruna. Polisen har lyckats gripa en man på platsen för en våldtäkt utomhus i Kiruna. Offret, en ung kvinna, kunde mitt under överfallet knappa in 112 på sin mobiltelefon.

I HD kallas en misstänkt våldtäkt för våldtäkt två gånger. Dessutom kallar man det ett överfall även om ingen information ges hur det hela gick till och vi vet ej om kvinnan eller mannen känner varandra.

SvD: Kvinna slog larm under våldtäkt

Polisen har lyckats gripa en man på platsen för en våldtäkt utomhus i Kiruna. Offret, en ung kvinna, kunde mitt under överfallet knappa in 112 på sin mobiltelefon.

SvD hävdar också i rubrik och i text den misstänkte våldtäkten var en våldtäkt. De beskriver ett överfall trots att inga detaljer har getts. SvD, HD och även Skånskan.se påstår kvinnan ringde under överfallet

Uppdatering: Vi får inte glömma kvällstidningarna så här kommer de också.

Aftonbladet: Kvinnan blev våldtagen utomhus i centrala Kiruna strax efter klockan 03 i natt.

Men förövaren kan redan vara fast. Mitt under överfallet lyckades kvinnan knappa in 112 på sin mobiltelefon. När polisen kom till platsen var den misstänkte gärningsmannen kvar på platsen och kunde gripas.

Aftonbladet berättar att kvinnan blev våldtagen. Vi behöver alltså inget polisarbete för att utreda brott. Här fastställs även att det var under överfall 112 knappades in. Återstår då den andra kvällstidningen.

Expressen: Kvinna lyckades slå  larm under våldtäkt

Polisen har lyckats gripa en man på platsen för en våldtäkt utomhus i Kiruna. Offret, en ung kvinna, kunde mitt under överfallet knappa in 112 på sin mobiltelefon.

Detta är alltså hur tidningarna/TT skriver, men hur ser det ut i andra medier?

Nyheter P4 Norrbotten: Våldtäktsman greps på plats

Vid tjugo över tre i natt tog polisen emot ett samtal från en kvinna i Kiruna som berättade att hon har blivit våldtagen. Polispatrull kom snabbt till platsen i centrala Kiruna och kunde gripa mannen, som var kvar på plats. Våldtäkten ska ha skett utomhus.

Radio P4 kallar den misstänkte förövaren för ”våldtäktsman” redan i rubriken. När kvinnan ringde larmcentralen var det dock inte under själva överfallet utan något hon berättade hade inträffat.

Polisen.se: 2013-01-19 04:56, Våldtäkt, Kiruna

En kvinna ringer till polisen via 112 vid 03.20-tiden och uppger att hon blivit våldtagen. Polispatrull larmades direkt till platsen i centrala Kiruna och kunde gripa mannen på plats. Våldtäkten har skett utomhus.

www.polisen.se är sista exemplet Man kunde förvänta sig de skulle vara bättre men de är lika dåliga på att påpeka det är en misstänkt våldtäkt. Däremot styrks P4 versionen där kvinnan ringde efter det hela.

I HD och SvD påstås att kvinnan ringde under överfallet. P4 och Polisen.se hävdar det var efter.

Redan har en bloggare börjat dramatisera händelserna. Under rubriken ”En fantastisk sinnesnärvaro” berättar Veikens blog nu om den fantastiska kvinnans bedrifter.

”En kvinna som blev våldtagen natten till idag, hade sinnesnärvaro nog att knappa in 112 under själva övergreppet. Polisen ryckte ut och kunde gripa mannen som var kvar på platsen.

Jag är full av beundran för den här tjejen som hade sinnesnärvaro nog att larma. Jag kan föreställa mig under vilken otrolig press hon befann sig och ändå kunde hon hålla huvudet kallt i en extremt utsatt situation.

Tjejer, ha alltid mobilen i beredskap och tveka inte att knappa in 112 eller ha det som kortnummer!”

Fullt så fantastisk framstår hon däremot inte när man läser Minort.se. Här skall dock även påpekas det är mycket bra hon ringer polisen.

”Vid tjugo över tre i natt tog polisen emot ett samtal från en kvinna i Kiruna som berättade att hon har blivit våldtagen.”

Vad är det egentligen vi ser här? Ser vi folk som är illvilliga och oärliga?

Nej snarare ser vi liksom i Da Costa fallet folk i media som är alldeles för ivriga att ”hjälpa till”. Vi ser tidningsjournalister/TT som redan avslutat polisutredningen innan polisen påbörjat den.

Och vi ser inte en människa som påpekar det är en misstänkt våldtäkt som skall ledas i bevis. Inte ens polisen.se lyckades vara tydliga på den punkten. Man får nästan intrycket att vi inte ens behöver ha rättegång.

Eller så kanske rättegång bara är en formalitet eftersom mannen redan bedömts skyldig?

I vilket fall som helst hjälper det inte kvinnor det minsta att tidningar, radio och polisens egen hemsida ger så missvisande bild av förutsättningarna för en våldtäktsutredning.

Uppdatering: Flera massmedier motsäger vad andra medier säger. Se kommentarsfältet för flera citat som visar att någon sprider fantasier.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

8 kommentarer »

 1. Medierna är ivriga att hjälpa till? Genom att utelämna en massa fakta, ss signalement?

  Jo, det där med ”misstänkt xxx” har man ju hört ett tag. Även om en man inför 50 personer skjuter eller knivskär en människa, så ska han bara vara ”misstänkt”. Och vad händer om brottet av någon anledning inte kan styrkast eller gärningsmannen inte hittas? Om jag blir misshandlad men Silbersky lurar domstolen att frikänna gärningsmannen, så får jag till mina kompisar inte säga att X misshandlade mig, utan i stället ”mannen som förut var misstänkt för att ha misshandlat mig, men som blev frikänd” – att uppge namnet på förövaren räknas väl dessutom som förtal?

  Och en kvinna som blivit våldtagen får inte heller namnge förövaren om hon känner honom? Det är fint politiskt, och statistiskt. Och jag har erfarit, att för en våldtäkt ska räknas som gruppvåldtäkt, i statistiken så måste minst två personer ha fällts i domstol! Det betyder, att vi omyndigförklarar brottsoffret.

  Men man vill ju särskilt för gruppvåldtäkter ha siffrorna så låga som möjligt, för trots politkers och opinions bildares (= opinionspåtvingares) indignerade förnekanden, att gruppvåldtäkter nästa uteslutande begås av unga män från MENA – enligt norsk dagspress och NRK så uttalade Oslo-polisen Hanne Kristin Rohde så har samtliga överfallsvåldtäkter i Oslo de senaste åren begåtts av icke-västliga invandrare http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=561939 det finns även intervju från NRK på Youtube

  Nu har de av våra egna som inte vill oss väl, haft brainstorming och kommit på det genialiska att ”då flera av dessa överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter inte har någon känd gärningsman, så är det inte säkert att det handlar om invandrare!”. Nähä, kvinnan kan inte avgöra av utseende och språk om det är en etnisk norrman eller en ‘ny-norsk’?

  1 minut in i videon

  Overfallsvoldtekt Ikke vestlig Kultur og kvinnesyn Hanne Kristin Rohde

  Ja, man kan förneka allt, hur uppenbart det än är – det finns massor av människor som anser att Förintelsen aldrig ägt rum (speciellt stor procent i vissa somliga länder), gaskamrarna är bluff. Och naturligtvis var 9/11 iscensatt av amerikanerna själva.

  En överväldigande majoritet i den muslimska världen anser att det absolut inte var araber som gjorde det. Men samtidigt firar man händelsen som ”en stor seger för islam” med dans på gatorna och traditionell konfektutdelning!

  Senaste förnekar-nytt är ju att många i USA antingen förnekar att massmordet på barn i Sandy Hook ägde rum (barnen är bara gömda) eller så har USAs regering själv mördat barnen! Den ”misstänkte” skytten påstås ha varit död i flera år!

  Man kan ju då i sammanhanger tillägga, att eftersom vare sig Hitler, Göring eller Himmler blev dömda i domstol för ”anstiftan till mord” – så är ju dessa herrar formellt sett bara ”misstänkta för brott”? Eller räcker det med att ett tillräckligt stort antal människor bara anser att de begått brott? Samma gäller ju för Stalin, Mao, Pol Pot osv inklusive Djinghis Khan.

  Appendix videointervju med ung, våldtagen norsk kvinna – skulle ALDRIG ha tillåtits i Sverige!

  Ung kvinna, brottsoffer, intervjuas för Norges statliga television, NRK: ”han sade att han hade rätt att göra som han ville mot kvinnor – för att det var så i hans religion, att kvinnor hade inte något att säga till om, det var han som bestämde”
  Muslim Sexual Assaults in Norway / Muslimske Seksuelle Overgrep i Norge

  Jenny Lemon
  (bildlänk bortplockad, ersatt av textlänk med samma bild)
  http://sv.metapedia.org/wiki/Jenny_Lemon

  Kommentar av Claes-Peter — januari 19, 2013 @ 1:10 e m

 2. ”Det spelar givetvis ingen som helst roll hur kvinnan var klädd, att vara klädd för sex är inte samma sak som att vara klädd för sex med vem som helst. Det spelar heller ingen roll om hon var ensam eller inte.

  Dessa saker kan sägas relevanta för att minska risken för våldtäkt (före) men är helt irrelevanta för eventuellt åtal (efter). Vissa personer tycks lida av den totala missuppfattningen att man försöker ursäkta övergrepp.”

  Så jävla rätt, men den här typen av missuppfattningar genomsyrar hela vänsterfeminismen och är förklaringen till varför man är så fientlig mot kritik.

  Samma sak med könsroller, påpekar man att det kan finnas biologiska skillnader som gör att pojkar och flickor som grupp beter sig olika så har man vips stigmatiserat alla som bryter mot rollerna, indirekt kallat dom för onaturliga missfoster och tagit det första steget till att sätta dom på tåget till Auschwitz.

  Så går det när man inte kan hålla isär värderingar (våldtäkt är ett vidrigt brott, alla oavsett kön ska vara fria att göra sina egna val) med fakta (saker som ökar risken för våldtäkt, vissa biologiska skillnader kan göra att pojkar och flickor som grupp leker lite olika).

  Kommentar av Jonathan — januari 19, 2013 @ 1:15 e m

 3. Norrbottenkuriren har en längre artikel. Inte ett ljud om att hon skulle ha knappat 112 medan akten pågick.

  Norrbottenkurrirens rubrik är våldtäkt som förmodligen första källa beskriver de att mannen gripits misstänkt för våldtäkt.

  Anhållen för våldtäkt
  Kiruna. En 28-årig man sitter anhållen sedan han gripits i centrala Kiruna misstänkt för våldtäkt. Han greps på brottsplatsen sedan offret larmat polis.

  Det var vid 03.20-tiden, natten mot lördagen, som en kvinna ringde till polisen och berättade att hon hade blivit våldtagen.

  – Hon ringde via 112 och berättade att hon hade blivit våldtagen, säger Catrin Hedqvist, länsvakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

  När polispatrullen anlände till adressen var den misstänkte våldtäktsmannen fortfarande kvar, varför han kunde gripas på plats. Våldtäkten ska ha inträffat utomhus i centrala Kiruna, i närheten av Hotell Ferrum. Det kan enligt polisen finnas ett vittne.

  – Vi ska prata med en person som tydligen befunnit sig i området när det hände. Men om det finns ytterligare vittnen är det viktigt att de hör av sig till oss på 114 14, säger Mikael Hallkvist, jourhavande förundersökningsledare.

  Kvinnan undersöktes tidigt på lördagsmorgonen av läkare. Hon har inte fått några allvarliga fysiska skador. Den 28-årige mannen har förhörts under natten och anhölls därefter. Förhören ska fortsätta under lördagen.

  http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6716384

  Kommentar av Aktivarum — januari 19, 2013 @ 1:44 e m

 4. NSD (Norrländska Socialdemokraten) med ännu fler uppgifter som motsäger vad som tidigare påståtts i andra tidningar. De är också först med att ha rätt beskrivning redan i rubriken.

  Man anhållen för misstänkt våldtäkt Kiruna.

  Vådltäkten ska ha skett utomhus i centrala Kiruna. Mannen kunde senare gripas i en lägenhet
  Läs mer Våldtäktsman greps på plats

  Den man som greps för våldtäkt i Kiruna natten till lördagen anhölls av åklagare på lördagsförmiddagen.

  Vådltäkten ska ha skett utomhus i centrala Kiruna. Mannen kunde senare gripas i en lägenhet. Kvinnan ringde själv 112 och gjorde en anmälan. Hon har genomgått en läkarundersökning.

  Polisen ska nu genomföra förhör både med kvinnan och mannen.

  http://www.nsd.se/nyheter/kiruna/artikel.aspx?ArticleId=7412903

  Kommentar av Aktivarum — januari 19, 2013 @ 1:48 e m

 5. Summering

  En misstänkt våldtäkt har skett i Kiruna inatt

  Det kvinnliga offret blev antingen överfallet – eller inte, den misstänkte förövaren är antingen okänd för kvinnan – eller inte. Under det eventuella överfallet kanske hon knappade in 112 – eller så gjorde hon det inte alls utan ringde polisen först efteråt och uppgav att hon hade blivit våldtagen. Polisen skickade en bil till platsen och de grep då antingen mannen med brallorna nere – eller inte. Och om det inte var på själva brottsplatsen de grep mannen så var det av allt att döma i en närbelägen lägenhet.

  Mannen är nu anhållen.

  Kommentar av Aktivarum — januari 19, 2013 @ 2:51 e m

 6. Intressant att så många oklarheter finns och man skulle kunna spekulera om många olika scenarion om man ville, men jag heter inte Flashback.

  Kommentar av Kristian Grönqvist — januari 19, 2013 @ 3:46 e m

 7. Ja hur ska man kunna veta något innan alla fakta ligger på bordet. Här är ett fall där ”gärningsmannen” också greps på plats. Han blev senare frikänd.
  http://konstapelbastian.blogspot.se/2013/01/valdtakt-om-svarigheten-att-veta-och.html

  Kommentar av Maria — januari 19, 2013 @ 5:00 e m

 8. Respekt till Nsd som någorlunda förhåller sig journalistiskt granskande denna gång och inte leker dömande instans iform av polis,åklagare,nämndemän och domare.

  Fb
  https://www.flashback.org/t2061234

  Kommentar av Under the hood — januari 19, 2013 @ 7:12 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: