Aktivarum

Girlwriteswhat sågar könsmaktsordningen – Debatterar feminist i ny video | januari 8, 2013

I sin nyaste video hävdar GWW att teorin bevisar feminism är hat mot män.

Som flera av er vet så kunde GWW inte haft bättre timing för sin nyaste video Könsmaktsordningen debatteras redan i förra inläggets kommentarsfält.

Våra regelbundna läsare kanske minns nog bakgrunden. Duckman och GWW utmanade feminister på debatt under ämnet ”Är feminism en hatgrupp”?

”We will argue in the affirmative” Duckman

Nu har utmaningen gett resultat i form av en youtubevideo från Danielle Paradis.

Sålunda har vi faktiskt för en gång skull en riktig debatt och i den andan så publicerar jag den pro-feministiska originalvideon som GWW besvarar .

https://www.youtube.com/watch?v=HHE7ZO30L20

Det stora värdet med Danielle Paradis video är det demkratiska värdet av en opposition. Hon skapar helt enkelt en situation där vissa frågor behöver besvaras.

Det är en underdrift att säga GWW lyckas besvara de frågeställningarna.

”What I’m going to try to do in this video is explain some of the reasons I believe feminism is wrong. Wrong about the power dynamics that underpin society (historically and today), and wrong about men’s and women’s relative positions in society (historically and today).”

I sitt svar hämtar hon exempel från hela världen. Hon berättar vilka förutsättningar som gäller hos så vitt skilda grupper som Inuiter och Kuwaitibor. Och drar t.o.m. in Bonoboer.

Hon går ingående in på ”sexual dismorphism” ett ämne som egentligen förtjänar en egen video men här fungerar som argument och fysisk bevisning.

Ni kanske märkt att jag varit sparsam med att beskriva det faktiska innehållet?

Anledningen till det är enkel. Inte nog med att ni kan se videon själva och få svaret. Som BONUS finns hela videon transkriberad. Läsa eller lyssna – välj själva vad ni föredrar.

Och som sagt vi debatterade redan könsmaktsordningen innan GWW lade upp den här videon så låt debatten fortsätta med detta välgjorda debattunderlag.

”I find it really problematic to assume that because a man is in charge or because a woman is in charge, that that person in charge is not going to care about the opposite sex. This is an absurd argument. It doesn’t hold water.”

Länktips:

Ni har väl inte missat att jag utöver att driva Aktivarum också är en del av redaktionen på nya hemsidan www.genusdebatten.se

Genusdebatten –  där flera skribenter bjuder in till dialog om jämställdhet & könsfrågor


10 kommentarer »

 1. Det var ord och inga visor!

  Kommentar av Ulf T — januari 9, 2013 @ 1:13 f m

 2. Får faktiskt säga att jag finner det intressant att någon feminist svarade. Men ja det var ett bra svar av Girlwriteswhat

  Kommentar av robjoh — januari 9, 2013 @ 7:17 f m

 3. Undra hur mycket jag skulle kunna ”bevisa” genom att hänvisa till tex Scientologerna, Koranen eller MP…

  Kommentar av Stina — januari 9, 2013 @ 8:57 f m

 4. Intressant förresten att Paradis börjar med att säga att hon inte tänker debattera, utan bara säga sin sak och dra vidare.

  Sedan undrade jag lite över den där studien hon nämnde, som skulle bevisa att män inte alls ger upp sin plats för en kvinna (så ‘regelbundet’). Jag har inte hittat någon sådan studie, men minns väl den tid då vissa högljudda feminister blev ‘kränkta’ om någon man ‘förtryckte’ dem genom att hålla upp dörren eller erbjöd sig att betala notan. Om 30% av männen tagit lärdom av detta (vad sade de resterande 70 procenten?), så är väl det inte nödvändigtvis ett bevis på hur förtryckande män är?

  Annars är väl det ett utmärkt motargument mot att kvinnor skulle ha varit förtryckta, på den tid då varje man med någon uppfostran reste sig upp om en kvinna kom in i rummet, höll ut stolen för henne och var beredd att offra sin rock för att hålla henne torr om det började regna.

  Det var väl annars sådant som man bara gjorde för människor med högre rang än en själv?

  Kommentar av Ulf T — januari 9, 2013 @ 12:16 e m

 5. Nu är väl begreppet ‘könsmaktsordingen’ ett svenskt påfund av tant Hirdman, som inte spridit sig särskilt mycket till andra länder. Men det som diskuteras är ju närliggande.

  Jag läste hela transkriberingen och det var ord och inga visor. Hon använde väldigt pedagogiska exempel med värnplikten kopplad till rösträtten och inuithustrun som (inte) sa till sin man att hon behövde honom som en fisk behövde en cykel.

  Kommentar av bashflak — januari 9, 2013 @ 5:42 e m

 6. bashflak:

  ”Nu är väl begreppet ‘könsmaktsordingen’ ett svenskt påfund av tant Hirdman, som inte spridit sig särskilt mycket till andra länder.”

  Själva ordet ”könsmaktsordning” är ett Hirdman-påfund men själva idén om den av mannen genom historien förtryckta kvinnan är ett amerikanskt påfund som historikern tant Hirdman bara populariserade i Sverige.

  För en mer ingående beskrivning av kopplingen USA-Sverige läs här:
  https://aktivarum.wordpress.com/2013/01/05/howtheworldworks-en-lektion-i-politiskt-korrekt-lognretorik/#comment-10783

  Kommentar av Aktivarum — januari 9, 2013 @ 5:50 e m

 7. Jag började titta på feministens video men ljudkvaliteten var så dålig så jag gav upp. Har hon transkriberat sin text?

  Kommentar av bashflak — januari 9, 2013 @ 9:21 e m

 8. Patriarkatet/könsmaktsordningen är en banal idé om en extremt komplicerad situation. Många likheter kan göras här men jag känner att det är lite överflödigt.

  Kommentar av David Holman — januari 9, 2013 @ 9:26 e m

 9. OT
  A petition from Mary Kostakidis on behalf of Julian Assange.
  Please sign and distribute./thanks

  http://www.getup.org.au/campaigns/wikileaks/assange/sign-the-petition

  Kommentar av Amanda — januari 13, 2013 @ 1:47 f m

 10. […] är alltså feministers teori om samhällens uppkomst (Maktanalys) vi pratar om. Del 1 tog upp flera exempel (som Bonoboapor, Inuiter och Kuwaitibor) Här i Del 2 får vi många […]

  Pingback av 46 Minuters sågning av Könsmaktsordningen « Aktivarum — januari 25, 2013 @ 12:46 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: