Aktivarum

Gubbplogat Del 1 – En lektion i kärringtänk signerat Jenny Wennberg | januari 1, 2013

Om Jenny Wennberg myntat ordet Gubbplogat så myntar jag härmed ordet Kärringtänk.

Genusdebatten.se har jag redan beskrivit hur massmedia ljuger ihop kvinnohat. Här tänker jag ta själva debatten som uppkom gällande vad som enligt Språktidningen var veckans nyord Gubbploga. Med samma logik inför jag ett eget nyord – Kärringtänk.

”Kärringtänk” vad är det? Jo mediefeminsiter har visat sig ivriga att associera traditionella och negativa saker till det manliga könet och hylla ändringar. Men kommer de i enlighet med samma logik att associera negativa konsekvenser av förändringar till det kvinnliga könet?

Kärringtänk består av att ta bort traditionell snöplogning med följande motivering:

”i Sverige skadas tre gånger fler gångtrafikanter än bilister i singelolyckor på grund av halka. Olyckor som kostar oss fyra gånger mer än vinterväghållningen enligt Sveriges kommuner och landsting.”

Här har vi ett fult trick jag benämner ”felaktig jämförelse”. Det är nämligen helt irrelevant för diskussionen vad vinterväghållningen kostar oss. Vad man jämför med är ju bilister men var någonstans i anges vad bilolyckorna pga halka kostar?

Man likställer tre fotgängare som halkar med en bilist men ingenstans anges de data som backar upp att tre fotgängare kostar mer. Istället drar man obegripligt in vad snöröjningen kostar – som inte alls var den angivna motiveringen för att ändra traditionellt plogande.

Det var alltså Karlskoga Kommun som producerade den lögnen och Arbetarbladet som spred den.

Men vänta det kommer mera. Jenny Wennberg blev så ivrig att hålla med Karlskoga Kommun att hon faktiskt förbättrade grundresonemanget. Observera att det nu till och med är feministiska källor jag refererar till.

”För så här ser det nämligen ut; kvinnor går, cyklar och åker kollektivtrafik i högre grad än män.” (Arbetarbladet)

Ovan citat kommer alltså från Wennbergs text. Det finns dock en avgörande skillnad mellan den och beskrivningen som ges hos Jämställ.nu. Det var ett litet stycke som Wennberg inte tyckte läsarna behövde.

”Forskning visar nämligen att män kör bil i betydligt större utsträckning än kvinnor som oftare går, cyklar, åker bil som passagerare eller reser med olika kollektiva färdmedel.”

Grattis Arbetarbladet! Ännu mindre trovärdighet.

Jag tror inte massmedia har tänkt över konsekvenserna av sitt handlande.

Om gubbplogat var negativa konsekvenser av att göra som man brukar måste man med samma logik skriva  kärringtänk om alla negativa konsekvenser av att inte göra som man brukar. Exempelvis om Anja Sjöblad, 78 dör för att Utryckninsgfordon inte kommer fram pga snön.

Och vad händer om Karlskoga Kommun som nu enligt Skåne.nu är jättenöjda i framtiden upptäcker negativa konsekvenser? Vi såg hur Jenny Wennberg suddade bort saker som kunde vara i vägen. Vem tror att kommunpolitiker kommer att vara mer ärliga?

Det kommer mera…


Publicerat i Genus
Tags: , ,

9 kommentarer »

 1. Det kan ju vara ganska smart att göra den ständigt underbudgeterade och utskällda snöröjningen till en jämställdhetsfråga. Då brukar resurserna strömma till…
  Vilken som var JW:s baktanke vet jag inte, men klart är att hon måste ha vetat vilken reaktion det skulle bli på hennes skrivningar.

  Sedan måste man ju tro att folk har väldigt kort minne eftersom Pär Ströms avhopp ju berodde på sådana här påhopp, och således inte är något unikt som drabbar kvinnor, men vad som var värre är att de kom från etablissemanget också.

  Kommentar av Martin — januari 1, 2013 @ 5:36 e m

 2. Forskning visar…

  De får gärna länka till eller referera den i så fall.

  Kommentar av bashflak — januari 1, 2013 @ 9:00 e m

 3. Den rapport från SKL som ligger till grund för artiklarna av Wennberg m.fl. är väldigt tunn. Den är tre sidor varav en sida bara består av olika pilar och lådor. Det finns ingen samhällsekonomisk kalkyl över var det är mest rationellt att ploga först och inga undersökningar över folks resvanor tidigt på morgonen.

  Kommentar av Patrik B — januari 2, 2013 @ 9:07 f m

 4. Lite hårdfakta om arbetsresor från SCB. Utanför storstäderna så åker de flesta bil tíll jobbet. Både kvinnor och män. Männen åker lite mer bil eftersom deras arbetsresor är längre: http://www.scb.se/Pages/Article____344573.aspx

  Det är alltså inte självklart att kvinnor i första hand vill ha cykelvägarna plockade på vintern.

  Kommentar av Patrik B — januari 2, 2013 @ 9:28 f m

 5. Ja fast min tes är ju att gubbe bäst motsvaras av tant sa hur vore det med nyordet tanttänk?

  Kommentar av Maria — januari 2, 2013 @ 11:13 f m

 6. gubbplogat? nåt vi aldrig kommer få se är tantplogat och ”kärring-röjning” däremot.

  I statens radio har manshatet fått gro så obehindrat och under så lång tid att de institutionaliserats. Följden av de blir att plogning av större vägar först anses som ”gubbröjning”.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5379486

  Kommentar av mm — januari 2, 2013 @ 5:29 e m

 7. @Maria, lite mer stuns i ”tanttänk”. 🙂

  Men samtidigt så tror jag att vi kommer att se mindre av den här typen av misandri framöver.

  Hela medievärlden är som en döende stjärna som nu närmar sig ögonblicket när den blir en supernova och dör i en gigantisk explosion av idioti.

  Kommentar av Blåval Rödval — januari 2, 2013 @ 11:42 e m

 8. […] Här fortsätter min kommentar av debatten som påbörjades i inlägget Gubbplogat Del 1. […]

  Pingback av Gubbplogat Del 2 – Därför är Kärring dagens motsvarighet till Gubbe « Aktivarum — januari 3, 2013 @ 12:19 f m

 9. […] att det ska vara så…) Norran, Arbetarbladet (på Arbetarbladet är det givetvis Jenny ”Gubbplogat” Wennberg…) skrivit om […]

  Pingback av Klaga på HM « Toklandet — september 22, 2013 @ 8:56 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 384 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: