Aktivarum

Kommentar på Hanna Fridéns krönika – Del 2 Vilka seriösa Mansdebatttörer? | november 12, 2012

Vi fortsätter från påståendet att folk blir sura när Pär Ström låter kommentarer stå kvar

Del 1 tog upp Pär Ströms påstådda åsikter här fortsätter min kommentar av Hanna Fridéns krönika med argumentationen om seriösa debattörer i mansfrågor.

”Jag har kallats för oknullad, desperat, patetisk, psykisk sjuk, folk har gjort långa utlägg om mitt “handikapp” i och med Aspergers.”

Här hamnar vi på sidospåret ”Genusnytts kommentarsfält”. Dock får vi aldrig höra från Hanna Fridén hur stor andel av alla kommentarer som är av ovanstående fula sort.

”Vid ett flertal tillfällen har jag frågat Ström varför han låter dem stå kvar. Både i hans blogg, via mail och i en krönika. Hans ständiga svar är att det inte är hans ansvar, och att det är orättvist att döma honom efter vad som står i hans kommentarsfällt

Tja, vad skulle alternativet vara? Betala Interaktiv säkerhet AB ur egen ficka?

När inte ens Newsmill och stora tidningar klarar av att hålla efter i kommmentarsfälten varför skulle lilla Genusnytt ha tid och resurser att kunna göra det?

”Ingen seriös debattör inom mansfrågor som jag känner till beter sig så. Men de är inte lika kända som Pär.”

Då har jag ett par frågor. 1) De här ”seriösa” debattörerna i mansfrågor vilka är de egentligen? 2) Om de finns och inte är lika kända som Pär Ström vems fel är det?

Hanna Fridén har mer eller mindre redan besvarat den andra frågan i sin krönika.

”En hel del personer inom media ställer tyvärr likhetstecken mellan mansfrågor och Pär Ström något som är extremt frustrerande för alla jag diskuterar med i dessa frågor som tyvärr dras med när folk tycker att det Pär skriver är galet.”

Mediafolk själva bestämmer vilka debattörer som är mer kända och här har media alltså inte kontaktat de debattörer i mansfrågor som Hanna Fridén menar är mer seriösa.

”Jag har följt Ström länge. Sedan långt innan skapade Genusnytt. Han brukade skriva väldigt bra om frågor som rör bland annat FRA. Stegvis började hans märkliga inlägg om kvinnor dyka upp, och senare startades Genusnytt och teorin om Amazonia tog form på riktigt. Innan dess fanns det andra debattörer inom mansfrågor som var betydligt mer kända”

Det enda exemplet jag fått från mediafolk på sådan ”mer seriös” mansdebattör är Pelle Billing. Jo visst, det måste vara därför inte skriver en rad om hans bok ”Jämställdhetsbluffen”?

Och hur är det med”kvinnodebattörer”? Klarar de av samma nolltolerans för oseriositet?

Hanna säger ”folk” tycker det Pär skriver är galet. Media själva är de bättre? Låt mig påminna henne (och övriga media) hur genusdebatten såg ut i Sverige före Genusnytt.

”Nazismen har förintelsen och andra världskriget på sitt samvete. Den dominerande manligheten har haft ett finger, nej två hela händer, med i varje vansinnesdåd från våldtäkter till terrorbomber, till folkmord” 

Ovanstående text från är exempel på vilken kvalitet media hade i mansfrågor före Pär Ström. Den hittas i en reportagebok från 2004, skriven av en journalist och hyllad av mediekåren.

Jag tänker inte ens nämna namnet på den kända journalist som skrev skiten.

Jag tänker heller inte nämna titeln på boken. Ni som var med på den tiden vet redan vilken det är. Om media inte var mer seriösa än så, varför skulle Pär Ström behöva vara det?

”Jag tycker att det är märkligt när man vill stötta mansfrågor genom att begära att media ska bemöta det här seriöst bara för att Ström skrivit debattartiklar om de taskiga kommentarerna han får och hur orättvist han tycker det är.”

Det är uppenbart att media tillämpat dubbla måttstockar. Det finns knappast nolltolerans på kvinnodebattörer men på mansdebattörer är kraven stenhårda.

Var det inte media som sade de var emot könsroller? Det här liknar nämligen just könsroller.

Vi har ”kvinnorollen” där man säger vad f-n som helst i stora tidningar (Maria Sveland i DN) och vi har ”mansrollen” där man hackar på minsta lilla feltramp (Vita Kränkta Män)

”Det vore betydligt bättre att lyfta upp och diskutera med de som är seriösa. De som inte tycker…”

Här begår hon ett av generalfelen i svensk mediedebatt. Hon beskriver inte alls vad de seriösa mansdebattörerna tycker. Enbart en lång lista på vad de inte tycker.

”avståndstagandet viktigare än ställningstagandet”

Fortsättning följer… Del 3

Genusnytt: Pär Ström slutar, inlägget som påbörjade debatten.

Pelle Billing: Angående Pär Ströms belslut att lämna genusdebatten.

Genusdebatten: Initiativet jag tog som respons på den svarta torsdagen.


54 kommentarer »

 1. Vilka var de andra ‘mer kända’ mansfrågedebattörerna som fanns före Pär Ström? Inte Billing i allafall, för han började senare. Joakim Steneberg har hållit på med sina sourze-artiklar sedan AFS-tiden, vilket bl.a. inspirerade Pär Ström i början, men J S är väl knappast känd av media?

  Och var har de tagit vägen nu?

  Kommentar av bashflak — november 12, 2012 @ 10:37 f m

 2. Tack för dina inlägg! Som mycket intresserad men i svår tidsnöd att själv författa bra bloggar så uppskattar jag att andra tar sig tid att göra det så mycket bättre.

  Är dock lite sugen på att skriva lite bidrag till det nya intiativet om/när det blir verklighet. Blir väl framförallt i kontexten juridik jag kan bidra med något men det bör ju finnas en del utrymme att skriva om juridik och jämställdhet i alla fall.

  Kommentar av Chade — november 12, 2012 @ 10:49 f m

 3. Chade: Juridik är ett mycket relevant ämne för genusdiskussioner. En av de bärande pelarna i radikalfeminismen är åsikten att kvinnor är så utsatta deras privatliv behöver regleras av nya lagar. En stor del av diskussionen handlar om kvoteringslagar som de vill införa. Det är oehört bra att det finns juridisk kompetens som kan bemöta de värsta påståendena.

  Kommentar av Aktivarum — november 12, 2012 @ 10:53 f m

 4. Bashflak: Ja vilka var de andra mansdebattörerna? Och ännu mer relevant fråga. Vilka mansdebattörer har media själva ansett varit seriösa? Vems kriterie för seriositet är det Hanna Fridén menar Pär Ström inte motsvarar?

  Kommentar av Aktivarum — november 12, 2012 @ 10:55 f m

 5. Jag håller med. Hur lever feministerna själva upp till deras kritierier för Pär Ström? My Wingren anses väl av de flesta vara en ”seriös debattör” men skrev nu senast i förra veckan en mansföraktande och ovetenskaplig artikel i SVD.

  vetifan om Svedland ses som en seriös debattör av någon men hon får ju utrymme att skriva på hos Feministiskt Initiativ (eller är det Perspektiv?) där hon slänger ur sig ologiska påhopp på män i allmännhet och Pär Ström i Synnerhet. Eftersom hon får lov att fortsätta skriva där så antar jag att Feministiskt Initiativ inte tycker hon är helt vansinnig i alla fall.

  Pär har ju dag ut och dag in i flera år påpekat vilka sjuka saker feminister får säga utan att behöva leva upp till något serositetskrav (eller om det finns så är det lågt ställt). Fridén själv felciterar ju Pär Ström för att svartmåla honom (eller i vilket syfte det nu är) så hur seriös är hon själv?

  Och Pär Ströms värsta fel är alltså att han namngav två anmälare av våldtäkter vars namn redan var offentliga (även om jag tycker att det var fel) samt att hans retorik inte passar in i feminsternas värld, trots att den till stor del höll högre klass än hans meningsmotståndare.

  Så vem är det som är oseriös egentligen?

  Kommentar av Chade — november 12, 2012 @ 11:05 f m

 6. ”Det enda exemplet jag fått från mediafolk på sådan ”mer seriös” mansdebattör är Pelle Billing. Jo visst, det måste vara därför inte skriver en rad om hans bok ”Jämställdhetsbluffen”?”

  Spot on!

  Kommentar av Björn 2 — november 12, 2012 @ 11:32 f m

 7. Hanna Fridén gillar diskutera jämställdhetsfrågor med killar hon kan omvända till att förstå att feminism visst kämpar för Mansfrågor. Sakfrågorna tystas dock alltid ned,konkreta svar ges aldrig på tydliga frågor och kärnan i dialogen kring Mansfrågor försvinner alltid bort.

  1. Hanna och mediafeminister Vill medvetet inte ta upp tunga Mansfrågor som mäns självmord, mäns död på arbetsplatser, oskyldigt dömda män ,könsneutrallagstiftning och vinklar det nu till att det beror på Pär Ströms personliga stil. Opinionsläget börjar uppenbarligen bli för jobbigt. Mansfrågor är djävulen själv det onda kapitalet och patriakatet. Det Hanna och feminister inte förstår är oberoendet i mansfrågor från gräsrotsnivå. Uppenbart är dom rädda för Mansfrågor och gör nidbilder av Pär. Hanna kan inte visa att feminism eller något annat parti under alla dessa år Pär drivit Genus Nytt tagit upp allvarliga Mansfrågor i Samhällsdebatten. Varför är feminism annars så tyst om mäns överlag bristande rättssäkerhet vid könsvinklade brottmål och vårdnadstvister. Hanna och feminism vågar inte erkänna problemet med oskyldigt dömda män vid subjektiv bevisning mao könsvinkladlagstiftning,problemen med rättsvidriga vårnadstvister och kvinnors våld mot män i mainstream media för då förlorar dom sin MAKT position. Tror feminister att dom får fler anhängare till sin ideologi när folk lättare kan ifrågasätta feminism via nätet. Vad är det i Mansfrågor feminism och Hanna Fridén är rädda för? Att Mansfrågor är borgerligt skit och djävulens aka Alliansens påfund. Om så vore hade självklart underlättat val var fjärde år.

  2. Hanna Fridén uppfattar inte Pär Ströms ironi och medvetet missar Scum och flödande manshatet i mainstream media. På samma sätt etablerade journalistkåren skrek ut Mordhot vid MedborgareXs spegling av Scum manifestet. Självmotsägelse och dubbelmoral gör inte Hanna eller journalistkåren mer trovärdig.

  3. Hanna nämner inte vid namn vilka seriösa jämställdhetsdebattörer hon avser diskutera med.

  4. Under lång tid flera debatterat på Genusnytt medverkar alla till god ton och mailar Pär om övertramp. Men många har inte inte sett dom hotfulla kommentarer Hanna pratar om. Är det möjligen så att Hanna medvetet sammankopplar enskilda mail från idioter och
  andra forums påhopp med GenusNytt. Bara för att hon märker att hon inte kan omvända personer på Genusnytt att förstå feminism
  precis lika bra som Genus Nytt belyser Mansfrågor?

  5. Hon begriper inte alla som stödjer Pär Ström och stödjer genusnytt kamp för Mansfrågor dvs enligt Hanna oseriösa jämställdhetsdebattörer. Det är nästan medvetet fulspel och härskarteknik. Hanna har sjunkit i trovärdighet.

  Efter att Mansfrågor tagits på allvar i Samhället, partier aktivt driver mansfrågor och mansfrågor i motioner antagits i riksdag kan riktig jämställdhet uppnås på individ och kollektiv nivå i Samhället.

  http://nyheter24.se/nyheter/kronikor/731225-jag-debatterar-garna-mansfragor-men-inte-med-par-strom

  Kommentar av Under the hood — november 12, 2012 @ 11:46 f m

 8. 1 bashflak.

  Ja jag har hållit på med det här från – 77, oftast under eget namn. På ”lagom nivå”.

  Och jag började långt innan Billing, som saknar en del erfarenheter av debatten i början, men som ändå inte verkar värst intresserad att andras! Och som inte kan skilja mellan ett troll, och en seriös och hyfsat insatt debattör.
  (Har skrivit tidigare om detta på hans blogg vid två fillfällen, i länken om Byggnadsarbetare)

  AFS (Antifeministiska samfundet, 95-07) som jag var med att driva och utveckla under några år, strax innan slutet, gick definitivt i spetsen för kritiken mot feminismen, den gav också Pär en hel del information som han använde i sin första bok.
  Den som Billing nu kritiserar utan några argument, kanske just på grund av källan AFS, ”antifeministerna”?

  Att Billing anser att ”feminismen skall få finnas”, med facit på hand, men i intervjun på ”Feminstiskt perspektiv” bara kastar ut att ”antifeminister saknar intellektuell analys”, belyser både viss brist på fakta, liksom på erfarenhet och konsekvens.
  Vad är grundproblemet, ”feminismen eller antifeminismen”?

  En mängd personer (vi var 2000 som mest) på AFS har bidragit till en ”intellektuell analys”, väl i klass med diverse bloggar i dag, inkl Billings som väl just har den ambiionen – ”intellektuell”?
  Lite intressant att sedan Ninna, som är en skarp och konsekvent debattör, ändå kan få in en artikel hos Billing, med ”antifeminist” och allt….

  F.ö anade jag tidigt sprickan mellan Ström och Billing, där den senare nog får står för orsaken, liksom för att helt löst avvisa oss ”antifeminister”.
  Vad vi nu är för några. Någon?

  Mvh Joakim Steneberg, humanist
  ”På båda könens villkor, för båda könens bästa”

  Kommentar av Joakim Steneberg — november 12, 2012 @ 12:27 e m

 9. Eftersom det är klarlagt att feminister så gott som helt utan undantag lever för att maniskt återupprapa gamla och nya feministiskt könsvinklade hat- och offerlögner av könskollektivistisk art, så är det ju för varje saklig debattör nästan omöjligt att misslyckas med att vida överträffa ”feministisk kvalitetsstandard” i debatt och diskussion.

  Kommentar av Liberalen — november 12, 2012 @ 12:29 e m

 10. Hanna Fridén ser det som sin självklara rätts att hon ska få svärta ned och förtala Pär Ström i riksmedia (http://nyheter24.se.)

  Hon förstår inte att det är just hennes egen inställning till dessa privilegier som allt fler vänder sig emot.
  Att det är just det som mycket av detta handlar om.
  Den priviligierade rätten att i riksmedia spy galla på människor med andra åsikter utan att den människan har någon chans att värja sig!

  Kommentar av JD — november 12, 2012 @ 12:31 e m

 11. Joakim Steneberg: Vill du länka till stöd för din kritik mot Billing? Jag vet att jag är lat nu men är nyfiken och samtidigt osugen att leta.

  Dvs. jag söker länk till Billings uttalande i intervju med Feministiskt perspektiv samt övirg kritik mot ”antifeminister” och dina svar på detta.

  Tack på förhand alternativt jag förstår om du inte orkar.

  Kommentar av Chade — november 12, 2012 @ 12:46 e m

 12. Om de senaste kommentarerna

  Pär Ström har skrivit tre böcker som alla blir värdefulla i arbetet för Jämställdhet. Pelle Billing har skrivit en bok som är värdefull för arbetet i Jämställdhet. Att dessa böcker finns kommer att höja kvaliteten på min ”Aktivarumbok” något enormt. Alla människor klickar inte lika bra men jag tror arbetet för jämställdhet behöver många olika sorters människor samt konflikter mellan olika synsätt. Så länge vi är överrens i de stora frågorna överlever vi (förhoppninsgvis) konflikter om de mindre frågorna.

  Kommentar av Aktivarum — november 12, 2012 @ 12:54 e m

 13. […] blogglänkar: Gammelvargen, Susanna Varis, Ann-Mari Maukonen, Ninni, Malte Skogsnäs, Aktivarum 1, Aktivarum 2, Ekvalist, […]

  Pingback av SvT Debatt om Twitter-eliten | Bashflak — november 12, 2012 @ 1:33 e m

 14. […] Huruvida kommentarsfälten är modererade är en tids och resursfråga. Mer om det i Del 2 […]

  Pingback av Kommentar på Hanna Fridéns krönika – Del 1 Pär Ströms påstådda åsikter « Aktivarum — november 12, 2012 @ 1:42 e m

 15. @4 Aktivarum
  Citat:
  ”Vems kriterie för seriositet är det Hanna Fridén menar Pär Ström inte motsvarar?”

  Kanske att Pär inte är feminist och inte köper könsmaktsordningen?

  Kommentar av robjoh — november 12, 2012 @ 2:04 e m

 16. Jag har själv debatterat mansfrågor på nätet, ur jämstäldistisk ståndpunkt, sedan 1999. Jag var som mest aktiv ca 2002-2008 och nu har jag nästan slutat.

  Men man ser en enorm förändring i klimatet under den här tiden (Det måste väl Steneberg hålla med om?) 2002 så kände jag mig helt ensam, men numera fylls alla kommentarsfält om feminism eller mansfrågor med inlägg som är feministkritiska och jämstäldistiska. Däremot har de här ideerna inte slagit igenom högre upp bland politiker och journalister.

  Tyvärr har också en avart smugit sig in och också blivit vanligare. Stockkonservativa könsrollsseparatister, av båda könen. Människor som anser att det skulle vara någon naturordning som orsakar en diametral könsskillnad. Dessa måste hållas utanför jämställdhetskampen, de är lika långt från jämställdhet som feminister. Jämställdhet mellan könen innebär ju just att INTE vara bunden vid någon könsroll, oavsett om detta är att utestängas från manliga/kvinnliga yrken eller att ”curlas” in på manliga/kvinnliga yrken.
  De här sexisterna är nog en effekt av att pendeln svänger, men när den väl når jämställdismen så måste man bromsa.

  Kommentar av PV — november 12, 2012 @ 2:15 e m

 17. @PV,

  Tyvärr har också en avart smugit sig in och också blivit vanligare. Stockkonservativa könsrollsseparatister, av båda könen. Människor som anser att det skulle vara någon naturordning som orsakar en diametral könsskillnad.

  Det brukar sägas så, men jag kan inte påstå att jag sett till dem (i alla fall inte i någon signifikant utsträckning). Däremot tycker jag att det finns en iver att stämpla alla som andas om att det finns nedärvda skillnader som ‘stockkonservativa könsseparatister’. Jag har bland annat anklagats för att vara det när jag påpekat att det finns kvantifierbara skäl till att män är mer lämpade att vara brandmän än kvinnor.

  Jag har känslan att det är mycket vanligare med människor som inte vill kännas vid biologins påverkan, än med människor som tror att den sociala faktorn inte spelar någon roll. Det ojämförligt vanligaste är ju att man tror att det är en kombination, även om ingen säkert kan bestämma proportionerna.

  Jämställdhet mellan könen innebär ju just att INTE vara bunden vid någon könsroll, oavsett om detta är att utestängas från manliga/kvinnliga yrken eller att ”curlas” in på manliga/kvinnliga yrken.

  Öh, men det finns många sätt att tolka det där med att vara ‘bunden’ vid en könsroll. Betydligt fler kvinnor än män vill helst jobba deltid. Är de bundna vid sin könsroll? Är det männen som tvingar dem att vilja detta? Är det omvänt kvinnorna som (genom att föredra män som är bra försörjare/beskyddare) tvingar män att se sig själva som umbärliga, och kvinnan som skyddsvärd?

  Jag är en bit över 180 lång. Min fru är en bit över 160. Det spelar roll, men jag anser mig inte mer värd för att jag är längre. Vi försöker förhålla oss till skillnaden rent praktiskt, bl.a. genom att se till att saker som hon behöver använda dagligen förvaras på lagom höjd, så att hon inte behöver be mig, eller jaga rätt på en stol. När hon kört bilen kan jag knappt komma in i den, eftersom elstolarna inte kan flyttas förrän tändningen är på – ett omak, inte minst när det regnar, men jag kräver inte att hon skall flytta tillbaks stolen efter varje körning.

  På hela taget, en konkret skillnad som vi båda erkänner, men ingen värdering – det är bara så det är. Dock är vi bundna vid det, eftersom det inte finns mycket vi kan göra åt saken.

  Kommentar av Ulf T — november 12, 2012 @ 3:30 e m

 18. chade

  Här är länkarna
  1. PB Blogg. http://www.pellebilling.se/2011/07/byggarbetare-dor-och-skadas-i-sommar/28 juli 2011 kl.
  2. http://feministisktperspektiv.se/2012/01/27/antifeminism-pelle-billing-om-maktstrukturer-och-fortryck/

  Den första, som alltså är från Billings blogg, visar hur han överger sitt eget ämne, plus den som är lojal mot det. (Med fortsättning av mig ett halvår senare, om det finns kvar.)

  Den andra visar hur han som själv kallad ”antifeminist” av dem, säljer ut ”antifeminister” som ”anti-intellektuella” till ”Feministiskt perspektiv.”

  Att sedan vid Pärs avhopp döma ut Pärs första bok rakt av för rubriken, ”Kvinnovälde och mansförtryck”, och just i detta nu med drevet mot Pär, blir bara för mycket. Visar även hur smal Billing själv är, eller oerfaren av svensk debattteknik.

  Åsikten om värdet av denna bok, som var den första stora och uppmärksammade i frågan, (har kommit ett par svenska tidigare) delas tydligen inte av Billing.

  Kommentar av Joakim Steneberg — november 12, 2012 @ 4:14 e m

 19. PV, Det blev bättre med internet, ca- 95 (då bildades även AFS), innan var kritik mot feminism i princip tabu. Men jag hade en rätt lång insändare i Expressen -82, där jag kritiserade könsdebattens syn på ”jämlikhet” (hette det visst då) utan att nämna ordet femimism.

  Sedan får jag nog instämma med Ulf T. Jag ser inga stockkonservativa som hävdar gamla könsroller.
  OM man nu inte skall inkludera dagens unga tjejer(!)
  Som markerar sin könsroll kanske tydligare än något kön någonsin tidigare. Men även gärna lägger sig till med, manliga könsattrib/utspel, när det passar!

  Kvinnlig könsroll har fått frihet, manlig är under ständig bevakning.

  Kommentar av Joakim Steneberg — november 12, 2012 @ 4:23 e m

 20. Erik:

  Du är oersättlig, fenomenal och fantastisk.

  Men jag tror inte att du är en ledargestalt för jämställdismen? Eller har jag helt fel?

  Varför inte vara ödmjuk i detta? Skall jag tänka om?

  Det finns säkert flertalet tusen människor därute som nu undrar. Och visst är det bra att de som är mest engagerade (kanske några också som har mest tid att vara engagerade), slår sig samman och går vidare i ett forum.

  Alla delar i detta är viktigt – och jag stödjer hela ”familjen”.

  Men eftersom jag är en sådan där tråkig typ som lever i verkligheten och även ganska nära en del av dessa frågor, så tänker jag att det finns annat som är viktigare.

  Handlar inte detta om att i första hand utse en ”ledare”, ja, helt enkelt en ledare?

  Kommentar av Niko — november 12, 2012 @ 4:29 e m

 21. Erik:

  Och bara för att vara övertydlig: En sådan som jag skulle aldrig kunna ha ledarambitioner i en sådan här rörelse, det är givetvis inte det jag pratar om. Dock är jag duktig på att ge stöd och även formulera en del viktiga frågor.

  Kommentar av Niko — november 12, 2012 @ 4:35 e m

 22. Aktivarum Chade

  Föreställ er en utmanande nyhetsplattform likt RT som går på tvärs med etablerad gammelmedia. En samlad publiceringsplattform kännetecknat av intressanta debatter och där humanjurister kan ventilera tankar och kritik.

  Joakim Steneberg

  Stödjer både Pelle B och Pär S och ser inga konstigheter med det. mer än som jag skrev tidigare att Hanna Fridén med kollegor försöker söndra och härska. Dom vill ha snälla ridderliga killar att styra utifrån sin feministiska agenda. Vänta bara tills Maia Svealand sätter klorna i Pelle. Tydligt exempel hur Pelle blev förnedrad på pubträffen.

  Om Alliansen inte varit så förtappade och pk hade vunnit på feminism splittrat vänstern, arbetarklassen och socialdemokraterna i nästa val. Nu flyr arbetarklassen och män ur alliansen till Sd i brist påbättre alternativ. Fångar piratpartiet upp vad som händer just nu och blir mer proassange kan dom ta sig in i riksdagen. Löfvén kommer vinna som största parti över Reinfeldt som blir den största förloraren. Vad sätter det för spår inom moderaterna och väljarna som inte kommer glömma i första taget. Politiska läget kommer förändras dramatiskt när sju klövern och feminismen spricker.

  Kommentar av Under the hood — november 12, 2012 @ 5:01 e m

 23. ”Det vore betydligt bättre att lyfta upp och diskutera med de som är seriösa. De som inte tycker…”

  Ja riktig. Men de som tror på feministisk ideologi, driver ikke de å ”tycker” da? Trodde hele deres ideologiske byggverk dreide som om det.

  Kommentar av Runar — november 12, 2012 @ 5:24 e m

 24. Ulf T:
  Nej det är inte många, men de syns ibland och de verkar tror att de har stöd bland jämställdister. Det är ju dessutom så att om det finns en sådan bland 1000 så vet vi ju vem som kommer att citeras som representativ av media.

  Nejnejnejnej. Det är fler kvinnor än män som VILL arbeta deltid. Att inte binda någon i sin könsroll betyder då bara att man inte ska kräva eller förutsätta att alla män ska jobba heltid eller att alla kvinnor ska jobba deltid. Detta precis lika lite som att man ska försöka få fler kvinnor att jobba heltid (däremot ska man såklart försöka göra så att alla människor som vill jobba heltid får den möjligheten).
  Det är dock viktigt att man inte glider in i feminismens tankesätt. Feministerna ser det så här: Fler kvinnor är män jobbar deltid – alltså är kvinnorna förtryckta och man måste ändra förutsättningarna tills lika stor andel bland kvinnorna jobbar heltid. OCH Flickor får bättre betyg än pojkar, alltså måste vi ändra på pojkarna tills de får lika bra betyg.
  En del feministkritiker glider in i samma sorts tankebanor men tvärtom.

  Kommentar av PV — november 12, 2012 @ 5:25 e m

 25. Niko:

  ”Du är oersättlig, fenomenal och fantastisk.
  Men jag tror inte att du är en ledargestalt för jämställdismen? Eller har jag helt fel?”

  Det beror på vad vi menar ordet ”ledare” betyder” Det finns ju flera olika sorters ledarskap men rent praktiskt om man läser litteraturen på ämnet ledarskapsteori så är vad som i högst grad bestämmer om man är en ledare eller inte huruvuda folk följer när man tar ut en riktning och börjar traska. Om alltså folk är med på mitt initiativ (Genusdebatten) och vill jobba i den riktning jag vill mot det mål jag föreslagit för att de tror på den idén då är jag ledargestalt. Annars inte.

  ”Handlar inte detta om att i första hand utse en ”ledare”, ja, helt enkelt en ledare?”

  inte enligt de kurser på ledarskap jag läst. En ledare utser man inte. Det är snarare chefer (managers) som blir utsedda. Ledare blir ledare helt enkelt för att de vill förmedla/förändra något och andra människor väljer att följa dem. Chefer utses att förvalta något som redan finns. Ledarskap handlar ofta om att skapa något som ännu inte finns.

  Kommentar av Aktivarum — november 12, 2012 @ 5:35 e m

 26. @PV,

  Att inte binda någon i sin könsroll betyder då bara att man inte ska kräva eller förutsätta att alla män ska jobba heltid eller att alla kvinnor ska jobba deltid. Detta precis lika lite som att man ska försöka få fler kvinnor att jobba heltid (däremot ska man såklart försöka göra så att alla människor som vill jobba heltid får den möjligheten).

  Då är vi överens.

  Kommentar av Ulf T — november 12, 2012 @ 6:04 e m

 27. Wtf har alla jämställdhetsdebattörer blivit mordhotade samtidigt?

  http://www.pellebilling.se/2012/11/stora-forandringar-i-mitt-jamstalldhetsarbete/

  Kommentar av Under the hood — november 12, 2012 @ 6:59 e m

 28. Under the hood, känner inte igen din signatur, har du varit med här innan, under en annan?
  Sedan, har du kollat hur Billing bemöter Pärs avhopp, och om hans första bok? Och detta just nu!?
  Och sedan det här, dit du länkar, en ren kopia av Pär Ströms beslut? Obegripligt!
  Men vem bryr sig, om ”pajkastning” som slår tillbaka?

  Kommentar av Joakim Steneberg — november 12, 2012 @ 7:41 e m

 29. Bra inlägg, Aktivarum! Nej, de enda som accepteras som seriösa är antagligen de som accepterar föreställningen om patriarkat och könsmaktsordning.

  Under the hood: Vad synd! Går inte ens att kommentera på hans blogg.

  Har läst och lärt mig mycket av Pelle. Han gav en kompletterande syn på mansfrågorna jämfört med Pär. Jaja, jag klandrar ingen av dem för att ha tappat gnistan.

  Två positiva saker: 1. Nu blir det en utmaning för andra aktörer att ta vid. Det kan bli en större bredd i idéproduktionen. 2. En namnkunnig författare sitter just nu i skrivarstugan och filar på en bok om ”hatet mot feminismen”. Nu faller alla hennes planerade angrepp på Pär och Pelle platt – hon anklagade dem nyligen för anstiftan till terrorism i en nättidning som snart blir av med sitt presstöd.

  Kommentar av Ekvalist — november 12, 2012 @ 7:47 e m

 30. Hanna Fridén var en av dem som kallade Pär Ström för idiot. Kom ihåg det, hon var en av mobbarna. En del av pöbeln och hennes eget kommentarsfält var fyllt till bredden av arga feministiska tjejer som inte skrev direkt ”trevliga och välartade” inlägg. Det var en riktig pissränna till kommentarsfält ibland. De som inte tyckte som Hanna blev utsatt för all möjlig härskartekniker.

  Kommentar av Torstensson — november 12, 2012 @ 8:16 e m

 31. Jag kommer ihåg en gång när jag skojade till det och skrev att Hanna skulle komma hem, dvs joina jämställdismen. Varpå jag länkade till en riktig drömmar-låt. Vad gör hon, jo hon gör ett inlägg av det på sin blogg, hon ifrågasätter min ”hjärnkapacitet ” och insuinerar att jag är med i en sekt. När nu Hanna försöker ta på sig godhetens mantel och utser sig själv till godhetens apostel så blir jag verkligen förvånad. Hur pass bra passar den manteln?

  Kommentar av Torstensson — november 12, 2012 @ 8:26 e m

 32. Torstensson:

  Har du skrivit på Genusdebatten än?

  Kommentar av Aktivarum — november 12, 2012 @ 8:46 e m

 33. Pelle Billing trekker seg, det må jeg si overrasket meg, og helt uten forvarsel kom det og uten mulighet til kommentar. Det var litt nedtur, jeg har hatt stor glede av ett fint knippe svenske blogger om likestilling,og nå er på kort tid to toneangivende aktører borte, det vil si at en stor del av den sterkeste,mest velformulerte motstand feministene har møtt, stort sett i mine øyne saklig sådan, nå blir borte og de kan igjen fylle media med sitt ideologiske makkverk av en likestillingsfilosofi.

  Det sprettes antagelig nok en flaske champagne hos visse feminister ikveld.

  Så spørs det hvor lenge Aktivarum holder ut…Du har også en annen måte å debattere på enn Strøm og Billing hadde. Er du også i tenkeboksen for å vurdere bloggfremtiden?

  Kommentar av Runar — november 12, 2012 @ 8:46 e m

 34. Runar: Som jag påpekar på ”Genusdebatten” är min tanke nu att skapa ett gemensamt initiativ där många kan hjälpas åt att skriv artiklar och höja debatten.

  Har inga planer att lägga ner bloggandet. Tvärtom så planerar jag att ta ett steg framåt och se till debatten hålls vid liv i ännu högre grad.

  Kommentar av Aktivarum — november 12, 2012 @ 9:11 e m

 35. Joakim Steneberg

  Förstår hur du menar men inte de båda jämställdhetsdebattörernas avhopp förvilla
  om motsättningar

  Inget att oroa sig för, beskeden kanske är till
  det positiva 🙂 Framtiden får utvisa..

  Kommentar av Under the hood — november 12, 2012 @ 9:16 e m

 36. Torstensson:

  Kanske borde vi förlåta många av de allra mest rabiata hatarna?
  Vid en närmare analys ock kontinuerlig uppföljning visar sig påfallande många av det unga gardet av kvinnliga, journalister, tillfälliga krönikörer, frilansare ock bloggare även vara innehavare av olika psykiatriska diagnoser eller andra ”syndrom”.

  Många av dom skriver själva om det i andra forum.
  Aktivarum har varit drabbat i ”skov”.
  Därför vore det bra att även bloggägaren undvek att ge sig i polemik med återkommande uppenbara fall av ”psykisk ohälsa”.
  Man kunde önska att ingen gav sig in i lättförtjänta debatter med människor som egentligen behöver vård. Vi får hoppas att de kan komma under adekvat behandling istället.

  Det är så lätt att köra på när man tycker att det är öppet mål.
  Men det finns en människa i andra änden.
  Bemöt argumenten men betänk att många av de mest rabiata antagonisterna har större problem än så ock kommer inte att ge sig ändå eftersom det ingår i sjukdomsbilden.

  Kommentar av Roffe — november 12, 2012 @ 9:19 e m

 37. Stephan Mendel-Enk: Med uppenbar känsla för stil

  Kommentar av Malte Skogsnäs — november 12, 2012 @ 10:58 e m

 38. Malte Skogsnäs: Jupp, helt rätt bok. Och skrämmande många mediamänniskor som försökte inbilla sig och andra att boken var bra och/eller hade något viktigt att säga.

  Kommentar av Aktivarum — november 12, 2012 @ 11:46 e m

 39. Joakim Steneberg

  * bli inte förvillad om motsättningar skapas av de båda jämställdhetsdebattörernas plötsliga avhopp. Det är desillusion inför nästa steg i kampen för jämställdhet och mansfrågor 🙂

  Kommentar av Under the hood — november 13, 2012 @ 12:06 f m

 40. Roffe Torstensson

  Tråd här
  https://www.flashback.org/t2002889

  Kommentar av Under the hood — november 13, 2012 @ 12:08 f m

 41. ”Då har jag ett par frågor. 1) De här ”seriösa” debattörerna i mansfrågor vilka är de egentligen?”

  Jag frågade Hanna om det där en gång i tiden för något år sedan. Jag fick som svar att män för jämställdhet och typ machofabriken var jättebra.
  Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker dom där grupperna är rena rara hånet mot män. Män för jämställdhet skulle lika gärna kunnad drivas av schyman och sveland enligt mig. Har man en negativ syn på manlighet är det inget jag vill delta i. Detta hade Hanna svårt att förstå och även alla andra feminister som tror att mäns största problem i nuläget är deras manlighet.

  Kommentar av Magnus — november 13, 2012 @ 6:46 f m

 42. Nu har du en ”window of opportunity” Erik. Du vet vad jag menar…

  Kommentar av Men@Work — november 13, 2012 @ 8:00 f m

 43. Hanna F skriver :

  ”Nazismen har förintelsen och andra världskriget på sitt samvete. Den dominerande manligheten har haft ett finger, nej två hela händer, med i varje vansinnesdåd från våldtäkter till terrorbomber, till folkmord”

  — den politiska føreningen Nationalsocialisterna
  ( nazismen ) fick sina flesta val-røster av ……Gissa ….jo ….kvinnor.

  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — november 13, 2012 @ 9:51 f m

 44. Vad händer egentligen? Pär Ström slutar, lyckas få ett hyfsat debattprogram på SVT men bara ett avmätt hej utan cred från Billing. Ett par dagar senare slutar Billing också.

  Räkna med mer trafik Aktivarum. Vad är det förresten för forum Billing pratar om?

  Förövrigt är jag nog stockkonservativ med svenska mått mätt. Jag tror inte alla kvinnor och män är på något särskilt sätt men lite tilltro till Darwin och evolutionspsykologin har jag. Något som märkligt nog är kontroversiellt i Sverige där man kan håna amerikanska kreationisters förkastande av Darwin i samma andetag som man pratar nedsättande om biologism.

  Kommentar av Johan Grå — november 13, 2012 @ 10:34 f m

 45. Vad händer? Det är såklart olyckligt att Pär Ström och Pelle Billing slutar så tätt inpå varandra men samtidigt är det bara att konstatera att när man delar upp alla på varsin personlig blogg blir man sårbar för personangrepp och då blir det tröttsamt i längden. Jag har länge rekommenderat någon sorts organisation istället för att basera bygget på ensamma personer men jag var tydligen rätt ensam om att ha framförhållning och tänka på framtiden för alla verkar lika tagna på sängen av idén att Ström och Billing KAN sluta.

  Kommentar av Aktivarum — november 13, 2012 @ 11:56 f m

 46. Jag tycker närmast att det är märkligt att de gör det samtidigt, särskilt som åtminstone Billing inte tycks har känt samhörighet med Ström på sistone. Dessutom är jag nyfiken. Billing verkar hemlighetsfull och jag undrar om han kanske fått möjlighet att vara med i den statliga utredningen?

  Det är å andra sidan glädjande att aktiviteten här och i diverse projekt tycks ha ökat sedan de lade ner.

  Kommentar av Johan Grå — november 13, 2012 @ 12:12 e m

 47. Ja, nu när Billing skjöt ut sig så har jag en blygsam månatlig hundralapp som ligger och skrotar.. Många bäckar små 🙂

  Kommentar av Björn 2 — november 13, 2012 @ 12:36 e m

 48. Johan Grå: Skulle egentligen bara bli ett tillägg till ”PB” och koncentrera diskussionen mer. Ge möjlighet till bättre samordning och diskussion än vad kommentarsfält gör.
  Jag knopar iaf vidare på min ende och hoppas kunna smyglansera det hela till helgen för dem som är uppskriva på epostlistan. Sen gå igång den 19 nov som är internationella mansdagen. Får se hur det artar sig. Är ju lite klydd att joxa med tills dess, mycket möjligt det blir lite försenat.

  Kommentar av Andreas Nurbo — november 13, 2012 @ 1:29 e m

 49. @Andreas Nurbo Spännande. Det ska bli kul att se var det tar vägen.

  Kommentar av Johan Grå — november 13, 2012 @ 1:37 e m

 50. Andreas Nurbo. Blir det din blogg, eller Pelle Billings eller en mix eller…?

  Kommentar av Joakim Steneberg — november 13, 2012 @ 4:33 e m

 51. Joakim Steneberg: Inget av det. Det blir ingen blogg, det blir forum med kringverksamhet. Ska försöka skriva ihop en avsiktsförklaring som jag publicerar på startsidan. En aktiv blogg och nättidning är Erik et als projekt. Jag har lite andra ambitioner.
  Pelle Billing är inte involverad i detta mer än som uppmuntrare och ursprunglig efterfrågare av forum.

  Kommentar av Andreas Nurbo — november 13, 2012 @ 4:43 e m

 52. Finska Åbo Akademi skär ner, och bantar kvinnovetenskapen. Åh nej!
  ”Malin Gustavsson är jämställdhetskonsult och driver firman Ekvalita. Hon har själv studerat kvinnovetenskap vid akademin och säger att det vore en förlust om kunskapen om jämställdhet blir mindre tillgänglig på svenska i Finland”.
  http://hbl.fi/nyheter/2012-11-13/kvinnovetenskap-i-knipa-nar-aa-sparar

  Ja för det hör man ju ren på namnet, Kvinnovetenskap, att här var det jämställt, lika mycket män som kvinnor.

  Kommentar av h — november 13, 2012 @ 7:13 e m

 53. Jaha Johan Grå, det är faktiskt riktigt lustigt.

  Kommentar av pue — november 13, 2012 @ 8:42 e m

 54. Kul att se det varit diskussioner här också men det vore bra om det här inte blev en plats där man tar chansen att klaga på någon de två personer som under flera år gjort mer för att nyansera jämställdhetsfrågorna än de flesta.

  Det är nog bättre att fråga de här sakerna till dem direkt än vilda spekulationer om varför de slutar. Försök hålla isär ämnen och personer.

  Kommentar av Aktivarum — november 13, 2012 @ 10:30 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: